Mousse de ciocolata pe pat de biscuiti cu ulei de cocos

Mousse de ciocolata pe pat de biscuiti cu ulei de cocos

Pana acum doua saptamani am folosit uleiul de cocos strict in scopuri cosmetice si n-am avut niciun gand sa-l adaug la vreun preparat culinar. Asta pana cand Vegis n-a lansat provocarea bloggerilor de a integra uleiul de cocos intr- o reteta gastronomica.  Primul lucru care m-a incantat la el a fost faptul ca este ecologic si cum a venit coletul am si pornit in a face mousse de ciocolata.

ulei de cocos

Uleiul de cocos ecologic de la Niavis 

Niavis este un brand romanesc de produse naturiste si o societate certificata ecologic. 

Arborele de cocos este numit „arbore de trei generatii” deoarece poate sprijini prin rodul sau activ, de aproximativ  60 de ani, trei generatii de fermieri.  Fructele se recolteaza din copac lasandu-l viu, astfel incat produce rod ani multi. Impactul negativ asupra mediului este zero, cocotierii nu cauzeaza daune mediului natural, putand creste in aproape orice tip de sol si sunt o  resursa regenerabila.  Se recicleaza toate deseurile obtinute din procesul de productie: pleava si cojile de cocos sunt folosite  pentru turba de cocos, turta obtinuta din presare pentru hrana animalelor. In plus prin achizitionarea unui astfel de ulei de cocos sprijinim o gama larga de proiecte de dezvoltare comunitara din zonele respective.

Insusiri organoleptice ale uleiului de cocos 

Pentru a putea construi o astfel de reteta era foarte important sa-i identific cateva din ansamblul insusirilor si anume cele fizice, biologice, estetice,  dar mai ales organoleptice (psiho- senzoriale): olfactive, tactile, gustative, de aspect, consistenta, culoare. La prima vedere toate informatiile transmise sistemului nervos central iti determina o singura decizie, trebuie sa-l cumperi. De ce? Pentru aroma divina de paradis vegetal ce-ti stimuleaza simturile pentru gust si miros, senzatia tactila fina si fragila perceputa prin palpare si masticatie, sensibilitatea gustativa perceputa ca cea a unui produs de lux si pentru beneficiile aduse sanatatii.

Ulei de Cocos Bio Extravirgin Pronat - Glass Pack 500 ml
Ulei de Cocos Bio Extravirgin Pronat - Glass Pack 500 ml
Ulei de Cocos Extravirgin BIO Presat la Rece Pronat - Glass Pack 1000 ml
Ulei de Cocos Extravirgin BIO Presat la Rece Pronat - Glass Pack 1000 ml
Ulei de cocos virgin ecologic 1000ml Adams Supplements
Ulei de Cocos BIO RBD Pronat - Glass Pack 1000 ml
Ulei de Cocos BIO RBD Pronat - Glass Pack 1000 ml
Ulei de Cocos Extravirgin BIO Presat la Rece Pronat - Glass Pack 200 ml
Ulei de Cocos Extravirgin BIO Presat la Rece Pronat - Glass Pack 200 ml

Beneficii aduse sanatatii de catre uleiul de cocos

Pentru ca aprecierea conditiilor psiho-fiziologice favorabile ingerarii lui este subiectiva, ma voi axa pe avantajele aduse sanatatii de catre uleiul de cocos. Conform medicalnewstoday.com am gasit urmatoarele avantaje, pe acest site putandu-se gasi si detalii ale cercetarii studiilor efectuate in acest sens.

  1. Presat la rece stimuleaza metabolismul si ajuta la pierderea in greutate;
  2. Uimitor pentru sanatatea creierului fiind studiat si inclus in alimentatia celor care sufera de boala Alzheimer;
  3. Imbunatateste secretia de insulina, toleranta la glucoza, fiind recomandat in cazul bolnavilor de diabet;
  4. Imbunatateste somnul atunci cand este consumat regulat;
  5. Scade markerul de risc al bolilor cardiovasculare prin modificarea colesterolului;
  6. Potential antioxidant datorita unor elemente nutritive ce contin compusi fenolici;
  7. Aduce un impuls de energie in organism;
  8. Distruge virusurile care provoaca gripa, rujeola, hepatita C;
  9. Ucide bacteriile care cauzeaza ulcere, infectii;
  10. Are proprietati fungice;
  11. Este o grasime benefica pentru organism;

Ceea ce m-a incantat pe mine instant, a fost faptul ca  uleiul cocos ecologic  are punctul de ardere (punctul de fum) ridicat, adica temperatura la care incepe degradarea si pierderea valorilor nutritionale este ridicata, de 177°C. Pentru a face o comparatie corecta, punctele de ardere ale altor uleiuri uzuale sunt prezentate in tabelul urmator:

Mousse de ciocolata pe pat de biscuiti cu ulei de cocos

Desi m-a atras la acest ulei faptul ca are o temperatura de ardere ridicata, astazi am ales sa fac o prajitura care nu necesita coacere, dar de care stiu ca te vei indragosti la prima muscatura, mousse de ciocolata.  Este usor de preparat, iar rezultatul este divin. E drept ca o contributie majora o au si cele doua feluri de ciocolata folosite care-ti schimba starea de spirit numai la o simpla privire sau aroma.

Ingrediente  Mousse de ciocolata pe pat de biscuiti cu ulei de cocos

 
  • 200 gr biscuiti simpli
  • 4 linguri ulei cocos (Vegis;)
  • 200 gr ciocolata belgiana (Aztec;)
  • 100 gr ciocolata belgiana (Ceylan;)
  • 800 gr smantana (30% grasime;)
  • 2 plicuri gelatina (10gr/plic;)
  • 1 pastaie vanilie
  • 200 ml apa rece
  • 100 gr zahar pudra;

Mod de preparare Mousse de ciocolata pe pat de biscuiti cu ulei de cocos

  • Se pregatesc ingredientele. Se pune gelatina din primul plic intr-un vas cu circa 100 ml apa rece si se lasa timp de 10 minute. Apoi se incalzeste usor pe foc pentru a se dizolva complet.
  • Se prepara patul de biscuiti. Se pun biscuitii intr-un procesor de alimente si se faramiteaza. Se adauga uleiul de cocos si se amesteca formandu-se un fel de aluat. Acesta se intinde pe fundul unei forme apasand usor pentru a se forma un pat omogen. Se pune forma la racit in frigider.
  • Se prepara primul mousse, cel de ciocolata Aztec. Se pun 100 gr de smantana la bain marie. Se adauga ciocolata si se incalzeste usor amestecul pana la topirea ciocolatei. Ciocolata folosita de mine este deja maruntita, iar amestecul de condimente: scortisoara, cardamom, chili, coriandru, nucsoara si piper negru, are pur si simplu o aroma imbatatoare in combinatie cu ciocolata. Deasupra se pune jumatate din gelatina topita si se amesteca. Se bat 100 gr de smantana pana se transforma in frisca si la final se pune peste amestecul de ciocolata. Se scoate forma din frigider si deasupra patului de biscuiti se pune primul strat de mousse.
  • Se prepara al doilea mousse, cel de vanilie, la fel ca si primul. Se pun 100 gr de smantana la bain marie. Se adauga vanilia si zaharul si se incalzeste usor amestecul. Deasupra se pune gelatina topita si se amesteca. Se bat 100 gr de smantana pana se transforma in frisca si la final se pune peste amestecul vanilat. Se scoate forma din frigider si deasupra primului pat de mousse se adauga cel de-al doilea. Timpul minim intre adaugarea straturilor este de 30 de minute pentru a putea avea loc gelifierea stratului anterior.
  • Se prepara al treilea mousse, din ciocolata Aztec, la fel ca si primul. Se pun 100 gr de smantana la bain marie. Se adauga ciocolata si se incalzeste usor amestecul pana la topirea ciocolatei. Se bat 100 gr de smantana pana se transforma in frisca si la final se pune peste amestecul de ciocolata. Se scoate forma din frigider si deasupra celui de-al doilea strat de mousse se adauga cel de-al treilea. Timpul minim intre adaugarea straturilor este de 30 de minute pentru a putea avea loc gelifierea stratului anterior.
  • Se prepara al patrulea mousse, cel de ciocolata Ceylan, la fel ca si primul. Se pune 100 gr de smantana la bain marie. Se adauga ciocolata si se incalzeste usor amestecul pana la topirea ciocolatei. De asta data ciocolata are o alta compozitie, o alta culoare si o alta aroma. Acum condimentele sunt; scortisoara, cardamom, coriandru, chimion, curry, ghimbir, cuisoare, dafin, nucsoara, lemn dulce. Deasupra se pune gelatina topita si se amesteca. Se bat 100 gr de smantana pana se transforma in frisca si la final se pune peste amestecul de ciocolata. Se scoate forma din frigider si deasupra celui de-al treilea strat de mousee se adauga cel de-al patrulea. Timpul minim intre adaugarea straturilor este de 30 de minute pentru a putea avea loc gelifierea stratului anterior.
  • Se lasa la racit minim o ora si apoi se orneaza cu ciocolata maruntita Ceylon si cateva capsuni. In functie de gradul de solidificare se hotaraste daca se mai lasa la frigider sau deja se poate servi. Inainte de a se taia se scoate din forma incalzind-o local sau ajutandu-ne de un cutit pe care-l rulam pe langa margini.
  •  Te-ai indragostit de imagini? Incearca si tu sa recreezi reteta si astept sa-mi arati rezultatul. Poate impreuna o vom imbunatati, poate tu ai niste idei noi de asociere a uleiului de cocos cu alte ingrediente.
  • O bucata virtuala din acest mousse, o voi pastra pentru toti bloggerii care participa la proiectul ASBO – Miercurea fara carne si o alta pentru bloggerii care au raspuns la provocarea lansata de catre Vegis.ro.

     

Mousse-ul de ciocolata este prajitura mea favorita. A ta care este?
Muraturi, sosuri si chutney din fructe si legume - Jennifer MacKenzie
Muraturi, sosuri si chutney din fructe si legume - Jennifer MacKenzie
Delicii in otet, ulei si alcool - Eva Aufreiter, Bernadette Baumgartner, Birgit Hauer
Delicii in otet, ulei si alcool - Eva Aufreiter, Bernadette Baumgartner, Birgit Hauer
Bucate si preparate de post
Bucate si preparate de post
Trei secole de gastronomie romaneasca - Daniela Ulieriu, Doina Popescu
Trei secole de gastronomie romaneasca - Daniela Ulieriu, Doina Popescu

25 de comentarii la „Mousse de ciocolata pe pat de biscuiti cu ulei de cocos

    1. Mie nu-mi daduse prin cap ca se si manaca, mi-am tratat parul, tenul, pielea, asa ca acum a venit si randul burticii. :))

  1. Cat de bine arata!
    Am folosit uleiul de cocos doar in cosmetica, ma tenteaza sa il folosesc si la prajituri.

  2. Văleleu ce bunătate a ieșit, aș vrea și eu să încerc așa o rețetă, dar cine știe cum va arăta rezultatul final. Oricum, mă bucur că pot folosi uleiul de cocos și în bucătărie și nu doar pentru îngrijirea corpului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.