Shopzilla si Homo Shoppiens

  Dupa 19 ani de casatorie nu pot sa emit o concluzie globala referitoare la modul in care fac cumparaturile on si off-line barbatii si femeile, dar in schimb mi-am castigat dreptul de a ma putea da cu parerea.
  Aud mereu ca barbatii urasc sa fac cumparaturi. Mi se pare un cliseu, este o prejudecata chiar daca ii vezi prin magazine cum stau plictisiti intr-un colt asteptandu-si consoarta care probeaza interminabile tinute, daca ii vezi cum isi cumpara sase camasi de culori diferite deodata sau daca stii ca partenera le alege tinuta in intregime.
Shopzilla si Homo Shoppiens  Eu zic ca le place sa faca cumparaturi, dar nu intotdeauna le place procesul prin care trec facand aceste cumparaturi. Este o diferenta subtila in modul lor de a face cumparaturi si este extrem de important de inteles pentru cei care-si doresc sa-i convinga sa sape mai adanc in portofel. Pentru a castiga drept client un barbat un magazin online trebuie sa regleze fin experienta de cumparare pentru a o transforma intr-o distractie extrem de usoara, directa si placuta. 
  De obicei comertul este axat pe nevoile femeilor deoarece ele detin puterea de cumparare si controleaza bugetul de cumparaturi al familiei, dar exista si magazine online dedicate barbatilor. Primul astfel de magazin romanesc cu ceasuri si accesorii, dedicat 100% barbatilor este WatchShop.ro
  Barbatii reprezinta o piata insuficient exploatata si orice pas inainte este salutat. 
 Cred ca de-a lungul timpului nu s-a schimbat mare lucru in comportamentul barbatilor si femeilor, totul a ramas la nivel instinctiv. Astfel daca acum sute de mii de ani femeile plecau in jurul taberei sa adune de prin pomi sau sol, fructe, radacini sau diferite ierburi, astazi fac acelasi lucru, colinda prin marketuri si magazine online adunand alimente nutritive sau alte produse. 
  Intrand intr-un magazin on sau off-line femeile examineaza atent produsele, pierd mult timp comparandu-le cu altele din punct de vedere al calitatilor nutritive, estetice sau economice si umplu cosurile.
  Barbatii pe alta parte nu si-au pierdut statutul de vanator, azi ca si acum cateva mii de ani au in minte cam un singur element si anume sa prinda prada si sa se intoarca „acasa”. Nu examineaza prea mult prada iau cam ce le cade in mana si considera ca le satisface nevoia. Scurt, rapid si la obiect. 
Dar ce fel de produse cauta barbatii sa achizitioneze? Ce anume atrage un barbat sa viziteze si sa cumpere intr-un  magazin online?
 Cumparaturile in general sunt astazi asociate cu succesul si orice barbat nu le poate exclude din acest motiv. Forta bruta nu mai este un ingredient social pentru succes, ci acesta este asociat cu inteligenta, tenacitatea si posesiunile. Cumparaturile online sunt o modalitate de a demonstra statutul barbatului si au un atu in faptul ca barbatii adora sa foloseasca tehnologia. In general cauta produse simple, cu mai multe utilitati si functionalitati, dar care sa denote controlul pe care-l au asupra lumii. Daca atunci cand erau mici isi doreau un briceag elvetian cu zeci de functii, astazi isi doresc ceasuri elvetiene pentru a putea controla timpul. Cand iti pierzi toti banii poti oricand castiga mai multi, dar cand iti pierzi timpul nu mai ai ce sa castigi. Timpul este resursa noastra cea mai importanta. 
  Cred ca urmatoarele atribute atrag barbatii ca sa faca cumparaturi pe un site:
1. comoditatea
2. culorile
3. simplitatea si rapiditatea
  1. Comoditatea
Rezultatul cautarilor pe motorul de cautare Ideal ar fi ca site-ul sa-i atraga atentia fiind prezent in prima pagina exact in momentul in care acesta cauta un produs sau serviciu.
 Uite am tastat ceas barbatesc si WatchShop.ro apare pe pozitia a doua la anunturi platite, dar si a doua la cautarea organica.  Un barbat interesat de acest produs va accesa acest magazin. Daca era femeie ar mai fi accesat si site-urile de pe minim urmatoarele doua pagini, dar barbatul nu va depasi niciodata prima pagina. E putin probabil sa verifice preturile concurentei sau sa ceara un sfat de la prieteni. 
  2. Culorile
 Cum le place compania altor barbati, ei cauta site-urile cu design si tema cat mai masculine. Nu vor fi incantati sa gaseasca zeci de culori vii si stralucitoare pe care de altfel nici nu le percep sau nu le stiu denumirea, vor sa gaseasca un design simplu in culorile cunoscute lor: albastru sau culori asociate pamantului. Atat cauta si homo sapiens:  pesti in apa  sau animale care se camuflau in dosul unor roci, tufisuri sau movile de pamant. 
Landing page WatchShop.ro Femeile in schimb datorita unor factori de mediu si biologici percep si disting mii de culori poate datorita faptului ca fructele, florile, penajul pasarilor au avut mereu culori luminoase. Am amintit de pasari deoarece chiar daca ambii ar fi putut cauta si gasi cuiburile cu oua, numai unul dintre ei le-ar fi putut transporta pana „acasa”.
 Intrand pe WatchShop.ro vezi scrisul negru pe  fond alb si cateva punctari in maxim cinci culori. 
Ce poate fi mai specific masculin?
 Gasesti culoarea gri antracit, o culoare calmanta si relaxanta care adauga adancime si care semnifica stabilitate, neutralitate si demnitate. Griul antracit se potriveste foarte bine cu rosul asa ca alaturi ii sta Falu, o culoare asemanatoare cu visiniul burgund, dar cu o nuanta sau doua mai deschisa. Denumirea ii vine din Suedia, de la mina de cupru situata in orasul Falun, deci un reper de pamant. Zona alba inserata intre cele doua culori este pentru a nu obosi privirea si pentru a echilibra combinatia.
3. Simplitatea si rapiditatea
Filtre pe WatchShop.ro  Comportamentul uman este determinat de necesitatea de a evita durerea si de dorinta de a obtine placere. Acum barbatii si femeile asociaza lucruri diferite cu acestea,  pentru o femeie navigarea ore in sir pe internet pentru a gasi un produs este o placere, pe cand pentru un barbat acelasi lucru e echivalent cu un chin. Pentru a transforma cumparatura dintr-o corvoada in placere, experienta trebuie sa fie cat mai simpla, mai directa si mai scurta. El stie ce vrea, poseda cateva informatii generale despre brand, tehnologie, functii ce trebuie sa indeplineasca produsul si are un buget. Barbatul stie brandurile si se asteapta ca site-ul sa aiba alegerile cele mai potrivite pentru el, iar drumul parcurs sa fie clar si alcatuit din cat mai putine clicuri. Daca site-ul poseda functii de cautare avansata cu scor de relevanta si cu posibilitatea ordonarii si filtrarii rezultatelor, este cel mai fericit si va achiziona. Aspectul intuitiv, functional, optimizat pentru navigare al WatchShop.ro nu face decat sa atraga cumparatorii de sex masculin. Aici comandarea unui produs nu a fost niciodata mai simpla, clientul cumpara completand doar numele, numarul de telefon si emailul.

  Mesajul lor este simplu, in scopul de a creste probabilitatea unei cumparaturi, te conduc in cat mai putini pasi de la punctul A unde ai posibilitatea de filtrare a produselor la punctul B cand se face plata. Mintea unui barbat asociaza acest drum scurt cu placerea si astfel au  de castigat ambele parti. 
 Femeile trateaza cumparaturile ca un eveniment distractiv, eliberator de stres, sunt mai receptive la opiniile celorlati, fac achizitii de impuls, aloca o gramada de timp pentru cumparaturi, aduc experienta lor in social media, cauta chilipiruri, pe cand barbatii reactioneaza fix invers. 
Abordare deschisa si minimalista a designului si prezentarii produsului  Barbatii vor sa simta ca au controlul asupra experientei, le place sa creada ca fac o alegere in perfecta cunostiinta de cauza si ca nu au vreo slabiciune la nivel psihologic care ii impinge spre acestea.
 De cate ori ati vazut un barbat cerand ajutor unui asistent de vanzari real sau virtual sau de a incepe orice forma de comunicare bazata pe nevoia lui de a achizitiona ceva? 
 Banuiesc ca astfel de conversatii ii pun cumva intr-o pozitie de inferioritate si daca le vei prezenta produsul se vor simti prost informati si sigur nu vor achizitiona nimic. 

  Prin intermediul siteului sau, WatchShop.ro face comertul online accesibil barbatilor si ii face sa se simta increzatori pe achizitia lor. Abordarea deschisa si minimalista atat a designului cat si a prezentarii produselor, care sunt acolo pentru a fi testate si fara a solicita o cantitate nejustificata de asistenta, da barbatilor autonomia pe care o cautau.
   In general barbatii au nevoie simple si asta se traduce si cand vine vorba de cumparaturi, asa ca cei care ii vor intelege vor beneficia.

Ma intereseaza parerea ta:
Ce-si doresc barbatii de la produsele dedicate lor?
Ce-si doresc barbatii de la magazinele online?
Ce-si doresc ca sa fie multumiti in general?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.