You are currently viewing Proiect Europa Season – saptamana a patra – Polonia

Proiect Europa Season – saptamana a patra – Polonia

In cadrul amplului proiect Europa Season, saptamana a patra a fost rezervata Poloniei, iar datorita faptului ca pe 11 noiembrie a fost Ziua Independentei Poloniei, ne-a onorat orasul chiar excelenta sa ambasadorul Poloniei in Romania, Dl Marcin Wilczek. A fost o saptamana plina de evenimente organizate de Filarmonica Oltenia Craiova impreuna cu Centrul de Limba si Cultura Poloneza din cadrul Universitatii din Craiova si Ambasada Republicii Polone la Bucuresti. Noi, echipa ASBO Asociatia Bloggerilor Olteni ca in fiecare saptamana am participat la toate manifestarile saptamanii.
  Luni 09.11 a avut loc la Filarmonica Oltenia sala „Filip Lazar” prezentarea dirijorului Jacek Rogala, director si dirijor al orchestrei Philharmonic Orchestra din Kielce.
  Marti 10.11 a avut loc la Muzeul de Arta un microconcert sustinut de catre pianistul Andrzej Karalow, student la „Fryderyk Chopin” Universitatea de Muzică din Varșovia. In program: Pawel Szymanski – Two etudes for piano
   Brahms – Sonata n. 3 op. 5 – Arthur Rubinstein
   F. Chopin- Nokturn Fis-dur op. 15 nr 2, Mazurki op. 7
  Joi 12.11 la sala „Filip Lazar” a avut loc un „Dialog deschis” cu muzicienii din Polonia: Jacek Rogala (dirijor) și Patrycja Piekutowska (vioară player), urmat de o degustarea de vinuri si branzeturi „Branzeturi cum se …cuVin!” organizata de Asociatia Bloggerlor Olteni.
expozitia Parcuri Nationale din Polonia  Vineri 13.11 ora 12 in holul central al Universitatii din Craiova a fost vernisata in prezenta excelentei sale ambasadorul Poloniei in Romania Dl Marcin Wilczek, a directorului Parcului Naţional Karkonoski din Polonia domnul Andrzej Raj si a Magdalenei Filary conducatoarea Centrului de Limba si Cultura Poloneza din Craiova, expoziția „Parcuri Naționale din Polonia”. Aceasta expozitie o puteti urmari pana in data de 26.11. 2015 si cuprinde peisaje din 23 de parcuri poloneze. La ora 13:00 a avut loc o ceremonie de depunere de coroane de flori de catre oficialitati la mormintele polonezilor de la Cimitirul Catolic din Craiova, iar apoi s-a  vizitat Centrul de Limba si Cultura Poloneza din oras.
  Craiova a insemnat foarte mult pentru Polonia, aici au fost adapostiti multi refugiati polonezi ce si-au parast tara in urma izbucnirii celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar Muzeul de Arta a gazduit in timpul aceluiasi razboi pe  presedintele Poloniei si comandantul sef al fortelor armate poloneze, chiar daca la acea vreme Romania era aliata Germaniei.
Seara a urmat concertul propriu-zis ce a cuprins:
    Stanisław Moniuszko: „Fairy Tale” Overture (primă audiție)
    Mikołaj Górecki: Concertul-Notturno pentru vioara si orchestra de coarde (primă audiție)
    Mieczysław Karlowicz: „Eternal Songs”, poem simfonic pentru orchestră, Op. 10
concertul Europa Season
  Tot in cadrul proiectului Europa Season, a urmat apoi o receptie organizata cu ocazia Zilei Independentei Poloniei la Muzeul de Arta.
Receptia cu ocazia Zilei Independentei Poloniei
“Vă mulţumesc frumos pentru primire. Mă bucur foarte mult că pot să fiu în Craiova cu ocazia Zilei Poloniei. Este prima mea vizită în afara Bucureştiului după ce am preluat mandatul de ambasador. Este o vizită foarte importantă din mai multe motive: în primul rând istorice. După cum ştiţi, în Craiova, mulţi polonezi şi-au găsit adăpostul după al doilea război mondial, aici şi-a găsit adăpostul Guvernul Poloniei în frunte cu preşedintele Poloniei. Din punct de vedere cultural, în Craiova este posibilitatea de a învăţa limba polonă şi astăzi vom avea ocazia de a prezenţa locuitorilor Craiovei inclusiv muzica poloneză. Şi din punct de vedere economic, nu numai autobuzele poloneze Solaris sunt în Craiova, dar şi o firmă poloneză este prezentă în Craiova, cea care produce ţiglă şi care angajează personal român şi sperăm că vom colabora în continuare la fel de bine pe plan economic”,
a declarat ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marcin Wilczek.

This Post Has 20 Comments

 1. Georgiana Sabina

  Felicitari pentru faptul ca esti foarte activa si ca te implici in tot felul de proiecte.

 2. Lamiita Petre

  Oooo… voi bloggerii olteni, sunteti veterani in implicarea si participarea la astfel de proiecte, inca din 2015. Bravo.

 3. Mihaela

  Eu am avut ocazia sa cunosc cativa polonezi si sa vad cateva dintre traditiile lor si mi-au placut. Ma bucur ca aveti astfel de evenimente in Craiova.

 4. Deyutza

  Polonia un loc care trebuei vizitat mai ales pentru istoria si cultura ei

 5. Oana Durican

  Citind despre evenimentul la care ai participat, mi s-a facut dor de o serata culturala ca pe vremuri, cu muzica clasica si lume de calitate…

 6. Bratu Gabriela

  observ, din ce mai scrii tu, ca aveti o comunitate semnificativa de polonezi la voi

 7. coco

  foarte frumoasa postarea, imi place tot ce faci, o seara minunata cred ca a fost!

 8. Paula Ion

  Din cate imi dau seama esti foarte prinsa in proiectele cculturale, tot mai des vad ca participi la genul asta de proiecte. Ma bucur pentru tine.

 9. paula sosoi

  Ar fi misto sa ne organizam si noi intr-o asociatie si sa prezentam astfel de eveimente!

 10. Catalina Coman

  Nu stiu foarte multe despre cultura poloneza, dar mi-ar placea sa aflu. La voi se tin lant evenimentele de genul.

 11. Iasmina

  În Polonia chiar nu m-am gândit să ajung vreodată, dar acum că zici, parca-parca aș vreau și eu sa vad cum e acolo. Prin ochii mei adică 🙂 însă pana atunci ma mulțumesc cu ce citesc și vad laici.

 12. violeta balaban

  tot sa participi la astfel de evenimente, din pacate la noi in oras nu am auzit sa se organizeze asa ceva

 13. Catinca Albu

  Ai parte de niste experiente tare interesante prin intermediul blogului!

 14. Rokolla

  Mi-as dori si eu sa particip la evenimente cu o astfel de insemnatate

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.