San Pietro in Vincoli – Roma

   San Pietro in Vincoli (Sfantul Petru in lanturi) este o biserica romano-catolica, o Bazilica Minor (astazi sunt in lume doar 4 bazilici majore si toate in Roma: San Giovanni in Laterano, Sfantul Petru, St. Paul fuori le Mura si Santa Maria Maggiore, celelalte bazilici canonice sunt bazilici minore).
San Pietro in Vincoli - RomaTreptele ce duc la San Pietro in Vincoli - Roma
  Pentru a gasi aceasta biserica ia ca reper statia de Metrou Cavour dupa care traversezi bulevardul si urci la stanga cateva trepte.
Piazza San Pietro in Vincola, 4A      metro – Linea B – V. Cavour
In dreapta treptelor erau cativa artisti care-si expuneau lucrarile, iar in galerie cineva interpreta la acordeon cantonete celebre.
Iesind din galerie dai intr-o piata in care biserica se afla pe stanga.
lanturile sfantului Petru
Nu iese in evidenta cu nimic, este o cladire aparent simpla privita din exterior, dar care dateaza din anul in 442 din timpul pontificatului lui Leo Cel Mare.
Eudoxia sotia imparatului Valentin al III-lea i-a incredintat pontifului pentru a pastra aici lanturile cu care a fost incatusat Sfantul Petru in Ierusalim.
Altarul bisericii San Pietro in Vincoli - RomaConform traditiei, atunci cand Papa a apropiat lanturile acestea de cele care l-au incatusat pe sfant in Mamertine la Roma, cele doua s-au unit in mod miraculos. Relicvele se afla pastrate in altarul principal intr-o racla din bronz si cristal.
Biserica a fost reparata de catre Pelagius I in 555, reconstruita de Adrian I in secolul VIII si restaurata in 1503 de Julius II dupa desenele lui Baccio Pintelli.
In 1705 a fost adusa la forma prezenta si astazi de catre Francesco Fontana.

Fresca Miracolul lanturilor de Giovanni Battista Parodi
Este alcatuita dintr-un naos separat in doua nave si trei abside   de douazeci de coloane dorice antice din marmura greceasca.    Naosul  are un cu un plafon casetat in sec XVIII -lea care are in centru fresca Miracolul lanturilor (1706) de Giovanni Battista Parodi.

Desi a fost destinata pastrarii relicvariului Sfantului Petru totusi atractia principala o constituie mormantul neterminat al lui Iulius II, una dintre creatiile cele mai celebre ale lui Michelangelo. Initial mausoleul a fost proiectat ca o lucrare grandioasa avand trei etaje, patruzeci de statui, basoreliefe, alte obiecte de ornament si era destinat pentru a fi asezata in centrul bisericii Sfantului Petru.
Vicisitudinile au facut din acest monument un capitol curios al istoriei artei cu o durata de peste patruzeci de ani. Planul a fost schimbat de cinci ori iar moartea papei a transformat chestiunea mormantului intr-o afacere dezbatuta intre mostenitori si artist.

Moise Michelangelo San Pietro in Vincoli - Roma

In clipa cand a avut dorinta si posibilitatea continuarii lucrarii, Bramante arhitectul de atunci al bisericii Sfantului Petru care se temea ca acest monument imens plasat in centrul bisericii sa nu atraga toate privirile, in urma unor intrigi bine plasate l-a determinat pe noul papa sa-i comande lui  Michelangelo decorarea Capelei Sixtine si renuntarea deocamdata la acest mormant.
In acest ansamblu Moise, Leah si Rachel sunt opera lui Michelangelo, Profetul si Sibila sunt realizati de Raffaello da Montelupo si Madona cu copil de Schierano da Settignano
Fragmente din acesta compozitie se afla astazi in multe muzee: Florenta- un sclav aflat in Gradinile Boboli, Luvru- doi sclavi: Sclav înlănțuit si Sclav murind, dar totusi lucrarea este grandioasa si in acest stadiu datorita figurii principale – statuia lui Moise. Patriarhul se afla in momentul in care isi da seama ca poporul se inchina vitelului de aur si e gata sa se ridice si sa-l certe, cu un gest de manie.

1.Vazand insa poporul ca Moise intarzie sa se coboare din munte, s’a adunat la Aaron si i-a zis: „Scoala-te, tu, si fa-ne noua dumnezei care sa mearga’naintea noastra, caci cu Moise, cu omul acela care ne-a scos din tara Egiptului, nu stim ce s’a intamplat”.
2.Iar Aaron le-a zis: „Scoateti cerceii de aur din urechile femeilor si fetelor voastre si aduceti-i la mine”.
3.Atunci intregul popor a scos cerceii cei de aur din urechile femeilor si i-a adus la Aaron.
4.Si el i-a luat din mainile lor, i-a topit in tipar si a facut din ei un vitel turnat si le-a zis: „Iata-i pe dumnezeii tai, Israele, cei ce te-au scos din tara Egiptului!”

Moise Michelangelo …….
15.Si intorcandu-se Moise, s’a coborat din munte, avand in mainile sale cele doua table ale Legii: table de piatra, scrise pe amandoua partile – pe o parte si pe alta erau scrise.
  Moise este oarecum portretul sufletesc al lui Michelangelo, atitudinea sa corespunde unei flacari care palpita, care-i vesnic in miscare, care tinde sa se inalte mai sus, iar o greseala regretabila de traducere a Bibliei este cea responsabila de intrebarile provocate de existenta celor doua coarne mici. In Exod Moise primeste a doua oara tablele cu cele zece porunci iar fata sa devine stralucitoare.( cuvantul stralucitor poate insemna si a avea coarne )

„Iar cand se pogora Moise din Muntele Sinai, avand in maini cele doua table ale legii, el nu stia ca fata sa stralucea, pentru ca graise Dumnezeu cu el”

  Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, in final dupa atat zbatere a lui Michelangelo timp de patruzeci de ani, Iulius al II-lea nici nu se afla inhumat aici, ci in catacombele de sub biserica Sfantul Petru.

Coborarea de pe cruce - Cristoforo Roncalli

  In absida din dreapta altarului era o importanta lucrare Sf. Margareta de Guercino pe care din cauza alaturarii cu Moise nici nu am bagat-o de seama si nu-mi apare nici macar in poze, iar in absida din stanga alatarului era o mesa si nu am avut acces, desi acolo stiam ca se afla un mozaic al sfantului Sebastian datand din secolul sapte. In stanga in a doua capela se afla Coborarea de pe cruce de Cristoforo Roncalli.

 

In stanga am ratat din neatentie mormantul pictorului florentin si sculptorului Antonio Pollaiuolo care a adaugat figurile lui Romulus si Remus la sculptura etrusca datand din sec 5e.n a Lupei Capitoline.
   In afara acestora pe partea dreapta am gasit o alta lucrare de Guercino – Sfantul Augustin, mormantul Cardinalului  Girolamo Agucchi si mormantul cardinalului Margotti proiectate de Domenichino.

Guercino- Sfantul Augustin

 

   Frescele altarului sunt executate de catre Giacomo Coppi un elev al lui Michelangelo.

 

Fresce altar San Pietro in Vincoli - Giacomo Coppi
Nu rata in vizita ta prin Roma aceasta biserica, este mica dar are multe de oferit.
Vedere interior San Pietro in Vincoli - Roma

San Pietro in Vincoli contine lucrari de:

Guercino – Sfantul Augustin, Sfanta Margareta;
Michelangelo – Mormantul  lui Iulius II;
Cristoforo Roncalli- Coborarea de pe cruce ;
Raffaelo da Montelupo- Profetul si Sibila din mormantul lui Iulius II;
Giovanni Battista Parodi- Miracolul lanturilor (1706);

Giacomo Coppi- Frescele altarului;
Domenichino- Mormantul cardinalului  Girolamo Agucchi, Mormantul cardinalului Margotti.

15 comentarii la „San Pietro in Vincoli – Roma

  1. Imi doresc sa pot vizita in curand Roma si mai ales Florenta si cum vad ca preturile practicate de liniile aeriene scad cred ca asta va fi in curand.

  2. Anul asta vreau sa merg la Roma. Ti-am pus articolul in bookmark, nu de alta, dar sa fac si eu unul asemanator cand revin. Glumesc. Sunt foarte faine locurile vizitate de tine. Mai ca imi faci pofta sa plec de pe acum…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.