„Fir intins”, dar …..numai cu autorizatie

 

   „Fir intins” este un festival pescaresc aflat la prima sa desfasurare,  proiect cofinantat prin Programul Operational pentru Pescuit 2007-2013 „Are balta peste”, masura 2- „Sprijinirea infrastructurii si serviciilor legate de turism, in beneficiul micilor comunitati pescaresti si promovarea turismului” de catre FLAG  Calafat ( Grup Local Pescaresc). Daca balta e plina de peste, nu la fel este de plina de investitori si de locuri de munca in zona, dar se incearca printr-o serie de proiecte de succes realizate in teritoriul FLAG o revitalizare a tuturor activitatilor din zona.
    FLAG Calafat este o organizație de rang european capabila să mobilizeze potentialul microregiunii Calafat si sa gestioneze competent resursele disponibile in vederea sustinerii si dezvoltarii durabile a zonei Luncii Dunarii judetului Dolj, pe baza parteneriatului dintre comunitatile locale, administratia locala, societatea civila si mediul de afaceri. 
   Altfel spus, sunteti asteptati intre 01-07 iunie in Comuna Calarasi si 08-14 iunie in orasul Bechet, pentru a benchetui alaturi de localnici intr-o atmosfera pescareasca completata cu concursuri si spectacole de muzica populara, avand parte totodata si de un adevarat rasfat culinar.
    Traditiile pescaresti vor fi reinviate si impartasite pescarilor amatori, localnicii pregatind cateva concursuri imbietoare:
– concursul culinar Cel mai bun bors de peste;
– concursul culinar Cea mai buna saramura de peste;
– concursul individual de Pescuit la crap;
– concursul pe echipe Pescuit cu plase;
– expozitie de fotografii cu tematica Dunarea.
   Cine ajunge in acest sfarsit de saptamana in Bechet va manca cele mai bune preparate si are posibilitatea de a afla retete noi de preparare a pestelui dupa metode traditionale, irezistibile papilelor gustative. Gustul pestelui preparat pe malul Dunarii nu se compara cu nicio bucatarie cat ar fi ea de premiata si mancarurile festivalului vor primi nota maxima de la vizitatori.
     Ca sa stiti la ce sa va asteptati va imbii cu cateva feluri:
– peste la gratar: pastrav, crap, scrumbie;
– saramura de peste asezonata cu legume;
– hamzii din belsug cu mamaliguta si usturoi;
– icre, peste marinat in diferite arome;
– produse traditionale romanesti;
– si cel mai mare bors de peste gatit la cazan.
    Am participat pe data de 09.06 impreuna cu colegi din blogosfera craioveana la conferinta de presa de lansare, unde au fost declarate activitatile festivalului desfasurate deja la Calarasi si cele care stateau sa inceapa la Bechet.
     Organizatorii au declarat ca prin complexitatea manifestarilor, spera sa implice un numar mare de cetateni in actiunile derulate si astfel vor reusi  sa atraga cat mai multi investitori care sa dezvolte activităti in turism si exploatarea pestelui ca o resursa economica.
    Obiectivele majore ale acestui proiect sunt:
– promovarea in mediul de afaceri national al oportunitatilor de investitii in domeniul pisciculturii, care ar creea locuri de munca in zona;
– promovarea spre valorificare a resurselor locale;
– dezvoltarea durabila a zonei prin stimularea populatiei din zona Calarasi, Bechet si Dabuleni;
– diversificarea activitătilor piscicole;
– cresterea nivelului de trai al populatiei;
– identificarea problemelor si obiectivelor comune comunitatilor riverane Dunarii.

   Conferinta a fost condusa de Stefania Baron Pr si  Adrian Deca – membru in juriul concursurilor piscicole si culinare. Din partea FLAG Calafat a participat managerul acesteia domnul Ionel Dumitrescu si responsabilul sectorial domnul Gelu Jalba, din partea primariei viceprimarul Adrian Glavan si Olimpia Neagoe manager proiect.
  Organizatorii va invita sa participati alaturi de familie si prieteni la aceasta sarbatoare, iar programul concursurilor urmatoarelor zile este:
– Vineri – 12 Iunie – concurs de pescuit sportiv cu lanseta.
de la ora 18.00 concert de muzica populara.
– Sambata – 13 Iunie
11:00 – 18:00 – concurs culinar
12:00 – 17:00 – concurs pescuit sportiv cu lanseta.
de la ora 18.00 – concert de muzica populara.

    Urez „Fir intins”, dar …..numai cu autorizatie tuturor pescarilor amatori din zona.

2 comentarii la „„Fir intins”, dar …..numai cu autorizatie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.