Culinar

Cum sa pregatesti coaste de miel la multicooker

Cum sa pregatesti coaste de miel la multicooker

Descoperirea ca ai putea face coaste de miel la multicooker, fragede si gustoase, o sa-ti schimbe viata. E un fel de mancare pe care-l asociez cu Pastele, o vacanta de vara in Grecia sau vreo ocazie speciala. Nu-i deloc complicata gatirea lor (la multicooker), dar carnea de miel se gaseste destul de rar in supermarket.  Multicookerul este unul Tefal si cu ajutorul lui am mai testat diverse retete usoare intr-un mod relaxat.

Componentele principale pentru o friptura perfecta sunt o carne buna si multa rabdare, dar in cazul multicookerului ultima cade. Atunci cand sunt cumparate de la macelar, costele sunt deja pregatite, dar carnea din supermarket trebuie s-o pregatim singuri. Se taie vreo 2 cm din carnea dintre oase, astfel incat sa fie expuse coastele. Apoi se razuie stratul de grasime si se taie membrana care poate acoperi carnea.

In continuare se pregateste marinada din:

  • 100ml otel balsamic ( merge si vin);
  • 50 ml ulei (masline sau floarea soarelui);
  • 5 catei zdrobiti de usturoi;
  • o creanga de rozmarin tocat;
  • 1 lingurita sare afumata.

Se combina toate si se toarna intr-o punga unde deja se afla coastele. Se sigileaza punga si se pune la frigider cam 6 ore, asa ca cel mai bine ar fi sa pui coastele la marinat seara si sa le prepari a doua zi.

 

Glazura

  • 50 ml de otel balsamic
  • o lingura cu miere
  • un strop de sare afumata:
  • ierburi proaspete (rozmarin, cimbru, menta sunt perfecte)

Nu se refoloseste marinada, aceea se arunca. Otetul balsamic se poate inlocui cu vin sau otet de mere. Se glazureaza costele pana devin lucioase. Mirosul de afumat al sarii echivaleaza oarecum pe cel al fumului unui gratar. Aceasta sare o folosesc de cate ori vreau sa adaug aroma de fum unui preparat si cum iarna nu-i sezon de gratare, o folosesc destul de mult. Inainte de a baga costele infasurate pe diametrul oalei, le mai frec cu aceasta sare. Cum nu stiu unde am ratacit suportul de pus pe fundul multicookerului, am pus doua forme de prajituri din otel si apoi am adaugat o cana cu apa. Carnea am pus-o cu coastele dezosate in jos, deoarece nu am vrut ca apa sa-mi spele bunatatea de condimente. Am mai adaugat o ceapa, doua rosii, un morcov, doua tulpini de apio, un gogosar si vreo 5 catei de usturoi. 10 minute dureaza incalzirea multicookerului, 30 minute este programul de Pressure Cook si 5 minute astept sa se echilibreze presiunea cu cea din atmosfera. Se scot din multicooker coastele fierbinti, pentru ca daca se racesc inauntru raman rulate dupa forma oalei. La final, carnea ar trebui sa se indeparteze usor de pe oase.

Oala sub presiune electrica Tefal CY505E30 One Pot

Oala sub presiune electrica Tefal CY505E30 One Pot

Set 6 piese Tefal Ingenio Elegance

Set 6 piese Tefal Ingenio Elegance

Oala Tefal Trattoria, aluminiu, 4.5 L, 24 cm, Neagra

4. Rumenire (Brown)  Mai sus ti-am spus cum am rumenit puiul. Cam la atat se limiteaza experienta mea cu aceasta functie. Cred ca aceasta rumenire (Brown) se poate confunda cu prajirea. Cred ca ii face concurenta friteuzei,  se poate face prajirea la temperatura inalta in baie mica de ulei, astfel incat suprafata exterioara a alimentelor sa iasa crocanta si interiorul sa ramana moale. Cred ca de fapt aceasta functie a fost creata in special pentru a sota legume, carnea inainte sa fie bagata la presiune si nu pentru a praji cartofi. Aceasta operatie de rumenire se face numai cu capacul deschis, in caz contrar exista pericolul de accidente.  Mai este specificat inmod expres ca aceasta rumenire sa nu depaseasca 30 de minute. Daca ma uit in brosura vad ca acest multicooker poate dezvolta suficienta caldura (100-170 C) pentru ca anumite uleiuri sa atinga temperatura de fumegare. Uleiul de floarea soarelui are punctul de fumegare la 107C. https://www.thespruceeats.com/smoking-points-of-fats-and-oils-1328753 5. Fierbere sau gatitul electric Daca deschizi capacul multicookerului, acesta se comporta ca o simpla oala electrica. Am facut o delicioasa ciorba din pui, de la AVIS 3000-  complex integrat avicol din Hunedoara, pe care l-am vizitat  acum o saptamana. 6. Coacere (Bake) Am incercat sa fac un tort cu mere, dar nu mi-a iesit grozav. Era facut, dar cam uscat si nu era rumenit pe deasupra asa cum se intampla in cuptorul clasic. Poate a fost vina mea, poate ca am setat ceva gresit. Am pus hartie de copt pe fundul oalei, am turnat aluatul dupa care am pus bucatile de mar deasupra si am inchis capacul fara sa-l blochez. Am selectat programul Bake timp de 40minute. I-a mai luat vreo trei minute sa atinga temperatura necesara ca sa porneasca timerul. Data viitoare vreau sa incerc sa coc paine. 7. Reincalzire (Reheat)  Functia Keep Warm mentine temperatura optima a mancarii timp de 24 de ore. Inteleg aceasta functie la filtrul de cafea, dar la multicooker mi se pare fita. Cine tine mancarea calda timp indelungat? Ca o incununare a tuturor functiilor am mai facut o tocana in care mai intai am rumenit (setarea Brown) ceapa si ciupercile cu capacul deschis si apoi am pus carnea de vita si restul de legume. Am inchis capacul si am selectat programul Stew/Soup, optiunea carne de vita. A iesit foarte buna, iar vita a fost fiarta bine.

Oala cu capac Tefal A7024685, 24cm, 4.9L (Inox)

 

Din legume si cu stropul de apa in care s-au aburit toate se face un sos blenduit. Se mai poate adauga in functie de gust sare, piper, se mai poate dilua cu un pic de supa daca e prea gros sau se mai poate ingrosa cu o lingurita de amidon in 100 ml de apa.

Pofta buna la coaste de miel la multicooker!

Ce spun cei care folosesc un multicooker tefal

Desi am folosit maxim 5 programe in mai putin de 10 gatiri de cand o am, oala isi merita banii mai ales pentru retetele ce necesita mult timp: fasole cu ciolan, gulas si alte preparate cu carne de vita de exemplu. Am dat 4 stele pentru timpul relativ mare premergator fiecarui program. Cartea cu 45 de retete cu care vine ii va incanta pe cei "paraleli" cu gatitul(nu pot da gres facand o mancare gustoasa) si ii va frustra pe cei mai experimentati care isi vor prinde degetele prin manual si programe la primele 2-3 retete.

Emil G

De cand a venit TefalOnePot aragazul sta degeaba... Ce a gatit? - sarmale - ardei umplut - tot felul de pilafuri - ciorbe de toate neamurile - gulas - supe creme (legumele puse la high pressure, apoi pasate) - o prajitura: brownies - porumb (un sac. Nu, nu exagerez... Am luat din targul de legume un sac plin cu drugi... Si am pus cu apa, la presiune, timp de 10min --vreo 10ture au iesit foarte moi si suculenti-- Apoi, dupa racire, la congelator pt la iarna - gris cu lapte si orez cu lapte Mai ramane sa incerc si mamaliga si deja demontez aragazul:) Glumesc.... Fiind pe butelie, il pastram in casa pt momentele cand vor fi pene de curent pt TEFAL:)

Ramona C

Super incantata, iubesc acest aparat! Usureaza munca foarte mult iar preparatele ies foarte gustoase. Plus ca am scapat de pazitul oalei pe aragaz si pot sa fac alte lucruri in timp ce mancarea se gateste. Acum nu mai evit carnea de vita si preparatele care necesitau mult timp de fierbere, pentru ca se fac foarte repede pe HP. Merita achizitionat!!

Andra D

Excelenta - mancare cu gust ca la bunica - se face f repede, nu stai langa ea -o am de cateva zile si abia astept sa se termine mancarea sa pot gati, incerca si alte retete (ceea ce nu mi facea placere in trecut😜) -mancare de mazare cu carne de porc gata in 20min, orez cu lapte in 9 min, ciorbita de vacuta 20 min+ carnea inca15min. -cel mai bun multicooker de pe piata Cand cumparati un multicooker, recomand sa verificati si W. Acest mc de la Tefal are 1000-1200 W, are putere mai mare fata de alte mc.

Lia A

10 comentarii la „Cum sa pregatesti coaste de miel la multicooker

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.