Investitia din placere in arta poate deveni usor o investitie financiara

Investitia in ARTA
 
 
   Arta contemporana romana si-a stabilit de cativa ani metrica crescatoare constituind o investitie in placere, dar si in viitor. Asta daca ai cunostiintele necesare acestui business de arta sau poate vrei sa risti mergand pe fler?
  La opt ani de la infiintare Artmark s-a gandit sa vina in sprijinul clientilor, intre 20-22 ianuarie, cu un curs de management de arta. O fi bun el subiectivismul, placerea estetica ce izvoraste dintr-o opera de arta, dar obiectiv vorbind ai nevoie de o stiinta exacta pentru a-l aprecia si din punct de vedere financiar. In cazul unei galerii cota minima a artistului expozant este un indiciu pretios, dar in cazul licitatiilor poti gasi chilipiruri.
  In decembrie la Artmark a avut loc o licitatie extraordinara a colectiei Jules Pascin si secvente din colectiile Lucian Blaga si a generalului Constantin Doncea. Au fost prezente lucrari ale unor nume de referinta din arta romaneasca sustinute de o valoare artistica autentica verificata in timp si competitia a facut sa fie atinse in majoritate valorile maxime estimate.
  Lucrarea cea apreciata a fost „Tarancute (De la fantana)” de Grigorescu, apartinand colectiei sculptorului Constantin Baraschi, pictura care a depasit de doua ori maximul estimarii : 90.000 – 160.000 €, fiind adjudecat cu 320.000 €.
  Tot de Grigorescu „Care cu boi la amiază”, tablou apartinand colectia Mariei Danciu-sotia artistului,  a fost adjudecat pentru 60.000 €, cu 20.000 mai mult decat estimarea maxima.
Grigorescu - Care cu boi la amiază

Artist:      Nicolae Grigorescu        (1838–1907)

Titlu:         Care cu boi la amiaza  1905

Mediu:    ulei pe lemn 

Mărimea:   26,5 x 45 cm. 

 

Dintre pictorii noii generatii „Pod” al lui Adrian Ghenie a depasit de patru ori maximul estimarii 7.000 – 12.000 €, fiind adjudecat cu 60.000 €. Ghenie a vandut in strainatate tablouri la cel mai mare pret atins de un artist roman din toate timpurile, exceptandu-l pe Brancusi, ajungand la maximul de 1,8 milioane euro si dincolo de placerea estetica a devenit o investitie sigura.

Pod- Adrian Ghenie

Artist: Adrian Ghenie ( 1977-)

Titlu:         Pod

Mediu:      

Mărimea:   

Detinerea de astfel de lucrari de arta nu mai constituie un apanaj al puterii, al oamenilor bogati, chiar si un simplu functionar poate achizitiona lucrari de factura mai modesta,  valoarea cea mai scazuta a unei adjudecari a fost 300 €. De exemplu aceasta lucrare a olteanului Gheorghe Teodorescu Romanati „Flori de cires” a fost adjudecata pentru 400€. Catalogul licitatiei il gasiti aici.

Flori de ccires- Gheorghe teodorescu romanati

Artist:  Gheorghe Teodorescu Romanati  ( 1891–1980)

Titlu:         Flori de cireș, 1974

Mediu:      ulei pe carton

Mărimea:   51 x 37 cm. 

 

21 de comentarii la „Investitia din placere in arta poate deveni usor o investitie financiara

    1. Eu am dat un exemplu de valoare maxima a unui tablou de Grigorescu, dar am observat de-a lungul timpului ca au fost vandute alte tablouri de el la sume modice. E drept ca nu oricine isi permite un astfel de tablou, dar cred ca aproape oricine isi permite un tablou de 500 euro al unui pictor cunoscut sau chiar mai putin pentru un tablou al unui pictor aflat la inceput de cariera si care promite. Nu cred ca cine a achizitionat acum cativa ani un tablou de Ghenie visa ca vor ajunge sa aiba o asemenea valoare. De fapt nici el nu cred ca a visat atat de sus :)).

    1. A fost adjudecat pentru o suma foarte mare desi fusese estimat la mai putin de jumatate. In schimb au mai fost licitate tablouri de el si care au fost adjudecate pe 20.000 euro.

  1. Adevarul este ca unele sunt chiar opere de arta. Desi frumusetea sta in ochiul privitorului, nu poti sa nu admiri si sa atribui valoarea cuvenita unor astfel de tablouri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.