Am mancat prima oara gazpacho in Spania, la Valencia. Era vara, foarte cald, asa ca m-a incantat o supa rece si vitaminizanta. Dupa cum am inteles aceasta supa are radacini vechi, fiind adusa de mauri in Spania si Portugalia, dar care a devenit cu timpul o parte importanta a bucatariei andaluze.
Exista mai multe variante a ei bazate pe avocado, castraveti, pepene, etc. Ar mai fi o supa rece populara- Ajoblanco, un fel de gazpacho alb facut din migdale.
Eu am facut astazi pentru proiectul Miercurea fara carne, o varianta clasica bazata pe rosii bine coapte si castraveti, dar cu ardei si ceapa alba in loc de omoloagele rosii. Culoarea supei nu a fost influentata prea mult, in schimb ar fi de dorit sa aveti toate ingredientele de culoare rosie.
Ingrediente:
– 5 rosii bine coapte;
– 2 castraveti mici;
– o ceapa mica;
-un ardei gras;
-2 catei de usturoi;
– sucul de la o jumatate de lamaie;
– crutoane;
– ulei de masline;
– putina ceapa verde pentru decor;
– sare, piper.
Mod de preparare:
Se cresteaza cate un x cu cutitul fiecare rosie pe fund si se oparesc putin ( 20 sec) in apa fierbinte. Se scot intr-un castron cu apa si gheata, se lasa sa se raceasca si se decojesc. Se taie marunt rosiile si apoi se paseaza intr-o strecuratoare fina, astfel incat semintele sa nu treaca prin sita si sa rezulte o pasta fina. In blender am pus castravetii, ardeiul gras, ceapa, ardei iute daca aveti, sare, piper, ulei de masline, sucul de lamaie si eventual otet balsamic daca sunteti obisnuiti cu gustul (se mai poate adauga sos Worchester, chimen). Se amesteca totul, obtinandu-se un piure peste care este adaugata pasta noastra de rosii. Se acopera si se tine la rece 2 ore sau peste noapte. Se serveste impreuna cu crutoane, ceapa verde, usturoi, garnitura de legume. Se poate regla consistenta cu apa in funtie de dorinta.
Pofta buna!
20 de comentarii la „Gazpacho, vedeta de azi a Miercurei fara carne”
Suna cam ciudat, nu cumva e "gaspacho", fara z?
Wiki spune la fel ca mine, dar ma mai uit.
pofta buna draga mea!
Imi place mult propunerea ta, ar merge bine si intr-o zi de vineri 🙂 Abia astept sa o prepar si eu si sa ma bucur de ea.
Suna atat de fancy insa pare usor de pregatit. Nu am incercat-o si nici nu am gatit-o, insa clar imi notez reteta, mai ales pentru ca este una vegetariana
Abia astept vara si rosiile coapte din gradina mamei.Gaspacho este preferatul meu. Imi place mult sa il mananc impreuna cu crutoane.. yammm
😂și eu am făcut azi, îmi place cu usturoi și pătrunjel verde, reteta învățată de la o bătrânică pe vremea când locuiam în Spania.
Arata absolut yummy! E un fel de mancare usor de preparat.
Cred ca are un gust interesant si isi pastreaza din vitamine dar nu am gustat asa ceva pana acum 🙂
Interesanta reteta! Am sa o prepar si eu caci e sanatate curata! Multumesc de sugestie!
Ah, ce bine suna si arata! Doar ca pastrez reteta pentru la vara, acum imi plac ciorbele fierbintiiii
Am sa-l surprind pe sotul meu cu aceasta supa minunata.
Am vazut pregatirea acestei retete pe facebook. Eu n-am mancat asa ceva pana acum, dar n-are de ce sa nu fie bun
Eu nu știu cum de reușesc să intru la rețetele astea taman când mi-e foame… Arată bine, pare delicios preparatul. Și de nu mi-ar fi fost foame, tot mi s-ar fi făcut, cred. Poftă cu siguranță am…
Tot timpul descopar retete rapide si usoare la tine! Nu am incercat niciodata reteta aceasta, dar ii voi da o sansa imediat cum apar rosiile bine coapte de gradina.
Neaparat trebuie sa o incerc. Cred ca e delicioasa.
Super idee pentru mancarica rapida si buna! Cred o voi pregati si eu in weekend ca am cativa musafiri si le-as servi ceva altfel ca aperitiv 🙂
Pare perfecta intr-o zi de post, asa ca o sa mi-o notez ca sa n-o uit.