Culinar

Ce este un multicooker?

Ce este un multicooker

Concentrandu-se pe toate grupurile de consumatori, producatorii scot pe piata aparate electrocasnice cu seturi de caracteristici pe care le cred cel mai probabil de folosit. Pentru cei care vor functionalitati suplimentare, ei creeaza dispozitive cu capacitati avansate. Ce este un multicooker? Multicookerul este un dispozitiv universal care combina functiile mai multor aparate de uz casnic pentru a face procesul de gatit zilnic mai usor, micsorand volumul de munca si timpul de preparare. Versatilitatea multicooker-ului ofera posibilitatea de a obtine zilnic un meniu variat, fiind valoros pentru cei care nu vor sa investeasca in inca vreo 6-12 aparate de pe piata. Practic, el include un gratar, o oala sub presiune, un slow cooker, o friteuza, cuptor de fondu, oala de fiert orez, masina de facut paine, cuptor, etc. Cum dimensiunile bucatariilor noastre sunt minuscule, el inglobeaza toata tehnologia intr-o singura oala si in plus facem si economie la bani. Dintre toate marcile de multicookere de pe piata  am testat doar unul- Multicooker Tefal One Pot CY505E30 si mi-am scris impresiile in articolul- Cum poti transforma gatitul in ceva usor si relaxant cu multicookerul Tefal One Pot CY505E30.

Functiile pe care le indeplineste un multicooker depind de numarul de programe de gatire instalate, asa-numitele moduri. Cu toata varietatea de modele, se disting unele moduri principale:

  1. Brown (prajire): o modalitate de a gati diverse feluri de mancare din carne, peste, legume prin prajire cu sau fara ulei.
  2. Oatmeal (terci de cereale): utilizat la prepararea tuturor tipurilor de cereale in lapte sau apa, precum si la prepararea unor garnituri.
  3. Steam: acest mod permite prepararea de legume, peste, carne, la abur. Modul este potrivit pentru feluri de mancare vegetariene, precum si pentru gatit paste. Mai intai este fiarta apa, iar dupa semnalul caracteristic, se pot introduce paste, legume, etc.
  4. Stew/ Soup: potrivit pentru prepararea supelor, piureului, pilafului si diverse cum ar fi compotul.
  5. Pressure cook – vechea oala minune, oala Kukta sau oala sub presiune. Se foloseste pentru fierberea carnii si a legumelor. Mancarea poate fi preparata chiar cu o cantitate mica de apa si produsele vor iesi suculente pastrandu-si toate proprietatile benefice. Aici intra de la coaste de porc marinate pana la ciorba de burta.
  6. Bake (Coacere): indeplineste funcția unui cuptor, asa ca in el poate fi facuta carne, legume sau tocanite. De asemenea, se poate coace paine, prajituri, chec, pizza, blat de tort sau omleta.
  7. Slow cook: permite gatirea pentru perioade lungi de timp la temperaturi de gatit relativ scazute, gatind uniform mancarea fara a usca sau a arde. Avantajul sau este ca alimentele devin incredibil de delicate, pe masura ce toate tesuturile conjunctive se fierb. De asemenea, aroma poate infuza in timp si ofera rezultate mai profunde decat orice alta metoda. Tocanita este reprezentativa.
  8. Baby Food: poate face atat de multe tipuri de alimente pentru bebelusi pentru ca gateste rapid mancarea pana ajunge la o texturaperfect de moale.

Multicooker Tefal RK 705 Fuzzy Logic 5L 600W 10 programe Alb/Rosu

Multicooker Gorenje MC6MBK Putere 1000W Capacitate 6l 15 programe de gatit Gatire cu presiune Argintiu/Negru

Multicooker Bosch MUC11W12, 900 W, 5 L, 48 programe, Alb/Negru

Multicooker electric 12 în 1, capacitate 5 litri, Pressure King Pro

 

Programele automate care sunt instalate pe un multicooker fac fata unui numar mare de retete si permit gatirea multor feluri de mancare delicioase. Multicookerul este potrivit pentru cei carora le place sa creeze sau sa experimenteze, cat si celor care au timp limitat si niciun chef de bucatarit. Asa-i cu gatitul, pentru unii este un proces creativ, iar pentru altii o corvoada, dar multicookerul este versatil facandu-le pe plac la toti.

Caracteristici suplimentare ale unui multicooker:

  • mentinerea temperaturii – o functie care se activeaza automat dupa finalizarea programului de gatit,;
  • modul de incalzire a alimentelor gata preparate;
  • o oală cu functie de prajit unde se pot gati cartofi prajiti sau multe alte feluri de mancare delicioase;
  • posibilitatea pasteurizarii, sterilizarii ;
  • modul de gatit fondue, gem, aluat;
  • Functia „DIY”: permite setarea unui mod individual pentru orice utilizator, se seteaza temperatura si a timpul de gatit, iar la unele multicookere acestea pot fi si salvate in memorie;
  • producator de iaurt – oferind temperatura optima necesara prepararii iaurtului (in jur de 35 ° C);
  • functie vocala: dispozitivul reaminteste cand trebuie adaugate ingrediente sau cantitatea de apa, cand se ajunge la jumatatea sau sfarsitul gatirii.

Concluzia fireasca este ca un astfel de dispozitiv va fi folosit si nu vei regreta banii investiti. La intrebarea ce sa gatesti astazi iti poate da un raspuns cartea de bucate care insoteste de obicei multicookerul sau poti sa te inspiri din retetele mele.

Multicooker Crock-Pot Slow cooker 3.5L 210W Stainless Steel

Multicooker Zilan, LCD, capac detasabil

Multicooker Heinner HMCK-5BK 770W 5L Negru

Multicooker Tefal One Pot CY505E30 

12 comentarii la „Ce este un multicooker?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.