Astfel daca sarbatoresti Craciunul, odata cu celebrarea nasterii lui Hristos, implicit te bucuri si de ritualurile mai multor religii antice.
In rai existau doi pomi importanti: pomul vietii si pomul cunoasterii binelui si raului, iar bradul de Craciun are legatura cu ambii, dar cu accent pe pomul vietii identificat cu viata vesnica si cu Hristos. Steaua din varf este credinta care ghideaza viata crestinilor si face aluzie la steaua care a calauzit pe cei trei magi catre Betleem.
In Ajunul Craciunului familiile se aduna in jurul bradului, el reprezintand in aceste clipe Axis Mundi in amintirea Mantuitorului Isus Hristos, iar impodobirea sa este cu adevarat o experienta spirituala. Acest copac verde tot timpul anului reprezinta speranta, forma acelor este un simbol al coroanei de spini purtate de Hristos pe cruce, forma piramidala a bradului ridica gandurile noastre spre cer, iar faptul ca bradul este taiat si apoi ridicat este chiar simbolul invierii lui Hristos si fagaduinta vietii vesnice.
46 de comentarii la „Bradul de Craciun intre trecut, prezent si viitor”
Foarte interesant articolul. Dar oare prin suprapunerea acestor sarbatori, nu se pierde esenta crestina?
Nu se pierde pierde nimic, se castiga si ca exemplu este bradul de Craciun care este o traditie moderna din sec 16 dar care a prins deoarece promoveaza speranta. Traditiile constituie un fel de liant care tin comunitatile unite.
Daca ne inchinam unui copac este o religie pagana, dar daca folosim acest copac pentru a ne aminti de viata vesnica pe care Dumnezeu a promis-o celor care cred in el si in Hristos, atunci copacul este doar un instrument.
Bradul de Craciun reprezinta doar locul unde trebuie sa se stranga intreaga familie ,pentru ca sarbatoarea Craciunului trebuie sa insemne de fapt FAMILIE si ACASA!
Dincolo de brazi, de ornamente de Craciun, de cadouri, este promisiunea noastra de a fi mai buni. Acesta este spiritul Craciunului!
Wow, iti spun sincer ca aceste lucruri sunt noi pentru mine si le-am savurat din plin
In antichitate oamenii credeau ca soarele este un zeu si atunci cand venea iarna credeau ca acesta este bolnav si slab. Numele zeului difera in functie de popor, la egipteni era Ra, la nordici Baldur, la romani Saturn, la greci Adonis. Ramurile verzi le amintea ca zeul iubit se va intrema dupa solstitiul de iarna.
Din pacate, in ultima vreme sarbatorim Craciunul doar prin prisma cadourilor si mai putin prin prisma semnificatiei crestine
Ai dreptate, ne-a cam cotropit materialismul si ar trebui sa invatam copii sa creada in Mos Craciun ca fiind un urmas al lui Hristos ce se bucura dand daruri pentru a sarbatori nasterea lui Hristos, pentru ca de Craciun, Dumnezeu a dat cel mai mare cadou oamenilor.
Am vazut oameni care nici macar nu stiu ce sarbatorim de Craciun. Pentru marea majoritate Craciunul este doar prilej de imbuibare si dezmat. Nu ca as fi eu diferita, dar tocmai de aceea spun ca e pacat ca s-a denaturat semnificatia sarbatorilor religioase.
Da, multi oameni se concentreaza atat de mult pe cadouri, produse alimentare, si uita motivul sarbatorii, uita sa celebreze impreuna cu familia tocmai cadoul venit din cer.
Foarte interesant, nu stiam aceste lucruri.
Am aflat atatea lucruri interesante, de care habar nu aveam…Pentru noi "gatirea" bradului este o traditie in familie, trebuie sa fim cu totii si sa ascultam colinde 🙂
Mi-ar placea sa citesc mai des astfel de articole!
Am citit cu mare drag si chiar sunt informatii de care nu stiam.
Un articol foarte placut, dar in general sarbatorim mai mult pentru cadouri nu ca semnificatie, care e foarte importanta.
Foarte bun articolul. Cate chestii interesante am aflat, nu aveam habar de multe dintre ele.
habar nu aveam de toate aceste lucruri. si tot priveam bradul din perspectiva pagana, dar fara sa ma gandesc ca ar avea vreo legatura cu traditia crestina. totusi, vad ca sunt anumite similitudini
Cu ani in urma am citit si eu despre pomul de Craciun, legende, povesti, semnificatii. Mi-as dori mult sa nu uitam importanta religioasa a sarbatorii.
Al doilea tablou cu bradul de Craciun imi place, e putin fantezist, da curs imaginatiei si e mult mai vioi decat primul 😉
Nu stiam aceste lucruri. Uite acum realizez ca nu m-am intrebat niciodata de ce brad…
Eu am citit o poveste cum ca bradul ar fi fost singurul care a aparat-o pe Maria, mama lui Iisus de vremea rea si atunci Dumnezeu a hotarat ca el sa fie singurul care ramane vesnic verde si e sarbatorit in fiecare an.
Ce interesant! Mai ales cum ar trebui sa se impodobeasca bradul, chiar voi pune in practica anul acesta!
Ce frumoasa prezentare, mi-a facut placere sa o citesc si in general imi plac acest gen de legende, semnificatii, povesti. Unele le stiam, altele nu. Mi-a placut tare mult un aforism a lui V. Butulescu „Din rana bradului se revarsă răşina, adică înmiresmata lui durere.”
Multumim de articol. Am descoperit si descoper mereu lucruri noi la tine.
E minunat ca acest simbol ne uneste pe toti, eu am ramas cu bucuria darurilor din jurul lui, il pastrez in sufletul meu in permanenta.
Am uitat sa sărbătorit Crăciunul cu adevărat. Acum toată lumea așteaptă cadouri și să mănânce și să bea. Dar păcat de tradițiile de alta data și de spiritul adevărat al Crăciunului.
Hmm, interesant! Acum inteleg de ce au obiceiul copii sa puna steluta in varful bradului.
Intr-adevar in spatele unui brad sunt tot felul de traditii si obiceiuri. Foarte interesant articolul tau.
Super fain articolul, plin de informatii interesante. Eu iubesc bradul meu de Craciun si celelalte decoratiuni.
Am fost şi eu curioasă de aceste detalii despre bradul de Crăciun, aşa că majoritatea le ştiam deja.
Bradul este unul din motivele pentru care îmi place iarna. Ador mirosul de brad din casă.
Sincer nu stiam aceste lucruri si ma bucur ca am aflat ceva noi
Tare drăguț articolul 🙂 Chiar nu stiam ca fiecare membru al familiei are cate o etapă în impodobirea bradului! Tare interesant! 🌲🌲🌲
Foarte interesant articolul! Pot sa zic sa multe lucruri nu le stiam 🙂
Uite ca eu nu stiam toate lucrurile astea si cred ca nici prin gand nu mi-a trecut sa caut asa niste informatii asa ca multumesc pentru ele.
Uite de asta imi plac mie articolele tale. Mereu invat cate ceva. 🙂
Nu stiam ca este o insemnatate pentru bradul in sine si felul in care acesta se impodobeste. Aflu lucruri noi de la tine
Imi place ca articolul este in ton 😀
Cat de frumos este asternuta povestea bradului! Imi place abordarea 😉
Frumoasa povestea bradului impodobit! SI eu de abia astept sa ii pun hainute colorate!
Wow, chiar nu stiam aceste lucruri. Intr-adevar este foarte interesant sa aflu originlie bradului de Craciun.