carteevenimenteIstorie

Regii Romaniei. Carol I versus Ferdinand I. Asemanari si deosebiri

Regii Romaniei. Carol I versus Ferdinand I. Asemanari si deosebiri

Fac parte dintre cei care au invatat o alta istorie in scoala, cea comunista, asa ca despre regii Romaniei am aflat pe ascuns de la bunicul, chiabur expropiat. Lacunele incerc sa le acopar astazi, citind cat mai mult. Deoarece se apropie Centenarul Marii Uniri, oferta de carti ce trateaza acest subiect este mai mult decat generoasa, eu deocamdata am doar doua: “Ferdinand I” de Ioan Scurtu si “Regele Carol I al Romaniei” de Paul Lindenberg.Regii Romaniei. Carol I versus Ferdinand I. Asemanari si deosebiri

Mereu m-am intrebat de ce dupa Revolutie  se regasesc des reprezentati regii Carol I si Mihai I, dar foarte putin Ferdinand I.  Iau ca exemplu Craiova, are un bulevard numit Carol I, doua statui plasate central cu cei doi regi, dar al treilea nu este deloc reprezentat.

De ce? Ce anume a facut sau n-a facut acest rege de are atat de putina recunoastere din partea noastra? Prin acest articol incerc sa gasesc un raspuns.Regii Romaniei. Carol I versus Ferdinand I. Asemanari si deosebiri

Deosebiri intre Regii Romaniei:

[table id=7 /]

Asemanari intre Regii Romaniei:

[table id=8 /]

Concluzia este ca desi ca persoana Ferdinand I nu a stralucit si impus la fel ca predecesorul sau, la nivelul realizarilor istorice acestia se afla pe picior de egalitate si daca ar fi avut la dispozitie mai multi ani poate chiar l-ar fi intrecut pe Carol I.

Regii Romaniei. Carol I versus Ferdinand I. Asemanari si deosebiri
Foto: Wikipedia

La urcarea pe tron a lui Ferdinand I, in 1916,  Romania avea o suprafata de 137 903 km2 si 7 771 341 locuitori, iar la moartea sa suprafata era de 295 049 km2 si continea 17 149 321 locuitori. Impresionat, nu?

Istoria adevarata nu poate fi ascunsa mult timp, ea este inradacinata in trecut si da aripi viitorului.

Oricine poate fabrica istoria, dar doar un om mare poate sa o scrie. Oscar Wilde

26 de comentarii la “Regii Romaniei. Carol I versus Ferdinand I. Asemanari si deosebiri

  1. Mi-au placut mult comparatiile dintre cei doi regi. Impresionant!
    Si de mentionat inca ceva. Nu am putut sa nu observ cat de mult seamana Colegiul National Carol I cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi.

  2. Ador istoria, imi place să stau să citesc și să urmaresc documentare istorice! Sincer nu ma atrage foarte mult istoria tarii noastre, insă cea a Angliei si a Rusiei ma capteaza mereu.

  3. Un articol foarte interesant si pe intelesul oricui. Mie de exemplu nu mi-a placut deloc istoria, dar de cand sunt ghid am invatat-o pentru ca am fost obligata. Si pentru ca am avut mult de recuperat (si inca mai am) listele cu asemanari si deosebiri intre personalitati si tarile romane m-au ajutat enorm.

  4. Si totusi, atunci de ce Ferdinand I este atat de putin cunoscut? Infromatiile sunt foarte bine prezentate, dar ma asteptam si la o informare a trecerii acestui om cu vederea in ceea ce priveste expunerea sa in Craiova.

    1. Am un raspuns general, a domnit foarte putin si a mai avut parte si de implicarea in cea mai mare conflagratie de pana atunci- primul razboi mondial. La asemanari si deosebiri intre cei doi regi pot nota faptul ca regele Carol I a vizitat Craiova unde a fost primit cu urale, o ploaie de flori și un mic dejun cu bucate „inghetate de frigul noptii” (nota elin memoriile sale), dar Ferdinand I nu a trecut niciodata prin acest oras.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *