Proiectul Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6

Proiectul Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6
Stau in Sectorul 6 de aproape 4 ani si compar mereu  modul de viata, actiunile, spiritul civic, proiectele din Craiova cu cele de aici. La unele castiga Craiova, la altele Bucurestiul. În scopul reducerii generării de deșeuri și a toxicității acestora, a conservării resurselor naturale  și a colectării separate a deșeurilor se desfasoara în ambele orase diferite acțiuni, cu diferite etape de la conceperea unui produs până la gestionarea deșeurilor, dar insuficiente. Este necesar ca in ambele orase să se promoveze mai mult către cetățeni producția eco responsabilă, consumul responsabil, utilizarea responsabilă a produselor/materiilor prime și alte acțiuni de reutilizare  sau pregătire pentru reutilizarea produselor aruncate. Dupa cum vezi am tpt subliniat cuvantul responsabil și asta  pentru ca deseurile noastre sunt responsabilitatea noastra, Nu putem fi simpli spectatori ai muncii celor care ne guverneaza, cu toții avem o responsabilitate individuală, deși este adevărat că o simplă atitudine personală nu va rezolva încălzirea globală sau deficitul nostru de resurse, dar participarea noastră contează.  Avem responsabilitatea de a încerca să rezolvăm problemele de mediu ale planetei noastre, începând din curtea/ cartierul/orașul/ țara noastră.  Proiectul  Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6, încearcă să sensibilizeze, responsabilizeze, educe și să ne implice activ. Am scris despre Odiseea deșeurilor în Craiova, despre cum s-a implicat  Azi pentru Maine in Comunitate si colectarea selectiva a deseurilor sau  Cum să curatam tara de deseuri alături de Let’s do it, Romania! , acum era timpul să văd și ceea ce se întâmplă în București, mai precis în sectorul 6.

Simplu ar fi să ne gândim că din moment ce ne plătim impozitele, cei care ne guvernează sunt cei care se ocupă de această rezolvare. Cu toate acestea, asta nu este suficient. Ca cetățeni, avem obligația de a cere o bună gestionare a deșeurilor de la cei care ne reprezintă, dar trebuie să ne reciclăm individual deșeurile în mod corespunzător, precum și să fim atenți la acțiunile noastre cu privire la acestea atunci când consumăm pentru a nu produce deșeuri fără discernământ. Dacă nu colaborăm, ne punem singuri piedici. Responsabilitatea noastră este clară și trebuie să ne-o asumăm conștient și eficient.

Sumar de proiect

S-au discutat mult prea multe decât aș putea eu rezuma în câteva  cuvinte, așa că am ales să încarc modulele de studii din Cursul de Comunicare și cultură organizațională al proiectului. 

ASOCIAŢIA PREOCUPAŢI DE VIITOR anunță finalizarea proiectului „Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6”, proiect derulat în parteneriat cu Primăria Sectorului 6. Proiectul a fost cofinanțat prin programul de finanțare SIPOCA,  cod proiect 151480, apel CP14/2021 pentru regiunea mai dezvoltată – consolidarea capacității ONG-urilor și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local, Componenta 1 – Apelul POCA/660/2/1/Introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică locală ce optimizează procesele orientate către beneficiari în concordanță cu SCAP/1/Introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică locală ce optimizează procesele orientate către beneficiari în concordanță cu SCAP.

Scopul proiectului a fost de a rezolva o nevoie urgentă la nivel local – managementul deşeurilor și conștientizarea despre implicarea civică. În acest sens, au fost stabilite principii și obiective în domeniul gestionării deşeurilor pe termen mediu şi lung, care au fost aliniate la noile cerinţe legislative și la noile evoluţii tehnologice din domeniu. De asemenea, participarea publicului la luarea deciziei de mediu a fost îmbunătățită prin programe de educare şi instruire a participanților la curs, în special în domeniul gestionării deşeurilor – cu prioritate pe prevenirea generării deșeurilor. 

Obiectivele specifice au fost consolidarea capacității interne a Asociației Preocupați de Viitor și a minim 5 ONG-uri din Sectorul 6 în vederea atragerii și menținerii de membri și voluntari. În acest sens, minim 50 membri activi și 30 de voluntari, împreună cu 10 aleși locali și 10 angajați ai Sectorului 6 au fost instruiți la cursul de managementul deșeurilor, cursul de comunicare internă și dezvoltare organizațională și cursul la participare publică și video participativ. Cele peste 278 de persoane total instruite au fost implicate în formularea și promovarea ”Ghidului de activism civic”.

Rezultatele vor contribui în continuare la atenuarea și adaptarea la schimbările climatice și la limitarea amprentei umane asupra resurselor naturale. Am urmărit utilizarea eficientă a resurselor naturale și antropice, transformarea oamenilor din „eco-indiferenți” în persoane interesate de probleme de mediu, dezvoltarea unei formule moderne de educație de mediu, dezvoltarea unei relații directe a oamenilor cu natura, dezvoltarea unui simț al responsabilității individuale și comunitare în raport cu natura.

Data de începere a proiectului a fost 1 septembrie 2022, iar perioada de implementare a fost de 15 luni.

Valoarea totală a proiectului care a făcut obiectul contractului de finanțare a fost de: 402.854,12 de lei, din care finanțarea nerambursabilă este de maximum 394.797,04 lei (reprezentând 98%), iar cofinanțarea din partea Asociației Preocupați de Viitor a fost de 8.057,08 lei (reprezentând 2%).

Detalii despre proiect puteți găsi pe pagina web: https://preocupatideviitor.org/

Contact Manager de proiect, Dipl. Ing. Dănuț Stanciu, danut@preocupatideviitor.ro

ong@preocupatideviitor.org, telefon: +4 0747 121 232

3 comentarii la „Proiectul Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.