Investitia din placere in arta poate deveni usor o investitie financiara

Investitia din placere in arta poate deveni usor o investitie financiara

   
   Arta contemporana romana si-a stabilit de cativa ani metrica crescatoare si constituie o investitie in placere, dar si in viitor. Asta daca ai cunostiintele necesare acestui business de arta sau poate vrei sa risti mergand pe fler? 
  La opt ani de la infiintare Artmark s-a gandit sa vina in sprijinul clientilor, intre 20-22 ianuarie, cu un curs de management de arta. O fi bun el subiectivismul, placerea estetica ce izvoraste dintr-un tablou, dar obiectiv vorbind ai nevoie de o stiinta exacta pentru a-l aprecia si din punct de vedere financiar. In cazul unei galerii cota minima a artistului expozant este un indiciu pretios, dar in cazul licitatiilor poti gasi chilipiruri.
  In decembrie la Artmark a avut loc o licitatie extraordinara a colectiei Jules Pascin si secvente din colectiile Lucian Blaga si a generalului Constantin Doncea. Au fost prezente lucrari ale unor nume de referinta din arta romaneasca sustinute de o valoare artistica autentica verificata in timp si competitia a facut sa fie atinse in majoritate valorile maxime estimate. 
  Lucrarea cea apreciata a fost “Tarancute (De la fantana)” de Grigorescu care a depasit de doua ori maximul estimarii : 90.000 – 160.000 €, fiind adjudecat cu 320.000 €.

Grigorescu- Tarancute
Tot de Grigorescu “Care cu boi la amiază” a fost adjudecat pentru 60.000 €, cu 20.000 mai mult decat estimarea maxima.
Care cu boi - Grigorescu
  Dintre pictorii noii generatii “Pod” al lui Adrian Ghenie a depasit de patru ori maximul estimarii 7.000 – 12.000 €, fiind adjudecat cu 60.000 €. Ghenie a vandut in strainatate tablouri la cel mai mare pret atins de un artist roman din toate timpurile, exceptandu-l pe Brancusi, ajungand la maximul de 1,8 milioane euro si dincolo de placerea estetica a devenit o investitie sigura.
Pod - Ghenie
   Detinerea de astfel de lucrari de arta nu mai constituie un apanaj al puterii, al oamenilor bogati, chiar si un simplu functionar poate achizitiona lucrari de factura mai modesta,  valoarea cea mai scazuta a unei adjudecari a fost 300 €. De exemplu aceasta lucrare a olteanului Gheorghe Teodorescu Romanati “Flori de cires” a fost adjudecata pentru 400€. Catalogul licitatiei il gasiti aici.

Gh Teodorescu Romanati- Flori de cires

21 de comentarii

 1. Eu il prefer pe Grigorescu. Stiu ca investitia in obiecte de arta e una foarte sigura si deocamdata rezervata doar oamenilor bogati.

  1. Eu am dat un exemplu de valoare maxima a unui tablou de Grigorescu, dar am observat de-alungul timpului ca au fost vandute alte tablouri de el la sume modice. E drept ca nu oricine isi permite un astfel de tablou, dar cred ca aproape oricine isi permite un tablou de 500 euro al unui pictor cunoscut sau chiar mai putin pentru un tablou al unui pictor aflat la inceput de cariera si care promite. Nu cred ca cine a achizitionat acum cativa ani un tablou de Ghenie visa ca vor ajunge sa aiba o asemenea valoare. De fapt nici el nu cred ca a visat atat de sus :)).

 2. Off, mi-ar face o deosebita placere sa imi permit sa cumpar arta, mai ales faurita de celebrii nostri pictori romani!

  1. Asta incercam sa subliniez, ca nu este imposibila achizitionarea unui tablou cu valoare estetica.

 3. Mi-ar placea sa avem posibilitatea sa ne cumparam opere de arta veritabile. Doar ca ele impun o anumita decorare a casei.

  1. Ai drepptate, doar ca daca ai cateva tablouri valoroase nu cred ca se mai uita careva si la mobila, covoare, etc.

  1. A fost adjudecat pentru o suma foarte mare desi fusese estimat la mai putin de jumatate. In schimb au mai fost licitate tablouri de el si care au fost adjudecate pe 20.000 euro.

 4. zau ca as investi :)))
  pana atunci prefer sa investesc in amintiri!!!

 5. E bine sa ai un Grigorescu pe perete, dar este destul de scump si iti trebuie o casa la curte! Cel putin, asa vad eu!

 6. Mda chiar e un lux sa iti poti permite sa ai un Grigorescu pe perete sau orice alt pictior roman , insa se merita

 7. Adevarul este ca unele sunt chiar opere de arta. Desi frumusetea sta in ochiul privitorului, nu poti sa nu admiri si sa atribui valoarea cuvenita unor astfel de tablouri

 8. Cine nu si-ar dori, insa numai oamenii bogati isi permit sa faca asemenea investitii in arta si tot ei se vor bucura peste ani de profit.

 9. Imi place arta, mereu mi-a placut. Eu astept sa se faca sora mea mare si sa isi vanda ea arta. Eu sunt fanul ei nr unu :))

 10. Nu am inteles niciodata de ce operele de arta costa atat de mult. Cum nu inteleg nici salariile fotbalistilor ( sau orice alt sport cu salarii enorme).

 11. Nu toata lumea isi permite sa investeasca in arta, dar cu totii putem sa admiram si sa ii cunoastem pe pictorii celebri

Lasă un răspuns