– orez prefiert cu bobul lung care este translucid de o culoare usor bruna;
– orez Basmati care este maturat 1-2 ani inainte de a fi polisat ( a se indeparta invelisul). Se potriveste felurilor de mancare in care boabele de orez trebuie sa ramana separate dupa preparare;
– orez Jasmine – orez alb cu bob lung care in urma fierberii devine pufos si aromat;
– orez pentru Risotto (Arborio sau Canarolo) cu bob rotund si consistenta cremoasa;
– orez negru sau rosu, folosite pentru salate si care contin pigmenti naturali;
– orez salbatic cu boabe alungite brun inchise spre negru, cultivat in America de Nord.
Aceste tipuri de orez difera nu numai prin forma sau textura, ci difera si din punct de vedere al beneficiilor pentru sanatate, nefiind toate egale.
Produse rafinate ca faina alba, zahar alb, sarea alba provoaca probleme reale de sanatate pentru multi oameni. De multe ori produsul rafinat este inferior celui din care provine, care este mult mai sanatos.
Pentru cei care incearca sa piarda in greutate sau de cei care suferă de diabet zaharat, orezul brun este ideal si recomandat in dieta zilnica. El ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange, iar studiile arata ca o jumatate de cana de orez brun zilnic reduce riscul de diabet in curs de dezvoltare cu 60%.
Conținutul de fibre face digestia mult mai usoara si te ajuta sa te simti satul pentru o lunga perioada de timp, oferindu-ti un sentiment de satietate. In plus este bogat in antioxidanti si bogat in uleiuri naturale, iar grasimile sanatoase ajuta la normalizarea nivelului de colesterol. Este indicat pentru hrana copiilor pentru a ajuta la mentinerea unor cicluri rapide de crestere la sugari si copii mici care necesita diete bogate in substante nutritive.
16 comentarii la „Orezul brun”
Nu aveam idee cate beneficii are pentru sanatate!
o idee geniala,am sa il folosesc si eu!
Si eu il folosesc destul de des. Imi place tare mult si orezul Basmati.
Voi încerca și eu sa gătesc cu orez bun, dacă e atât de benefic 😀
E foarte bun si sanatos.
My God, nici nu stiam ca exista atatea tipuri de orez!! :))
Chiar mi-a fost de folos postarea, am mai aflat si eu lucruri noi despre orez. Nu sunt la curent pt ca nu prea obisnuiesc sa consum…
Stiu ca am folosit candva orez brun dar nu ma intreba ce fel. Din cate imi amintesc, nu am fost prea incantata de el si am revenit la orezul alb.
Nu folosim foarte des orez brun si nici nu stiam ca are asa multe beneficii.
Si eu fac aceasta reteta foarte des, sotului meu ii place in mod special cu legume gratinate- altfel, nu prea l-am folosit.
Vreau să încerc și eu orezul brun, caut retete interesante.
Mie imi place orezul de orice fel, indiferent ca e alb, mic, mare,basmati, brun sau de…. sarmanele 🙂 Dar calitatile celui brun nu trebuie puse in umbra.
Am văzut acest orez in supermarketuri dar nu l-am luat, de acum încolo nu îl voi mai evita
Orez brun nu prea am folosit. In rest, am apelat la tot felul de soiuri. Trebuie sa-l incerc si pe acesta