Bradul de Craciun intre trecut, prezent si viitor

Bradul de Craciun intre trecut, prezent si viitor

Arborele Vietii
Arborele Vietii-  Klimt 1905
– Mondrian 1911
  
  Bradul este unul dintre simbolurile puternice ale umanitatii, dar si o metafora pentru viata, regenerare, imortalitate. Adorarea sa are o istorie lunga atat pagana cat si in reprezentari crestine.
 Povestea bradului poate fi urmarita incepand de la popoarele antice care-si decorau casele cu crengile copacilor, astfel incat sa le protejeze de spiritele rele si sa-si asigure o recolta buna in lunile urmatoare, obicei derivand din traditiile solstitiului de iarna.  
 Romanii decorau casele cu crengute de laur si lumanari pentru a celebra Saturnaliile, egiptenii cu frunze de palmier, iar locuitorii nordului Europei plantau brazi in casele lor, toate pentru a reaminti ca dupa iarna va urma primavara si regenerarea naturii.  Vascul si traditia de a se saruta sub el este de origine druida, iar planta simboliza iubirea si pacea. In multe culturi copacii reprezinta uniunea cerului cu pamantul si in consecinta simbolizeaza intalnirea omului cu divinitatea.
  Dar culturile, simbolurile si traditiile au fost convertite de la paganism la crestinism,  insasi data zilei de Craciun – 25 decembrie- a fost imprumutata de la mitraism. Banuiesc ca biserica timpurie crestina a obosit in incercarea sa de a opri oamenii sa sarbatoreasca solstitiul si ziua de nastere a lui Mithra, asa ca a decis ca aceasta sa fie ziua de nastere oficiala a lui Isus. 
  Daca sarbatoresti Craciunul odata cu celebrarea nasterii lui Hristos  te bucuri si de ritualurile mai multor religii antice. 
  In rai existau doi pomi importanti: pomul vietii si pomul cunoasterii binelui si raului, iar bradul de Craciun are legatura cu ambii, dar cu accent pe pomul vietii identificat cu viata vesnica si cu Hristos. Steaua din varf  este credinta care ghideaza viata crestinilor si face aluzie la steaua care a calauzit pe cei trei magi catre Betleem.

Piero della Francesca 1470/ Giotto 1305

  Arborele Vietii sau bradul de Craciun simbolizeaza coloana vertebrala a omului, stalpul central al corpului care ocroteste sufletul si spiritul. Poate nu intamplator coloana noastra are 33 de vertebre, acelasi numar ca si al anilor traiti de Isus.

   In Ajunul Craciunului familiile se aduna in jurul bradului, el reprezintand in aceste clipe Axis Mundi  in amintirea Mantuitorului  Isus Hristos, iar impodobirea sa este cu adevarat o experienta spirituala. Acest copac verde tot timpul anului reprezinta speranta, forma acelor este un simbol al coroanei de spini purtate de Hristos pe cruce, forma piramidala a bradului ridica gandurile noastre spre cer, iar faptul ca bradul este taiat si apoi ridicat este chiar simbolul invierii lui Hristos si fagaduinta vietii vesnice.

Rubens 1634/ Caravaggio 1609
   Prima data se impodobeste baza, cea care spune o poveste profunda despre trecut si cred ca mama e cea mai potrivita pentru acest rol, ea reprezinta legatura cu traditia, legatura cu trecutul, cu radacinile. E un fel de spirit al tuturor Craciunurilor trecute.
Tatal, capul familiei impodobeste milocul bradului, prezentul, iar varful bradului, respectiv viitorul este incredintat mainilor de copii. 
  In spatele bradului, decoratiunilor, cadourilor, sunt traditii, obiceiuri ce pot diferi in functie de tara sau continent, dar peste tot in lume sensul zilelor de Craciun este acelasi si nu se va pierde niciodata.   

    Este un moment de bucurie si de sarbatoare alaturi de familie pentru ca este ziua celebrarii nasterii lui Hristos.

Bradul de Craciun intre trecut, prezent si viitor

16 comentarii

 1. Foarte interesant articolul. Dar oare prin suprapunerea acestor sarbatori, nu se pierde esenta crestina?

  1. Nu se pierde pierde nimic, se castiga si ca exemplu este bradul de Craciun care este o traditie moderna din sec 16 dar care a prins deoarece promoveaza speranta. Traditiile constituie un fel de liant care tin comunitatile unite.

  2. Daca ne inchinam unui copac este o religie pagana, dar daca folosim acest copac pentru a ne aminti de viata vesnica pe care Dumnezeu a promis-o celor care cred in el si in Hristos, atunci copacul este doar un instrument.

 2. Bradul de Craciun reprezinta doar locul unde trebuie sa se stranga intreaga familie ,pentru ca sarbatoarea Craciunului trebuie sa insemne de fapt FAMILIE si ACASA!

  1. Dincolo de brazi, de ornamente de Craciun, de cadouri, este promisiunea noastra de a fi mai buni. Acesta este spiritul Craciunului!

  1. In antichitate oamenii credeau ca soarele este un zeu si atunci cand venea iarna credeau ca acesta este bolnav si slab. Numele zeului difera in functie de popor, la egipteni era Ra, la nordici Baldur, la romani Saturn, la greci Adonis. Ramurile verzi le amintea ca zeul iubit se va intrema dupa solstitiul de iarna.

 3. Din pacate, in ultima vreme sarbatorim Craciunul doar prin prisma cadourilor si mai putin prin prisma semnificatiei crestine

  1. Ai dreptate, ne-a cam cotropit materialismul si ar trebui sa invatam copii sa creada in Mos Craciun ca fiind un urmas al lui Hristos ce se bucura dand daruri pentru a sarbatori nasterea lui Hristos, pentru ca de Craciun, Dumnezeu a dat cel mai mare cadou oamenilor.

 4. Am vazut oameni care nici macar nu stiu ce sarbatorim de Craciun. Pentru marea majoritate Craciunul este doar prilej de imbuibare si dezmat. Nu ca as fi eu diferita, dar tocmai de aceea spun ca e pacat ca s-a denaturat semnificatia sarbatorilor religioase.

  1. Da, multi oameni se concentreaza atat de mult pe cadouri, produse alimentare, si uita motivul sarbatorii, uita sa celebreze impreuna cu familia tocmai cadoul venit din cer.

 5. Am aflat atatea lucruri interesante, de care habar nu aveam…Pentru noi "gatirea" bradului este o traditie in familie, trebuie sa fim cu totii si sa ascultam colinde 🙂

 6. Un articol foarte placut, dar in general sarbatorim mai mult pentru cadouri nu ca semnificatie, care e foarte importanta.

Lasă un răspuns