Cand vreau sa mananc ceva sanatos, care sa fie si rapid de preparat imi pregatesc cuscus. Acesta denumire desemneaza un tip de granule sferice preparate din gris
Cuscusul este fabricat din gris (semolina, obtinuta prin macinarea grosiera a graului, ceea ce explica toata bogatia de proteine), precum si mancarea preparata cu acest ingredient. Este o mancare traditionala berbera gatita la abur, vine din nordul Africii, iar marocanii il prepara cel mai bine. Se serveste, in mod traditional, cu o tocana de carne sau legume, care se aplica peste el. In Egipt este consumat mai des ca desert. Se prepara cu unt, zahar, scortisoara, stafide, nuci si se acopera cu smantana. In Libia este preparat cu curmale, susan si miere se numeste „Maghrood”.
Simbolizand norocul si abundența conform tradiției nord-africane, cuscusul este pregatit de obicei pentru diferite sarbatori. O cana de cuscus contine aproximativ 200 de calorii, 12% proteine, 87% amidon si 1% grăsimi
Există trei tipuri de cuscus: marocan, israelian și libanez:
– cel marocan este marunt si se gaseste in orice supermarket;
– cel israelian este mai mare, cam cat un bob de piper;
-cel libanez are granulatia cea mai mare, este apropae cat un bob de mazare.
De obicei folosesc cuscus in salate, dar este delicios si cu legume sotate sau fierte. Marele avantaj deriva din faptul ca este sanatos si se poate prepara foarte repede. Am vazut in supermarketuri diverse variante de cuscus, cu granule mai mici sau mai mari si cu timpi de gatire de la 5-10 minute.
Este foarte satios, deoarece este bogat in fibre si proteine, iar o portie de cuscus cu legume are in jur de 250 calorii.
Ingrediente pentru 2 portii de cuscus cu legume:
– o cana de cuscus;
– 150 grame amestec legume congelate;
– o ceapa mica;
– o lingura de ulei de floarea soarelui;
– sare, piper.
Mod de preparare cuscus cu legume:
Am taiat ceapa marunt si am calit-o in tigaie impreuna cu o lingura de ulei. Pe lista de cumparaturi am de ceva timp trecuta o tajine pentru a face un cuscus cat mai aproape de original, dar deocamdata folosesc tigaia mea din setul Delimano, de care sunt foarte multumita.
In paralel am pus la fiert legumele mexicane in 2 cani de apa, impreuna cu un varf de sare si putin piper. Peste ceapa am adaugat o cana de cuscus si l-am lasat timp de un minut, apoi am stins focul. Dupa ce s-au fiert legumele, zeama strecurata am folosit-o adaugand-o in tigaie peste cuscus. In mod normal se foloseste un raport de 1:1 de apa si cuscus, dar in acest caz eu am suplimentat cantitatea de apa cam cu un sfert de cana, deoarece mi s-a parut prea uscata compozitia.
Am acoperit tigaia cu o folie si am lasat-o 5 minute (timpul poate diferi in functie de sortimentul ales, asa ca uitati-va pe indicatiile de pe cutie). Dupa aceea am trecut cu furculita prin amestec, ca sa-l afanez si sa opresc procesul de coacere.
Peste cuscus am adaugat legumele fierte si apoi l-am servit la masa. Este delicios, satios si sanatos.
Pofta buna!
22 de comentarii la „Cuscus cu legume mexicane”
multumim mult de reteta ,am sa o incerc si eu >d<
O reteta deosebit de buna !
o sa intre la favorite, deoarece se face foarte repede!!
o idee minunata!
Super !!! cu siguranta o voi incerca !
n-am facut niciodata cus cus, dar acum ma apuc!
Bun si sanatos!
Foarte simpla reteta, trebuie sa-mi cumpar si eu cuscus ca la magazinul din apropiere nu are.
Mie nu-mi place deloc, chiar deloc cus cus-ul chiar daca stiu ca e sanatos si la moda.
De cand vreau sa fac cuscus… mersi de reteta
Nu stiam cum se gateste cuscusul, desi de mult am vrut sa gasesc o reteta buna si simpla.
Nu am mancat cus-cus niciodata, desi mi-am propus de multe ori sa cumpar dar am uitat mereu. Legumele alea congelate cele cu porumb imi plac la nebunie, am mancat si eu zilele astea
Am cuscus in casa, deci e super! Ideea asta a venit la tanc!
N-am auzit de așa ceva, pare interesant.
Sunt la regim căci alăptez, dar asta sigur am voie sa mănânc. Mulțumesc pextrudare rețetă.
Cuscus am mancat dar nu in acest fel 🙂 O sa incerc si eu reteta ta 🙂
Pana acum nu am incercat cuscusul dar chiar mi-ai dat o idee foarte buna asa ca o sa-l pun curand in dieta noastra
chiar nu am facut de ceva vreme, imi place cus-cus cu legume tare mult!
O reteta deosebita, merita incercata!
Am gatit si eu anul trecut cuscus cu legume, doar ca am ales alta metoda de gatire!
Bun si sanatos.