In Romania, colectarea selectiva a deseurilor este realizata intr-un mod foarte limitat si este in mare parte rezultatul unor proiecte neguvernamentale sau initiative individuale. In Craiova avem o groapa de gunoi care functioneaza partial, lucru care se simte din mirosul care acopera un sfert de oras, si care ia foc macar de cateva ori pe an. Mai avem depozitari alternative pe marginea drumului si nu inteleg cum este misiune imposibila strangerea acestora, avem taxa de salubrizare marita de 4-5 ori in mediul rural, care colac peste pupaza e insotita de o frecventa mai scazuta de colectare, avem in judetul Dolj Sistemul de Management Integrat al Deseurilor – SMID, proiect finantat din fonduri europene in valoare de 54 milioane de lei, dar care pare imposibil de implementat, asa ca nu-i de mirare ca avem acum, la nivel de tara, declansarea procedurii de infringement (sanctionare) pe deseuri din cauza poluarii.
Dupa noi, cetatenii, Comisia Europeana cere Romaniei sa adopte programe nationale de control a poluarii atmosferice si despre colectarea selectiva a deseurilor, si dupa cate stiu eu suntem deja in primul pas din infrigement. In ce costa acesta? Comisia a trimis o scrisoare de punere in intarziere, solicitand informatii suplimentare prin februarie si noi aveam la indemana un termen de doua luni in care sa trimitem un raspuns detaliat. Banuiesc ca din cauza pandemiei termenul a fost prelungit, dar tot va trebui sa fie trimis un raspuns la actuala procedura de constatare a neindeplinirii obligatiilor.
Cert este ca avem „eficienta maxima” din partea autoritatilor si ca suntem codasii Europei la elaborarea, adoptarea si punerea in aplicare a unor programe prin care sa ne limitam emisiile anuale, gestionarea si colectarea selectiva a deseurilor si a riscului ecologic reprezentat de gropile de gunoi din jurul marilor orase.
Singurele care lucreaza in slujba cetateanului se pare ca sunt ONG-urile si cateva firme private. Din acest spectru face parte si proiectul Azi pentru Maine in Comunitate, un proiect dezvoltat si implementat de Asociatia CSR Nest, finantat de Fundatia Coca-Cola, prin The New World Program, in parteneriat cu Global Water Challenge. Prin el se incearca crearea de parteneriate intre autoritatile locale (pentru care se pare ca cetateanul e doar bun de plata si nu are drepturi decat pe hartie) si companii private, totul pentru a se demara acest sector – colectarea selectiva a deseurilor Proiectul este implementat in 22 de comunitati din 7 judete din sudul Romaniei. A inceput anul trecut si o sa se incheie in 2021. Eu nu pot decat sa le urez succes si sa sper ca se va misca ceva si in judetul meu.
Ce si-au propus cei de la Azi pentru Maine in Comunitate?
Sa ajungem la minimum 25.000 de persoane din cele 7 judete din sudul Romaniei si Municipiul Bucuresti, care vor intelege importanta colectarii selective a deseurilor;
Sa organizam 24 de intalniri si dezbateri cu actori relevanti (autoritati locale, organizatii relevante), cu scopul de a imbunatati colaborarea si interventia in domeniul colectarii selective a deseurilor;
Sa dezvoltam un set personalizat de instrumente care sa sprijine atat persoanele fizice cat si comunitatile locale in intelegerea si practicarea reciclarii si colectarii selective a deseurilor.
Ce rezultate vor avea?
Un ghid destinat cetatenilor, care va cuprinde legislatia nationala in domeniul colectarii selective precum si exemple de buna practica in domeniul colectarii selective;
Un plan de actiune rezultat in urma informatiilor obtinute in timpul sesiunilor de dezbatere;
Selectarea a 50 de cetateni sau organizatii (ONG-uri, membri ai comunitatii sau companii), care vor dezvolta un sistem de colectare selectiva, pentru a putea contribui la obiectivul general al proiectului si sustinerea acestora atat financiara cat si prin consiliere/consultanta
Asociatia CSR Nest nu se afla la primul proiect implementat in zona Olteniei, noi bloggerii din ASociatia Bloggerilor Olteni i-am mai sprijinit si in implementarea proiectelor H2O (Water) – Helping To Obtain Water si Antrenat de Majorat sau Think Outside the Box cu doctorul Cristian Andrei.
Sper ca dupa superoferta platesti mai mult primesti mai putin a celor care se ocupa de colectarea selectiva a deseurilor, depozitarea si ridicarea lor din Craiova: Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara ECODOLJ, Consiliul Judetean Dolj si operatorul privat IRIDEX sa ii urmeze si respectarea tintelor asumate in fata Comisiei Europene la intrarea in UE si sa dispara riscul ecologic reprezentat de groapa de gunoi de la marginea orasului Craiova.
P.S.
Daca alesii si numitii nostri nu remediaza aceste nereguli repede, ghici cine va suporta sanctiunile Comisiei Europene? Noi, cetatenii.
12 comentarii la „Azi pentru Maine in Comunitate si colectarea selectiva a deseurilor”
E oribil ce este la gropile de gunoi… Si faptul ca inca nu e un sistem pus la punct pentru colectarea selectiva mi se pare extrem de trist.. Se pot face atat de multe in beneficiul nostru si al naturii, insa mereu se pune accent pe altceva. Sa speram ca se vor vedea schimbari!
E GREU.. DAR POT FACE MAI MULT PENTRU TOTI SA FIE BINE MAI ALES PENTRU NATURĂ DAR ÎNTOTDEAUNA FAC EI ALTCEVA
Si eu le urez mult succes in demersul asta greoi. E greu, mai ales cand de la conducere nu se ia nicio masura concreta pentru colectarea selectiva. Uneori parca ne straduim degeaba.
Of, cei de sus numai la noi si la sanatatea noastra nu se gandesc, in rest fac de toate.
Aceeasi situatie este si in Brasov. Avem o groapa de gunoi din cauza careia atat noi cat si aerul au de suferit.
Urat, pare din filmele de groaza. Un demers frumos, dar greu de realizat in aceasta tara. Tare m-as bucura ca sortarea gunoiului sa fie obligatorie peste tit.
Imaginea e infioratoare, am observat ca nu prea se tine cont de selectarea gunoiului.