Conferinta Internationala la Craiova despre relatiile romano-polone in perioada interbelica

In perioada interbelica relatiile romano-polone au evoluat constant, cele doua tari avand frontiera comuna din august 1919 pana in septembrie 1939. La 16 zile de la invadarea Poloniei de catre Germania, URSS i-a ocupat partea de est si astfel a luat sfarsit linia de frontiera comuna. Alianta Romaniei cu Polonia era esentiala in perioada interbelica pentru a le garanta ambelor integritatea teritoriala si era o solutie in cazul agresiunii sovietice. Ca o reconfirmare a bunelor relatii romano-polone s-a desfasurat la Craiova cea de-a patra conferinta internationala  -„1918: Polonia si Romania – destine paralele”, de catre Centrul de Limba si Cultura Poloneza  din cadrul Universitatii din Craiova in colaborare cu Ambasada Poloniei in Romania si Biblioteca Judeteana „Alexandru si Aristia Aman” din Craiova. Ceremonia oficiala a fost deschisa la Muzeul de Arta Craiova de catre E.S. Dl Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei in Romania, dl Cristian-Ioan Videscu, Secretar de Stat in Departamentul „Centenar” al Guvernului Romaniei si Prof. univ. dr. Cezar Ionut Spinu, Rectorul Universitatii din Craiova. Conferinta Internationala la Craiova despre relatiile romano-polone in perioada interbelica

La etajul muzeului a avut loc o expozitie fotografica care a imortalizat cele patru vizite efectuate in Romania de catre maresalul Pilsudski si cea a Presedintelui Poloniei Ignacy Mościcki. Din partea Regatului Romaniei a avut loc o revizita in 1923 a cuplului regal Regele Ferdinand si Regina Maria, iar in 1937 vizita Regelui Carol al II-lea.

De ce a fost aleasa Craiova pentru aceasta conferinta? Ca raspuns la drama Poloniei din anul 1939 circa 100.000 de refugiati polonezi au fost gazduiti pe teritoriul Romaniei, printre care si presedintele Poloniei, Ignasy Mościcki, premierul Felicjan Skladkowski sii alti membri ai guvernului care au fost primiti cu ospitalitate la Craiova si cazati in actualul Muzeu de Arta. In pofida presiunilor, Romania a asigurat pe langa asistenta acordata refugiatilor si tranzitul tezaurului polonez care a fost imbarcat in Constanta pe un vas britanic.

Astazi, relatiile bilaterale fructuoase dintre cele doua tari au fost prezentate in prima serie, dimineata, de catre specialistii polonezi la Muzeul de Arta si dupa-amiaza de catre specialistii romani la Biblioteca Alexandru si Aristia Aman.

Dupa o experienta traumatizanta a regimului comunist, relatiile romano-polone continua si astazi, cele doua tari impartasind o viziune comuna a viitorului.Conferinta Internationala la Craiova despre relatiile romano-polone in perioada interbelica

14 comentarii la „Conferinta Internationala la Craiova despre relatiile romano-polone in perioada interbelica

  1. Wow, o adevărată lecție de istorie și cultură generală. Îmi place cum se învârt imaginile din articol. Se vede profesionalismul, atât în text cât și la capitolul aspect.

  2. Cu ajutorul acestui articol, ne mai imbogatim si noi cunostintele de istorie, sunt lucruri pe care nu le stiam si asemeni mie cred ca sunt foarte multi. Nu as putea spune acelasi lucru despre pasionatii de istorie. Pacat ca asemanarile dintre cele doua tari, la un moment dat s-au oprit, iar noi am ramas undeva mult in urma. Nu de mult, am vazut o emisiune la tv despre economia poloniei, despre cum se face agricultura in Polonia, de ce la ei se poate si la noi, nu.

  3. Foarte interesant ceea ce ai scris. Am avut ocazia sa vad Polonia si cu alti ochi decat cei ai turistului si mi-am dat seama ca sunt mai bine situati decat noi si au realizat mai multe… Gurile rele zic ca din cauza ca sunt catolici, iar noi, nu… o fi, nu zic.. dar si omul sfinteste locul, parca as zice.

  4. Absolut tot ce tine de istoria noastra si de cultura mi se pare ca merita o atentie de deosebita. Si apreciez oamenii care isi fac timp sa participe la astfel de evenimente si, mai ales, sa si scrie despre ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.