Ce poti gati intr-o zi caniculara? Ceva simplu, care sa nu necesite ore, ci doar cateva minute. Astazi, in cadrul proiectului „Miercurea fara carne„ am ales sa pregatesc quinoa cu legume.
Mai intai sa-ti spun cateva lucruri pe care s-ar putea sa nu le sti despre quinoa alba:
- este o samanta din Anzi si nu o cereala;
- face parte din familia spanacului, desi n-ai zice dupa forma si compozitie;
- este delicioasa, are o aroma de nuca;
- se prepara repede, in circa 12 minute;
- nu contine gluten;
- este o proteina completa cu sursa vegetala (alaturi de hrisca, seminte de canepa, boabe de soia), adica contine toti cei noua aminoacizi esentiali care nu pot fi produsi de catre organism si trebuie sa ne parvina din alimente;
- o alternativa superioara la bulgurul de grau, cuscus si orez;
- are mai multe culori, dar in Romania nu am vazut decat alba si rosie.
Cuprins
Proprietati quinoa
Datorita faptului ca nu-s vreo specialista in nutritie am ales sa te informez despre valorile nutritive ale quinoei prin publicarea acestui tabel gasit pe Pinterest.
Beneficii quinoa
Quinoa este benefica in dieta celiacilor deoarece nu contine gluten, in cea a persoanelor cu diabet zaharat sau a celor ce vor sa slabeasca deoarece are un indice glicemic scazut, un continut ridicat de fibre si mai multe proteine decat cerealele. Cu ajutorul sau se poate controla nivelul de colesterol din sange, continutul mare in fibre insolubile combate constipatia, iar procentul mare de proteine il indica ca ideal pentru dieta vegetarienilor. Quinoa este o proteina completa, furnizeaza toti cei noua aminoacizi esentiali.
De ce este quinoa uneori amara?
Aceste seminte sunt acoperite de saponine pentru a descuraja pasarile sa le manance si fara a fi spalate bine au un gust amar de sapun (asa se zice, nu stiu ce gust are sapunul :))
Quinoa cu legume
Fiind un substitut pentru carbohidratii procesati cum sunt pastele sau orezul, se foloseste in mancaruri similar ca acestea. Citeste intotdeauna instructiunile de pe ambalaj, multe recomanda inmuierea sau clatirea inainte de utilizare. La gatit, la o parte de quinoa se adauga doua de apa, se aduce la temperatura de fierbere si apoi se acopera si se reduce focul pana cand boabele absorb apa, iar produsul este pufos si usor. Pentru aceasta reteta de quinoa cu legume am folosit numai ce aveam in casa.
Ingrediente Quinoa cu legume
- 180 gr quinoa
- 150 gr legume congelate
- 50 gr naut
- 20 ml ulei de masline
- un varf chimen, oregano, sare, piper
- 1/2 zeama lamaie
Modul de gatire al Quinoa cu legume
Se pun la fiert intr-un vas cu apa si sare legumele. Eu am trisat un pic pentru ca am folosit legume congelate pentru a scurta timpul necesar curatirii si taierii. E drept ca este sezonul legumelor, dar cateodata vrem ca timpul de pregatire a unei mese sa fie minim posibil. Se fierb in jur de 20 minute. Se scot si se aseaza intr-un bol. Varianta cea mai simpla este sa desfacem o conserva de legume si atunci economisim si mai mult timp. Pentru ca aveam o conserva de naut am hotarat sa-l adaug la legumele pentru salata pentru ca acesta este bogat in fibre, proteine și nutrienți.
In acelasi timp se pune la fiert un alt vas care sa contina apa si sare, iar cand da in clocot se adauga cele doua pliculete cu quinoa si se lasa sa fiarba 12 minute.
In mod normal semintele de quinoa au un strat protector amarui pentru a descuraja pasarile ca sa le manance, dar aceasta quinoa a fost deja spalata si nu necesita decat fierbere. Se clatesc si si se scurg semintele. Se pun intr-un vas incapator peste care se adauga legumele, condimentele, uleiul si zeama de lamaie. Se amesteca si poate fi servit.
P.S.
Daca esti in cautare de altceva bun, intra pe Miercurea fara carne si acolo vei gasi mai multe retete.
24 de comentarii la „Quinoa cu legume. Quinoa proprietati, beneficii pentru sanatate.”
Misto chestia cu calcul cantitatilor in functie de numarul de persoane. Spor!
O, da! E foarte bună quinoa cu legume. Am facut si eu dar in varianta asta, cu naut inca nu am incercat.
Quinoa e foarte buna si eu o folosesc in salata cu rosie si patrunjel. Cumva am inlocuit orezul cu ea și nu-mi pare rau.
Stii ca nu am mancat pana acum quinoa? Pare gustos preparatul realizat de tine!
chiar folosim foarte des cus-cus, ne place tare mult in diverse variante!
Uite, n-am gatit niciodata quinoa. O s-o caut in magazine.
Nu am gatit si nici nu am mancat pana acum quinoa. Sunt curioasa cum este…Dar mandrele astea ale mele nu stiu daca vor vrea macar sa guste 😀
Nu am mancat pana acum quinoa, dar m-ai facut curioasa si atunci cand voi ajunge la cumparaturi il voi cumpara.
Stiu toate beneficiile pe care le are quinoa, insa nici pana in ziua de azi nu am reusit sa mananc. Nu stiu de ce, insa acum sunt si mai curioasa. arata foarte bine quinoa din poza ta. 😀
Am cumparat si eu pt prima data quinoa , dar nu am gatit cu ea pana acum. Mi-am luat si linte, naut, tot la fel chestii pe care nu le-am folosit pana acum. Sa vedem ce aleg sa fac :))
Nu am mancat niciodata quinoa, dar o sa incerc reteta ta cat de curand.
Seamana cu orezul 😀
Sa nu ma injuri acum..nu am mancat nicoiodata quinoa…
Am niște prieteni de familie care abuzează de quinoa deasta, am gustat și….n-am mai încercat :))
Imi place reteta! <3 I-am dat cu bookmark in folderul meu de retete pe net. Imi place ca ai adaugat si naut. N-am apucat sa mananc pana acum.
Nu am mâncat niciodată quinoa, dar m-ai făcut curios. M-a amuzat puțin expresia: „este o samanta si nu o cereala” :)))
Interesanta reteta!
Am s-o incerc si eu, cu siguranta!
Interesantă rețeta. Merită încercată într-o seară de vară ca acum.
Așa mă bucur când găsesc rețete fără carne, simple și care par și gustoase… trebuie să încerc și eu preparatul.
Si mie imi place sa folosesc quinoa . Are multe proprietati, insa multe persone nu le cunosc. O reteta foarte buna!
Si mie imi place mult! Cauta la plafar, sanse mari sa gasesti si colorata.
Mi-m luat si eu quinoa luna trecuta si am facut o salata tabouleh. A fost delicioasa si voi mai incerca si alte retete cu quinoa. Continui cu reteta ta
quinoua nu am mancat pana acum, ce am mancat recent si mi-a placut este tapioca :))numai fonfleuri