Mereu mi-am dorit sa comprim timpul pe care-l petrec gatind sau macar sa abordez gatitul intr-o maniera mai relaxanta. Nu ca nu mi-ar placea sa gatesc, dar cand faci asta zilnic la un moment dat devine sarcina, una coplesitoare. Sunt sigura ca si tu ai zile aglomerate si tot ce vrei e sa vii acasa si sa te relaxezi citind o carte, vazand un film sau doar lenevind. In loc de asta trebuie sa hranesti familia si in general repede. Care-i solutia? Un multicooker. Inainte de a primi spre testare multicookerul Tefal de la Buzzstore si Tefal Romania puteam pregati repede putine feluri de mancare: paste, cus-cus, dar acum fac rapid ciorba de vacuta sau de burta, tocana de miel, orez cu legume, ratatouille, consomme, pui intreg prajit, etc. Acest aparat permite pregatirea unor mancaruri delicioase si sanatoase in doar cateva minute pe modulul Pressure Cook sau te poti intinde pe cateva ore pe modulul Crock Pot, plus altele pe care le voi deconspira mai incolo. Indiferent ce modul ai alege, totul pare o joaca de copil, atat este de usor de manevrat. Tai ingredientele, le asezi in multicooker, setezi cateva sarcini dintre cele 25 de programe reglabile, si apoi te poti concentra pe alte activitati, deoarece mai departe pregatirea mesei cade in sarcina oalei.
Cuprins
Ce-i acela multicooker?
Multicookerul este un dispozitiv de gatit electric care are mai multe functii de la gatire lenta, sub presiune, la abur, incalzire, prajire, adica e o oala mai simandicoasa. El ofera o serie de optiuni de gatire care permit prepararea mancarurilor in mai multe feluri. In loc sa ai in bucatarie mai multe aparate cu diverse functii, acum cu multicookerul Tefal poti avea unul singur care le inglobeaza pe toate. Inlocuieste oala sub presiune, slow cookerul, rice cookerul, friteuza, steamerul, aragazul electric, masina de facut paine si nu cred ca am terminat de enumerat. Un singur multicookerul poate face tot ce fac aparatele enumerate mai inainte, dar ele nu pot pregati ceea ce poate multicookerul. Cu multicookerul Tefal poti obtine orice fel: desert, friptura, ciorba. Pentru a te lamuri mai bine am atasat cartea de bucate Tefal ce contine 45 de retete
Vezi si: Ce este un multicooker?
Detalii tehnice si nu numai ale multicookerului Tefal One Pot CY505E30
- electric;
- 1200 W;
- H34 x L34 x D39,7 cm;
- 5,8 kg;
- vas antiaderent acoperit cu un strat rezistent -volumul 6l;
- capac atasat printr-o balama (nu vei mai avea parte de baltile inestetice de apa lasate de capacele independente);
- 25 de programe reglabile- de fapt unele dintre acestea sunt combinații. Exista de fapt sapte funcții: oala sub presiune, slow cooker, aburire, rumenire, fierbere, reincalzire mancare timp de 24 ore si coacere, plus 11 butoane de programe: orez, fulgi de ovaz, DYI (pentru gatit manual), mancare pentru copii, tocana / supa, legume, peste, carne, gatire inalta, medie si joasa, timmer, pornire intarziata si meniu, care combinate dau cele 25 de programe.
- functie de programare pentru pornire.
Despre brandul Tefal
Tefal s-a infiintat in Franta de catre Marc Gregoire, in anul 1954. El facuse initial pentru sotia sa o tigaie cu suprafata nonaderenta, iar apoi pe baza acesteia a inventat diverse ustensile pentru bucatarie si nu numai. Incepand cu anul 1968 firma Tefal apartine de Groupe SEB.
Vezi si: Dulceata de ardei iute
Cui as recomanda multicookerul Tefal One Pot CY505E30
Oricui, mic, mare, bucatar experimentat sau neexperimentat. Se foloseste atat de usor astfel ca la prima venire acasa fata mea care e studenta in Bucuresti mi l-a imprumutat si dus a fost. A trebuit sa-mi iau altul. Si nu numai eu. Si-au mai cumparat multicookerul inca doua fete din grupa cu fata mea. Si-au dat seama ca multicookerul Tefal are la baza un concept excelent, perfect pentru studenti si burlaci, deoarece prepara repede mancaruri rapide si simple. Este foarte flexibil si versatil, posibilitatile de a gati cu el sunt aproape nelimitate, chiar daca are doar 25 de programe, tu poti varia ingredientele la nesfarsit, intr-un mod creativ. Instructiunile sunt simple, multicookerul poate fi folosit de oricine si toti utilizatorii ii vor aprecia simplitatea curatarii, ca de, si asta face parte din bucatareala.
Functiile multicookerului Tefal:
1. Gatirea sub presiune
Oalele de presiune sunt folosite de ceva vreme si sunt cunoscute deoarece au capacitatea de a gati orice foarte repede. Aproape toata lumea a avut celebra Kukta si stie principiul acesteia de functionare- prin incalzirea apei in vasul sigilat se acumuleaza presiune, ceea ce face sa se ajunga repede la punctul de fierbere. Presiunea si temperatura inalta ajuta mancarea sa se gateasca mai repede. Gatitul sub presiune este functia principala a multicookerului Tefal si se desfasoara sub trei presiuni: mica, medie si mare. Ca si clasica oala sub presiune si el are un capac mare care se blocheaza pe pozitie, precum si o supapa de presiune, doar ca la acest model capacul este batant, iar supapa de ultima generatie. Multicookerul Tefal este aproape imposibil de utilizat gresit, nu trebuie decat sa introduci simultan toate ingredientele si sa-l lasi apoi sa gateasca singur, pe nivelul dorit de presiune. Nu-ti face griji ca ar putea exploda, are o supapa de siguranta excelenta, care se va deschide cu mult inainte de a exista un risc pentru integritatea ta sau a oalei. Multicookerul setat pe programul de gatit sub presiune este cel mai bine de utilizat in cazul in care ai bucati mari sau greu de fiert (carnea de vita, de miel, burta, fasolea, porumbul, consomme). Ca exemplu, uite reteta de coaste de miel.
Prima data am folosit acest program pentru a face consomme de vita. In mod normal fierberea oaselor mi-ar fi luat destul de mult timp si temperatura din bucatarie ar fi crescut ceva in timpul acestei actiuni. Am apasat pe butonul Pressure Cook pe presiune medie si am setat timmerul la 30 de minute. Nu stiu cat ar fi fost timpul optim, dar uitandu-ma in cartea de retete am vazut ca la operatiunile asemanatoare se recomanda intre 20-25 minute, asa ca am mai plusat cu 5. I-a mai luat vreo 10 minute pana sa ajunga la temperatura optima si a declansa timmerul, dar n-a contat pentru ca nu ma grabeam nicaieri.
Vezi si: Dulceata de ardei iute
A doua mea testare a multicookerului la presiune a fost gatirea unui pui intreg impreuna cu garnitura de cartofi. Intai am condimentat puiul, l-am rumenit cu functia Brown pe toate partile si apoi l-am pus pe suport, am adaugat o canuta cu apa astfel incat sa nu ajunga la pui si am trecut pe functia Pressure Cook, presiune medie 25 de minute. A iesit un pui delicios, dar data urmatoare voi fi mai creativa, in apa pot pune rozmarin, usturoi, lamaie, etc si voi obtine o aroma mai aparte decat daca le-as fi pus direct pe pui. Poate o sa las si mai mult puiul sa se rumeneasca deoarece imi place coaja crocanta si aspectul ei maroniu.
Despre ce am uitat sa vorbesc? Baby Food, dar cum baby meu e la facultate n-o s-o incerc prea curand. Vad in brosura ca poate dura intre 5-70 minute si ajunge la 112C. Presetarea timmerului este la 30 minute si functia face parte din gatirea sub presiune.
Lucruri importante de evitat:
- sa nu scoti capacul inainte de vreme, deoarece apoi implica trecerea catorva minute pentru a atinge iar temperatura optima si intarzie gatitul;
- sa nu pui mai mult lichid decat semnul din multicooker pentru ca altfel la fierbere apa se va revarsa;
- sa fie golit colectorul de condens, fiindca lichidul din el va da peste;
- sa nu blochezi supapa pe inchis, deoarece presiunea din interior va creste prea mult.
2. Slow Cooker
Cu aceasta functie poti gati mancarea incet si la o temperatura scazuta. Un brand popular de slow cooker este Crock Pot, un dispozitiv care are un vas din ceramica si nu din metal. Multicookerul Tefal este conceput ca sa suplineasca si un Crock Pot, adica sa se incalzeasca pana la o temperatura moderata si apoi sa ramana la aceasta mult timp. Va gati lent cu capacul inchis, dar nu va creste presiunea ca in cazul modului de gatire sub presiune. Acest procedeu este benefic tocanelor si in acest caz multicookerul inlocuieste cuptorul aragazului.
Am ales sa fac tocana cu programul Slow Cook, timp de două ore. I-a luat cam 10 minute sa se incalzeasca incinta inainte de a porni timmerul, intarziere care nu m-a deranjat ca ma asteptam sa dureze timp indelungat toata operatiunea. Poate n-ar fi rau daca cei care au scris retetele daca ar adauga si timpii de preincalzire, ca nu toata lumea seamana cu mine si or vrea sa stie timpul exact pentru a pune masa. Nu m-a incantat tocana, era prea lichida, deoarece apa nu s-a evaporat. Poate am pus prea mult lichid, data viitoare o sa pun jumatate din cat am pus acum. Cred ca iesea mult mai buna daca nu inchideam capacul, dar m-am tinut de instructiuni. Data viitoare fac tocana cum vreau eu.
Vezi si: Placinta cu spanac, in foietaj
3. Steamer electric
Aburul este o modalitate excelenta de a gati mancarea fara a sacrifica gustul sau nutrientii. In general se foloseste pentru a pregati legume carora le da un gust mult mai bun. Aburirea aceasta mi se pare ceva mai complicata pentru ca trebuie sa stii cand sa intrerupi procesul. Trebuie ca legumele sa fie suficient de moi astfel incat sa intre furculita in ele, dar sa fie si ferme. Pestele e gata cand i se desprinde usor carnea, iar puiul trebuie gatit intotdeauna pana la os. Tehnica e simpla, introduci suportul cu picioare, asezi legumele sau carnea si pui putina apa in oala, apoi inchizi, blochezi capacul, selectezi setarea corespunzatoare pe aparat si gata. Pe masura ce se fierbe apa, aburul gateste continutul. Astfel poti gati un singur articol sau poti gati o intreaga cina in acelasi timp. Am gatit la abur brocoli cu Steam si Veg, timp de trei minute. Ce m-a deranjat a fost ca a durat cam 5 minute ca sa se incalzeasca si sa porneasca cronometrul la cele trei minute. A durat cam mult in final, dar brocoliul a fost fraged.
Multicookerul Tefal are 3 nivele de gatit la abur. Aburirea aceasta este o modalitate simpla de a gati, doar ca trebuie sa experimentezi de cateva ori pentru a obtine mancaruri suculente si cu profilul de nutrienti intact.
Rise cooker. N-am incercat inca acest program, dar sigur gateste orezul cu o viteza incomparabila cu metodele conventionale. Orezul se pune intr-un cos cu gauri, pe suportul cu picioare, deasupra apei. Elementul care incalzeste (banuiesc ca-i o rezistenta) determina apa sa fiarba si sa se evapore transformandu-se in abur. Orezul absoarbe acest abur, nu il fierbe pur si simplu la fel ca un aragaz si nici nu-l face sub presiune, si devine moale, afanat datorita combinatiei de caldura si presiune. Multicookerul are senzor de presiune si un capac care sigileaza continutul, fapt ce permite cresterea si mentinerea presiunii in interiorul vasului.
Principalele avantaje fata de rise cookerul normal: gateste mai repede, necesita mai putina apa (banuiesc ca acest lucru nu te prea intereseaza), distruge in mod eficient microorganismele (ai putea steriliza borcanele)fiindca temperatura este mai mare de punctul de fierbere, pastreaza aromele mai eficient datorita faptului ca este sigilat, necesita mai putine condimente, gateste perfect diferite tipuri de orez indiferent de textura lor, dar… costul creste.
Outmeal. Se prepara terciul de ovaz intr-un mod similar orezului, tot la abur.
Vezi si: Negresa de post -reteta Sanovita
4. Rumenire (Brown)
Mai sus ti-am spus cum am rumenit puiul. Cam la atat se limiteaza experienta mea cu aceasta functie. Cred ca aceasta rumenire (Brown) se poate confunda cu prajirea. Cred ca ii face concurenta friteuzei, se poate face prajirea la temperatura inalta in baie mica de ulei, astfel incat suprafata exterioara a alimentelor sa iasa crocanta si interiorul sa ramana moale. Cred ca de fapt aceasta functie a fost creata in special pentru a sota legume, carnea inainte sa fie bagata la presiune si nu pentru a praji cartofi. Aceasta operatie de rumenire se face numai cu capacul deschis, in caz contrar exista pericolul de accidente. Mai este specificat inmod expres ca aceasta rumenire sa nu depaseasca 30 de minute. Daca ma uit in brosura vad ca acest multicooker poate dezvolta suficienta caldura (100-170 C) pentru ca anumite uleiuri sa atinga temperatura de fumegare. Uleiul de floarea soarelui are punctul de fumegare la 107C.
5. Fierbere sau gatitul electric
Daca deschizi capacul multicookerului, acesta se comporta ca o simpla oala electrica. Am facut o delicioasa ciorba din pui, de la AVIS 3000– complex integrat avicol din Hunedoara, pe care l-am vizitat acum o saptamana.
6. Coacere (Bake)
Am incercat sa fac un tort cu mere, dar nu mi-a iesit grozav. Era facut, dar cam uscat si nu era rumenit pe deasupra asa cum se intampla in cuptorul clasic. Poate a fost vina mea, poate ca am setat ceva gresit. Am pus hartie de copt pe fundul oalei, am turnat aluatul dupa care am pus bucatile de mar deasupra si am inchis capacul fara sa-l blochez. Am selectat programul Bake timp de 40minute. I-a mai luat vreo trei minute sa atinga temperatura necesara ca sa porneasca timerul. Data viitoare vreau sa incerc sa coc paine.
7. Reincalzire (Reheat)
Functia Keep Warm mentine temperatura optima a mancarii timp de 24 de ore. Inteleg aceasta functie la filtrul de cafea, dar la multicooker mi se pare fita. Cine tine mancarea calda timp indelungat?
Ca o incununare a tuturor functiilor am mai facut o tocana in care mai intai am rumenit (setarea Brown) ceapa si ciupercile cu capacul deschis si apoi am pus carnea de vita si restul de legume. Am inchis capacul si am selectat programul Stew/Soup, optiunea carne de vita. A iesit foarte buna, iar vita a fost fiarta bine.
Vezi si: Supa crema de conopida
De ce cred ca-i necesar sa ai un multicooker Tefal:
- faci multe feluri de mancare delicioasa si sanatoasa;
- scutesti o gramada de bani pe care i-ai dat pe macar alte sase aparate;
- ai mai mult loc de miscare in bucatarie;
- totul se gateste intr-un singur recipient, asa ca nu trebuie spalat decat acesta;
- este versatil, ofera nu numai mese delicioase, dar si micul dejun, prajituri, paine sau prepara mancare pentru bebelusi;
- are un pachet mare de functii utile si si le indeplineste cu brio;
- poti sa nu fi gatit nimic in viata ta si tot te descurci;
- are suficienta capacitate pentru a hrani odata o familie de sase persoane.
Ce nu-mi place la el- nu are prea multe indrumari si retete, trebuie sa experimentezi tu pentru a beneficia la maxim de el.
O bila in plus o are multicookerul datorita Clubului Tefal, unde te poti inscrie si apoi primesti puncte la fiecare produs Tefal cumparat, puncte pe care le poti transforma in alte produse Tefal. Banuiesc ca in timp acest grup va remedia si problema retetelor, deoarece e pacat sa mergi pe bajbaite pana cand gasesti reteta perfecta.
Decide singura ce vrei. Decide daca vrei sa gatesti in 20 minute. Decide cat de comoda esti. Decide cat de mult iti permiti din punct de vedere material, cat loc liber ai in bucatarie. Decide daca vrei sa folosesti sau iti trebuie sa folosesti 6 dispozitive deodata. Decide-te sa folosesti magia, decide-te sa folosesti multicookerul Tefal pentru a asigura mesele pentru familia ta si a fi mult mai libera sa faci ce-ti doresti!
Ce spun cei care folosesc un multicooker tefal
Desi am folosit maxim 5 programe in mai putin de 10 gatiri de cand o am, oala isi merita banii mai ales pentru retetele ce necesita mult timp: fasole cu ciolan, gulas si alte preparate cu carne de vita de exemplu. Am dat 4 stele pentru timpul relativ mare premergator fiecarui program. Cartea cu 45 de retete cu care vine ii va incanta pe cei "paraleli" cu gatitul(nu pot da gres facand o mancare gustoasa) si ii va frustra pe cei mai experimentati care isi vor prinde degetele prin manual si programe la primele 2-3 retete.
Emil G
De cand a venit TefalOnePot aragazul sta degeaba... Ce a gatit? - sarmale - ardei umplut - tot felul de pilafuri - ciorbe de toate neamurile - gulas - supe creme (legumele puse la high pressure, apoi pasate) - o prajitura: brownies - porumb (un sac. Nu, nu exagerez... Am luat din targul de legume un sac plin cu drugi... Si am pus cu apa, la presiune, timp de 10min --vreo 10ture au iesit foarte moi si suculenti-- Apoi, dupa racire, la congelator pt la iarna - gris cu lapte si orez cu lapte Mai ramane sa incerc si mamaliga si deja demontez aragazul:) Glumesc.... Fiind pe butelie, il pastram in casa pt momentele cand vor fi pene de curent pt TEFAL:)
Ramona C
Super incantata, iubesc acest aparat! Usureaza munca foarte mult iar preparatele ies foarte gustoase. Plus ca am scapat de pazitul oalei pe aragaz si pot sa fac alte lucruri in timp ce mancarea se gateste. Acum nu mai evit carnea de vita si preparatele care necesitau mult timp de fierbere, pentru ca se fac foarte repede pe HP. Merita achizitionat!!
Andra D
Excelenta - mancare cu gust ca la bunica - se face f repede, nu stai langa ea -o am de cateva zile si abia astept sa se termine mancarea sa pot gati, incerca si alte retete (ceea ce nu mi facea placere in trecut😜) -mancare de mazare cu carne de porc gata in 20min, orez cu lapte in 9 min, ciorbita de vacuta 20 min+ carnea inca15min. -cel mai bun multicooker de pe piata Cand cumparati un multicooker, recomand sa verificati si W. Acest mc de la Tefal are 1000-1200 W, are putere mai mare fata de alte mc.
Lia A
30 de comentarii la „Cum poti transforma gatitul in ceva usor si relaxant cu multicookerul Tefal One Pot CY505E30”
Asta da un articol bine documentat plin de informatii, felicitari!
Ma bucura nespus feedbackul tau. Incerc mereu sa vin cu informatii noi catre cititorii mei, iar acest articol l-am scris pentru a motiva si pe cei mai nepriceputi in arta gatitului. Oricine poate gati cu acest multicooker!
De mult visez la ceva care sa gateasca in locul meu si se pare ca exista. Pe mine m-ai convins. Este un articol atat de bine documentat
Gateste in locul tau, dar tot tu trebuie sa cureti legumele, sa tai carnea, sa pui apa, dar fara aceste actiuni n-ai avea satisfactia lucrului facut de tine. Tehnologia inca nu a reusit sa ne inlocuiasca si sper sa nu reuseasca niciodata pentru ca n-ar mai avea farmec multe lucruri si actiuni.
Mi se pare un aparat de gatit extrem de util. Am si eu in plan sa achizitionez un multicooker
Si eu am in plan sa achzitionez un multicooker. Asa cum ai spus si tu…la un moment dat gatitul devine coplesitor. Mai ales ca detest sa gatesc…dar na’ trebuie !
Un articol bine documentat ! Mersi de informatii !
Am si eu un multicooker si n-as mai putea renunta la el. Sunt foarte multumita!
Si cate lucruri poti face cat timp el prepara mancarea, asta e cel mai important.
Este un aparat super util si in care poti realiza multe feluri de mancare sanatoasa!
Chiar ma gandeam sa incerc o oala sub presiune. Pare mai simplu de utilizat decat mi-am imaginat.
Multicookerul e mai mult decat o oala sub presiune, e un cumul de alte dispozitive specifice bucatariei. Incearca-l si nu vei regreta!
Chiar pare un ajutor de nadejde acest multicooker. Mi-ar prinde tare bine unul, asa ca incep sa caut oferte.
Imi plac aparatele de gatit a celor de la Tefal. Imi doresc sa incerc si eu acest multicooker. Consider ca mi-ar usura mult munca
Am și eu un astfel de produs, dar de la alt brand. Mi se pare super delicioasa mâncarea gătită cu el. E perfect pentru zilele de vara când te topesti de căldură pentru ca nu emana atât de multă ca atunci când gătești pe aragaz.
Am și eu Multicooker și îl folosesc în special pentru mâncarea gătită sub presiune. Fac niște legume delicioase în el. A fost cea mai bună achiziție de anul trecut.
DE ceva vreme imi tot da tarcoale gandul achizitionarii unui astfel de ajutor… cred ca ar trebui sa trec la actiune!
Tare fain acest multicooker. Mi se pare util in bucatarie pentru ca poti prepara asa multe cu el. Sunt foarte incantata de brandul Tefal, am mai multe produse de la ei. 😊
mi-ar trebui si mie un asemenea dispozitiv de gatit, doar ca nu sunt fana gatit electric. Am avut o masina de gatit electrica pe cand locuiam saptamanal si in oraselul unde am serviciul si gustul mancarii mi se parea diferit față de acela de la gatitul la aragaz.
Cred ca e foarte util in bucatarie. As vrea si eu sa am unu, mi-ar face munca mai usoara.
Daa, tigaile astea instante chiar fac gatitul super usor.
Mi-ar fi tare util un multicooker, mai ales ca gatesc destul de des.
Mi se pare, într-adevăr, un aparat foarte util și pe care multă lume ar trebui să-l aibă în casa
Am si eu in plan sa imi achizitionez un multicooker , am tot citit despre el si am vazut ca lumea e tare multumita de el
Am achizitionat acest aparat la pretul de 340 lei (de blec fraidei). Astept sa ajunga. Intre timp ma uit pe diverse site-uri dupa retete sanatoase si gustoase pe care la poate face acest multicooker si nu gasesc nimic sa fie explicit..sau cep putin nu gasesc nimic explicit pentru acest aparat. Crezi ca ai putea sa faci un articol in care se explici niste retete inreresante?
Mi-am propus sa fac asa ceva dupa ce am vazut cat de subtire este brosura cu retete pe care o da producatorul. Pana reusesc sa fac asa ceva orieteaza-te te rog dupa ce am scris in articol, sunt lucruri de baza care te vor ajuta. Spor la gatit!
Azi mi-am luat aparatul one pot.
Am pus pe brown, putin ulei, 160 grade si stau de 40 minute cu capacul deschis sa fac niste cartofi prăjiți. Simt ca ma lasa nervii :(( daca nici măcar niste amărâți de cartofi prăjiți nu imi ies…
Nu am găsit nicăieri scris cum sa fac 🙁
Ma ajuta cineva.
Multumesc
N-am incercat sa fac cartofi prajiti, dar am gasit ceva ce te poate ajuta https://www.tefal.co.uk/recipe/Real-Crispy-Chips/r/107871. Pofta buna!