Festivalul Internațional „Elena Teodorini” la a XV-a editie

Festivalul Internațional „Elena Teodorini” la a XV-a editie

Maine incepe la Craiova cea de-a  XV-a editie a Festivalului International „Elena Teodorini”. De pe data de 1 octombrie pana pe 12 noiembrie 2017, publicul meloman va fi incantat cu nume de referinta ale artei lirice si piese in prima auditie. Editia de anul acesta este una jubiliara, se implinesc 160 de ani de la nasterea Elenei Teodorini.Festivalul Internațional „Elena Teodorini” la a XV-a editie

Cine a fost Elena Teodorini?

Numele ei real era Elena de Mortun.  S-a nascut pe 25 martie 1857, la Craiova. Provenea dintr-o familie de actori romani de origine greaca. A studiat pianul si canto la Conservatorul din Milano. La 22 de ani, in anul 1880, ajunge sa fie prima soprana romanca care a cantat pe scena  Scalei din Milano si se pare cea mai tanara din istoria teatrului liric italian. Cariera ei a inflorit fiind renumita pana la inceputul 1990. In 1908 a fondat la Paris Academia Lirica Romana, in 1909 a infiintat Academia Teodorini la Buenos Aires. In 1924 s-a intors in Romania devenind profesoara la Academia de Muzica. Va reface teatrul din Craiova ce fusese intemeiat de tatal sau.

„Este ultima cântăreaţă a secolului XIX care, înzestrată cu o voce autentică de mezzosoprană, a cântat cu aceleaşi şanse de reuşită şi în roluri a căror ţesătură corespundea registraţiei de falcone sau de soprană, efect caracteristic pentru înţelesul termenului de soprano sfogato” (Harold Rosenthal, John Warack, Dicţionar de operă).

 Festivalul International „Elena Teodorini”, editia a XV-a

In aceasta a XV-a editie ne vom putea bucura de spectacole incantatoare  pline de pasiune si incantare lirica.  Timp de cinci saptamani vor fi 15 evenimente in patru locatii si vor evolua peste 250 de artisti. Desi aceasta institutie si in aceasta stagiune are sala inchisa, aceasta necesitand reabilitarea sa, celelalte institutii de cultura craiovene: Teatrul National „Marin Sorescu”, Filarmonica „Oltenia”, Cercul Militar si Muzeul de Arta, au avut amabilitatea de a oferi spatiile pentru spectacole, iar publicul nu va fi privat de evenimentele cu care a fost obisnuit. Se afla invitate patru teatre internationale mari: Sofia, Chisinau, Belgrad, Magdeburg si o trupa de balet din Rusia.  Opera craioveana va veni cu cele mai noi si importante productii ale sale.

Spectacolele festivalului

Deschiderea festivalului si a stagiunii se va face pe data de 1 octombrie,  la ora 19.00, pe scena Cercului Militar Craiova, cu cea mai recenta premiera de opera „Pescuitorii de perle” de G. Bizet. Printre invitatii din exterior se afla nume mari: tenorul Federico Lepre si  baritonul Nikola Mijailović, la care se adauga artistii locali: soprana Renata Vari si basul Sorin Draniceanu.

In 5 octombrie, ora 19.00, pe scena Teatrului National „Marin Sorescu” urmeaza cea mai recenta premiera de opereta „Voievodul tiganilor” de J. Strauss, dupa un libret bazat pe romanul „Saffi” de Jokay More.

Din data de 7 octombrie isi incep evolutiile invitatii festivalului. Unul din cei mai mari violonisti ai lumii, Alessandro Quarta, va interpreta lucrari din muzica de film semnata de Nino Rota, compozitorul lui Fellini.  Acest spectacol va avea loc sambata, 7 octombrie, ora 19.00, pe scena Filarmonicii „Oltenia” Craiova.

Pe 11 octombrie, ora 19.00, pe scena Teatrului National „Marin Sorescu”, este programat  proiectul indraznet  „Carmen Rock Version” dupa opera lui G. Bizet. Opera craioveana a spart o granita in muzica de opera punand-o in scena intr-un  mod inovator.

In 14 octombrie, ora 19.00, pe scena Filarmonicii „Oltenia” Craiova, va fi prezentata o opera in concert si anume actul al II-lea   „Tristan si Isolda” de Richard Wagner.
Distributia: tenor Ian Storey, soprana Jane Irwin , soprana Vilhelma Moncyte, bas Dragoljub Bajic.

20 octombrie, ora 19.00, la Filarmonica „Oltenia” Craiova va avea loc un concert din muzica de Silvestri, Beethoven, Mozart. Dirijor – Theo Wolters (Olanda), iar solista- Silvia Sbarciu, pian.Festivalul Internațional „Elena Teodorini” la a XV-a editie

Duminica 22 octombrie, ora 19.00, la Cercul Militar,  va fi sustinuta opera „Don Giovanni” de Mozart. Distributia: Vasily Dobrovolsky (Ucraina), Dragoljub Bajić (Serbia), Kakhaber Shavidze (Georgia), Natalia Roman (Republica Moldova), Carlo Giacchetta (Italia),Eleonora Cilli (Italia).

Pe 26 octombrie, ora 19.00, la Cercul Militar, va fi interpretata opereta in trei acte „Silvia” de Emmerich Kálmán, cea mai des jucata piesa a teatrelor muzicale.

Sambata, 28 octombrie,  ora 19.00, pe scena Teatrului National „Marin Sorescu”, se va juca un musical de Joseph Stein, „Scripcarul pe acoperis”,  de catre trupa Teatrului „Regina Maria” din Oradea.

Duminica, 29 octombrie, ora 19.00, la Cercul Militar, Teatrul National de Opera si Balet „Maria Biesu” din Chisinau prezinta „Dama de pica”, opera in trei acte de Piotr Ilici Ceaikovski dupa un libret bazat pe povestirea lui Puskin.

30 octombrie, ora 19.00, la Cercul Militar, Teatrul National de Opera si Balet „Maria Biesu” din Chisinau prezinta „Spargatorul de nuci”, balet in doua acte de Ceaikovski.

Intre 3-10 noiembrie, la Muzeul de Arta se va organiza un tribut adus vocatiei pedagogice a Elenei Teodorini, un „Masterclass de canto” condus de catre soprana Nicoleta Ardelean. Dansa va inlocui in acest an „Concursul Internaţional de Canto” care nu poate avea loc datorita lipsei unei sali proprii. Sunt asteptati tineri interpreti pentru a-si perfectiona tehnicile vocale. Programul si formularul de inscriere se afla pe site-ul: www. operacraiova.ro.

Duminica, 5 noiembrie, ora 19.00, la Cercul Militar, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romantei” Targoviste, cel care a initiat inscrierea Romantei Romanesti pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO, a conceput un program amplu de romante.

Pe data de 9 noiembrie, ora 19.00, la Cercul Militar, Teatrul National de Opera Novi Sad prezinta „Omnibus Opera”, trei opere a cate un act apartinand genului opera buffa.Festivalul Internațional „Elena Teodorini” la a XV-a editie

Vineri, 10 noiembrie, ora 19.00, la Cercul Militar, va avea loc un spectacol de dans contemporan, un proiect novator,  „Haeretica For Skaramacay” ce combina mai multe forme de exprimare artistica.

Festivalul se incheie duminica, 12 noiembrie,  ora 19.00, la Cercul Militar, cu opera in cinci acte a lui G. Verdi „Don Carlo”, al carei libret este scris dupa tragedia lui Schiller. Acest spectacol va fi jucat de catre artistii Operei Romane din Craiova.

Sunteti asteptati sa va delectati cu spectacolelor lirice, coregrafice puse in scena de artistii Operei Romane din Craiova si de cele ale invitatilor festivalului. Paginile muzicale prezentate vor fi o adevarata incantare a simturilor, atat auditiv cat si vizual.

 

9 comentarii la „Festivalul Internațional „Elena Teodorini” la a XV-a editie

  1. O activitate culturala plina la Craiova. Nu stiam de Elena Teodorini, recunosc. De fapt, sunt cam straina si paralela cu acest gen de muzica.

  2. E eveniment cultural de mare frumsuete. Nu stiam cine este aceasta doamna si ce face ea, insa ca de obicei, articolele tale ne imbogatesc cultura cu lucruri noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.