Iti place sa scrii? Doresti sa-ti publici o carte? Vrei ca ea să fie disponibila in format digital si pe hartie oriunde in lume? Vrei sa fii promovat pe bloguri, pagini si retele sociale? Doresti sa iti prezinti cartea impreuna cu alti autori si sa o faci cunoscuta la diferite evenimente literare? Editura Dreams Publishing House te poate ajuta. Fa primul pas spre publicare!
Dupa luni de redactare si corectare, crezi ca romanul tau poate face pasul spre publicare. Pana acum cativa ani raspunsul era crunt, dar simplu: trebuia sa gasesti pe cineva, un editor traditional, care sa aiba incredere in munca ta, ca apoi sa-si asume riscul de a te publica si promova. Editorul traditional venea cu avantaje de tipul: nu trebuia sa faci nicio investitie in materie de bani, aveai sustinerea calitatii cartii prin insasi votul de incredere al editurii, dar erau foarte multe dezavantaje: cartea era in totalitate la mila editorului de la profit pana la evenimente promotionale.
Astazi, optiunile s-au largit. E un semn bun, deoarece nu totdeauna criteriile unui editor sau agent erau neaparat corecte. Sa-ti dau exemple?
- Stephen King a primit zeci de scrisori de respingere a primului sau roman- Carrie;
- Imparatul Mustelor al lui William Golding a fost respins de 20 de editori diferiti;
- Jurnalul Annei Frank a fost respins de 15 edituri,;
- Harry Potter si Piatra Filozofala a lui JK Rowling a fost respins de zeci de editori, etc.
Cum au ajuns unii dintre ei sa fie in final publicati? JK Rowling a fost publicata de catre un mic editor londonez Bloomsbury, dar numai pentru ca fiica editorului, care avea doar 8 ani, a cerut-o.
Ce ai zice daca-ti spun ca am gasit o editura mica care iti poate oferi servicii complete, de la editare, design coperta, tiparire, pana la promovare si distributie? La ea esti proprietarul drepturilor asupra cartii, ai ultimul cuvant in ceea ce priveste cartea ta ( editura iti ofera sfaturi personalizate, dar decizia finala este a ta) si toate profiturile sunt ale tale. Mie mi se pare varianta cea mai buna, tu detii textul, il poti modifica oricand, poti retrage cartea de la vanzare, o poti retipari sau vinde drepturile. Dezavantajul este ca necesita o investitie initiala, dar e un pret mic fata de ceea ce obtii, iti implinesti visul. Fa primul pas spre publicare!
Multi autori aleg acest model ca prima optiune, iar cartile lor s-au dovedit a fi bestseller. Uite cateva exemple celebre:
- Margaret Atwood pe care o cunosti datorita romanului sau, Povestea slujitoarei, si-a publicat singura prima lucrare- Double Persephone ;
- Paulo Coelho si-a publicat prima carte Jurnalul unui mag la o mica editura;
- Beatrix Potter a publicat Povestea lui Peter Rabbit cu sprijinul familiei sale;
- Jane Austen cu romanul ei Ratiune si Simtire;
- Charles Dickens cu romanul sau scurt Poveste de Craciun;
- James Joyce cu celebrul sau roman Ulise.
Nu obtii prestigiu ca scriitor prin simplu fapt ca te publica o editura mica sau mare, ci doar atunci cand cititorilor le place sa te citeasca si te recomanda altora. Singura ta grija este de a transmite cititorilor cea mai buna carte pe care o poti scrie. Aceasta odata publicata iti va deschide multe usi si poate mai tarziu o sa alegi o alta metoda de publicare a urmatoarelor lucrari. Este adevarat ca alegand o editura mica nu o sa patrunzi usor pe rafturile librariilor, pentru ca locul unde este expusa cartea se face prin negocieri, deci platind, dar astazi internetul este marea vitrina. In el atat scriitorii publicati de edituri, cat si scriitorii autoeditati au optiuni de vizibilitate similare.
E drept ca nu o sa ai in spatele tu o mare companie de marketing, dar o sa ai niste prieteni care o sa te ajute mereu cu marketingul si distributia. Editurile mari, traditionale, fac promovarea unei carti doar cateva luni si asta alaturi de cele altor scriitori din catalogul lor, dar la o editura mica o sa ai parte de toata atentia lor. Acest lucru nu-i sinonim cu lipsa de calitate. Daca angajezi profesionisti pe fiecare etapa a editiei (ca cei de la Dreams Publishing House) rezultatul va fi excelent. Chiar si unele din marile edituri au probleme de costuri si in incercarea lor de a economisi, au renuntat la profesionisti din anumite etape ale procesului, iar calitatea editiilor lor este afectata. Sunt surprinsa sa vad numarul de erori de aspect, de corectie si mai ales lipsa de stil din unele editii. Publicarea cu un editor mare nu garanteaza un happy end.
Lumea publicarii s-a schimbat si aceasta este sansa ta. Nu te lasa pacalit. Fii proprietarul propriei carti si a drepturilor pe care le genereaza. Dreams Publishing House iti ofera un serviciu atat profesional cat si accesibil. Te va insoti in timpul procesului si te va ajuta sa iti faci cunoscuta munca. Fa primul pas spre publicare!
Stai aproape! In curand editura va lansa un curs online pentru toti cei ce doresc sa devina autori.
P.S.
Dreams Publishing House organizeaza un concurs ce se va incheia pe 13 Februarie, concurs la care poti participa achizitionand carti in valoare de minim 50 lei si care este soldat cu o tableta https://dreamspublishinghouse.co.uk/2020/12/19/regulament-oficial-campania-dreams-publishing-house-te-invita-la-concurs
9 comentarii la „Fa primul pas spre publicare!”
👍
Uite, fix de problemele enumerate de tine în acest articol m-am lovit și eu atunci când am vrut să public o carte. Dar mă bucur că prin intermediul tău am aflat despre această alternativă avantajoasă. ❤️
Foarte interesant și util,multumesc de pont,cine stie poate pe viitor voi apela și eu.
Si eu imi public a doua carte la o editura la inceput de drum si am avut placuta surpriza sa dau peste adevarati profesionisti.
Mi-ar placea sa public si eu o carte pe viitor. Mai greu cu tot procedeul, insa mi-ai oferit niste idei de lamurire!! Mersi!
Foarte util articolul tău, pentru cei care pornesc pe acest drum.
Sotul meu imi tot spune sa public o carte, un curs online mi-ar prinde bine.
Cand ai un vis, trebuie sa mergi pana la capat cu el. Exact cum a fost in cazul multor mari autori.
La capitolul asta nu am talent. Am multe povesti si imi place sa fiu o povestitoare doar ca nu cred ca as putea sa scriu o carte. Ma gandeam eu ca intampin si probleme, dar asta e