E prima oara cand am incercat sa fac dulceata de rubarba, desi am tot vazut rubarba de vanzare la Kaufland. Initial am vrut sa fac o ciorba de linte cu rubarba, dar deoarece am cumparat cam multa, asa ca am facut atat ciorba cat si dulceata.
Ingrediente dulceata de rubarba:
– 1 kg rubarba;
– 1 kg zahar cubic;
– 1/2 l apa;
– 2 felii limeta;
– coaja de la o portocala.
Mod de preparare dulceata de rubarba:
La dulceturi folosesc zahar cubic, acesta nu face spuma si este mai usor de adunat spuma. Rubarba este foarte fragila si se dezintegreaza usor atunci cand incerca sa spumuiesti oala.
Incep prin a pune apa la fiert impreuna cu zaharul alcatuind un sirop legat. In acest timp am spalat tijele si le-am feliat in bucati mari de 2cm. Taindu-le am observat ca se decojeau usor si am decis sa le iau coaja. Data viitoare o sa aleg niste tije mai fragede, acestea erau cam lemnoase si prin decojire am pierdut din fermitatea lor in dulceata si din culoare, dulceata avand o culoare usor rozalie si nu un roz intens.
In sirop am pus doua felii de limeta si cateva suvite de coaja de portocala. Initial am vrut sa pun lamaie in loc de limeta, dar m-am temut ca aceasta sa nu estompeze gustul dulcetii, in loc sa-l amplifice. In siropul legat si dat in clocot am adaugat bucatile de rubarba, micsorand totodata si focul spre minim. Dupa circa 10 minute am luat dulceata de pe foc, iar in acest interval nu am facut decat sa scutur cratita, amestecatul fiind interzis. Daca cumva apare spuma, aceasta se ia usor de la suprafata, fara a se deranja dulceata.

Poza din stanga e un fel de nu faceti asa ca mine, am fiert-o un pic cam mult, asa ca a doua zi am facut alta mult mai aratoasa.
Rubarba este o planta ierboasa perena, cu un rizom dezvoltat si numeroase radacini carnoase. Frunzele sunt toxice putand provoca moartea, deoarece contin acid oxalic.

Pentru preparatele culinare se folosesc doar petiolurile frunzelor, ce pot varia la culoare de la roz deschis la roscat-violaceu. Este bogata in fosfor, magneziu ,fier, zinc si vitamine – vitamina C. Rubarba este indicata la tratarea anemiilor, este digestiva si antiinflamatoare. Gustul acru o face potrivita pentru acrirea ciorbelor, pentru sosuri si chutney, pentru deserturile din zilele calduroase de vara. Tuturor le da un gust subtil si o culoare vie ce va fi sigur apreciata indiferent de forma sub care va fi prezentata la masa.
Sa alegeti mereu tulpini subtiri, cele mai groase sunt usor lemnoase.
Pofta buna!
Va mai tentez cu cateva retete cu rubarba: ciorba de linte cu rubarba, compot de rubarba, tarta cu ricotta si rubarba, supa crema de sfecla si rubarba.
24 de comentarii la „Dulceata de rubarba”
cred ca e deliciosa, o sa incerc si eu sa fac!!!!
e o idee minunata de dulceata!
am vazut acum ca au in oferta la Kaufland, ma duc sa cumpar, ca sa fac si eu!
sigur , dupa cum arata, are si gust deosebit !
o prajitura din rubarba sa faci,sa vezi bunatate 🙂
Am o tarta cu ricotta si rubarba http://ralucaok.blogspot.ro/2015/07/tarta-cu-ricotta-si-rubarba.html
De mult nu mai mai gustat rubarba! Este delicioasa! O sa incerc si eu reteta ta.
Nu am mâncat niciodată rubarba, dar cred că are un gust bun.
Nu am mancat niciodata. De ceva timp folosesc un parfum Hermes cu rubarba, miroase delicios😍👍
Nici eu n-am auzit de parfum cu rubarba:)) O sa caut acest parfum sa vad cum miroase, rubarba nu are miros decat eventual de iarba :))
Sunt curioasa de gust. Nu am mancat niciodata dulceata de rubarba.
Fac si eu, insa fara zahar! E super!
Mama face dulceata de rubarbara, am mancat e buna,dar nu ma dau in vant dupa ea
Stiu ca se face dulceata de rubarba dar nu am gustat niciodata sa vad cum e.
Nu am mancat niciodata rubarba, cu atat mai mult dulceata, nici nu ma gandeam ca s-ar face dulceata din asa ceva, desi nu ar trebui sa ma mire. Interesant expeiment. De cand locuiesc cu mama, bucataria este pe mana ei iar in ultimii ani, si piata ( pe umerii sai). Nu cred ca as avea sanse sa mananc asa ceva prea curand. 😀 Traditionalista din ea nu mai dispare la cei 80 de ani pe care ii are. Dar, asta e…. sa mi-o tina Dumnezeu sanatoasa pe ea, daca pe mine n-a vrut.
E minunata tarta cu rubarba, am mancat si dulceata si are un gust deosebit.
Nu am mancat niciodata Rubarba, sunt curioasa cum e aceasta reteta.
Ce pofta mi-ai facut, as vrea si eu o portie la aceasta ora.
Am sa o incerc si eu in toamna cand am sa am pere proaspete din copac de la bunici. Pare o reteta diferita de dulceata si as fi tentata sa fac macar o portie.
Ce interesant. Nu am gustat niciodată rubarba, în niciun fel de preparat, dar-mai în dulceață. Arată fain. Nu știam mai nimic despre, sinceră să fiu, așa că mersi de info și idei.
N-am gustat niciodata rubarba. Habar nu aveam ca poti face si dulceata din ea.