Ce NU stiai despre hainele pe care le porti

Ce NU stiai despre hainele pe care le porti

Inca din cele mai vechi timpuri, hainele au starnit interese, fie prin textura, fie prin culori sau croieli, fiind un instrument de etalare a siluetei si definire a personalitatii  fiecarei persoane in parte. Indiferent de aspect, calitate sau utilitate, cert este faptul ca oamenii nu se pot dezlipi nicicum de ele. Iar daca esti la curent cu ultimele tendinte, atunci stii ca lumea modei nu te mai poate surprinde, caci totul este posibil! Plina de lucruri interesante, moda continua sa aduca noutati si, ca orice alta industrie, ascunde cateva curiozitati despre hainele pe care le porti.

Crezi ca nu mai exista secrete? Iata cateva curiozitati pe care nu le stiai legate de industria modei si hainele pe care le porti zi de zi:

  • Bikini au primit acest nume inspirat din numele insulei Bikini Atoll, unde au fost testate bombe de catre Armata Americana, pentru cel de Al Doilea Razboi Mondial. De ce au primit acest nume? Creatorul lor crede ca vor face exact aceeasi senzatie.
  • Pana in anul 1800 copiii se imbracau exact la fel ca parintii lor, pana sa se lanseze conceptul de haine pentru copii. Mamele croiam si teseau singure hainele celor mici.
  • Unul dintre cele mai populare cosmetice, eye-liner-ul, a devenit popular atunci cand a fost descoperit in mormantul lui Tutankhamon si a fost purtat de catre femei inca din anii 40. Intra si descopera aici istoria interesanta a makeup-ului din toate timpurile.
  • Manecile jachetelor purtate de soldati aveau cusuti nasturi pentru a-i impiedica pe acestia sa isi stearga nasul cu ele. Napoleon Bonaparte a fost cel care a ordonat acest lucru.

ce nu stiai despre hainele pe care le porti

Alte curiozitati despre hainele pe care le porti:

  • Puloverele si jachetele pentru barbati au mereu nasturii in partea stanga, pe cand puloverele pentru dama au nasturii pe partea dreapta.
  • In epoca victoriana gulerele erau foarte la moda. Ele erau atat de voluminoase, apretate si stranse uneori, incat au fost persoane care au murit din aceasta cauza.
  • In epoca medievala, culoarea hainei era aceea care desemna statulul social al unei persoane. Chiar si profesia putea fi usor identificata cu ajutorul culorii hainelor. Rosul era imbracat de catre cei nobili, maro-ul era purtat de catre tarani si oamenii de rand iar verdele era destinat micilor nobili si bancherilor.
  • Prima pereche de pantofi cu toc a fost prima data incaltata de catre un barbat. In Persia, calaretii incaltau pantofii cu toc pentru un plus de stabilitate in timpul lectiilor de echitatie.
  • Pana ca Regina Victoria sa isi faca aparitia intr-o rochie de mireasa alba, albul era purtat numai la inmormantari si era considerata o culoare destinata doliului.

  • Pana in secolul XIX designerii nu foloseau modele umane pentru a-si prezenta hainele, ci papusi.
  • In Coreea de Sud a existat foarte mult timp o politie a modei, care isi lua munca foarte in serios. Patrulele erau trimise pe strazi pentru a verifica lungimile fustelor purtate de femei si, daca acestea erau prea scurte, doamnele riscau sa fie amendate si chiar retinute de autoritati.
  • Pana in anul 1918, culorile roz si albastru erau distribuite total diferit. Baieteii erau imbracati in roz, deoarece era considerata o culoare mai puternica, iar fetele erau imbracate in bleu, caci e o culoare plina de gratie si rafinament.

Moda incepe odata cu interesul oamenilor fata de ceea ce poarta si, bineinteles, modul in care arata in ceea ce aleg sa poarte. Asadar, cele mai interesante lucruri despre moda poti sa le afli la tot pasul. Aceasta industrie nu inceteaza sa surprinda!

Ce altfel de lucruri interesante stii despre hainele pe care le porti?

24 de comentarii la „Ce NU stiai despre hainele pe care le porti

  1. In afara de faptul ca puloverele si jachetele pentru barbati au mereu nasturii in partea stanga, pe cand puloverele pentru dama au nasturii pe partea dreapta, nu stiam nimic. Foarte interesant articol.

  2. Interesante informatiile! Nu stiam decat despre bikini dar in rest, acum am aflat de la tine.
    Ma amuza ca pe vremuri baietii purtau roz si fetele albastru. Si acum e pe dos. Ca sa vezi cum e si cu … trendurile astea :))

  3. Si pantalonii pentru barbati se incheie tot pe stanga, ăsta e elementul cu care faci diferenta rapid, intre o piesa de imbracaminte de dama si un a pt barbati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.