Povestile iernii din vechea Europa iesite de sub penelul lui Toth Gabor

Povestile iernii din vechea Europa iesite de sub penelul lui Toth Gabor

   Astazi te ademenesc intr-o lume a povestilor iernii, o lume indisolubil legata de imaginatie, de dorinte, magie si visuri ale copilariei. 
   Din intamplare am descoperit o carte de povesti care avea ilustratii de un artist contemporan, Toth Gabor, ilustratii care m-au fermecat prin candoarea lor, motiv pentru care am cautat cat mai multe despre el si arta sa. Initial am crezut ca este inrudit cu un al artist al penelului Vida Gabor, dar se pare ca decat impart acelasi nume de familie.  
  Toth Gabor s-a nascut in 1950, in Budapesta si desi eu l-am descoperit prin ilustratiile unei carti de povesti, el lucreaza in ulei pe panza, lemn sau placi de cupru, iar operele sale sunt expuse in galerii europene. 

  
   Aceste picturi in stil vechi, inspirate de artistii germani, austrieci, te vor ademeni in lumea copilariei aducandu-ti flash-uri cu momente de iarna traite nu demult si-ti vor modela sarbatorile de iarna. 
   Ele mi-au apropiat iarna de suflet,  de fragezimea copilariei si acum ma troienesc amintirile.

           “Culoarea primaverii se regaseste in flori, cea a iernii o poti afla doar in imaginatie.”

                                                                                                    Ward Elliot Hour

20 de comentarii

  1. Eu compar copilaria mea cu cea a fetei mele si constat ca acum nu ninge decat foarte putin comparativ cu acum …x ani si chiar atunci cand ninge copii nu se mai dau cu sania, aleg patinele sau schiurile. Parerea me este ca aceasta generatie a pierdut mult din copilarie din cauza tehnologiei avansate.

  1. Mare parte din ele sunt ilustratiile unei carti a Fratilor Grimm, dar sunt fermecatoare prin sinceritate, ilustrand perfect magia lumii povestilor.

 1. Ce imagini frumoase, mi-ai adus aminte de vremea pe cand eram eu copil si ne dadeam cu sania…dar ani au trecut.

  1. Si eu aveam un loc intre blocuri unde ne dadeam cu sania si ce zarva mai puteam face. Tin minte cum veneam acasa de-a dreptul inghetata pentru ca nu ma induram sa-mi parasesc prietenii de joaca.

 2. Imaginile atasate imi starnesc amintiri din copilarie! Ce ierni frumoase aveam.. Si parca nu simteam nici frigul fiind cuprinsi de magia saniusului

  1. Sigur nu simteam frigul si culmea e ca nici nu ne imbolnaveam chiar daca ne pierdeam cate o manusa, caciula sau fular. Eram mai tari decat iarna, eram invincibili.

 3. Vai ce copilarie aveam. Ma uita Dumnezeu pe afara. Si erau ierni cu troieni pana la streasina. Ce ne mai jucam! Mi-ai adus aminte de copilarie!

 4. Sunt foarte frumoase si chiar ma transpun in vremea copilariei, cand viata parea o poveste continua.

 5. Ooooo …. si eu imi aduc aminte de copilarie vazand aceste imagini. Imi este atat de dor de copilarie 🙁

 6. Nu mai e mult si generatiile viitoare vor petrece iarna doar virtual. Vor face o bulgareala doar virtual, un om de zapada… etc. Progresul, dezumanizeaza. Parerea mea. Nu spun sa ramanem la stadiul rudimentar dar, ar fi bine sa nu facem uz clipa de clipa de progres.

  1. Ar fi bun un echilibru intre cele doua, dar mi-e teama ca ne rostogolim rapid catre extreme.

 7. Imi aduc si eu aminte cu drag de copilarie. Acum vad lucrurile diferit. Poate ca ele au cam acelasi curs doar ca eu am crescut si va lucrurile diferit

 8. Nu cred ca exista pictura pe lumea asta care sa imi asuca iarna mai aproape de suflet. Dar ilustratiile aceste sunt intr-adevar dragute.

Lasă un răspuns