Degustari de vinuri in decembrie. In luna decembrie, chiar daca la nivel de asociatie nu am facut nicio degustare de vin si branza, deoarece toata lumea a avut agenda plina de evenimente, eu am continuat sa ma degust loco si chiar am intocmit un fel de top.
Am inceput ca un connoisseur cu un vinars, dar nu m-am intors pana in sec 12 sa caut olandezii care au descoperit o noua metoda de distilare a vinului in speranta de a-l conserva sau pentru a usura fiscalitatea pentru ca atunci vinul era impozitat in functie de volumul sau, decat am ajuns la marginea orasului, la Centrul Viticol Banu Maracine. Aici era unul din cele 12 areale din Romania unde se producea un vinars cu denumire de origine, Roua Plaiului, care a castigat in 1996 medalia de argint la Salonul International de Inventii de la Geneva. Daca va grabiti mai puteti achizitiona acest mirific vinars, mai sunt doar cateva sticle.
In topul vinurilor am ales tot unul apartinand aceleiasi statiuni didactice, un Cabernet Sauvignon din 1997. Va mai aduceti aminte ce faceati in acest an? Eu de exemplu atunci m-am maritat, asa ca in vara voi sarbatori acest eveniment cu cateva sticle din aceasta licoare mirifica. Desi Cabernet Sauvignon este acum cel mai faimos vin roșu din lume, el a fost creat relativ recent, in sec 17, si a prins datorita aromelor speciale, dure si gustului elegant.
Acest vin eu l-am simtit ca fiind foarte catifelat, post-gust neted, lustruit si lung, cu o structura puternica, eleganta si fina.
Dintre vinurile albe gustate in luna decembrie locul 1 al papilelor mele gustative a fost decernat unui Chardonnay Reserve Corcova 2013, un vin auriu cu arome untoase care a fost maturat timp de 7 luni in butoaie de stejar frantuzesc.
Vezi si: Prietenii romano-franceze
Vinurile Cramei Oprisor au fost cele care au condus detasat, ele fiind cele mai des intalnite pe masa mea in luna decembrie. La Cetate a fost prima linie de vinuri premium si rezultatul este exceptional din punctul de vedere al aromei, gustului vioi, postgustului.
Vezi si: Arome in echilibrul Delaco si Crama Oprisor
De revelion, restaurantul Ramada m-a surprins placut cu alte doua vinuri premium din gama Maiastru inspirata de prezenta in mitologia romaneasca a pasarii maiestre. Daca se zice despre cantecul acesteia ca intinereste pe cei care il asculta, sigur cei care gusta din acest vinuri ii vor simti fortele magice. Pentru mine servirea Sauvignon-ului Blanc la preparatele de peste cu putin inainte de ora 24 a simbolizat faptul ca pot atinge in noul an imposibilul si inaccesibilul. Pentru atractia serii – Filet mignone- gazdele au ales din aceeasi gama Merlot-ul pentru gustul sau intens, cu senzatii dulcege care a creat un echilibru perfect cu vita argentiniana. Le-am incadrat eu ca degustari de vinuri in decembrie, dar de fapt vinurile au fost la discretie si un lucru bun a fost ca nimeni n-a abuzat de marinimia gazdelor.
Alte gusturi catifelate de Merlot am experimentat cu ajutorul Domeniului Samburesti: unul extraordinar din Colectia Chateau Valvis pe care l-am gasit la oferta in Billa si altul cu un ton mai palid din Colectia Domeniile Samburesti. Din pacate am uitat sa-l pozez pe primul tocmai datorita faptului ca a fost foarte apreciat si s-a consumat rapid.
plus
Din categoria cadourilor am desfacut in premiera un Tanzberg Mikulov Pinot Noir 2007 al unei companii de vin relativ tanara din Moravia de Sud. Este un tip de vin bland cu taninuri moi, cu gust fin in care se amesteca parca putina ciocolata amaruie. Din cate am inteles Tanzberg este vinul preferat al fostului presedinte Vaclav Klaus, iar imparatul japonez l-ar bea la curtea sa imperiala alaturi de sushi.
Ca vin de masa am avut mereu apropare Casa de Vinuri Cotnari in mai multe variante: Grasa de Cotnari varianta veche demidulce si varianta noua demisec, Feteasca Alba, Tamaioasa Romaneasca, Francusa.
Va urez un An Nou plin de culoare, arome, gusturi si asocieri deosebite!
21 de comentarii la „Degustari de vinuri in decembrie”
Te pricepi la vinuri! Te invidiez si chiar am un mare respect pentru persoanele are au rabdarea si curiozitatea de a descoperi lucruri noi!
Cu rabdarea stau cam rau, dar la capitolul curiozitate ma incadrez :))
Hai noroc!
Gesundheit! Na zdraví! Na zdrowie! Cheers! …
Interesanta arta degustarii vinurilor, mereu descoperi gusturi noi si oameni faini in activitatea asta. Plus ca afli o multime de lucruri interesante.
Se potriveste manusa la socializare, oricat ai fi de scortos, ingamfat sau alt atribut negativ, vinul ii da pe toti pe brazda, ii maleabilizeaza.
Mie imi place doar vinul fiert. ROsu, dulce, foarte dulce :))
Si mie imi place, dar ceva in stilul austriecilor, cu putina portocala si lichior :))
Mi-ar fi placut si mie sa ma pricep la vinuri, sau macar sa le degust cu placer. Din pacate nu pot "gusta" nici macar un pahar fara sa-mi fac limba fundita si sa am senzatia ca mi se imprastie mintea si gandurile. Vorba unei prietene, am nevoie de antrenament :))
E drept ca ma pricep sa le beau, acum cat le apreciez la justa valoare nu prea imi dau seama, au fost vinuri superlaudate care nu mi-au placut si invers. E o chestie de gust, vinul cel mai bun e cel care-ti place, nu conteaza cate medalii a luat la x concursuri sau la niciunul.
Imi plac asrfel de evenimente, dar la degustat vinuri chiar nu as participa. Stiu ca mai mult se miroase, vizualizeaza, dar daca iau doua guri deja m-am imbatat :)))
Adevaraul este ca vinul premium te imbata cu aroma sa de cand deschizi sticla.
Evenimentul suna de vis, daca esti amator de vin.
Eu personal nu prea agreez vinul, il consum foarte rar si doar rosu.
Este o lume boema, un loc unde socializezi si traiesti momente unice.
Imi plac astfel de evenimente. Degustarea vinului este foarte interesanta si ai foarte multe de invatat din aceste intalniri.
Scopul principal este de a invata cat mai mult despre vinuri, despre povestea si provenienta lor.
Imi plac vinurile sa le admir in sticla caci de baut nu beau decat un pahar o data la nu stiu cat timp. Prima degustare de vinuri a avut loc la gala de premiere Superblog si a fost interesant. A fost o asociere a vinurilor cu diverse tipuri de branza si chiar a fost o experienta excelenta
Acea degustare a fost organizata tot de asociatia noastra, inseamna ca ai cunoscut multi blogolteni iubitori de vinuri acolo.
Cred ca iti fuge ochiul la vinuri cum le fuge ochiul la fond de ten bloggeritelor de beauty. Imi plac oamenii pasionati si cred ca mi-ar placea si mie sa incep o calatorie gustativa prin lumea vinurilor.
:)) Acum trebuie sa existe un echilibru in natura si cum fondul de ten nu ma atrage era musai sa ma colorez cu ceva in obraji.