Ce este aronia? Sunt convinsa ca ai vazut in magazine, diferite produse obtinute dintr-un fruct numit aronia, dar nu stii ce anume este acesta. Aronia este un arbust de fructe de padure apartinand familiei Rosaceae. Se mai numeste scorus negru. Sunt arbusti de dimensiuni medii, cu flori albe frumoase care produc fructe negre sau rosii. O planta adulta aronia are dimensiuni similare cu o planta adulta de afine. Sunt cultivate in zone foarte reci din America de Nord, Rusia si Europa de Est. La fel ca alte fructe rosii sau fructe de padure, cum ar fi afine, coacaze, zmeura, mure, fructele sale sunt super-nutritive si benefice pentru sanatatea noastra, dar si pentru valoarea estetica pe care o ofera ca planta ornamentala. complementand perfect gradinile sau terasele noastre. Se pare ca fructele de aronia (scorus negru) depasesc cu mult afinele, murele, ciresele, capsunile si alte fructe rosii in continutul de antioxidanti. Pana in prezent, aronia este unul dintre cele mai necunoscute fructe in Romania, dar si la nivel international, iar cultivarea sa ramane limitata.
Cuprins
Fructe de Aronia: proprietatile si beneficiile unuia dintre cele mai antioxidant aliment
Caracteristicile fructelor de aronia le ridica pe podiumul celor mai antioxidante alimente pe care le putem gasi pe piata, deasupra afinelor. La prima vedere, eu le-am confundat cu afinele datorita aspectului lor rotunjit si culorii negru-albatrui, dar fructele de aronia au propria lor personalitate si valori nutritive, care sunt decisive pentru tratarea bolilor degenerative si protejarea sistemului nostru imunitar. Aceste fructe rosii sunt reginele antioxidantilor datorita continutului ridicat de polifenoli si flavonoizi, fiind aliatii perfecti impotriva imbatranirii celulelor, prevenind oxidarea lor. Din acest motiv ar trebui sa le incorporam in dieta noastra cat mai curand posibil.
Majoritatea studiilor nutritionale pe acest superaliment sunt foarte recente. In ultimii ani, impactul sau pozitiv asupra persoanelor care sufera de boli cardiovasculare a fost confirmat si eficacitatea sa a fost chiar demonstrata la pacientii care au suferit un atac de cord. De asemenea, se remarca ca un protector natural al ficatului, reduc efectele inflamatorii si tensiunea arteriala, asigura echilibrul intestinal datorita pectinei, este benefic pentru ochi protejand capilarele retinei, ajuta imunitatea organismului, in special la pacientii cu scleroza multipla, precum si pentru a normaliza metabolismul si a preveni infectiile urinare. ,
Proprietatile antiinflamatorii si antioxidante ale aroniei au condus recent la cercetari privind utilizarea acestuia ca aliment functional pentru a ajuta la prevenirea bolilor cauzate de stresul oxidativ, precum anumite tipuri de cancer, boli cardiovasculare si inflamatii cronice.
Vezi si : Tapioca versus manioc
Vezi si : Gingerada, o bautura aromata cu ghimbir
Aronia este o adevarata bomba antioxidanta! Valoarea nutritiva a fructelor de aronia
Consumul de aronia ne aduce beneficii mari pentru sanatatea noastra datorita continutului sau ridicat de antioxidanti, vitamine si minerale.
Valoarea nutritionala pentru 100 de grame de fructe de padure aronia este dupa cum urmeaza:
- Calorii: 47 kcal
- Colesterol: 0 g
- Carbohidrati: 9,6 g
- Fibre: 5,3 g
- Proteine: 1,4 g
- Vitamina C: 21 mg
- Potasiu: 162 mg
- Magneziu: 20 mg
- Calciu: 30 mg
- Acid folic: 25 mcg
Aronia iese in evidenta datorita continutului sau ridicat de antioxidanti care sunt responsabili pentru culoarea sa inchisa. Aronia are un continut de antioxidanti de 1480 mg pentru fiecare 100 g de fructe proaspete. Pe langa continutul foarte ridicat de antioxidanti, cum ar fi antocianine, fructele de aronia contin, de asemenea, niveluri ridicate de acid folic, vitamina C, vitamina K, mangan si fibre.
Cum se consuma aronia
Ca si in cazul altor fructe rosii, fructele de aronia pot fi consumate proaspete, desi adevarul este ca in Romania sunt foarte greu de gasit in aceasta versiune. De aceea, consumul sau proaspat este neobisnuit si principala modalitate de a consuma aronia este in alimentele procesate, cum ar fi smoothie-uri, gemuri, dulceturi sau praf. Sunt comercializate in principal in sucuri, fiind amestecate cu alte fructe de padure, cum ar fi açaí, afine sau zmeura. In plus, aronia poate fi amestecata cu cereale, iaurturi si inghetate, fiind inclusa si in batoane energizante, in infuzii si in format de pulbere sau capsula. Exista, de asemenea, firme care produc vin, otet si alte bauturi distilate cu ele. In prezent, fructele de aronia prezinta un mare interes pentru industria farmaceutica si, de asemenea, ca colorant alimentar.
Vezi si : Orezul brun
Ce este aronia? Care ii este originea?
Gustul este usor amar , astringent, astfel incat sunt mai placute consumate gatite si impreuna cu alte alimente. De aici si numele sau colocvial „chokeberry”, care tradus literal din engleza, inseamna „boabe care sufoca”. Ele mai sunt cunoscute si sub alte nume, precum Aroniaberry sau cum am amintit anterior „Chokeberry” care este termenul englezesc cu care primii colonisti au numit acest fruct, atunci cand l-au descoperit la indienii din America de Nord, de unde este originar. Istoria aroniei este strâns legata de traditiile nativilor americani. Potawatomi au folosit fructele ca hrana si au facut o infuzie de fructe si frunze ca tratament pentru raceli. Nativii au uscat, de asemenea, fructe de padure de aronia pentru a le adauga in mancare si pentru a face un fel de „batoane energizante”. Alteori, fructele aronia au fost uscate si apoi le-au zdrobit intr-o pulbere pentru a le adauga la deserturi.
Ce este aronia? Specii de aronia
Exista 2 specii mai cunoscute de Aronia; Aronia melanocarpa care este aronia cu fructe negre si Aronia arbutifolia aronia care produce fructe rosii. De curand a fost creata si a treia specie, care este o hibridizare naturala a celor doua anterioare, numita Aronia prunifolia. Ea produce fructe negre, iar planta este aproape similara cu Aronia melanocarpa, numai ca frunzele sale toamna capata o culoare rosiatica asemanatoare plantelor rosii de aronia.
Unde creste aronia
Aronia este o planta foarte usor de cultivat datorita rezistentei sale ridicate si capacitatii sale mari de adaptare la diferite conditii climatice si sol. Aceasta rezistenta devine evidenta iarna, ea putand rezista la temperaturi de pana la 35 de grade sub zero. La fel ca restul plantelor de fructe de padure, prefera solurile acide cu un drenaj bun. Este posibil creasca atat in medii umede precum mlastini, mlastini sau zone impadurite, cat si in medii uscate si nisipoase precum marginile drumurilor, tufisuri, versanti sau stanci. Ea tolereaza si aerul salin al marii, dar si seceta.
Gasirea aroniei in supermarketuri si magazine este inca dificila, comercializarea sa offline nu este foarte raspandita. De aceea, cel mai bun mod de a consuma aronia este sa-l cresti singur in gradina sau sa cumperi online o varietate a sa procesata.
18 comentarii la „Ce este aronia? Beneficii”
Foarte bună armonia,am și eu in grădina,o consum pentru imunitate,i mte alte calitati
Absolut minunata! Ma bucur ca ai scris despre ea❤️
Chiar nu știam despre aronia și beneficiile sale extraordinare. Mulțumesc mult pentru informațiile prețioase!
Ce de produse bune, eu prima dată am mâncat dulceața de aronia, foarte bună de altfel. 🙂
Am auzit de aronia, insa nu stiam ca are atat de multe beneficii pentru sanatate. Multumesc pentru informatiile utile! Sa ai o saptamana faina!
Mie imi placuse sucul concentrat de aronia. As incerca si ceaiul sau vinul! Suna demential!!
Îmi place aronia. Am consumat suc 100%, în ceaiuri, dar și în combinații cu alte fructe. Chiar e bun!
Sincer, nu aveam habar ce e aronia. M-ai făcut curioasă.
Cate beneficii are, cu siguranță vom incerca si noi produse ce contin aronia. 😊
Bine de stiut, ma bucur ca are atatea beneficii!
Nu știam ca are atâtea beneficii. Mulțumesc pentru informații.
Am tot auzit despre aronia în ultima vreme, dar nu am reușit să folosesc niciunul dintre produse.
Uite că, ai reușit să mă convingi să pun pe lista de cumpărături prioritare câteva.
Mulțumesc!
Gemul de Aronia cu Portocala cred ca este delicios!
Eu abia acum vreo 2 ani am auzit de aronia, am văzut fructe proaspete la Metro si ma întrebam ce sunt. Încă nu am consumat, dar am citit si eu putin despre ele intre timp.
Sa stii ca habar nu aveam ca aronia are atat de multe beneficii. Nici nu am gustat niciodata, sincera sa fiu.
Știam despre beneficiile aroniei, dar încă nu am achiziționat-o. Cred că o voi face pe viitor. 🙂
Despre Aronia stiam doar ca este un antioxidant puternic, dar se pare ca are multe beneficii