Pentru ca astazi este o alta zi in care noi, ASociatia Bloggerilor Olteni, vom organiza o noua degustare, cea de-a #21, m-am gandit sa te port intr-o calatorie virtuala prin universul ultimelor degustari organizate de ASBO. In cadrul proiectului „Branzeturi cum se…cu Vin” organizam de aproape trei ani degustari de pairinguri vin- branzeturi. Fiecare degustarea fost o experienta dinamica care a schimbat cursul serilor, iar fiecare inghititura de vin sau muscatura din branza a afectat pe cele care le-au urmat. Astazi as vrea sa apreciezi prin acest exercitiu virtual vinuri cu care poate nu te-ai intalnit si sa incerci sa le extragi istoria, aromele, gustul, sa apreciezi aspectul vizual, pasiunea cu care au fost facute si de ce nu, sa le cauti pentru a le degusta impreuna cu prietenii sau familia.
Chiar daca eu mi-am exprimat de fiecare data parerea, atunci cand degusti ceva, indiferent ce, fiecare din noi face aprecieri diferite. Avem perceptii diferite care sunt legate impreuna cu memoria si experienta anterioara de viata devinind senzatii usor de identificat. Trebuie sa fi constient ca vinul este o bautura subtila si emotionala, asa ca simturile nostre pot fi usor influentate. La astfel de degustari un lucru important este sa incerci sa judeci emotia creata in mod independent de opinia celorlalti. Degustarea depinde mult de starea ta, nu-l vei simti la fel daca esti trist, vesel, sanatos sau bolnav. Chiar tu ai perceptii diferite asupra unui vin in functie de starea ta in momentul degustarii, asa ca fiecare clipa petrecuta langa un pahar de vin este singulara. Chiar daca cuvintele difera, limba este comuna. Vinul trezeste creierul si apar amintirile. De aceea degustatorii scuipa vinul dupa ce l-au stors de informatii.
Mai greu mi se pare transmiterea acestor senzatii si analiza lor descriptiva. In acest sens la degustari sunt impamanteniti cativa termeni specifici pentru atributele vinurilor, dar eu nu-i stapanesc prea bine, asa ca de fiecare data am incercat sa transmit emotia prin cuvinte uzuale, simple. La inceput nici aceste cuvinte nu mi-au fost la indemana, dar cu timpul totul a devenit natural si am atins nivele superioare de detaliu, iar aceasta crestere se vede in articole.
Cuprins
Primele sase degustari organizate de ASBO, din cadrul proiectului „Branzeturi cum se …cu Vin”
1 VinArte si Delaco
Prima degustare a fost acum doi ani si jumatate, avand pairinguri VinArte si Delaco. Nu prea stiam cum sa ma exprim, asa ca am fost scurta la vorba.
Armonie si contrast. Vinarte si Delaco in debutul unui proiect gastronomic „Branzeturi cum se… cuVin”
2 Crama Oprisor cu branzeturile Delaco
Cea de-a doua degustare a a unit vinurile de la Crama Oprisor cu branzeturile Delaco. E, aici se vede cresterea. In plus am avut si oaspeti din Polonia, prezenti in oras in cadrul proiectului Europa Season al Filarmonicii Oltenia din Craiova, pretuind impreuna inalta valoare a produsele autohtone.
La descrierea impletirii pairingurilor Samburesti cu Delaco m-am jucat un pic inventand un proiet didactic. Poate inpiratia mi-a venit din faptul ca domnul Giugea, cel care a prezentat vinurile este profesor universitar. M-am simtit ca la scoala, in ultima banca si avand ca si colegi de sotii pe moldovenii de la Zig-Zag, care ajunsesera in Craiova cu proiectul lor de cunoastere si descoperire a Romaniei.
4 VinArte si Delaco
Am sarbatorit iar Ziua Libatiilor VinArte prin evocarea Sirenei Dunarii. Pana sa-l gust eram fan vinuri rosii, puternice, corpolente, nu-mi placeau vinurile dulci, dar acest vin de desert m-a cucerit imediat.
Misterele Eleusine de la Starmina
Misterele Eleusine de la Starmina
5 Corcova si Delaco
Dupa Sirena Dunarii credeam ca nu o sa ma cucereasca alt vin de desert, dar „niciodata sa nu zici niciodata” asa ca m-am indragostit de Corcova Dessert.
Prietenii romano-franceze
Prietenii romano-franceze
6 Delaco si V.inc
Am intampinat primavara alaturi de Delaco si V.inc, iar in plus am testat ceea ce a spus Salinger în „Perioada albastră a lui Daumier-Smith”- „Fericirea e un solid, pe când bucuria e un lichid“.
Vin(e), vin(e), primavara cu fericire si bucurii de la V.inc si Delaco
Vin(e), vin(e), primavara cu fericire si bucurii de la V.inc si Delaco
Enjoy!
14 comentarii la „Primele degustari organizate de ASBO -ASociatia Bloggerilor Olteni si emotiile implicite”
Ce distractie pe voi, cred ca ma mut si eu in Oltenia pentru a participa la evenimentele voastre.
Ce eveniment frumos! Mi-ar fi placut sa fiu alaturi de voi!
As vrea sa particip și eu la asa evenimente, imi place organizarea voastră!
Felicitari, oltenasii mei. Imi place ca sunteti o echipa trup si suflet si ca organizati evenimente frumoase pentru care, dupa cum observ sunteti ” invidiati” .
Participi la niste evenimente tare frumoase!
Iti citesc articolele cu atata placere ca mi se face pofta! 🙂
As vrea tare mult sa iau parte la un astfel de eveniment.
Imi place maxim de voi si tot ce faceti si acum aveti si asociatie! BRAVO, BRAVO! La cat mai multe evenimente si degustari.
Ce de evenimente faine ati organizat. Ma primiti si pe mine la o intalnire de-a voastra? 😛
*organizat
Vino! Te asteptam!
Primele degustari? Parca tot timpul te afli la evenimente de acest gen