Obosita de orez? Plictisita cu cuscus? Ai nevoie de o garnitura langa un gratar de peste sau doar sa insoteasca legumele sotate? Incearca bulgur, incearca unele din cele mai delicioase boabe. Nu sunt la fel de la moda ca si quinoa, dar merita un loc in cosul tau de alimente, mai ales ca acest bulgur este o sursa de proteine.
Pare o denumire exotica, dar de fapt bulgurul este grau pregatit special pentru a reduce timpul de gatire, boabele sunt prefierte, uscate si macinate. Bulgurul este o sursa ieftina de proteine, fibre si vitamine, avand cu un continut scazut de grasimi, un plus nutritiv pentru o masa scazuta in calorii si pe deasupra usor de gatit si cu un gust foarte bun.
Cele mai multe retete le-am gasit provenind din Orientul Mijlociu, preponderent in bucataria libaneza, dar timp de multe secole a fost ingredientul comun in mancarurile din Marea Mediterana, Asia Centrala si Orientul Mijlociu. Acum bulgurul se gaseste acum la orice hypermarket aratand ca bucataria s-a extins dincolo de vreo etnie speciala sau clasa de retete. Il avantajeaza gustul fin de aluna, faptul ca are mai multi nutrienti decat orezul si cuscusul, un indice glicemic mai bun decat ambele si de doua ori mai multe fibre decat orezul brun.
Pierderile prin procesare sunt minime, devenind o baza ideala pentru orice masa, permitand inlocuirea carnii si ajutand la mentinerea unui tract digestiv sanatos. Are capacitate mare de a induce satietate, fiind bun pentru cei care tin diete de slabire.
Cred ca era mai raspandit pe mesele romanilor acum 150 de ani decat acum, pentru ca l-am gasit pomenit in vodevilul „Scara Matei” de Flechtenmacher, pe libretul lui Vasile Alecsandri.
„Mă rog, sorioară, să-i poroncești să-mi facă un borș cu perișoare și alivence… că mi-i poftă…Și puțintel bulgur, verișoară, cu învîrtită la sfîrșit… dar să fie cam mare„
Nu inteleg ce anume vrea sa insemne „bulgur cu invartita la sfarsit”, dar poate ma lamuriti voi. Pana atunci eu am impresia ca Alecsandri vorbeste de un fel de pilaf.
Deoarece este deja gatit partial, necesita putin timp pentru preparare, dar acesta difera in functie de dimensiune (eu am gasit trei), cu cat sunt boabele mai mari cu atat mai mult vor trebui gatite. Am vazut ca multe retete recomanda sa se lase la inmuiat in apa fierbinte cel putin o ora, este vorba de bulgurul cu cea mai mare granulatie. La granulatia mica un clocot rapid este suficient pentru a-l inmuia. Nu trebuie confundat cu arpacasul, bulgurul este grau prefiert.
In general poti combina 1 1/2 cana bulgur mediu ( exista trei marimi si in functie de acestea exista si moduri diferite de preparare) si 3 cani de supa. Se aduce la temperatura de fierbere, apoi se pune capacul si se micsoreaza focul. Dupa 10-15 minute ar trebui sa fie fiert si sa se fi obtinut 5 cani de bulgur. Se poate pastra in frigider pana la o saptamana.
Ca si nutritie o ceasca de bulgur gatit are 150 de calorii, 8 grame de fibre si 6 grame de proteine.
In unele retete -tabbouleh, bulgurul este inmuiat in lichid fara sa necesite sa fie gatit. Daca preparati o salata rece, turnati supa fierbinte peste bulgur in raport de trei la unu si lasati-l cam 30-40 minute inainte de a-l utiliza.
Poti adauga bulgur in supa, tocana, chili, ca si cum ai folosi orez brun sau ovaz ( se poate folosi in loc de orez in marea majoritate a retetelor).
Fa o salata dulce cu morcovi, stafide, ananas si vinegreta sau orice combinatie iti place.
Pentru ca astazi este miercuri si promovez proiectul „Miercurea fara carne” am pregatit o reteta usoara: Pilaf de bulgur. Daniel v-a pregatit astazi altceva.
20 de comentarii la „Bulgur, o sursa de proteine, fibre si vitamine”
o sa incerc si eu acest produs,sa vedem cum o fi la gust <3
M-ai facut curios. Trebuie sa incerc si eu.
Eu incerc sa slabesc cateva kilograme cu ajutorul lui.
sincera nu mi-a atras privirea prin magazin asa ceva,insa in mod clar il voi cauta si voi incerca si eu acest produs!
Și eu am două zile pe săptămână fără carne și caut mereu alternative. Multumesc pentru idee.
E foarte bun, am mancat la un restaurant turcesc.
o sa incerc sa folosesc si eu,fiindca nu mai consum carne,lapte,oua,branza este o solutie la o masa sanatoasa
am si eu in casa dar drept sa-ti zic fac foarte rar, imi place gatit, inmuiat imi pare un pic cam taricel!
Am auzit de bulgur la emisiunile culinare insa nu am incercat niciodata sa prepar vreo reteta.
stiu sigur ca am mancat bulgur cand am fost la un restaurant cu specific libanez si chiar mi s-a parut ok, mi-a placut!
Nu stiam de el, o sa-l incerc si eu ca m-am cam saturat de orez.
N-am gatit niciodata cu bulgur, desi am mai auzit de el. O sa tin minte si cand ajung la supermarket o sa iau.
Bulgur nu am incercat, momentan am trecut la orez salbatic si integral. Am sa-l caut si eu in magazine, curios e ca nu mi-a sarit in ochi pana acum. E la produse bio sau la raionul cu orez, orz si restu?
Nu stiu daca am vazut asa ceva prin sumpermarketul de unde fac cumparaturi, dar ar trebui incercat. Sunt curioasa ce gust are si daca ii va plcea copilului.
Am mancat in Turcia si mi-a placut foarte mult. Este drept ca ei folosesc fel si fel de mirodenii, dar la gust mi-a placut!
Am auzit ca este foarte sanatos, dar pana acum nu am gatit bulgur. Poate am sa incerc si eu pentru ca pare usor de facut
Din câte știu eu, se mânca bulgur de măcar vreo două sute de ani, amintește Ion Creangă într-una dintre poveștile lui.,, Învârtita „, este o plăcintă cu umplutură de brânză sau nuci. În post cu nuci și miere, în zile de frupt ( când se mănâncă tot ce vrei) cu brânză de vaci, amestecată cu gălbenuș de ou, stafide, și o jumătate de păstaie de vanilie. Se face ușor, simplu, aluat obișnuit de cozonac, întins o foaie cu diametrul de 25 – 30 de centimetri, pui umplutura, rulezi, o învârți, o lipești cu ou, sau cu zahăr caramelizat în zilele de post. Coci, și mănânci. Se fac și mai mari, cât o pască, să ai o masă pe care să întinzi o foaie mai mare.. Sunt mâncăruri simple din Moldova de aici și de dincolo de Prut.
In zona Oltenie nu s-a prea auzit de bulgur decat de cativa ani. O sa mai intreb batranii si o sa caut mai multe referinte literale. Merci de idee!