Roma – Altarul Patriei sau Il Vittoriano – un monument prea grandios

 

    In prima zi in Roma dupa ce ne-am cazat, am mers drept pe strada hotelului pana am avut surpriza sa iesim la Columna lui Traian. Ne-am facut cateva poze, dar ma intriga nespus cladirea enorma ce se profila in spate si umbrea nu numai columna, dar si restul ruinelor din Forul Roman, asa ca din curiozitate am pornit spre ea. Era Altarul Patriei sau Il Vittoriano.
 
Roma - Altarul Patriei sau Il Vittoriano - un monument prea grandios
 
   Nu era nimic subtil la ea, o structura enorma, alb- stralucitoare. Prima intrebare care mi-a venit a fost la ce oare serveste? Am crezut ca este o cladire administrativa, dar apropiindu-ma am descoperit ca nu are nici macar o asa functie practica, este un monument enorm.
Roma - Altarul Patriei sau Il Vittoriano - un monument prea grandios
Altarul Patriei a fost comandat in 1885 de catre guvernul italian care a avut intentii nobile, la un nivel superficial trebuia sa constituie un memorial pentru Victor Emamanuel II, primul rege al Italiei unificate, dar adevarata sa destinatie a fost de a intruchipa identitatea italiana si puterea de stat. De aceea arhitectul Giuseppe Sacconi nu a imaginat ceva gratios fiindca nu ar fi inspirat emotii ancestrale si a ales ceva imens, un monolit acoperit cu marmura alba.
Din start a fost un monument controversat in parte deoarece pentru construirea lui au fost distruse averi de arta si istorie imense aflate pe panta dealului Capitoliului: un sat medieval, vile si  turnul fortificat al lui Papa Paul al III-lea, ce au fost demolate pentru vecie. O vulgaritate artistica a fost si faptul ca desi initial a fost conceput din travertin, in final monumentul a fost ridicat din marmura alba de Brescia. Astfel cladirea intra in conflict estetic cu restul cladirilor Romei si a existat un proiect la un moment de a-l vopsi intr-o nuanta mai de pamant.Roma - Altarul Patriei sau Il Vittoriano - un monument prea grandios

 

 

A scapat doar datorita ascensiunii lui Mussolini si faptului ca se incadra perfect in doctrina fascista. A achizitionat astfel un set nou de semnificatii, deoarece fascismul este construit pe ideea de stat intens- nationalist si cel italian a sustinut mostenirea Romei antice, dar asta e alta poveste.Roma - Altarul Patriei sau Il Vittoriano - un monument prea grandios

Mausoleul Altarul Patriei spune povestea statului italian si lupta sa de a crea o identitate nationala pentru o natiune tanara cum era Italia in 1885 si a fost destinat pentru a fi un simbol cultural in jurul careia sa se uneasca italienii.Timp de secole s-a dorit crearea unui stat care sa cuprinda intreaga peninsula Italica si ultimul stat care ocupase acest teritoriu era Imperiul Roman.

Dupa cucerirea Romei in 1870, relatiile dintre Italia si papalitate au ramas incordate inca timp de 60 de ani si monumentul prin masivitatea si simbolismul sau contesta autoritatea Vaticanului, Victor Emmanuel fiind excomunicat chiar de doua ori. Locatia nu a fost intamplatoare deasupra unui bastion papal si scara la care a fost ridicata constructia a contestat in mod constient cupola Sfantului Petru demonstrand superioritatea statului.
Se spune ca insasi Victor Emmanuel avea o personalitate asemanatoare mausoleului, dar a fost un conducator iubit, fapt pentru care poporul a trecut peste toate, inclusiv costul imens al monumentului.
  Il Vittoriano este vizualizat ca sa aduca aminte de templele din antichitate prin stilul sau neoclasic, coloane corintice, reliefuri elaborate, terase si este structurat pe trei nivele.
Roma - Altarul Patriei sau Il Vittoriano - un monument prea grandios
De jos in sus sunt asezate figuri simbolice care tes o istorie romantata a Italiei. La baza scarilor exista doua grupuri de sculpturi de bronz aurit ce reprezinta alegorii a doua valori italiene: Gandirea si Actiunea. In mod specific sunt reprezentati aici generalul Giuseppe Garibaldi si filozoful Giuseppe Mazzini.
  La mijlocul scarilor se afla doi lei si apoi primele doua victorii cu aripi. La exterior se afla doua fantani mari ce personifica Marea Tireniana si Marea Adriatica ce inconjoara monumentul la fel ca si in realitate peninsula italiana.Roma - Altarul Patriei sau Il Vittoriano - un monument prea grandios
 
  In partea inferioara personalitatea centrala este Dea Roma, zeita care personifica statul roman. Este imbracata intr-o toga si este suprapusa peste un zid de placute smaltuite aurite, totul aratand ca un altar pagan. In dreapta si stanga sunt reliefuri in marmura cu procesiuni de cetateni in haine clasice adunandu-se langa figura materna ce este respectata si ascultata.
In cadrul acestui altar a fost plasat in 1921 Mormantul Ostasului Necunoscut cu flacara eterna.Roma - Altarul Patriei sau Il Vittoriano - un monument prea grandios
 
  Pe aceasta terasa mai sunt patru sculpturi in marmura simbol al virtutilor care fac natiunea italiana puternica; Forta, Jertfa, Legea, Unirea (Concordia am tradus-o ca unire, dar poate fi si intelegere, pace, armonie, dar mie asta mi-a inspirat statuia).
  Scarile continua sa creasca pana la nivelul doi continuand naratiunea simbolica si acest nivel este dedicat regelui decedat, aici existand o enorma statuie ecvestra de bronz pe un soclu decorat. Regele Victor Emmanuel este transformat intr-un erou national si de la inaltimea sa vechii imparati palesc prin asociere. Roma - Altarul Patriei sau Il Vittoriano - un monument prea grandios

  Ca aproape fiecare figura proeminenta Victor Emmanuel este portretizat in uniforma militara si e evident faptul ca monumentul e o demonstratie a puterii militare a statului, in niciun caz nu promoveaza pacea. Acest lucru a fost dovedit in urmatoarele decenii cand guvernul italian s-a folosit de forta pentru a forma un colonialism timpuriu profitand de o mana de teritorii: Eritreea, Etiopia, Libia, Somalia. Orgoliul monumentului a fost nejustificat, nazuintele imperiale ale Italiei s-au dovedit un esec.

Roma - Altarul Patriei sau Il Vittoriano - un monument prea grandios

  Tema unitatii italiene este reluata pe soclu unde 14 mari orase sunt descrise ca figuri umane imbracate in costume medievale specifice fiecarei regiuni.
Patru coloane urca spre cer cate o statuie a victoriei inaripate ce erau aurite. In  spate nivelul urmator este usor concav de 72 metri lungime si alcatuit din 16 coloane ce personifica regiunile Italiei disparate care au fost unite de Risorgento, ce sustin antablamentul. Fiecare regiune este sculptata de un reprezentant din acea zona.
Cele doua cvadrigi ce se inalta la 81 de metri deasupra pietei simbolizeaza Unitatea si Libertatea.Roma - Altarul Patriei sau Il Vittoriano - un monument prea grandios
  Inauntru se afla Muzeul Reunificarii Italiei unde se afla trofee de razboi, steagurile tuturor regimenteler de lupta italiene si cripta unde se afla ingropat Ostasul Necunoscut.Roma - Altarul Patriei sau Il Vittoriano - un monument prea grandios
  Exista doua terase la partea superioara care ofera o vedere impresionanta asupra Romei, iar eu am fost decat in prima. La cea de a doua se urca cu un ascensor, era 7 euro si  coada.  Acum cred ca se urca cumva si pe jos, dar ramane pe data viitoare.Roma - Altarul Patriei sau Il Vittoriano - un monument prea grandios
  Monumentul pretinde patrimoniul glorios a poporului italian, un memento monolit de ceea ce au fost odata si ceea ce ar trebui să aspire sa devina. Tema principala enuntata in final mi se pare a fi orgoliul, vanitatea si e ironic ca s-a vrut o celebrare a unitatii italiene si s-a reusit mai mult o celebrare a dezbinarii, datorita neputiintei istorice a guvernului italian.Roma - Altarul Patriei sau Il Vittoriano - un monument prea grandiosDin toate pozele facute acolo am realizat un film care sper sa-ti placa.

Booking.com

25 de comentarii la „Roma – Altarul Patriei sau Il Vittoriano – un monument prea grandios

  1. Tare mi-as dori sa ajungem la Roma, desi sotul nu incantat de idee. Ar fi atat de multe lucruri frumoase de vazut.

  2. Roma nu e niciodata printre destinatiile mele de vacanta pe primele pozitii. Adica imi doresc sa merg candva acolo, dar nu simt urgenta. Desi imi place ce vad, sunt alte orase mai pe gustul meu.

  3. Am fost si eu in Roma si am incercat ca in cele 4 zile cat am stat sa vad principalele obiective turistice. O parte din obiectivele prezentate imi sunt cunoscute. Mi-a placut mult Roma si mi-as dori sa mai pot ajunge acolo, macar o data

  4. Întradevăr Roma este un oraș cu o istorie foarte bogată, oraș ce merită vizitat nu doar odată. Sunt sigur că la fiecare vizită poți descoperi ceva „nou” și interesant cu referire la arhitectura și istoria sa.

  5. Data viitoare cand ajung in Roma știi ce fac? Deschid articolul tău și îl recitesc. Atât de multe informații și atât de multe lucruri pe care nu le știam… mulțumesc :*

  6. Mi-a placut prezentarea in scris, dar nu mi-au placut pozele. Consider ca daca tot ai un blog si vrei sa folosesti foto, stiind ca multi oameni vor ajunge aici si vor vedea pozele acestea, te straduiesti sa le oferi altceva decat ar putea si ei singuri sa faca. Nu o lua in nume de rau, daca vrei sa accepti cateva sfaturi iti voi da cateva cuvinte cheie: incadrare, edit, perspectiva.

    1. Stau cam rau la capitolul poze, aici am pus-o pe fie-mea sa ma pozeze, insa nici eu nu cred ca le faceam mai stralucite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.