Am ajuns la a 25-a degustare de branzeturi si vinuri. Proiectul derulat de catre ASBO ASociatia Bloggerilor Olteni si Dictionar.ro- „Branzeturi cum se cuVin” s-a dovedit de mult timp a fi un real succes si desi initial ne-am propus sa ne limitam la vinurile din zona Olteniei, am ajuns sa strabatem spiritul lichid si al altor regiuni. In degustarea de la hotelul 5 Continents am avut doua premiere, una a fost aducerea de noua vinuri Liliac (printre care si Ice Wine), extrase din viticultura practicata chiar in inima Transilvaniei si a doua a venit din partea sponsorului Delaco prin degustarea telemelei de capra, unul dintre cele mai sanatoase produse lactate.
A fost o degustare destul de solicitanta, am avut 9 pairinguri de analizat:
- Sparkling by Liliac – Brie – Ile de France + crackers
- Liliac – Feteasca Alba 2017 – Camembert Delaco + struguri albi
- Liliac – Sauvignon Blanc 2017 Telemea de capra Delaco + canape, unt si marar
- Liliac – Chardonnay 2017 – Havarti Delaco D’Exceptie + pere
- Liliac – Rosé Pinot Noir 2017 Brie au bleu – Ile de France + struguri roz
- Liliac – Feteasca Neagra 2017 – Irish Chedar Delaco D’Exceptie
- Private Selection by Liliac – Pinot Noir 2015 – Gouda Delaco D’Exceptie
- Liliac & Kracher – Transylvanian Ice Wine 2016 – Grana Padano Delaco D’Exceptie + miere + ulei de trufe
- Liliac – Nectar of Transylvania 2016 – Roquefort
dar dupa cum se vede in poze notarea a fost serioasa, pe fise special concepute, neuitand niciuna dintre impresii.
Cuprins
De gustibus non est disputandum
De obicei ma atrag vinurile rosii, sunt mai aromate, mai seci, mai astringente, dar vara prefer vinurile albe pentru fragilitatea si aciditatea lor. Cateodata prefer vinurile rose pentru ca sunt mai usoare decat cele rosii si un pic mai aspre decat cele albe, iar vinurile spumante ma atrag datorita componentei lor sarbatoresti. De aici iti poti da seama cat de greu imi este la o degustare sa aleg vinul preferat. In plus, aici, vinurile sosesc la pereche cu un fel special de branzeturi. Greu, foarte greu sa faci alegerea corecta, mai ales ca impreuna cu proteinele din branza aspectul acid al vinului devine echilibrat si accentueaza, armonizeaza mai bine aroma si gustul acesteia. Daca te-ar intreba cineva care este vinul sau branza preferata ai raspunde imediat. Sigur ai deja preferinta formata de-a lungul timpului, dar asa punandu-te in fata unor perechi, de obicei stai in dubiu. Vinul si branza preferata sigur nu se afla in aceeasi echipa, isi joaca rolul in pairinguri diferite. De exemplu la aceasta degustare papilele imi sopteau ca vor sa se delecteze cu Pinot Noir-ul din 2015, iar branza Roquefort imi facea cu ochiul din coltul mesei de prezentare. Crezi ca am ales vreun pairing care sa le contina? Nu. Castigatorul serii a fost cel cu numarul 8.
Liliac & Kracher – Transylvanian Ice Wine 2016 – Grana Padano Delaco D’Exceptie
Crama Liliac
Crama Liliac este una tinara, asa ca pentru a produce Ice Wine colaboreaza cu unul dintre cei mai buni producatori de astfel de vinuri din lume, Kracher. Traditia de aproape 100 de ani a acestui producator se simte in felul in care Ice Wine si-a dezvoltat personalitatea si coerenta calitatii. Extrem de dulce, vascos, complex si bine echilibrat, Ice Wine este o adevarata sarbatoare senzoriala. Aroma buchetului sau expune chiar ostentativ note florale, fructate pe care le-am cautat in gradina romaneasca, dar am descoperit ca fac parte mai degraba dintr-un circuit exotic dintr-o lume atemporala. Dorinta mea constanta este sa gust alimente dulci, dintre cele cinci senzatii gustative ea imi este cea mai pregnanta. Amestecul dulcetii Ice Wine-ului cu nivelul scazut de alcool imi da un echilibru bogat pe papile. Raritatea cu care ma pot intalni cu el ma face sa-l pretuiesc mai mult.
Liliac & Kracher Transylvanian Ice Wine
In inima Transilvaniei, unde traditia viticola se afla la mare cinste, se afla un loc magic, Lechinta Vineyard. Aici terroirul este binecuvantat de Dumnezeu printr-un climat temperat-continental, sol fertil cu aciditate moderata, elevatia terenurilor la 300-500 metri inaltime si tehnici trafitionale de vinificatie. Pe 52 de hectare se reunesc soirile romanesti ca Feteasca cu celelalte: Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Chardonnay, pentru a-ti infatisa spiritul transilvanean rafinat si complex al vinurilor. Alb, rose, rosu devin culorile unor experiente incredibile.
Cine este Ice Wine?
Inainte de a gusta Ice Wine deja ma captase povestea lui, este un omagiu adus tehnologiei viticulturii si al inventivitatii omului. Buchetul opulent, culoarea galbuie aurie apoi finisajul lui dulce ma indemna la o monoterapie, nu voiam sa-l degust alaturi de branza, chiar daca aceasta era Grana Padano Delaco D’Exceptie , una dintre favoritele mele. Era ca o bomboana cu miere, doar ca aroma intensa si bogata de fructe tropicale coapte il face nespus de sofisticat si de complex, iar coloana vertebrala a aciditatii este perfect echilibrata. Plin de mister dulce pare rupt dintr-un mit stravechi, dar de fapt povestea acestei comori aurii este relativ recenta.
Ice Wine se face de cel putin doua secole in Germania, dar a devenit recent popular. A fost descoperit accidental in 1794, in Franconia, Germania, cand un inghet al lunii noiembrie a afectat strugurii Riesling. Incercand sa salveze ce se mai putea din recolta, viticultorul a creat primul Ice Wine. Astfel este denumit de atunci vinul obtinut din struguri care au fost lasati sa inghete, in mod natural, in vie. Pentru obtinerea sa sunt indicate regiunile unde verile sunt calde, iar iernile reci. Cred ca este destul de dificil sa protejezi fructele de vremea ploioasa, pasari, daunatori, mucegaiuri si sa astepti rabdator inghetul. Risti sa pierzi recolta si nu stiu cati viticultori au nervii atat de tari. Poate de aceea multi apelaza la crioselectie, selectarea strugurilor la temperatura ambianta si apoi congelarea lor partiala. Aceasta tehnica poate fi folosita de catre viticultori in anii cu conditii meteorologice prea indulcite, dar vinurile astfel obtinute nu au aceeasi calitate sau complexitate, chiar daca tehnicile sunt similare. Ice Wine este un vin perfect deoarece strugurii sunt culesi sanatosi, netrecand prin cicluri de inghetare, decongelare, fiind un vin de top din punct de vedere tehnologic si al placerii senzoriale capatate.
Transylvanian Ice Wine
- Alcool 11%
- Litraj 37,5 cl
- Struguri Pinot Gris, Muscat Ottonel, Neuburger
- Categorie Vin alb
- Stil Dulce
Tehnica de obtinerea a Ice Wine-ului
Pentru obtinerea Ice Wine-ului strugurii sunt lasati pe vita de vie sa se deshidrateze, sa-si concentreze sucul la nivel maxim, sa-si intensifice zaharurile si sa creeze complexitatea pentru care este renumit vinul. Producatorul sta atent la previziunea vremii, urmarind intervalul optim de temperaturi si apoi urgentand culegerea manuala. Acest lucru este posibil doar in zonele care se confrunta mereu cu ingheturi timpurii, climat care se intalneste in cazul podgoriilor Liliac. Doar strugurii care nu sunt complet inghetati vor fi culesi si presati imediat pentru obtinerea vinului. Din fiecare bob se scurge doar o picatura de nectar, apa inghetata ramanand impreuna cu samburii si pielitele in presa. Mustul rezultat are un continut sporit de zahar, este foarte concentrat. Urmeaza fermentarea spre a face vinul incredibili de dulce si cu profil fructat. Ai putea crede ca acest vin este rezultatul rezolvarii unei probleme, dar de fapt este o oportunitate frumos subliniata cu o mistica si o delicatete rara.
Jocul iubirii dintre Ice Wine si Grana Padano
Fiind un vin foarte dulce stiam ca se asociaza bine cu alimente care contin multe grasimi. L-as fi degustat impreuna cu un foie gras. Eram curioasa care ii va fi perechea branzoasa in aceasta degustare. Misterul a fost rupt prin aducerea la masa a platoului pe care trona Grana Padano, o branza bogata, maturata si aromata. Un vin bun trebuie degustat numai langa o branza buna, iar Grana Padano Delaco D’Exceptie mi-a prins imediat in jocul iubirii dulceagul Ice Wine si l-a infasurat cu delicatete, protejandu-l cu o atitudine ferma. Povestea lor de dragoste mi-a glisat spre cerul gurii, s-a intrepatruns si si-a continuat drumul fericindu-mi papilele. De ce? Din abilitatea mea de a recunoste si imperechea calitatile primare de gust se pare ca doar cel dulce si umami. mi-au impresionat papilele sporindu-si unul altuia intensitatea. Desi vizual si olfactiv dadusem note asemanatoare tuturor pairingurilor, sensibilitatea gustului a fost decisiva, iar concentratia mica de dulce a Ice Wine-ului imperecheata cu cea de umami al Granei Padano a fost exploziva. Da, contrastele se atrag.
Grana Padano
Grana Padano este o branza maturata din lapte de vaca, compacta, granulata, de culoare galbuie si cu o crusta groasa care ii protejeaza interiorul parfumat si uscat. Grana înseamnă „granule” in limba italiana, reflectandu-i textura inconfundabila. Este produsa in nordul Italiei, de-a lungul vaii Po, iar maturarea ii accentueaza aroma dulceaga si de nuci devenind mai rotunda, mai fina, mai complexa. Chiar daca nu ai gustat-o niciodata, o sa faci o pasiune pentru ea, este una din cele mai populare si mai bine vandute branzeturi, fiind un simbol al gastronomiei italiene. Reteta sa provine din secolul XII si astazi este protejata prin DOP ( Denominazione di Origine Protetta, denumire de origine protejata). Ca orice branza istoria sa a pornit din dorinta de a gasi o metoda de a pastra laptele ce prisosea si care sa-i pastreze toate proprietatile nutritive. Astazi reglementarile specifice legate de teritoriu, furaje, igiena animalelor si a fermelor fac ca gustul branzei sa fie atat de apreciat.
Grana Padano Delaco D’Exceptie
Branzeturile Delaco, parte integranta a grupului Savencia sunt renumite in Romania. Nu degeaba acesta Grana Padano poarta numele de exceptie, nu numai ca are un gust deosebit, chiar adauga senzatie pe orice masa. Este una din preferatele mele deoarece are un efect sinergic asupra altor produse alimentare, facand orice mancare si mai delicioasa. Sosul meu italian de tomate si ciuperci este imbatabil atunci cand ii adaug un strop din aceasta branza maturata, iar cu ea lui coq au vin in stil francez parca-i vine sa-si schimbe ADN-ul. Mancarurile astfel preparate au factorul Yummy. Stii care-i frumusetea branzeturilor maturate? Timpul le rotunjeste si le infrumuseteaza imbogatindu-le indraznet gustul si aroma. Savoare si impact maxim doar cu cateva bucatele sfaramicioase. Obtii spor, energie luand-o separat si sinergie dramatica atunci cand isi gaseste perechea. Nu stiu retete de top in bucatarie, dar prin aceasta Grana Padano am cheia de la seiful unui master chef.
Chiar daca jocul iubirii dintre Ice Wine si Grana Padano si-a incheiat deocamdata dansul, raman amintirile adanc intiparite. Rezumand aceasta experienta senzoriala as concluziona in trei cuvinte:
Dulceata +Umami = Sinergie
Care din pairingurile prezentate te atrage? Te tenteaza o astfel de degustare de vinuri si branza? Vrei sa ni te alaturi data viitoare? Cat ai fi dispus sa platesti pentru un astfel de regal?
P.S.
Poti urmari parcursul celorlalte 24 degustari in categoria Branzeturi cum se cuVin.
14 comentarii la „Jocul iubirii dintre Ice Wine si Grana Padano la 5 Continents!”
In Italia, ne-am rasfatat cu prosecco bun si branzeturi foarte aromate. Merg de minune impreuna.
De fiecare data cand faci asemenea articole, imi vine cheful de vin.
sincer, nu e o experienta pe care as tine musai sa o am. nu sunt mare fana vin, iar de asocierea cu branzeturile chiar nu stiu nimic
Sunt de parere sa incerci, nu se stie, poate iti va placea.
Abia astept si eu sa ajung la o degustare de vinuri! Eu voi pleca la Chisinau pentru o astfel de experienta ( a doua pe anul acesta). Se vede ca te-ai simtit bine..nici nu aveai cum sa nu fie asa la cum sunt fotografiile!
De fiecare data imi faci pofta. Nu auzisem de Ice wine pana acum. Toate par delicioase si voi aveti cate un adevarat festin la fiecare degustare.
Uneori imi este ciuda ca nu stiu mare lucru despre aceste combinatii si nici macar de asocierea branzei cu alte produse care ar putea s-o puna in valoare
As vrea sa iau parte la o astfel de degustare desi nu stiu nimic despre asorcierea branza-vin, dar sutn convinsa ca e absolut fascinant.
Wow! Ai fost la un eveniment inedit. Mi-ar placea si mie sa merg la o astfel de degustare 😀
Un eveniment care cu siguranță îmi face cu ochiul. Sunt curioasă ? Brânza – camembert, brie, roquefort – este adusă din Franța sau cumpărată din magazine de export? Un Chardonnay mă tentează, nu am gustat încă combinația
Delaco face parte din grupul Savencia, iar acesta este unul din cei mai importanti producatori de branzeturi din lume, locul 2 in Franta si patru din intreaga lume.