sanatate

Purificatoare de aer cu ultraviolete impotriva COVID-19

Purificatoare de aer cu ultraviolete impotriva COVID-19

Raspandirea rapida a COVID-19 a dus in cateva luni la o tragedie globala. Pandemia ne-a testat la maxim si ne-a aratat cat de vulnerabila este societatea noastra moderna, cu tot avansul ei tehnologic. Mai mult, ne-a demonstrat ca sanatatea umana si cea planetara sunt interconectate. Distrugerea ecosistemului, poluarea, incalzirea globala, comertul ilegal cu animale salbatice, suprapopularea, cresterea ratei de disparitie a speciilor, defrisarea, saracia, foametea, economia globalizanta, toate sunt cauzele principale care au dus la aceasta pandemie. Plasarea economiei umane deasupra bunastarii lumii naturale a creat o relatie gresita care acum ne otraveste, iar disfunctionalitatea ei a evoluat pana la crearea acestei boli. De fapt COVID-19 este mai mult decat o boala, este simptomul planetei noastre bolnave.

Am inteles gresit relatia om-natura si acum platim pretul, dar cu timpul vom gasi noi modalitati de a ne derula economia si vietile intr-un mod corect si sanatos. Toate fortele au fost canalizate spre a dezvolta unui vaccin, dar pana atunci ne-am distantat social, ne-am izolat in locuinte unde igienizam si sterilizam pe cat posibil suprafetele sau corpul nostru. Dar care este procentul in care reusim acest lucru? Cum putem igieniza aerul contaminat? Cat de eficiente sunt purificatoarele de aer? Din fericire, LavanUV ne vine in ajutor cu cateva produse, modele noi de purificatoare de aer cu care putem obtine aer si suprafete necontaminate, in proportie de 99,9%, in casele noastre. 

Purificatoare de aer cu ultraviolete impotriva COVID-19

Exista putine placeri simple in viata, iar o gura de aer curat este printre ele

Viata pe pamant se bazeaza pe ecuatia catorva gaze. Prea mult sau prea putin dintr-unul si pot dispare chiar forme de viata. Apa, atat de indispensabila vietii, este tot o relatie intre doua gaze. Chiar si o variatie usoara a compozitiei aerului, ca urmare a modificarilor mediului inconjurator, poate duce la diverse boli. Exista putine placeri simple in viata, iar o gura de aer curat este printre ele. Stiinta ne-a demonstrat acest lucru, petrecerea timpului liber in aer curat aduce beneficii surprinzatoare bunastarii fizice si psihice. Aerul curat are un efect masurabil asupra sistemelor noastre circulatorii, cognitive, a timpului de recuperare dupa o boala si a sanatatii generale. Mai mult oxigen duce la o mai buna functionare a creierului, ne imbunatateste abilitatile de concentrare, ne ofera mai multa energie, ne simtim mai luminosi, mai fericiti, mai relaxati, inlatura stresul, ne face sa ne simtim bine si ne stimuleaza sistemul imunitar. Corpurile noastre au nevoie de aer curat si de sentimentele bune care vin odata cu el. Daca esti stresat, obosit, prost dispus, cateva minute petrecute la aer curat fac minuni.  Corpul si mintea iti vor multumi. Pentru a preveni aparitia unor probleme de sanatate, trebuie ca aerul din incintele in care traim, lucram sau ne deplasam sa aiba trei  caracteristici: sa fie curat , proaspat si cu un nivel adecvat de umiditate . Daca putem obtine acest lucru, atunci ne vom simti mai fericit si vom fi mai sanatosi.

o gura de aer curat este una din placerile simple ale vietii

Izolarea afecteaza calitatea aerului din incinte

Nu este nimic mai rau decat sa fii blocat in interior pe o perioada lunga de timp si am vazut asta acum. Pentru prevenirea infectiei cu COVID-19, am luat in serios distantarea sociala si ne-am izolat in locuinte, dar aceste masuri au avut consecinte atat la nivel psihic cat si fizic. Tanjim dupa o iesire in natura si dupa o gura de aer curat. Calitatea aerului din incinte nu se ridica la nivelul celui extern, putand fi deteriorat sau chiar contaminat. In mod frecvent locuintele noastre sunt bine izolate, deci exista posibilitatea de a se acumula inauntru multe substante chimice toxice, plus bacterii, virusuri. Ele pot provoca ameteli, pierderea coordonarii, deteriorarea plamanilor sau a  sistemului nervos central, afecatndu-ti speranta de viata.  Daca ai simptome similare gripei sau alergiei, ele pot fi rezultatul aerului din interior si trebuie sa iei urgent masuri.

Caminul ne influenteaza aproape fiecare aspect al vietii noastre, de la cat de bine dormim pana la cat de sanatosi suntem sau la cat de siguri ne simtim. Daca vrem sa ne imbunatatim sanatatea si bunastarea cu greu putem gasi un loc mai important pentru a porni decat de acasa, locul in care ne petrecem cea mai mare parte a vietii.

Conform unor studii citate de catre Reuters coronavirusul transportat in aer prin tuse sau stranut persista in aerosoli si este capabil sa infecteze oamenii aproximativ 3 ore. Pe suprafete de carton virusul este viabil 24 de ore, pe plastic si otel 3 zile, pe obiectele de cupru 4 ore. In interior concentratia de agenti contaminanti poate fi de 2-5 ori mai mare decat cea existenta in aer liber si asta in conditiile in care gradul de ocupare al spatiului este mult crescut. Asta nu inseamna ca nu putem sa ne bucuram de aer curat si la interior. Din fericire, exista o modalitate de a obtine aer necontaminat in casele noastre – folosirea unor purificatoare de aer ce folosesc lumina ultravioleta. 

Izolarea afecteaza

Istoricul luminii ultraviolete

De la descoperirea sa in 1878, lumina ultravioleta a devenit o metoda de baza de sterilizare, fiind folosita in spitale, scoli, avioane, birouri si chiar in fabricile alimentare. In 1930 au fost instalate in Philadelphia purificatoare de aer experimentale cu ultraviolete. Aceste purificatoare de aer si-au dovedit eficacitatea in stoparea raspanditii de boli contagioase ca variola si oreionul in jurul lui 1935 si a epidemiei de rujeola din 1941. Apoi lumina ultravioleta a devenit o componenta esentiala in procesul de dezinfectare a apei potabile, deoarece unii paraziti sunt rezistenti la antiseptice chimice, cum ar fi clorul. Astazi, odata cu apariția noului coronavirus in lume,  lumina ultravioleta a devenit relevanta ca agent germicid.

Iradiere germicida ultravioleta

De la izbucnirea coronavirusului au aparut o multitudine de produse inventive care dezinfecteaza si sterilizeaza. Daca esti printre cei precauti care poarta mereu masca pe fata, isi dezinfecteaza mainile sau curata cu religiozitate suprafetele cu inalbitor, sunt sigura ca te intereseaza produsele purificatoare de aer LavanUV ce sterilizeaza cu ajutorul luminii ultraviolete. Tehnologia descoperita in 1878 joaca un rol esential in stoparea acestui dusman invizibil. Ea poarta numele de iradiere germicida ultravioleta si este ca si cum ai aduce in interiorul casei tale puterea luminii solare ca sa dezinfecteze. O parte a spectrului luminii solare invizibile, ultravioletele, sunt deosebit de eficiente in eliminarea agentilor patogeni. Se numeste lumina ultravioleta deoarece cea mai apropiata lungime de unda din spectrul luminii albe, perceputa de catre ochiul omenesc, este culoarea violet. Intervalul sau de lungimi de unda de la 100 la 400 nanometri se imparte in trei: UVA, UVB si UVC. Ultima, de la 100 la 280 nm este cea utilizata in mecanismele de dezinfectarea și sterilizarea apei, aerului sau a materialelor, deoarece poate distruge ADN-ul microorganismelor. Lumina ultravioleta germicida a fost deja folosita cu succes in China ca parte a eforturilor de stopare a pandemiei de coronavirus. Tehnologia cu ultraviolete UVC este o abordare non-chimica a dezinfectarii cu un proces simplu, ieftin care necesita o intretinere foarte scazuta. 

Purificatoare de aer cu ultraviolete impotriva COVID-19

 

O lampă ultravioletă germicidă mobilă la dintr-un spital didactic din afara Madridului. Astfel de unități mobile sunt deja utilizate pe scară largă, dar sunt folosite pentru a dezinfecta doar camerele neocupate.Shutterstock

Eu si lumina ultravioleta

Cand este mentionata lumina ultravioleta eu ma gandesc la radiatia solara de care trebuie sa ma protejez, la capcane de insecte, dar si la efecte speciale de fundal folosite in festivaluri, imbracamintea reactiva la UV pe care o imbrac in cluburi sau concerte, procesele de inspectie fluorescente in lumina neagra folosite in criminalistica, controlul de calitate sau casele de licitatii. Lumina ultravioleta este mereu prezenta in jurul nostru, ne face viata mai confortabila, mai sigura, mai sanatoasa si ne distreaza. Versatilitatea ei a facut-o perfecta si pentru a reduce transmiterea agentilor patogeni in diverse medii, astfel ca este folosita de ani de zile pentru dezinfectarea in procesele tehnologice de obtinere a unei mari varietati de alimente, bauturi, consumabile medicale. Era normal sa fie folosita in incercarea de a stopa aceasta pandemie si in efortul nostru de a steriliza aerul si suprafetele din incinte cu ajutorul unor purificatoare de aer.

Inactivarea virusurilor  prin iradiere germicida ultravioleta

In multe focare cauzate de virusuri, transmiterea agentilor poate avea loc prin aer sau suprafete de mediu contaminate. Sterilizarea cu ultraviolete este procesul de distrugere a intregii vieti microbiene prin intermediul radiatiilor ultraviolete. Coronavirus, alti aerosoli virali, bacterieni, fungici sunt inactivati de lumina ultravioleta. Aceasta este o abordare directa care limiteaza transmisia virala aeriana, pe suprafețe si din apa, inactivand virusul prin generarea de facicole de lumina ultravioleta care descompun structurile celulare. Lampile germicide cu ultraviolete sunt folosite de multi ani pentru dezinfectarea aerului si a suprafetelor din spitale, laboratoare sau alte locuri care presupun igiena si curatenie maxima. Lumina ultravioleta este o tehnologie dovedita ca reduce bacteriile, virusurile si alte microorganisme daunatoare sanatatii umane. Ea ucide sau inactiveaza microorganismele distrugand acizii nucleici perturband ADN-ul lor si astfel incapacitandu-le indeplinirea functiilor vitale celulare. Organismele nu se mai sunt in masura sa se reproduca,. De fapt, cand incearca acest lucru, ele mor. Actionand mai lent decat metodele chimice, procesul se intinde in timp, in functie de sursa de UV, nivelul de contaminare, suprafata contaminata sau de dozare (fluenta), dar acest proces poate distruge pana la 99,9% microorganismele patogene.

3 purificatoare de aer si suprafete care folosesc tehnologia UVC

Produsele LavanUV sunt solutia pentru igienizarea incintelor in care traiesti, lucrezi sau te deplasezi temporar. Ele sunt purificatoare de aer si suprafete. Functioneaza producand lumina ultravioleta cu lungimea de unda 254 nanometri, cea mai eficienta din punct de vedere germicid, cea mai distructiva pentru microorganismele daunatoare, inclusiv coronavirus sau virusul gripei sezoniere, deoarece lungimea de unda maximă de absorbtie a unei molecule de ADN este de 260 nm. Cu ajutorul acestor produse se pot igieniza atat aerul cat si suprafetele expuse de cate ori este nevoie. Ele sunt mobile astfel ca pot fi transportate apoi in alte spatii ce necesita sterilizare. Datorita constructiei simple dar si portabilitatii sunt alegeri excelente din punct de vedere economic, avand un cost redus. Exista mai multe modele de purificatoare de aer si suprafete, din care poti sa-l alegi pe cel care te avantajeaza.

Purificatorul Lavan, 36W, 60m², UVC + OZON

Purificatorul Lavan, 36W, 60m², UVC + OZON

Purificatorul Lavan, 36W, 60m², UVC + OZON este un dispozitiv de dezinfectare care foloseste lumina UVC pentru a produce un efect germicid eficient 99,9% asupra unei suprafete de 60m² care poate apartine atat unei locuinte cat si salilor de hotel, restaurantelor, birourilor, scolilor, etc. Aceste purificatoare de aer se instaleaza cel mai adesea in mijlocul incaperii pentru un efect maxim, se seteaza cu ajutorul telecomenzii timpul de actionare al cronometrului pana la 30 minute si se activeaza. Este neaparat necesar ca in timpul functionarii in incinta sa nu se afle persoane sau animale. Lampa matura la 360 grade incaperea cu raze UV cu unda scurta penetrante si se opreste automat la finalul timpului setat. Api este necesara o ventilare a incintei timp de 20-25 de minute. Ofera o inactivare rapida si eficienta a microorganismelor printr-un proces fizic. Prin urmare, apa, aerul, suprafetele din camera sunt expuse la lumina UV germicida si materialul genetic al microorganismelor este dezactivat, ceea ce le impiedica sa se reproduca si astfel le face inofensive. Acelasi dispozitiv poate fi folosit pentru a ucide o serie de bacterii si virusi periculosi de la acarieni, MRSA ( bacterie -Staphylococcus aureus- care este rezistenta la tratamentul cu antibioticele obisnuite) pana la E. coli.

Aceste purificatoare de aer produc o dubla protectie: UV si ozon care este eliberat ca un produs secundar de reactie. Energia mare a luminii ultraviolete actioneaza si asupra atomilor de oxigen diatomic (O2) din aer descompunandu-i in oxigen atomic (O), care se combina formand apoi ozon. Ozonul este alcatuit din trei atomi de oxigen legati impreuna. Este o molecula extrem de reactiva care descompune toxinele nocive din aer transformandu-le in alte tipuri de molecule mai putin daunatoare. Produsul detine licenta si raport LVD, raport de securitate CE, RoHS.

Lampa UV auto

Lampa auto cu ultraviolete

Un produs similar, Lampa UV auto, este un dispozitiv portabil cu adresabilitate auto fiind utila in igienizarea aerului, suprafetelor si obiectelor existente intr-o masina. Spre deosebire de noi, masinii nu-i putem face dus zilnic pentru a o igieniza, iar microorganismelor le place si se inmultesc rapid pe plastic, otel si sticla, care sunt materiale preponderente intr-o masina. O fi o optiune folosirea carpei din microfibra pentru a sterge fizic suprafetele, dar nu este si una viabila mai ales ca nu se poate extinde la aer. Ca orice purificator de aer cu ultraviolete trebuie folosit cu prudenta numai in lipsa ocupantilor masinii si apoi urmand aerisirea.

Cutia sterilizatoare UV

Cutia sterilizatoare UV

Un alt produs relativ nou care a castigat popularitate este Cutia sterilizatoare UV, utilizata pentru dezinfectarea accesoriilor, cum ar fi ochelarii sau smartphone-urile – pe care virusii pot trai pana la 96 de ore. Conform mai multor studii telefoanele sunt printre cele mai murdare obiecte din viata noastra, ele continand in jur de 20.000 de tipuri distincte de bacterii. Daca crezi ca poti igieniza corect telefonul numai cu apa si sapun sau alcool vreau sa-ti spun ca gresesti, doar lumina UV poate eradica bacteriile si virusii de pe el. Igienizarea cu UV nu va afecta telefonul atat timp cat folosesti echipamentul in mod corect. Carcasa este suficient de mica pentru a fi plasata intr-o geanta, rucsac, dar suficient de mare incat sa iti poata steriliza diverse obicte de uz personal. In anumite cazuri tratamentul chimic al suprafetelor ca metoda de igienizare nu este indicat deoarece in urma lor rezulta reziduuri chimice. Obiectele cu care intra in legatura un bebelus: jucariile, sticlele, tetinele sau alte obiecte de uz casnic fac parte din aceasta categorie. Un alt beneficiu al acestei cutii este ca datorita ei scade cantitatea de deseuri. Poate fi folosita pentru mastile, prosoapele sau servetele de hartie.

 Pentru a ne asigura ca spatiul nostru interior este un loc frumos, cu o ambianta placuta si sigura este nevoie ca el sa incorporeze aer curat. Cu ajutorul unor purificatoare de aer casa nostra va fi mai curata, va mirosi mai bine, iar noi ne vom simti mult mai bine intr-un astfel de mediu fara poluanti si germeni.

!!!

Lumina ultravioleta germicida este eficienta in acest context, dar, utilizata direct, poate fi un pericol pentru sanatate. Nu se sta in aceeasi incapere cu aceste purificatoare de aer atunci cand sunt active, chiar daca radiatia a fost in jurul nostru de-a lungul evolutiei.  Oricat de eficiente sunt aceste dispozitive pentru uciderea germenilor, niciunul dintre ele nu poate inlocui spalarea frecventa a mainilor, distantarea sociala, purtarea mastilor pe fata si statul in casa cat mai mult posibil. 

13 comentarii la „Purificatoare de aer cu ultraviolete impotriva COVID-19

    1. Toma Necredinciosul nu exista de ieri, mereu vor fi persoane care i vor copia comportamentul indiferent de cate argumente ai prezenta. Sper insa ca acestia sunt foarte putini, astfel incat necredinta lor sa nu ne afecteze pe noi, ceilalti.

  1. Am vazut si eu zilele trecute acest produs si tot citind pe net informatii despre el mi-am dat seama ca e exact ceea ce cautam pentru a mentine aerul din casa curat si igienizat, mai ales acum pe pandemie.

  2. Ma bucur ca exista cateva solutii de ajutor… Si eu voiam sa imi iau un purificator de aer, insa cu ultraviolete chiar ar fi alegerea mai inteleapta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.