ArtaPasaje de viata

Sarbatoarea Sfantului Stefan

   Sfantul Stefan este recunoscut in teologia crestina ca sfant si martir.
A fost primul discipol care a murit pentru credinta sa in Isus, fiind condamnat pentru blasfemie impotriva Templului evreiesc in urma unui complot si omorat cu pietre in anul 36, in afara orasului Ierusalim. Sfantul a cazut in genunchi si s-a rugat catre Dumnezeu ca acesta sa nu-i pedepseasca pe cei responsabili de uciderea lui.
Lorenzo Lotto ( 1480–1556 )
Stefan inseamna coroana sau incununat, dar este dat mai mult ca titlu decat ca nume, fiind investit cu o coroana de martiraj. Moastele sale se afla in Basilica di San Lorenzo Papale Fuori le Mura (Roma) alaturi de cele ale sfantului Laurentiu.
  In colonada sfintilor de la Vatican statuia sa se afla in partea stanga alaturi de sfantul Laurentiu. Este reprezentat avand in mana dreapta o piatra iar in stanga o ramura de palmier, simbol in iconografia crestina ce reprezinta victoria martirilor.
     Alte reprezentari ale sale in pictura:

 

Peter Paul Rubens 1616
Annibale Carracci 1603
Pietroda Cortona  1660
Rembrand 1625

Pe parcursul primelor patru secole ale crestinismului toti sfintii venerati au fost martirizati, dar moartea lor nu a fost un motiv de tristete, ci de entuziasm spiritual, ziua martiriului este ziua trecerii la viata vesnica. Aceasta zi este sarbatorita de catre Biserica Catolica pe 26 decembrie  si de catre Biserica Ortodoxa pe  27 decembrie.

  Biserica Ortodoxa Romana nu a facut o practica curenta din canonizarea sfintilor, dar din anul 1992 poporul roman are un mijlocitor in cer, pe Stefan cel Mare si Sfant. S-a simtit nevoia unei decizii oficiale bisericesti, desi inca de la moartea sa el a fost considerat sfant de catre popor.

Mormantul lui Stefan la Putna

10 comentarii la „Sarbatoarea Sfantului Stefan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.