Turta dulce

    A venit iarna si astfel si-a recapatat turta dulce locul  langa cana de ceai fierbinte. La noi in familie ea este mereu asociata traditiilor de Craciun. Nu numai ca are un gust uimitor, dar este si foarte usor de facut, ceea ce o face o reteta minunata. Nu stiu cine a inventat-o, dar etimologia cuvantului gingerbread sau gingebras provine din latina (zingiber), denumind unul din ingredientele sale de baza, ghimbirul.
  Radacina de ghimbir a fost cultivata pentru prima data in China antica, fiind folosita ca tratament medical. Pe Drumul Matasii s-a raspandit in Europa, unde in Evul Mediu era condimentul cel mai folosit in imbunatatirea gustulului carnii conservate.
 In 1598 turta dulce era destul de populara cat sa fie introdusa de catre Shakespeare in piesa „Zadarnice necazuri de iubire”
COSTARD.
„An I had but one penny in the world, thou shouldst have it to buy ginger-bread. „
 Popularitatea ei a crescut cu anii, urmatoarea referinta literara notabila fiind cea a frații Grimm- Povestea lui Hansel si Gretel, unde personajele principale gasesc in padure o casă facută in totalitate din turta dulce.
 
  Imi place sa rontai figurine simpatice si pentru ca nu colind prin povestea fratilor Grimm- Hansel si Gretel, am hotarat sa mi le fac singura.
Reteta turta dulce

Ingrediente :  

  • 1 kg faina;
  • 200 gr zahar pudra;
  • 100 gr miere de albine;
  • 300 gr unt;
  • 3 oua;
  • creioane pentru decor;
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu;
  • 1 lingurita ghimbir;
  • 1 lingurita nucsoara;
  • 1 lingurita scortisoara;
  • 2 linguri praf de roscove ( sau cacao).
ingrediente turta dulce

Mod de preparare turta dulce:

Se topesc mierea si untul la microunde si cand se racesc putin se pun intr-un vas mare. Deasupra se pune faina, bicarbonatul, nucsoara, scortisoara, praful de roscove si ouale batute impreuna cu zaharul pudra. Se amesteca bine pana se formeaza aluatul. Acesta se pune intr-o folie alimentara si se lasa 24 de ore in frigider. Se poate folosi si inainte, dar va rezulta o turta dulce putin mai tare.   A doua zi se intinde aluatul in foi, nu foarte subtiri, din care se decupeaza diferite forme. Acestea se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt,  in cuptorul bine incalzit si se lasa timp de 10-15 minute. Se scot, se racesc putin, se glazureaza si se orneaza cu creioanele pentru decor.

Cum se taie aluatul de turta dulce

  Sarbatori fericite!

P.S. Mai multe retete gasesti in rubrica Miercurea fara carne.

20 de comentarii la „Turta dulce

  1. Nu imi place turta dulce, ma refer la ce se gaseste in comert. Din reteta ta imi pare a fi ceva asemanator cu biscuitii. Doar condimentele difera. Si dupa cum arata tot la biscuiti ma duce cu gandul. Am cautat si eu zilele astea retete de biscuiti pentru ca vreau sa incerc niste forme. Sa vedem la ce ma hotarasc.

    1. Acum un an imi propusesem sa impodobesc bradul cu ele, dar cum nu ne-am cumparat unul adevarat, am considerat ca pe cel artificial turta dulce nu avea niciun chichirez.

    1. Gustul e bun, dar am probleme de imagine, in orice carte de retete figurinele pozate au grosime constanta si ale mele nu prea. Mi se pare normal ca sa nu creasca uniform, dar as vrea sa stiu ce truc folosesc specialistii pentru a le obtine astfel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.