Pe urmele lui Rafael la Roma

   Numele lui Rafael Sanzio este sinonim cu geniul si cu pictura. Cine nu-i stie Madonele, nu stie ce-i frumusetea omeneasca. Cine nu i-am vazut picturile murale din „Stanza della Segnatura” trebuie sa-i dezlege secretele, sa admire aceste minuni de arta si gandire, afirmatiile unei intregi epoci de cultura.

  Roma cu ajutorul lui Rafael deschide o fereastra larga spre infinitul artei si ne imbie la tot pasul sa ii vedem claritatea teologica, armonia dintre divin si omenesc, seninatatea unor poeme figurative.

Pe urmele lui Rafael la Roma
  Incerc sa-ti prezint intr-un fel de turism cultural, locurile din Roma unde poti gasi capodoperele lui Rapfael Sanzio, pentru a-i putea descifra singur limbajul imaginilor in sinteza sentimentelor sale si sa aderi la ideea universala despre frumusete. Gaseste formele care prezinta frumusetea si prin intelegerea continutului lor adera la cele mai inalte scopuri pe care idealul uman poate sa si-l propuna.
 Am notat pe harta 9 locuri in Roma unde ii poti gasi operele lui Rafael Sanzio:

1.Villa Farnesina (Galateea „Triumph of Galatea”, Loggia lui Cupidon & Psyche) Pentru Loggia desenele si conceptia apartine lui Rafael, dar cea mai mare parte a picturilor au fost realizate de catre elevii sai.

Villa Farnesina - Loggia lui Cupidon si Psyche- Raphael
Villa Farnesina - Galateea- Raphael

2.Pantheon – mormantul lui Rafael

Pantheon Mormantul lui Raphael
3.Galleria Doria Pamphilj (Portretul lui Andrea Navagero si Agostino Beazzano )
4.Palazzo Barberini ( „La Fornarina” )

5.Galleria Borghese „Depozitia lui Hristos (Deposition of Christ)”, „Portretul unui barbat”,o copie dupa Portretul Papei Julius II, o copie dupa La Fornarina

Galeria Borghese Raphael Depozitia lui Cristos

6.Santa Maria del Popolo (Capela Chigi) Rafael este autorul schitelor, dar executia este datorata altor artisti printre care si Bernini. Aceasta capela este foarte cunoscuta datorita cartii lui Dan Brown.

Biserica Santa Maria dell Popolo Capela Chigi Rafael

 

7.Sant’Agostino ( Isaia fresca)
8.Santa Maria della Pace (fresce Sybil)

9.Muzeele Vaticanului – Apartamentele Papale, suita de sali  – „Sala Constantin” ,”Sala lui Eliodor „,

Vatican- Sala lui Constantin- Rafael

” Sala Semnaturilor (Stanza della Segnatura)”  si” Sala focului din Borgo” .

Vatican- sala Semnaturilor- Scoala din Atena- Rafael

Muzeele Vaticanului – Pinacoteca „Schimbarea la Fata” („Transfiguration”) , „Di Foligno Madonna”

38 de comentarii la „Pe urmele lui Rafael la Roma

    1. Mi-ar place sa pot da un imbold celor care nu sunt hotarati ce sa viziteze in acest oras, sa poata "vedea" idealurile care agitau mintea celor mai de seama oameni ai Renasterii si nu numai. Roma este un oras cu o cultura extraordinara si unde istoria te trage de maneca la fiecare pas.

    1. De Roma m-am indragostit cum am coborat din avion, e un oras faimos pentru o multime de lucruri: istorie, cultura, arta, arhitectura, situri arheologice, gastronomie. Daca ai posibilitatea sa-l vizitezi, n-o rata!

  1. Este foarte frumoasa toata Italia. Roma a pastrat ceva din misterele din antichitate. Inca nu am ajuns pe acele meleaguri, dar e pe lista mea! 😉
    Pana atunci ma delectez cu cele scrise de altii.

    1. Capodoperele lui Rafael trezesc uimire intr-un secol in care nu mai este asa usor sa te minunezi de ceva, iar capodopera sa a devenit litera de lege in arta, pentru toate secolele.

    1. Problema este ca nu o sa stii ce sa vizitezi mai intai. Din acest motiv am ales sa fac harti cu diverse tematici, pentru a ajuta un turist insetat de arta si cultura sa se descurce mult mai usor in acest oras. Este un oras imens si exista atatea lucruri pe care ai vrea sa le vezi incat la un moment dat te poate coplesi.

    1. Am pus in articol un filmulet mic facut in Capela Chigi, special pentru fanii Dan Brown. Cartea la care faci referire poate este Faunul de piatra de Nathaniel Hawthorne, dar sunt atatea despre comorile Romaei.

    1. Asa am fost si eu prima oara, am cascat gura pe strazi si m-am trezit ca a zburat timpul. A doua oara insa am stiut clar ce vreau sa vad si am avut un fel de program :)).

  2. Poti crede ca am ajuns la Roma (e drept, numai pentru cateva ore) si nu am vizitat absolut nimic? M-am intlanit acolo cu o prietena si ne-am petrecut timpul la o cafenea… Dar sigur data viitoare nu mai ratez nimic…

    1. Te cred ca mi s-a intamplat si mie, dar sunt convinsa ca nu ai avut o experienta monotona nici in cafenea, italienii sunt renumiti pentru cafea sau pasticceria.

    1. Este un vis care poate prinde contur in orice clipa datorita noilor oportunitati date de companiile de aviatie. Noi am plecat prima oara trei persoane cu 350 lei printr-o companie low cost. Pai daca ne duceam la mare la noi cu trenul ne costa dublu, asa ca a fost o alegere inteleapta.

    1. E ceva ciudat, cand ai bani nu ai timp si cand ai timp nu ai bani. Eu acum ma incadrez in partea a doua si nu stiu cum sa fac rost de bani ca sa mai plec pana in iarna o data. Incurcate sunt caile …noastre.

  3. De ani de zile incerc sa ajung in Italia. Am mers de multe ori catre vest, dar nu am reusit niciodata sa-i trec granita. Nici chiar cand eram in Munchen si eram hotarat sa merg catre sud dar lucrurile au decurs in asa fel ca n-am reusit s-o fac. soon, very soon!

    1. O experienta frumoasa ai avut sigur si la Munchen, plus ca Rafael e prezent la Alte Pinakotek. El, Da Vinci, Rembrand, Rubens, etc. Of, nu stiu cand o sa pot ajunge si eu acolo ca sa-i vad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.