Cuprins
Cabernet Sauvignon La Cetate
Pe mine m-au cucerit aromele in echilibru ale asocierii branzei bogate Grana Padano presarata cu piper negru si ulei de masline, cu clatirea cerului gurii in taninurile Cabernetului Sauvignon La Cetate. Acest soi de vin, Cabernet Sauvignon, este popular in Oltenia datorita usurintei de cultivare, vitele-de-vie sunt mai rezistente la pericolele viticole, iar strugurii au pielita mai groasa.
Este un vin corpolent cu multe taninuri si o aciditate vizibila care contribuie la marirea potentialului de imbatranire, iar clima de la Dunare usor mai calda spre mediteraneana aduce note de coacaze negre, cirese negre iar in unii ani chiar de gem. Caracterul sau transpare chiar din denumire „sauvignon” este derivat din francezul „sauvage” care inseamna salbatic. In fiecare picatura de vin exista o poveste si Oltenia fiind in zona de frontiera a dacilor, a avut vii ce constituiau o permanenta ispita pentru popoarele barbare, asa ca povestea lui Deceneu cu defrisatul viilor poate fi adevarata pe aceste meleaguri.
Vinul Cramei Oprisor are o poveste fara sfarsit
Romania este o tara traditional cultivatoare a vitei-de-vie, iar vinul ne-a insotit mereu pe parcursul vietii de la nastere la moarte, de la botez la ingropaciune. Vinul are aici o poveste fara sfarsit ale carei inceputuri sunt mitologice, religioase, filozofice. In multe aspecte, Cabernet Sauvignon reflecta dorintele, personalitatea vinificatorului, in timp ce prezinta arome familiare care exprima caracterul tipic al soiului ce insoteste pe mesele noastre preparatele din porc si vanat. La rezultatele degustarii Tastevin din 21.10.2015 la acest tip de vin, Cabernet Sauvignon „regele vinurilor rosii”, La Cetate de la Crama Oprisor din anul 2013 a iesit pe locul al saselea, avand un punctaj de 8,05 in conditiile in care cel mai bun a luat 8, 29. Se pare ca am gusturi bune!
Branza Grana Padano
O poveste simbol de fericire si bunastare materiala ne-a fost daruita prin aceasta degustare, totodata o examinare si o evaluare senzoriala. Branza si vinul sunt doua mari placeri culinare ale vietii si gasirea imbinarii lor perfecte poate fi da un rezultat magic. Pentru a aprecia mai bine gustul plin si aroma Grana Padano, aceasta a fost scoasa cu o ora inainte de servire din frigider si apoi feliata subtire cu un cutit special. Branza Grana Padano a fost creata in urma cu aproape 900 de ani de catre calugarii cistercieni de la Chiaravalle Abbey, care au folosit maturarea branzei ca o modalitate de a pastra surplusul de lapte. O roata din aceasta branza masoara intre 35-45 cm in diametru si 15-18 cm in inaltime, cantarind de la 24 la 40 de kilograme. Acum mi-am dat seama de ce anumite tipuri de branzeturi au forme cilindrice, cu fete usor convexe sau aproape drepte ……..pentru a putea fi rostogolite.
Este o branza de culoare galben-pai obtinuta din lapte de vaca, dulceaga, delicata, usor picanta, putin sarata, cu textura granulata de cereale (grana), usor friabila, o aroma minunata de nuci, alune si cu o crusta putin mai tare, un fel de frate mai mic al Parmigiano Reggiano. Delicioasa si gustoasa, este ideala pentru mancaruri servite au gratin, pentru sosuri, adauga aroma la carpaccio, anghinare, ciuperci salbatice. Completeaza perfect pastele, risotto, iar textura sa granulata se simte moale pe cerul gurii alaturi de aroma si de mirosul de lapte cremos.
Sinergie- Delaco si Crama Oprisor
Ne-am bucurat de sinergia celor doua vedete intr-un mod traditional cu paine proaspata, fara drojdie sau arome artificiale, servita aburind, paine ce a descoperit noi arome individuale atat branzei cat si vinului. La o astfel de degustare aceste arome individuale pot fi detectate datorita mixului complex de molecule organice, esteri si terpene. Un degustator cu experienta poate distinge intre aromele caracteristice unui strugure specific si aromele care rezulta din alti factori de vinificatie sau din procesul de fabricatie in cazul branzei, dar eu mai am pana acolo. Deocamdata pot sa spun cu siguranta care dintre aromele combinatiilor branza/vin mi-a placut cel mai mult, care mi s-a parut mai echilibrata si astazi a castigat Grana Padano/ La Cetate. Poate la sfarsitul celor trei ani de degustari voi putea face cat de cat diferentieri minore, dar pana acolo vor mai fi eliberati in aer destui compusi volatili.
14 comentarii la „Arome in echilibrul Delaco si Crama Oprisor”
si eu #Fanbranza de cand ma stiu!
Deja imi ploua in gura!!!!Data viitoare ma infiintez si eu!
Imi place sa ma uit la voi cum sunteti o comunitate asa de unita si acest proiect va incheaga si mai mult relatiile de prietenie.
Vai dar ce frumos vorbesti tu despre vin . 🙂 Sincer nu prea beau alcool, decat foarte rar si atunci un vin bun demidulce 🙂
Ii ploua in gura, zau! Cred ca aromele se imbina perfect!
fan branza si eu sunt, dar fan vin, mult mai putin, desi nu ma dau inapoi sa degust un pahar de vin deosebit…
Miam! Miam! Vreau si eu! Sunt #fanbranza de cand ma stiu!
Felicitari pentru fotografii- sunt foarte sugestive!
excelent, sa va fie de bine si la cat mai multe!
Ce frumos! Am gasit o multime de lucruri interesante in articolele tale legate de vinuri!
Mi-ai facut pofta de un vin bun.
Asa cum ne-ai obisnuit … vin bun si o branza pe masura