Culinar

Cum sa pregatesti coaste de miel la multicooker

Cum sa pregatesti coaste de miel la multicooker

Descoperirea ca ai putea face coaste de miel la multicooker, fragede si gustoase, o sa-ti schimbe viata. E un fel de mancare pe care-l asociez cu Pastele, o vacanta de vara in Grecia sau vreo ocazie speciala. Nu-i deloc complicata gatirea lor (la multicooker), dar carnea de miel se gaseste destul de rar in supermarket.  Multicookerul este unul Tefal si cu ajutorul lui am mai testat diverse retete usoare intr-un mod relaxat.

Componentele principale pentru o friptura perfecta sunt o carne buna si multa rabdare, dar in cazul multicookerului ultima cade. Atunci cand sunt cumparate de la macelar, costele sunt deja pregatite, dar carnea din supermarket trebuie s-o pregatim singuri. Se taie vreo 2 cm din carnea dintre oase, astfel incat sa fie expuse coastele. Apoi se razuie stratul de grasime si se taie membrana care poate acoperi carnea.

In continuare se pregateste marinada din:

  • 100ml otel balsamic ( merge si vin);
  • 50 ml ulei (masline sau floarea soarelui);
  • 5 catei zdrobiti de usturoi;
  • o creanga de rozmarin tocat;
  • 1 lingurita sare afumata.

Se combina toate si se toarna intr-o punga unde deja se afla coastele. Se sigileaza punga si se pune la frigider cam 6 ore, asa ca cel mai bine ar fi sa pui coastele la marinat seara si sa le prepari a doua zi.

 

Glazura

  • 50 ml de otel balsamic
  • o lingura cu miere
  • un strop de sare afumata:
  • ierburi proaspete (rozmarin, cimbru, menta sunt perfecte)

Nu se refoloseste marinada, aceea se arunca. Otetul balsamic se poate inlocui cu vin sau otet de mere. Se glazureaza costele pana devin lucioase. Mirosul de afumat al sarii echivaleaza oarecum pe cel al fumului unui gratar. Aceasta sare o folosesc de cate ori vreau sa adaug aroma de fum unui preparat si cum iarna nu-i sezon de gratare, o folosesc destul de mult. Inainte de a baga costele infasurate pe diametrul oalei, le mai frec cu aceasta sare. Cum nu stiu unde am ratacit suportul de pus pe fundul multicookerului, am pus doua forme de prajituri din otel si apoi am adaugat o cana cu apa. Carnea am pus-o cu coastele dezosate in jos, deoarece nu am vrut ca apa sa-mi spele bunatatea de condimente. Am mai adaugat o ceapa, doua rosii, un morcov, doua tulpini de apio, un gogosar si vreo 5 catei de usturoi. 10 minute dureaza incalzirea multicookerului, 30 minute este programul de Pressure Cook si 5 minute astept sa se echilibreze presiunea cu cea din atmosfera. Se scot din multicooker coastele fierbinti, pentru ca daca se racesc inauntru raman rulate dupa forma oalei. La final, carnea ar trebui sa se indeparteze usor de pe oase.

Oala sub presiune electrica Tefal CY505E30 One Pot

Oala sub presiune electrica Tefal CY505E30 One Pot

Set 6 piese Tefal Ingenio Elegance

Set 6 piese Tefal Ingenio Elegance

Oala Tefal Trattoria, aluminiu, 4.5 L, 24 cm, Neagra

4. Rumenire (Brown)  Mai sus ti-am spus cum am rumenit puiul. Cam la atat se limiteaza experienta mea cu aceasta functie. Cred ca aceasta rumenire (Brown) se poate confunda cu prajirea. Cred ca ii face concurenta friteuzei,  se poate face prajirea la temperatura inalta in baie mica de ulei, astfel incat suprafata exterioara a alimentelor sa iasa crocanta si interiorul sa ramana moale. Cred ca de fapt aceasta functie a fost creata in special pentru a sota legume, carnea inainte sa fie bagata la presiune si nu pentru a praji cartofi. Aceasta operatie de rumenire se face numai cu capacul deschis, in caz contrar exista pericolul de accidente.  Mai este specificat inmod expres ca aceasta rumenire sa nu depaseasca 30 de minute. Daca ma uit in brosura vad ca acest multicooker poate dezvolta suficienta caldura (100-170 C) pentru ca anumite uleiuri sa atinga temperatura de fumegare. Uleiul de floarea soarelui are punctul de fumegare la 107C. https://www.thespruceeats.com/smoking-points-of-fats-and-oils-1328753 5. Fierbere sau gatitul electric Daca deschizi capacul multicookerului, acesta se comporta ca o simpla oala electrica. Am facut o delicioasa ciorba din pui, de la AVIS 3000-  complex integrat avicol din Hunedoara, pe care l-am vizitat  acum o saptamana. 6. Coacere (Bake) Am incercat sa fac un tort cu mere, dar nu mi-a iesit grozav. Era facut, dar cam uscat si nu era rumenit pe deasupra asa cum se intampla in cuptorul clasic. Poate a fost vina mea, poate ca am setat ceva gresit. Am pus hartie de copt pe fundul oalei, am turnat aluatul dupa care am pus bucatile de mar deasupra si am inchis capacul fara sa-l blochez. Am selectat programul Bake timp de 40minute. I-a mai luat vreo trei minute sa atinga temperatura necesara ca sa porneasca timerul. Data viitoare vreau sa incerc sa coc paine. 7. Reincalzire (Reheat)  Functia Keep Warm mentine temperatura optima a mancarii timp de 24 de ore. Inteleg aceasta functie la filtrul de cafea, dar la multicooker mi se pare fita. Cine tine mancarea calda timp indelungat? Ca o incununare a tuturor functiilor am mai facut o tocana in care mai intai am rumenit (setarea Brown) ceapa si ciupercile cu capacul deschis si apoi am pus carnea de vita si restul de legume. Am inchis capacul si am selectat programul Stew/Soup, optiunea carne de vita. A iesit foarte buna, iar vita a fost fiarta bine.

Oala cu capac Tefal A7024685, 24cm, 4.9L (Inox)

 

Din legume si cu stropul de apa in care s-au aburit toate se face un sos blenduit. Se mai poate adauga in functie de gust sare, piper, se mai poate dilua cu un pic de supa daca e prea gros sau se mai poate ingrosa cu o lingurita de amidon in 100 ml de apa.

Pofta buna la coaste de miel la multicooker!

10 comentarii la „Cum sa pregatesti coaste de miel la multicooker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.