Nu stiu cum te simti tu in aceasta toamna, dar rezerva mea de energie pozitiva acumulata peste vara s-a topit vazand cu ochii. Primul meu gand a fost ca zilele usor friguroase de toamna ma vor aduce cu picioarele pe pamant sau mai bine zis la normal, adica sa ma tin de program, sa-mi fixez noi obiective, sa incep rutina sanatoasa, chestii serioase. Gata cu excesele, cu relaxarea mintii si corpului, s-a dus vara, inapoi la treaba. A trecut o zi, o saptamana, o luna si nimic. Am zis ca m-am legat afectiv prea mult de vara asta si din aceasta cauza iritabilitatea mi-e la cote inalte. Era clar ca psihicul si corpul meu nu erau pregatite corespunzator pentru aceasta perioada de tranzitie. Ce m-ar fi pus sigur pe picioare ar fi fost o recompensa si cea mai buna ar fi constat intr-o vacanta pe tarmul insorit al unei mari, dar…. Sunt multe cuvinte de spus dupa acest dar si n-am putere sa le insir. Vreau vara inapoi. Cred ca m-a lovit depresia. Ar trebui sa lupt cu ea, sa fac sport, sa-mi asigur o dieta sanatoasa, sa socializez, dar de unde atata energie? Am pus in practica toate sfaturile, recomandarile si nimic. Am crezut ca am luat vreun virus, vreo bacterie, cand in final am descoperit ca aveam carenta de vitamina B12, iar eu nu stiam. Mi-a fost recomandat un supliment B12, iar acesta a functionat acolo unde dadusera gres celelalte. Vrei sa stii ce incercasem pentru a-mi imbunatati nivelul energetic natural? Vrei sa stii cum am aflat ca am carenta de vitamina B12?
Mi-am dat seama ca sunt intr-o criza energetica inca din primele zile ale lui septembrie. In plus eram trista si melancolica. Nu le puteam pune pe seama stresului, a faptului ca muncesc prea mult, veneam dupa vacanta. Nu realizam de unde acest efect negativ al toamnei, chiar atat de mult sa-mi lipseasca vara? In fiecare an lasam vacanta si zilele cu soare si ma intorceam la serviciu, la obligatii si nu aveam nimic. Acum ce s-o fi intamplat si mai ales ce-i de facut?? Aceasta stare emotionala putea fi unul din factorii ce imi putea determina slabirea sistemului imunitar. Trebuia sa iau masuri si cea mai buna modalitate de a ma pregati pentru aceasta tranzitie era mentinerea sau in cazul meu inceperea unor obiceiuri sanatoase.
Cuprins
Hidratare
Primul lucru la care m-am gandit a fost ca sunt deshidratata. Pentru ca afara nu mai este la fel de cald ca in vara, uneori nu simt nevoia sa beau apa, iar oboseala, durerile de cap si lipsa de concentrare sunt cateva din semnele deshidratarii. Apa potabila este indispensabila unui corp si unei minti sanatoase, aveam nevoie de o hidratare adecvata varstei si ritmului de viata, dar oricata apa am baut n-a avut efectul scontat, asa ca am trecut la o vitaminizare naturala.
Consolidarea apararii organismului cu coctailuri de fructe si legume
De ce anume mai are nevoie organismul meu pentru a se obisnui cu aceasta tranzitie de anotimpuri? Un raspuns posibil ar fi vitaminizare si supermineralizare, astfel ca intoarcerea la rutina sa fie una sanatoasa si pozitiva. Am inceput sa-mi prepar zilnic sucuri din fructe si legume, imbogatindu-mi dieta si oferind alternative pentru a vindeca, proteja si imbogati corpul. Exista retete care sunt indicate in reducerea stresului, detoxifierea organismului, cresterea sistemului imunitar, consolidarea zonelor cu deficit nutritional, boost de energie, am incercat tot. Din fructele de sezon am pus accentul pe mere si pere. Stii vorba din popor- un mar pe zi tine doctorul departe- e adevarat, dar nu si suficient. Marul pe langa complexul de vitamine are si un continut bogat de pectina ce blocheaza absorbtia colesterolului si protejeaza impotriva inflamatiilor legate de bolile de inima.
Pe de alta parte nu am uitat citricele care contin multa vitamina C si faciliteaza digestia. Avocado i-a oferit organismului meu grasimile vegetale benefice si atat de necesare, iar strugurii cu continutul lor in resveratrol mi-au permis sa-mi protejez celulele cu proprietatile lor antioxidante. N-am uitat sa adaug kiwi pentru fibre si vitamina C, curmale un alt fruct cu proprietati antioxidante si multe, multe legume. Coctailurile mele cu radacinoase, ghimbir cu mere si lamaie, rosii cu portocale, kiwi si patrunjel, mar cu morcov sunt renumite la noi in familie. Ele contin vitaminele B6, C, A si beta-caroten, Mg, care contribuie la consolidarea sitemului imunitar si la regenerarea celulelor spre a promova o stare buna de sanatate organismului. Hranirea corpului cu ceea ce ofera natura. Ar fi trebuit ca intarirea imunitatii in aceste conditii sa fie o munca usoara, dar n-a fost, am racit.
Produsele stupului
Fiind racita o prietena mi-a adus sirop de catina cu miere, facut de ea in casa. A spalat bobitele mici portocalii si le-a pus in storcator, iar rezultatul l-a indulcit cu miere. Catina este considerata o farmacie naturala, in ea gasesti aproape toate vitaminele si mineralele de care are nevoie corpul nostru. Contine antioxidanti, betacaroten, flavonoide, de zece ori mai multa vitamina C decat citricele. Asta ne mai punand la socoteala beneficiile mierii care era tot din productia proprie. In aceste produse naturale am gasit multe resurse care-mi lipseau si pasul urmator a fost sa-mi suplimentez dieta cu polen si propolis. Polenul consta in principal din carbohidrati, proteine si lipide, asta pe langa vitamine, minerale si enzime. Este regenerator si revigorant, imbunatateste conditiile vitale ale organismului oferind multe substante nutritive. Polenul este considerat un activator al metabolismului fiind si un reconstituitor psiho-intelectual in caz de stres, fix ce-mi trebuia. Un alt cadou oferit de prietena mea prin intermediul micilor albine, a fost propolisul. Cunoscut si sub numele de „aur negru”, el este un fel de rasina extrasa din plante, pe care albinele o folosesc la a acoperi si proteja stupul. Propolisul este antibacterian, antiviral, imunostimulant, antiinflamator, analgezic, iar efectul sau a fost imediat. Mi-am recuperat o buna parte din forta si energie, oferindu-mi un sentiment dulce de bunastare, dar tot nu functionam la capacitatea maxima.
Somn si odihna
Poate la acest sentiment dulce de bunastare a contribuit si respectarea unui program fix de somn pentru culcat si trezit, dormitul cele opt ore recomandate si in plus furatul de cate ori puteam a cate unui pui de somn. Ma simteam odihnita, dar aveam in mine o somnolenta latenta.
Yoga impotriva stresului
Am folosit cuvantul stres pentru ca intoarcerea la locul de munca, responsabilitatile personale si familiare le-am perceput ca un soc emotional care mi-au afectat corpul si mintea. In aceasta epoca digitala simturile noastre sunt supuse la stimuli multipli si ajungem sa uitam de fiinta noastra interioara, pierdem contactul cu eul interior. Sustinerea in timp a acestei stari duce la dezechilibrul emotional pe care-l numim anxietate si care poate evolua in angoasa. Trebuia actionat asupra capacitatii mele de gestionare a acestor emotii pana nu duceau la o stare de toxicitate in intreg organismul. Era timpul sa caut un alt ajutor, asa ca m-am indreptat catre o disciplina care mi-a dat o alta optiune de a privi viata, am continuat exercitiile de yoga incepute in vara. Daca atunci o folosisem mai mult pentru posturi, respiratie si meditatie, acum m-am axat pe combaterea stresului, a anxietatii, a tensiunii arteriale, a ritmului cardiac si mai ales pe a recupera armonia psihofizica.
Vezi si: Ce este aronia? Beneficii
Cum dupa toate obiceiurile sanatoase adoptate nu se vedea mare schimbare, am hotarat sa apelez la un nutritionist. Ma gandeam ca singura modalitate de a-mi repara deficitul energetic era sa-mi schimba nutritia. Gata cu obiceiurile proaste de peste vara cand fast foodul si sucurile indulcite erau la mare pret, era timpul sa trec la o dieta sanatoasa, bogata in vitamine, saruri minerale si proteine. Intuiam ca obiceiurile alimentare de peste vara ma adusesera in aceasta criza si modalitatea de a stopa deficitul energetic era sa ma hranesc bine. La indicatia nutritionistului am inceput sa mananc mai des, mese mici si gustari la fiecare cateva ore, inlocuind cele trei mese mari. Mancarea era suficienta, dar nu in exces, cat sa-mi reduca poftele si sansele de supraalimentare. Aceasta abordare trebuia sa-mi reduca perceptia asupra oboselii, deoarece creierul avea o cantitate constanta de nutrienti, iar anumite combinatii de alimente garantau un boost energetic complet si corect. Consumam in mare parte alimente cu un indice glicemic scazut, ale caror zaharuri sunt absorbite incet, incercand sa-mi echilibrez farfuria cu toate grupurile de alimente pentru energie. Am descoperit un lucru bun sau mai bine zis foarte bun, gustarile. Contin carbohidrati bogati in proteine si fibre, numai ca de aceasta data nu sunt destinate sa ma sature, ci doar sa faca trecerea lina de la o masa la alta. Evitam alimentele reci si mi-am construit meniuri calde insotite mereu peste zi de bauturi fierbinti, ca sa mentin temperatura corecta a corpului. Binenteles ca am tait de pe lista bauturile energizante, sucurile carbogazoase, cafeaua in exces. Ele doar ma faceau sa zbarnai o ora lasandu-ma apoi epuizata. Mi-am stins setea cu apa, ceai indulcit cu miere si lapte fara grasimi.
Imbracamintea potrivita
Pentru a ma proteja de temperatura exterioara aleg intotdeauna imbracamintea potrivita anotimpului si fiecarei zi in parte. Astfel, toamna, impiedic pierderea caldurii corporale fiind si o metoda simpla de a o pastra. Nu uit sa-mi acopar capul si picioarele ca sa le tin la caldura, aceste doua extremitati fiind zonele prin care corpul nostru pierde cea mai mare parte a caldurii.
Poti avea carenta de vitamina B12, iar tu sa nu stii
Dupa toate aceste obiceiuri sanatoase adoptate aveam in continuare simptome ingrijoratoare ca oboseala generala si slabiciune, cateodata insotite chiar de dificultati cognitive, instabilitate emotionala, imi amorteau membrele si aveam o paloare galbuie. Toate acestea sa fie cauzate de-o simpla tranzitie de la vara la toamna? Mi se parea prea mult. Organismului meu ii lipsea ceva, dar acesta nu era soarele verii, ci vitamina B12. Aveam carenta de vitamina B12, lipsa de cobalamina si atunci oricat as fi dormit, mancat sau as fi incercat sa-mi recuperez armonia psihofizica, as fi avut in continuare probleme serioase in a face orice efort, oricat de mic. Suplimentul B12 il aveam deja in casa, sotul meu practica sport. Acesta este un supliment folosit in mod normal de catre atleti pentru a-si forta limitele corpului. Desi de fiecare data cand deschideam dulapiorul de medicamente dadeam cu ochii de el, desi stiam ca vitamina B12 se mai numeste si vitamina energetica, nu am facut niciodata legatura dintre ea si lipsa mea de energie.
De ce apare carenta de vitamina B12?
Vitamina B12 se gaseste in mod natural decat in alimentele de origine animala: peste, fructe de mare, carne, oua, produse lactate, iar vegetarienii si veganii sunt primii expusi imbolnvirii. Din fericire ei pot completa carenta de vitamina B12 cu ajutorul suplimentelor B12. De asemenea sunt expusi riscului anomaliilor cerebrale persoanele in varsta, deoarece dieta lor este apropiata de cea a vegetarienilor si in plus stomacul lor isi pierde din capacitatea de a procesa corect alimentele. Unele medicamente pot reduce capacitatea corpului de ingerare a vitaminei B12, iar antiacidele se numara printre ele.
Vitamina B12 1000mcg 100tb (Cobalamina) + Magnesium (Magneziu) cu B6 100 tablete Pachet 1+1 Cadou SOLGAR
Douasprezece motive pentru care vitamina B12 este atat de valoroasa
Mi-a fost greu sa cred ca o carenta de vitamina B12 poate avea atatea efecte negative. Ea este solubila in apa, dar spre deosebire de celelalte vitamine nu se excreta prin urina, ci se depoziteaza in ficat, rinichi si alte organe. E posibil ca un astfel de deficit sa treaca neobservat ani de zile si numai un soc puternic energetic sa scoata in evidenta lipsa sa. Poate cauza probleme serioase si numai atunci realizam importanta ei majora pentru sanatate. Citind atent prospectul companiei germane ce il produce, WÖRWAG Pharma, una dintre cele mai renumite de acest gen de pe piata si mai multe articole de specialitate, pot sa-ti indic douasprezece motive pentru care aceasta vitamina B12 este atat de valoroasa:
- Asigura functionarea buna a sistemului nervos;
- Protejeaza inima si sistemul circulator al homocisteinei;
- Creste energia si reduce oboseala;
- Favorizeaza digestia, asimilarea fierului, metabolizeaza corect grasimile;
- Ajuta la producerea de globule rosii;
- Regleaza diviziunea celulara influentnd longevitatea;
- Favorizeaza un sistem imunitar sanatos;
- Este implicata in producerea hormonilor glandelor suprarenale;
- Ajuta sistemul reproducator feminin si sprijina sarcina;
- Promoveaza claritatea mentala, concentrarea, memoria;
- Favorizeaza seninatatea mentala si buna dispozitie;
- Creste energia fizica, emotionala, mentala.
Daca consideri ca ai cateva din aceste simptome, ia masuri! Poti avea carenta de vitamina B12, iar tu sa nu stii. Preventia este mai usora decat vindecarea, dar de cele mai multe ori este ignorata. Tu nu ignora! Suplimentul B12 il gasesti in toate principalele lanturi de farmacii din tara. Toamna aceasta poate fi cel mai frumos anotimp al anului. Totul depinde doar de tine!
18 comentarii la „Poti avea carenta de vitamina B12, iar tu sa nu stii”
Articolul tau m-a convins sa optez si eu pentru un supliment alimentar cu Vit B12!
Uneori vitaminele nu ar trebui sa ne lipseasca, mai ales toamna si primavara.
Vitaminele au grija ca organismul nostru sa functioneze normal, asa ca din cand in cand ar trebui sa luam masuri.
mai am si eu perioade mai stresante si mai deprimate, sa zic asa, dar cred ca o sa-mi fac niste analize, sa vad unde sunt carentele in ceea ce ma priveste
Eu sigur am carenta de vitamina B12 pentru ca m-am recunoscut in articol. Ma duc sa mananc niste oua si sa iau suplimente.
Catina cu miere dolosim si noi frecvent toamna.Vitamina B12 este foarte eficienta in aceasta perioada!
sunt sigura ca trebuie sa i-au masuri!
o sa ma uit dupa acest supliment!
Vitaminele din grupa B sunt cele mai importante,fara ele imunitatea scade mult!
Chiar ieri cautam si eu flaconul cu suplimente!
Si mie mi-ar trebui niste vitamine, mai ales un complex de B-uri. Stau tare prost cu vitaminele si ma resimt.
Toate contribuie la o stare energetica pozitiva, de asta probabil trebuie actionat pe mai multe planuri, acest lucru insemnand si includerea de suplimente alimentare in dieta.
In ultimul timp nu prea m-am simtit in elementul meu si cred ca asta s-a datorat lipsei viteminelor. Am sa iau si eu un comple de vitamine poate ma pun pe picioare