Nu prea m-am dat in vant dupa orez, nu-mi place orezul lipicios care se face pe la noi.
Orezul este cel mai popular tip de cereale la nivel mondial, mai mult de jumatate din glob se hraneste cu el. Exista peste 120.000 de soiuri de orez in intreaga lume, impartite pe categorii de granulatie: scurt, mediu, lung, precum si dupa culoare sau aroma. Cand au aparut si la noi in magazine noi soiuri de orez: basmati, orez brun, Thai, orez de Camarague, salbatic, japonez, arborio, etc, le-am incercat pe toate si acum sunt mare fan al orezului. Cel mai mult imi place orezul cu bobul lung pentru salate, dar azi la Miercurea fara carne am pregatit altceva: risotto cu orez Arborio.
Cele mai bune varietati de orez pentru risotto sunt: Carnaroli si Arborio, boabele isi mentin bine forma in timpul fierberii si absorb mult lichid. Orezul din risotto e o experienta fina, este cremos, aromat si cu muscatura al-dente. Orezul Carnaroli este perfect pentru bucataria exclusivista dar vine si cu un pret pe masura, el are cel mai mare continut de amiloza, astfel incat bobul ramane intreg si nu se lipeste.
Arborio este un orez alb rafinat, numit dupa orasul italian de unde provine. Atunci cand este gatit elibereaza amidon, obtinandu-se astfel o consistenta cremoasa, care desi are un gust normal absoarbe bine aromele alimentelor cu care este asociat.
Orezul Arborio se gaseste in supermarketuri si are un pret la jumatatea celui Carnaroli, dar dublu pana la triplu fata de orezul normal.
Ingrediente:
2 linguri ulei masline;
50 gr ciuperci de lemn deshidratate;
1 ceapa medie;
250 gr orez Arborio;
200 ml de vin alb;
2 cuburi concentrat de gaina;
100 gr mozzarella;
1/4 ceasca de parmezan ras;
sare, piper.
Mod de preparare:
Intr-un castron cu apa am adaugat ciupercile deshidratate, iar intr-o tigaie aflata pe foc mediu am calit intr-o lingura de ulei ceapa tocata fin, pana s-a inmuiat. Am adaugat apoi usturoiul tocat si am agitat tigaia timp de 30 de secunde, dupa care am adaugat orezul. Dupa trei minute de amestecat ca sa nu se prinda de vas, orezul a devenit translucid. Atunci am pus ciupercile si jumatate din cantitatea de vin, iar cand s-a absorbit aceasta, am pus si restul. Vinul este alb demisec, acelasi pe care-l servesc la masa, asa ca nu va pot descrie aromele lasate in bucatarie. Nu va temeti sa puneti vin, orice arome de alcool se vor evapora si nu va ramane decat esenta sa gustoasa impregnata in orez. Deoarece nu am avut supa de legume sau de pui am facut una rapid cu ajutorul a doua bucatele de concentrat de gaina adaugate in 3/4 l de apa. Dupa ce a fost absorbit vinul, am redus focul si am inceput sa adaug cate un polonic de supa, agitand usor compozitia. Nu am adaugat supa pana cand cea anterioara nu a fost absorbita. Dupa 15 minute ar trebui sa fie gata, asa ca am gustat din orez. Orezul trebuie sa fie moale, dar la muscatura, usor al-dente. L-am mai lasat pe foc inca 5 minute. Tigaia a fost in permanenta neacoperita.
La final am adaugat mozzarella, fiecare sfera am rupt-o in patru, astfel incat sa se poata gasi in orez mici insule cremoase topite. Am luat de pe foc tigaia si am lasat compozitia sa se odihneasca cateva minute astfel incat sa aiba timp mozzarella sa se topeasca.
Am servit orezul cu parmezan si cu piper negru proaspat macinat.
Atunci cand am cumparat orezul am gasit ceva bun- ciocolata calda belgiana. Mi s-a parut foarte interesanta ideea de prezentare, sub forma de cub de ciocolata atasat pe un betisor, asa ca m-am gandit sa va indulcesc putin…macar cu o poza.
La Daniel veti gasi un meniu fara carne ce cuprinde mancare de gogonele. Nici nu-mi aduc aminte cand am facut ultima oara, asa ca poate miercurea viitoare voi pregati asa ceva si eu.
29 de comentarii la „Risotto cu mozzarella si ciuperci”
Delicios ! As fi pus si ciuperci mai autohtone – galbiori, hribi etc.
Si eu, dar numai din astea cresc la mine-n magazin :))
Nu prea ma omor eu cu orezul dar recunosc ca merge de minune cu ciuperci. Mie imi place mai mult rece orezul, parca se simte mai bine gustul decat atunci cand este cald. Pofta buna!
Rece nu-mi place deloc, am zis insa sa incerc sa-l prajesc ca si chinezii…..o data.
un deliciu de la care eu nu as putea sa ma opresc <3
Ai dreptate, dar eu ma linistesc la gandul ca functioneaza ca un “combustibil” natural al organismului, chiar daca abunda in carbohidrati :))
Wow! Vreau si eu!
Pune mana si fa reteta! :))
Eu m-am lasat pagubasa pentru ca nu am gasit frizzante, dar vad ca tu-l faci cu vin alb normal. Bravo, ma apuc si eu atunci sa incerc!
Am cautat si eu frizzante si cand am gasit am luat desi e cam scumput. Am intrebat insa un prieten care are restaurant si are risotto in meniu si mi-a zis ca ei fac cu vin normal, asa ca am taiat frizzante din reteta…deocamdata.
Mancarea de orez este una din preferatele mele. Avantajele orezului sunt ca il poti prepara in multe feluri: sarmalute, pilaf si chiar desert – orez cu lapte si scortisoara.
Nu degeaba este preferatul asiaticilor, este hranitor dar si gustos.
Nu prea ma omor dupa orez, in schimb imi place foarte mult cana ta. 🙂
Am luat-o de la Viena, era cu vin fiert:))
Nu am încercat niciodata acest sortiment de orez si mi-ai stârnit curiozitatea. Il voi încerca si ru. Acel risotto aburind imi lasă gura apa. Arata absolut delicios
La Lidl am găsit cub de ciocolata care se topește in lapte si iese ciocolata calda
Eu l-am gasit in Auchan, arata bine dar nu se ridica la inaltimea dorita.
Nu ma omor dupa orez si nici dupa ciuperci. Dar cand ai zis de ciocolata… mi s-a inseninat chipul. :))
HAbar nu aveam de combinatia asta orez cu mozarela si parmezan. Nu mi-ar fi dat prin cap. Adevarul e ca nu ma prea omor dupa orez.
Incearca acest sortiment de orez si poate o sa-ti schimbi parerea.
Mi-ai facut pofta de orez :))
Neaparat trebuie sa imi faca mami orez , pentru ca eu si bucataria nu ne intelegem :))
Fa-i o surpriza lui mami si pregateste-i tu ceva bun, poate chiar acest risotto.
orez cu ciuperci am mai facut, dar cu mozzarella nu am incercat inca. cred ca-i o nebunie! ciocolata din aia calda, de tip cubulet, am mai vazut prin lidl, la produsele deluxe
Mai mult m-a incantat modul de prezentare al ciocolatei, nu m-a dat pe spate gustul ei desi scria ca-i belgiana.
Excluzând cuburile de găină, rețeta pare foarte gustoasă. 🙂
Asa ar fi fost ideal, dar n-am avut pregatita o baza de legume sau de carne.
bun si orezul dar ciocolata belgiana ma face din poza sa salivez
Interesanta reteta! Nu am mancat niciodata mozzarella cu orez, ramane de incercat! Ciocolata calda sub forma de cubulet nu am vazut pana acum!
Ce pofta mi-ai facut! Orez cu parmezan mai faceam si eu, imi place foarte mult gustul!
Nu am mai mancat de mult timp risotto, dar zilele aceste voi face sigur. Mersi de reteta.