Zapada in picturile a trei impresionisti: Claude Monet, Alfred Sisley, Camille Pissarro

Zapada in picturile a trei impresionisti: Claude Monet, Alfred Sisley, Camille Pissarro

  Imi lipseste zapada de afara, ca de obicei la mine in oras nici macar nu se preface ca ar putea sa ma viziteze, asa ca am ales s-o gasesc in picturi celebre. Pentru mine e usor sa fiu romantica stand la caldura, in mijlocul unui oras unde ninge usor cam o data la trei ani, departe de lupta cu zloata, mocirla, poleiul, incotosmanarea si inghetul. Nu stiu insa cum s-or fi descurcat impresionistii sa picteze ore in sir in aer liber, la temperaturi aproape de zero grade sau chiar mai putin. As spune un cliseu – arta cere sacrificii- dar nu reprezinta decat o vorba banala, ca o adresa stearsa de pe un gard paraginit, nu simti timpul si efortul depus de ei in aceste conditii improprii. Poate in asta a constat arta lor, in a reda sentimentul de prospetime, in a portretiza impresia peisajului asupra perceptiei artistului recreand-o in ochii privitorului si ferindu-l totodata pe acesta de latura vitrega a naturii.
“Peisajul nu este altceva decât o impresie – una instantanee.” – Claude Monet
  Zapada l-a inspirat pe Monet si a pictat in jur de 140 de tablouri cu aceasta tema, incercand sa prinda reflexia si refractia luminii cazand pe suprafete banale, dar formand desene si modele neasteptate. Pentru aceasta a calatorit in Norvegia in 1895 si a imprumutat paleta de culori si profunzimea spatiala a nordului. Era normala pentru el incercarea acapararii luminii stralucirii zapezii, ca fiind inrudită cu relatia sa anterioara cu apa.
Claude Monet -The Magpie 1869
Claude Monet- Stack of Wheat (Snow Effect, Overcast Day)
1890
Claude Monet – Frost 1875
Claude Monet- Snow Effect
Claude Monet-Mount Kolsaas, Sunlight Effect, 1895

 

Claude Monet- The Cart 1865

 

Claude Monet – The Church at Vetheuil under snow 1879

 

Claude Monet – The Road to Giverny in Winter 1885

 

Claude Monet – Train in The Snow or The Locomotive 1875

 

  Camille Pissarro, Alfred Sisley au cautat de asemeni aceste “effets de Neige” creand adevarate paradisuri din iarna.
Alfred Sisley  -The Place du Chenil at Marly-le-Roi Snow, 1876
Alfred Sisley  -Snow at Louveciennes, 1878
Alfred Sisley- Snow Effect at Louveciennes
Te las sa admiri tehnica reflexiei difuze in umbrele lasate de lumina naturala si prin reflectarea culorilor de la un obiect la altul, tehnica care a devenit marca picturii impresioniste. Lumina unui atelier era rece, inchisa, pe cand lumina naturala descoperita de impresionisti este calda, deschisa, fluida si straluceste.
Camille Pissarro – Avenue de l’Opera – Effect of Snow, 1898

 

Camille Pissarro  – Effect of Snow with Cows at Montfoucault, 1874

 

Camille Pissarro – Effects of Snow

 

Camille Pissarro – The Versailles Road at Louveciennes, 1869

“Nu am decât meritul de a fi pictat întocmai după natură, străduindu-mă să reproduc propriile impresii faţă de fenomene trecătoare şi schimbătoare.”
Claude Monet

13 comentarii

  1. Ce frumoase sunt toate! Mi-ar placea sa am un tablou din asta pe perete. Preferatul meu este The Magpie.

    1. Este si preferatul meu!!!Imi place ideea unei singure cotofane pe gard si mai ales umbrele albastre de pe zapada.

    1. Cele mai frumoase peisaje nu pot fi vazute din caldura caminului, pentru a intelege si a aprecia iarna trebuie sa iesi in natura, chiar daca acest lucru poate avea cateva minore inconveniente.

  2. Frumoase peisaje, chiar daca nu ma atrag toate ca stil de pictura. Mie imi plac cele clare, ma ia durerea de cap de la cele care par in ceata. Poate par ignoranta, dar nu ma atrage deloc stilul acesta. Primul este preferatul meu.

  3. Imi este dor de zapada 🙂 Nu am maia avut zapada de ceva ani, cum era odata. Sunt superbe toate picturile.

  4. Foarte frumoase perisajele. As vrea si eu sa ninga la noi, dar imi e totusi teaba de frigul care va sosi alaturi de zapada. Oricum cred ca in ianuarie 2017 va ninge mai mult la noi.

  5. Ma fac sa ma gandesc la iernile din copilarie, cu derdelus, cu troiene, cu sanii si cu degete mereu reci dar cu o energie speciala 🙂

Lasă un răspuns