Vizitează Cetatea Fetislam, Kladovo! Descopera Serbia de est!

Vizitează Cetatea Fetislam, Kladovo! Descopera Serbia de est!

Republica Serbia, vecina nostră la sud-vest, este o  țară fără ieșire la mare, așa că pot spune că într-un fel Dunărea, cel de-al doilea cel mai mare fluviu din Europa, îi ține drept mare. Dunarea este una dintre principalele resurse pentru dezvoltarea turismului din estul țării prin practicarea sporturilor nautice, cicloturismului sau a traseelor culturale care o insotesc. De-a lungul Dunării se păstrează bine rămășițele câtorva cetăți fortificate, iar printre acestea este și Cetatea Fetislam sau Fetislam Fortress cum o să găsiți scris pe indicatoarele din Kladovo, orașul sârbesc aflat la doar o aruncătură de băț (25km) de Turnu Severin.  Cetățile sunt o parte importantă a istoriei, un patrimoniu semnificativ și fiecare are propriul „suflet”, propriile povești care abia așteaptă să fie dezvăluite. La fel și Cetatea Fetislam ascunde între zidurile ei fortificate poveștile celor care măturat ca un tăvălug Balcanii. dar și a celor care li s-au opus.  Zidurile ei  au fost martorii unei istorii care se întinde pe sute de ani, fiind o necesitate pentru apetitul de înrobire și cucerire al turcilor. 

Dar ce rol a jucat Cetatea Fetislam în istorie?  În Evul Mediu a fost construit un puternic sistem de fortărețe în toată Europa. Turcii, erau  într-o veșnică încercare de a-și mări imperiul, Soliman dorea să realizeze ceea ce nimeni înaintea sa nu reuşise, adică să împingă graniţele Imperiului Otoman către inima Europei. Pentru a-și implini dorința a condus campanii militare în aval și amonte pe Dunăre așa că avea nevoie de organizare, provizii și pregătiri serioase pentru a le susține. Pentru a efectua transporturi pe Dunăre era nevoie de șantiere de construcții navale, baze de depozitare, porturi și cetăți. Cea mai importantă  bază pentru navigația pe Dunării era cetatea Vidin  care se afla sub stăpânire turcească din 1397, dar pentru cucerirea cetăților importante din aval era nevoie de mai multe fortărețe.  Scopul final era cucerirea Belgradului (lucru care s-a întâmplat în 1521) și apoi a Vienei ( cele două încercări nereșite din 1529 și 1683). În aval de Vidin, la gura de vărsare a râului Cerna, puterea cetății Orșova amenința navele turcești, așa că  în 1522 armata turcă a ocupat-o și a fortificat-o, iar in 1524 a ocupat Cetatea Severinului. Tot în 1524 a fost construit și cetatea Fetislam, pe locul rămășițelor unui castru roman. În limba turcă Fetislam,  înseamnă „Victoria Islamului”, un nume sugestiv pentru planurile lor viitoare. Cetatea a străjuit intrarea în strâmtoarea unde azi se află Porțile de Fier ( se află la 8 km de ea) și era formată din două entități separate, cunoscute astăzi sub numele de Orașul Mic (1524) și Orașul Mare (1717-1739) ultima parte fiind construită în jurul primei ca urmare a conflictelor austro-turce. Cetatea și-a schimbat de-a lungul timpului de multe ori naționalitatea proprietarilor. Garnizoana turcească a rămas până în 1867 când împreună cu alte șase orașe fortificate a fost predată prinţul sârb Mihajlo. Festislam a fost declarată monument cultural de importanță națională din anul 1964, iar anul trecut a fost restaurată și revitalizată prin intervenții moderne, dar în mod fiabil pe baza datelor avute și fără a afecta structura.  Pe locul vechiului amfiteatru în aer liber s-a construit un teatru de vară modern cu 800 de locuri, zidurile, crenelurile, turnurile au fost reîntregite cu materialele vechi găsite în sit, au fost construite câteva facilități moderne precum instalații sanitare pentru a spori confortul vizitatorilor, s-a amenajat un muzeu și o sală de concerte. 

Intrarea în cetate se face printr-o poarta care face parte din zidul de protecție și fiind spre interiorul țărmului este destul de jos, are vreo trei metri doar. Șanțul de apă  încă îl apără pe această latură.  Deasupra intrării se afla o inscripție în piatră care îl glorifică pe sultanul Mehmet II. În curtea imensă a cetății se întinde o pajiște tocmai potrivită pentru diverse evenimente în aer liber. In dreapta se înalță o clădire lunguiață care adăpostește un muzeu și o sală de concerte.  În muzeu se află macheta insulei românești Ada Kaleh, încă un semn al istoriei comune a sârbilor și românilor. Privind spre stanga se vede în toată măreția sa cetatea propriu-zisă întărită cu turnuri groase, cilindrice în colțuri pe care flutură alături de steagul Serbiei cel al Uniunii Europene. Se disting bine și de la depărtare crenelurile și breșele făcute în ziduri pentru amplasarea de tunuri și alte armamente ale vremii.  Din curtea interioară se vede mai bine alcătuirea și poziționarea clădirilor de locuit și de depozitare, iar urcând scara interioară până la creneluri, pe vreme bună, se poate vedea centrala Porțile de Fier sau dacă vremea e urâtă se poate urmări doar traficul cu ambarcațiuni de pe Dunăre. Stând lăngă creneluri îți poți imagina  cum trece prin fața ta flota turcească care se năpustește de la Vidin către Belgrad, iar dacă ai intrat într-o mică încăpere de la parter unde ai văzut cum erau înveșmântați oștenii turci și doamnele lor, imaginea ți se ăntregește mai bine în minte.

Cetățile, fortărețele există de secole, dar continuă să ne fascineze. Sunt pline de istorie și reflectă adesea puterea și bogăția conducătorilor care au trăit în ele. Așadar, dacă ești în căutarea unei destinații de călătorie interesantă, care să îți ofere o privire într-o altă epocă, atunci un tur al Cetății Fetislam din Kladovo, Serbia ar trebui să fie în fruntea listei locurilor de vizitat!  https://www.visiteastserbia.rs/

 

5 comentarii la „Vizitează Cetatea Fetislam, Kladovo! Descopera Serbia de est!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.