Ce este colagenul? Stii ca i se mai spune proteina tineretii? Este cu adevarat bun pentru piele? Ce este cu adevarat aceasta substanta, unde este generata si cum putem stimula productia ei?
Cuprins
Ce este colagenul? Colagenul, cea mai precisa reflectare a varstei si a potentialului nostru biologic
Colagenul este o proteina structurala compusa din fibre, care se gaseste in mod natural in tesuturile conjunctive ale corpului. Ea reprezinta aproximativ un sfert din continutul de proteine al intregului corp si aproximativ 70% din continutul de proteine al pielii, fiind cea mai abundenta proteina din corpul nostru. Se estimeaza ca ar constitui 6 % din greutatea corporala. Colagenul este esential pentru sanatatea pielii, articulatiilor, ligamentelor, parului, oaselor, unghiilor, dintilor, inimii, ficatului, deoarece face parte din tesutul care conecteaza, separa si sustine celelalte tipuri de tesuturi din corp. Poate fi asemuit mortarului dintr-o lucrare de zidarie. Denumirea de colagen este derivat din cuvantul grecesc kola = lipici. Denumirea se refera la procesul timpuriu de fierbere a pielii si oaselor animalelor (indeosebi ale cailor) pentru a se obține lipici. Acest procedeu are o vechime de aproximativ 4000 de ani, el fiind folosit si de egipteni.
Functiile sale sunt de a oferi elasticitate, rezistenta structurilor, hidratare, netezime si flexibilitate tesuturilor corpului. Colagenul formeaza si o bariera impotriva substantelor toxice, a agentilor patogeni, a toxinelor din mediu, a microorganismelor si a celulelor canceroase. Marea majoritate a colagenului din pielea noastra se gasește in derma (al doilea strat de piele, cel care se afla sub epiderma). Celulele pielii din derm (fibroblaste) sintetizeaza colagenul oferind pielii noastre structura sa de baza. Colagenul este cea mai precisa reflectare a varstei si a potentialului nostru biologic.
In timp, productia de colagen incepe sa scada, provocand dureri articulare, pierderea densitatii osoase si aparitia ridurilor. Acest lucru este posibil datorita incetinirii diverselor procese metabolice, in special din cauza scaderii productiei hormonale. Fibrele de colagen se deterioreaza, isi pierd din functii, astfel ca apar repercursiuni structurale. La nivel vizibil, defalcarea colagenului face ca pielea sa-si piarda fermitatea, sa devina flasca si sa apara ridurile. In scopul evitarii acestor efecte, exista pe piata o serie de produse bogate in colagen, care se incadreaza in doua categorii: cosmetice (creme hidratante, tratamente) si suplimente. Cremele sunt de ceva vreme pe piata, pe cand suplimentele si tratamentele cosmetice de acest gen sunt de curand pe piata.
Ce este colagenul ? Industria cosmetica si colagenul
Industria cosmetica s-a concentrat asupra modului in care colagenul imbunatateste aspectul pielii si ca urmare au aparut multe produse, tratamente specifice. Unele formule cosmetice si de ingrijire a pielii pretind ca patrund profund in piele spre a reconstrui depozitele de colagen, dar au vreun rezultat? Sunt acestea doar afirmatii de marketing? Desi am vazut cateva studii care arata efectul in straturile mai profunde ale pielii (in general pe un grup restrans de subiecti), cred ca efectul cosmetic este superficial (asta daca nu iei in calcul hidratarea pe care n-o contesta nimeni). Daca doresti cu adevarat sa minimizezi pierderea de colagen, exista o optiune mai eficienta – protectia solara.
Dimensiunea mare moleculara (colagenul are o greutate moleculara cuprinsa intre 15000 si 50000 daltoni, in timp ce doar moleculele de greutate moleculară 5000 sau mai mici pot patrunde in piele) nu permite penetrarea pielii spre un strat profund, iar fara aceasta nu se poate promova o noua productie de colagen nou. Aplicarea topica a colagenului nu stimuleaza sinteza sau reconstituie depozitele de colagen, dar va hidrata pielea. Aceasta inseamna ca unele dintre cremele de pe piata pot fi o risipa de bani. Orice produs care pretinde beneficii de alt gen este pur si simplu o tactica de marketing. Deocamdata nu este posibil cu ajutorul unei creme sa recuperam netezimea si elasticitatea pielii prin producerea de colagen. Colagenul dintr-un produs topic are valoare atata timp cat nu astepti din partea lui sa stimuleze productia de colagen.
Vezi si: 8 alimente care stimuleaza productia de colagen natural
Ce este colagenul? Microneedling
Exista insa multe tratamente pentru imbunatatirea aspectului pielii prin stimularea productiei de colagen. Cel mai popular este microneedling sau terapia de inducere a colagenului. Printr-un fel de „rani controlate” se activeaza raspunsul natural de vindecare. Diverse celule, inclusiv fibroblastele, migreaza catre locul afectat, iar acolo fibroblastele sunt transformate in colagen care se integreaza cu cele deja existente.
Suplimentele cu colagen
Deci, cum ar trebui sa utilizam colagenul pentru a ajuta pielea? Prin suplimente? Este o problema destul de controversata, deoarece exista studii efectuate de ambele tabere. Pe de o parte, se spune ca colagenul este o molecula prea mare pentru a fi absorbita in intestin si ca, pentru a-l asimila, sistemul nostru digestiv trebuie să-l descompuna inainte in aminoacizii care il compun: prolina, lizina si glicina. Daca ceea ce pierde corpul nostru odata cu inaintarea in varsta este capacitatea de a crea colagen, ce rost are ingerarea unei molecule care urmeaza sa fie descompusa daca corpul nostru nu este capabil sa o reconstruiasca? Pe site-ul EFSA se poate citi un raport privind efectele suplimentelor asupra articulatiilor si un altul despre efectelor asupra pielii .
Cu toate acestea, alte studii recente, sugereaza ca aportul de colagen, daca este hidrolizat si cu o greutate moleculara mai mica de 5.000 Da, poate fi absorbit in intestin pana la 80% si poate servi ca supliment. Studiile clinice arata ca administrarea a 10 grame de CH zilnic stimuleaza si faciliteaza sinteza colagenului ajutand la promovarea regenerarii tesuturilor colagene, prevenirea si tratarea bolilor degenerative care le afecteaza si deteriorarea dermica. Alte cercetari stiintifice declara ca prin ingerare de suplimente starea colagenului din corpul nostru poate fi reglata si configurata la una anterioara.
Vezi si: Spune DA pielii sanatoase
Suplimentele cu colagen provin de obicei din pielea si oasele animalelor, vaci sau porci, dar pot proveni si din surse marine sau sintetice. Ca atare, unele dintre acestea nu sunt potrivite pentru vegani, vegetarieni sau oameni din anumite religii. Eu am testat de curand Kollagen Beauty si concluziile le gasesti in Declara razboi imbatranirii pielii!
Concluzii
Stimularea productiei de colagen, si implicit imbunatatirea sanatatii, prin aportul de suplimente, cosmetice si prin diverse tratamente estetice este controversata, dar experientele familiei si prietenilor pot certifica eficacitatea colagenului in atenuarea durerile articulare si in imbunatatirea aspectului pielii. E posibil sa ne influenteze psihologia consumului de masa, dar nu tot ce stiinta nu poate explica nu exista.
Cea mai sigura si benefica pentru sanatate este cresterea cantitatii de colagen printr-o dieta sanatoasa si variata. Longevitatea noastra depinde in mare masura de: matricea genetica si stilul de viata adoptat. Cercetarile au demonstrat ca ADN-ul determina doar 15% din starea de sanatate, restul de 85% depinde doar de alegerile pe care le facem.
21 de comentarii la „Ce este colagenul? Controversa din jurul suplimentelor si a produselor topice”
De produsele cosmetice cu colagen stiam si am si folosit. Dar uite ca nu stiam ca exista si suplimente cu colagen.
Interesanta selectie de produse.
Am abordat si eu tema colagenului acum vreo 3-4 ani. Ba m-am ocupat si de pagina de Fb a unei firme pana a fost inchisa de ANAF pentru frauda 😀
Foarte bun materialul!! Felicitări! Și mulțumim pentru recomandări!
Suplimente cu colagen nu am luat, dar produse cosmetice am folosit si mi-au placut 🙂
Avand in vedere ca am ajuns la minunata varsta de 26 de ani consider ca pot sa incep sa folosesc produse pe baza de colagen.
In timp ce eu folosesc creme cu colagen, al meu prefera sa ia suplimente cu colagen pentru ca il ajuta in lupta cu durerile articulare.