Cui nu-i place ciocolata? Exista oare o asemenea persoana? Nu cred. Cine ar putea refuza o doza de voie buna sau sa-si schimbe starea de spirit la o singura muscatura sau aroma? Nu sunt Willy Wonka, dar din cand in cand mai fac ciocolata de casa, insa astazi este prima data cand am folosit uleiul de cocos pentru o astfel de reteta. De fapt nici nu m-am gandit ca-l pot folosi in alte scopuri decat cele strict cosmetice, dar am vazut la o alta bloggerita ca l-a folosit in loc de ulei normal, asa ca am preparat pentru inceput o simpla ciocolata de casa cu ulei de cocos. Nu trebuie sa fi cofetar pentru a aprecia subtilitatea unei ciocolate bune, dar aceasta reteta creata de mine chiar daca nu este extrem de aratoasa, este extraordinara din punct al parfumului si al gustului.
Cuprins
Legende urbane neadevarate depre ciocolata
- Ingrasa: ciocolata neagra are un continut scazut de zahar si are si un indice glicemic scazut, ceea ce te face sa te simti satul. Luat cu moderatie, nu ingrasa. Trebuie sa fi atent la bomboanele cu lapte sau nuci, cu un continut scazut de cacao.
- Dauneaza dintilor: nu ii deterioreaza mai mult decat orice bomboana.
- Cauzeaza celulita: Nu este dovedit stiintific. Dimpotriva, aplicate extern, cremele si produsele cosmetice pe baza de cacao imbunatatesc procesul natural de eliminare a grasimilor.
Cum deosebim o ciocolata buna?
- Vizibil: ar trebui sa aiba o culoare maro inchis stralucitor, fara pete, bule.
- Tactil: trebuie sa fie ferma, nu lipicioasa, atunci cand se rupe nu trebuie sa opuna rezistenta si nu trebuie sa formeze aschii sau sa fie prea vascoasa. In gura ar trebui sa se dizolve intr-un mod neted si continuu.
- Audibil: atunci cand se rupe, ar trebui sa faca un sunet uscat si fragil .
- Miros: trebuie sa miroasa bine, arome de vanilie, de boabe de cacao prajite …
- Dupa gust: trebuie sa aiba un punct amar amestecat cu dulceata, apoi atingeri de ananas, banana, vanilie, cafea, scortisoara, sofran …
Reteta de ciocolata de casa cu ulei de cocos
Ingrediente Ciocolata de casa cu ulei de cocos
- 120 gr ulei de cocos (Niavis;)
- 120 gr ciocolata belgiana (Aztec;)
- un praf sare
Mod de executare Ciocolata de casa cu ulei de cocos
- Se pune la bain marie un vas cu cantitatea de ulei de cocos si se topeste usor uleiul. Se adauga ciocolata si praful de sare si se amesteca compozitia pana se omogenizeaza.
- Ciocolata folosita de mine este deja maruntita, iar amestecul de condimente: scortisoara, cardamom, chili, coriandru, nucsoara si piper negru, are pur si simplu o aroma imbatatoare in combinatie cu ciocolata. Se pot aduga coji de portocala, fulgi de cocos, arahide, nuci, etc, iar asupra cantitatii ingredientelor puteti reveni daca constatati ca nu iese consistenta dorita.
- Pentru ca nu am forme speciale de bomboane, am ales una pentru cuburi de gheata. Amestecul de ciocolata l-am turnat in acesta forma si apoi am amestecat cu un betisor incercand sa elimin aerul. Dupa cum se vede in poze n-am prea reusit, dar data viitoare o sa insist mai mult. Am lasat sa se intareasca ciocolata timp de o jumatate de ora , dupa care am scos bucatelele. In cazul in care doresti sa obtii o ciocolata maleabila, care sa poata sa fie intinsa pe paine, adauga mai mult ulei de cocos la compozitie.
- Aceste bucatete de ciocolata merg de minune la o cafea. Pentru o catifelare superioara a cafelei poti adauga in cafea o lingurita de ulei de cocos, face minuni.
Acum ca ai „gustat” vizual reteta mea, stiu ca nu vei rezista prea mult timp pana vei incerca-o singur. Merita!
Astazi, la #miercureafaracarne poti gasi la ceilalti participanti Tort de nuca fiarta, Culori de primavara si eu in afara de ciocolata, am mai plusat cu un Mousse de ciocolata pe pat de biscuiti si cu ulei de cocos.
P.S.
Daca esti in cautare de altceva bun, intra pe Miercurea fara carne si acolo vei gasi mai multe retete.
20 de comentarii la „Ciocolata de casa cu ulei de cocos”
Imi place! Merge si cu cappuccino, nu doar cu cafea. Sau cu lapte simplu 😀
Vino tu cu cappucino si eu pun cioco. Cu lapte bem in alta zi, poate pe 1 iunie :))
cui nu-i place ciocolata mana sus :)…o ador!!!
Wow ce pofta mi-ai facut de ciocolata…. arata super faine, am inghitit in sec de cateva ori. Ma ispitesti sa o incerc si eu, cred ca mai am 120 gr de ulei de cocos desi ziceam sa il tin pentru un sapun. :)) Sa vedem cine invinge, pofta de cioco sau nefoia de frumusete….
Eu sunt fan ciocolata asa ca iti fur o bucatica. Ba poate doua, trei daca mai ai 🙂
Sau nu mai bine imi fac singura acasa, dupa reteta ta? 😉
Vreau si eu pentru ca sunt fan ciocolata in orice combinatie.
e foarte usor de facut, sper sa o incerc cat de repede!
Ciocolata de casa e preferata mea. Am incercat fel de fel de retete. Normale cu zahar, de dieta cu indulcitor, o sa incerc si cu ulei de cocos sa vedem ce iese.
Chiar voiam sa spun, ca dupa forma ciocolatelelor, zici ca ar fi fost turnate in suport d-ala de gheata, si apoi vad poza cu suportul :))) ce tare! Ai avut o idee buna! Si da, cui nu-i place ciocolata de casa???? Imi aduc aminte cand ma duceam cu ai mei la balci, acum multi ani, si veneau oameni de prin mai multe zone, si cautam taraba cu ciocolata de casa aromata! Pff.. ce frumoasa era emotia aia!
Arata delicios! Nu am mai facut ciocolata de casa de multe luni. Mi-ai dat o idee pentru 1 iunie! Mersi!
Am facut si eu ciocolata, dar nu mi-a trecut prin cap sa o pun intr-o forma. Mi-ai dat o idee grozava
Ce fantastic arata. Imi plac formele tale, yam.yam… mai am niste ulei de cocos, o sa fac si eu o portie.
Interesanta reteta si cred ca fetita mea ar fi in extaz sa vada aceste cubulete de ciocolata
Arata fantastic, eu ador ciocolata si nu rezist tentatiei de a o consuma zilnic. O reteta excelenta, vin la tine, pastreaza-mi o bucatica!
yami-yami…. ciocolata de casa am si eu in plan cu acest ulei de cocos dar ca reteta mea e usor diferita.
Si noi facem mereu ciocolata .Ne place cea in care punem fulgi de cocos sau fructe uscate 🙂
Arata atat de bine! Pur si simplu mi s-a facut pofta! E atat de usor de facut, cu siguranta voi incerca si eu!
Iuuiii..acum știu ce desert îmi voi face mâine. :)) Mulțumim pentru rețetă!