Compotul de rubarba este o reteta benefica pentru sanatate, racoritoare, numai buna pentru canicula! Dictionarul prezinta rubarba ca o planta perena erbacee, dar inca nu m-am dumirit daca este leguma cum o considera europenii sau fruct tinand cont de parerea americanilor.
Rubarba a aparut cu aproximativ 500 de ani in urma in Anglia si a devenit apreciata pentru aroma si gust, inlocuind fructele din placinte, prajituri, sucuri. Este o leguma/fruct uimitoare din punct de vedere al sanatatii, continand multe substante nutritive. Rubarba este o planta saraca in calorii, dar bogata in fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc si in vitamine ( mai ales vitamina C). Ea are capacitatea de a ajuta la pierderea in greutate, de a imbunatati digestia, previne Alzheimer, stimuleaza cresterea oaselor, previne cancerul, optimizeaza metabolizmul, imbunatateste circulatia, protejeaza impotriva afectiunilor cardiovasculare si lista nu se termina aici.
Ai grija sa nu consumi frunzele de rubarba, contin un nivel ridicat din toxina acid oxalic. In cazul in care planta este tinuta la temperaturi joase se poate ca toxina sa migreze din frunze catre tulpini. Daca le cumperi din market nu-i nicio problema deoarece aici se comercializeaza decat tulpinile.
Ingrediente :
– un litru de apa;
– 3 tulpini de rubarba;
– 100 gr zahar;
– o lamaie;
– 2 pliculete zahar vanilat.
Mod de preparare
Se fierbe la foc mic un sirop din apa si zahar dupa care se adauga tulpinile de rubarba spalate si maruntite in bucati de 2cm. Se lasa putin pe foc pentru a nu se fierbe prea tare rubarba si dezintegra (3-4 minute sunt de ajuns si aceasta la foc mic). Racit se pune intr-o carafa, unde se adauga cateva felii de lamaie si zeama lamaii.
Compotul de rubarba are un gust deosebit, usor acrisor, este foarte racoritor in zilele de vara sau consumat fierbinte energizeaza si incalzeste organismul in zilele reci.
16 comentarii la „Compot de rubarba”
un deliciu cred <3
racoritor si delicios!
in mod clar,eu am facut tarta cu rubarba si era delicoasa ,dar compotul cred ca este cel mai potrivit la asa o vreme!
Mi-am tot propus să încerc și eu tartă cu rubarba. Cred că este tare gustoasă!
Acest compot cred că este delicios, ideal de iarnă.
Anul acesta am incercat si eu pentru prima data dulceata de rubarba. Nici nu mai auzisem de aceasta planta sau ce-o fi ea. Nu mi-a placut, prea acrisoara. In schimb compotul cred ca ar fi pe gustul meu.
Cred ca e delicios!!
Stiu ca se fac gemuri si compoturi de rubarba dar nu le-am gustat niciodata.
Nu am mancat niciodata nimic cu rubarba, chiar m-ai facut curioasa cu acest compot.
N-am incercat niciodata! Sunt curioasa sa vad daca-mi pace! Multumesc pentru reteta!
Nu m-as fi gandit sa fac compot din rubarba chiar daca mi-a placut foarte mult in diverse placinte 🙂
Parca tot la tine am vazut acea reteta cu dulceata de rubarba, acum si compot. Trebuie neaparat sa caut prin magazine sa vad ce gust are.
Nu am mancat niciodata rubarba, chiar m ai facut curioasa. Sper sa gasesc in magazine, caci eu sunt mai comoda. 😀
Am aflat foarte multe despre rubarba de la tine si ar fi cazul sa prepar si eu macar un compot dupa reteta ta.
N-am consumat pana acum rubarca. Nici nu cunosc plant cum arata. Trebuie sa incerc.
Cate delicii culinare ne prezinti! 😍😍
Trebuie sa fie delicios. Neaparat trebuie sa incerc si eu reteta ta