Ce gateste un chef la Lacul Cincis si cateva vinuri nobile

Dupa vizita la grupul de firme AVIS 3000, adica la complexul avicol integrat, una bucata magazin din lantul cu produse alimentare „PRO HD & AB”, cafeneaua dependenta de cultura „Jos Palaria” si in plus plimbarea prin Tinutul Padurenilor, mi-era o foame de-as fi mancat si lemne. E drept ca existase varianta de a sari peste vizitarea Tinutului Padurenilor si de a ajuta in bucatarie pe Alexandru Hora, simpaticul ocupant al locului doi al celui de-al doilea sezon MasterChef, dar m-am simtit intimidata de el si in plus voiam sa descopar frumusetea naturala a tinutului. Vrei sa afli ce gateste un chef in sanul naturii si cum am asezonat mancarea lui cu cateva vinuri nobile? Urmeaza-ma!

Nu-s noua in lumea bucatariei, dar nu stapanesc cine stie ce abilitati de gatit. Imi construiesc fundatia de vreo treizeci de ani incercand sa-mi extind repertoriul culinar, dar cel mai bine ma descurc la a aprecia mancarea facuta de altii. Pana acum cativa ani ma consolam cu gandul ca Julia Child a invatat sa gateasca dupa 50 de ani, dar acum caut exemplul unui chef care sa se fi apucat dupa 60.  Stiu, ar trebui sa practic mai mult, sa stau pe langa cei buni, sa fur meserie, dar de data asta mi-am exersat abilitatea de critic culinar. As face cariera in acest domeniu, sunt destul de pretentioasa si mofturoasa.

Ce gateste un chef la Lacul Cincis si cateva vinuri nobile

Ce gateste un chef in sanul naturii

Un alt motiv pentru care nu ma afisez in public gatind este faptul ca n-am aptitudini de taiat cu cutitul. Acum vreo cinci ani am dat o proba pentru a deveni asistenta lui Toni Delaco si m-au uimit celelalte fete cu viteza si  precizia cu care manuiau cutitele. Eu insa stau bine la capitolul teorie, stiu cum ar trebui sa utilizez aderenta lamei pentru echilibru si control, stiu tipurile de taieturi cu denumirile din franceza: Macédoine, Parmentier, Carré, Batonnet, Julienne, Brunoise, Paysanne, Chiffonade, Rough Chop. Atat. Deocamdata imi ajunge teoria pentru ca -mi tine degetele intregi si manichiura intacta.

Arta gatitului incepe cu ceva simplu, cu cele mai bune ingrediente.  Complexul Avis 3000 a fost furnizorul nostru de carne si produse din carne si dupa cum stii sunt renumiti datorita faptului ca produc carne neinjectata, necolorata chimic sau natural, fara hormoni sau alte inovatii nocive ale industriei alimentare. Mai multe vei gasi in articolul –In vizita la grupul de firme AVIS 3000 (1)- Tu stii ce mananci?

Stii ce recomand eu oricui care se apuca sa gateasca cu carne? Sa cumpere cea mai buna carne pe care si-o permite. In cazul nostru, cea mai buna carne de pui, cea de la AVIS 3000, nu costa mult, si-o permite oricine.

Daca vrei sa afli mai multe despre calitatea produselor lor, procesele de productie, tehnologizare, pasiunea oamenilor care lucreaza aici iti recomand sa citesti articolul – In vizita la grupul de firme AVIS 3000 (2) –Povestea de succes a complexului avicol integrat AVIS 3000.

Esti curios sa afli ce a facut Alexandru Hora din puisorii de la AVIS 3000? Aripile, cotoaiele dupa o asezonare generoasa au mers la gratar, iar pipotele si inimile la o supet tocanita facuta la ceaun, pe foc de lemne, si langa care a tronat o mamaliga (facuta tot pe foc de lemne). O sa zici ca nu-s cele mai impresionante feluri de mancare pe care un chef le poate face. Da, dar ce oare ar fi mers mai bine in decorul Lacului Cincis decat ceva simplu gatit in natura? Nimic nu-i mai bun decat carnea imbratisata de stralucirea portocalie a focului si inmiresmata de o coloana de fum de-ti face ochii sa lacrimeze. Ce echipamente elaborate, ce  gratare scumpe, pirostriile si gratarul clasic sunt cele mai bune. Uita-te la foc ca la mod de a incarca si parfuma cu straturi adanci de aroma, armonie si cuibareste alimentele deasupra miezului topit al focului pana pielea li se innegreste si devin vizibil suculente. O fi focul deschis incomod datorita valurilor de caldura si intepaturilor fumului, dar ce rezulta din actiunea lui ti se topeste in gura si are o aroma de fum mirifica. Lasa focul sa-ti metamorfozeze mancarea si foloseste-i forta intr-un mod creativ.

Ce gateste un chef la Lacul Cincis si cateva vinuri nobile

Sa-ti mai spun cum au iesit cotoaiele in urma focului furibund? Aveau o crusta caramelizata, crocanta cu textura lipicioasa, aroma deplina, culoare frumoasa si erau atat de fragede de ti se topeau in gura.

Am mai invatat ceva de la Chef, pe langa ingredientele de baza mai trebuie puse in mancare si altele versatile care sa ofere si sa genereze textura, sa lumineze, sa finiseze, sa echilibreze aroma, sa imbogateasca mancarea. Tata Tinu a facu senzatie cand a scos la lumina catea trufe si le-a ras fin deasupra tocanitei din farfurile flamande. Delicios. Prin asta se detaseaza un chef de un bucatar.

Degustarea vinurilor de Samburesti

Si cum nicio bucurie nu vine singura, la masa am avut parte de-o surpriza lichida din cateva vinuri nobile de la Cramele Sâmburești si a apei de la Aqua Carpatica. Vinurile au fost:

  • Sauvignon Blanc – Domeniile Samburesti;
  • Chardonnay – Domeniile Samburesti;
  • Roze – Domeniile Samburesti;
  • Merlot – Domeniile Samburesti;
  • Chardonnay Chateau Valvis
Ce gateste un chef la Lacul Cincis si cateva vinuri nobile

Anumite preparate pot fi imbunatatite la nesfarsit datorita catorva vinuri nobile. Fiecare-si alege cuplul iconic dupa gusturile sale si fiecaruia ii place  sa testeze diferite imperecheri. In fiecare caz, mancarea este steaua dupa care ne ghidam in selectia vinului, pe principiul nu al dublarii gustului, ci al inmiirii. Eu sunt de partea filozofiei de imperechere ce sustine contrastul. Selectez de obicei vinurile ale caror profil este contrastant cu ce-i in farfurie  si astept sa vad daca am reusit sa creez o imperechere complexa si stratificata. Cum gratarul era usor picant si cu un profil bogat am deschis seria degustarii cu un vin proaspat, elegant, foarte aromat, cu ceva nuante erbacee, aciditate ridicata, demisec si cu gust fructat – Sauvignon Blanc – Domeniile Samburesti.

De obicei Sauvignon Blanc este baut la aperitive fiind insotit de masline, peste, fructe de mare, branzeturi lenese, dar merge bine si cu primele feluri de mancare de genul salatelor cu rosii, ardei sau fructe. Cu gratarul merge strasnic daca nu sunt la mijloc ceva sosuri care sa-l distorsioneze. Acest vin iti da sentimentul de imbogatire si-ti produce emotii. Unii ar zice ca este probabil cea mai faimoasa varietate de vin si ca este acum la moda, dar nu de aceea il glorific, ci  pentru ca atinge perfectunea, chiar daca nu provine din Bordeaux. Este aromat, mineral, proaspat, cu corp, prezinta o serie de acizi notabili, are personalitate si ceva amintiri erbacee, ce sa-i mai ceri? Ma inspira si numele lui: sauvage care inseamna „salbatic” si blanc, care inseamna „alb”. Sa-ti mai dau un motiv pentru care iubesc eu acest soi de vin? Recoltarea tarzie a acestor struguri poate produce niste excelente vinuri licoroase.

Vezi si: Dragostea e un pairing bun. Cuplul roial Irish Cheddar Delaco D’Exceptie si Cabernet Sauvignon Domeniile Samburesti    si         Proiect didactic: Educatia papilelor gustative cu Samburesti si DelacoCe gateste un chef la Lacul Cincis si cateva vinuri nobile

Dupa gratarul cu carnea usoara au urmat niste paste si tot la fel Sauvignon-ul Blanc a fost cel care s-a pliat cel mai bine pe preparat. Desi unii au ales la paste Chardonnay eu zic ca cel mai bine a corespuns intensitatii bogatiei ingredientelor -Sauvignon Blanc, pentru ca a oferit aciditatea racoroasa necesara pentru a ne improspata palatul. Pentru tocanita de pipote cred ca cel mai bine a mers Merlot-ul. Vinurile Merlot sunt cateva vinuri nobile de o culoare intensa care te atrag din prima clipa, cu o rezistenta alcoolica ridicata si cu arome picante. Ma mai atrage la el si denumirea „petit oiseau noir” (puiul negru).

Uitasem sa adaug cateva vorbe despre Chardonnay Chateau Valvis, vinul medaliat international de curand cu aur la concursul Vinalies Internationales de la Paris. Sa obtii recunostere din partea Uniunii Oenologilor Francezi nu-i putin lucru si caracteristicile soiului oltean i-au dat acestui vin textura, calitatea deosebita si personalitatea ca sa fie  apeciat la nivel international. Numele Chardonnay deriva din latinul „Cardonnacum”  care inseamna „Pamantul lui Cardus” sau „Pamantul cu ciulini”, si se pare ca aceasta legatura stransa cu pamantul impreuna cu vinificarea in butoaie de stejar ii ofera nota particulara care te face sa te indragostesti imediat de el.

Chardonnay Chateau Valvis are o aroma tandra si discreta de flori de pomi fructiferi plus aroma de paine proaspata data de butoaiele de stejar. Iti da senzatie de volum in gura, are onctuozitate si persista. Nobilitatea nu-i este data de numele aristocrat, ci de soiul bun de struguri, terroir si asa rezulta  gustul distins, catifelat si rafinat. Nota dominanta mi s-a parut cea de migdale, dar am mai gasit si note de fructe exotice amestecate cu vanilie.

Samburesti pozitioneaza aceste cateva vinuri nobile romanesti in contextul international la nivel foarte inalt, iar maiestria chefilor nostri in preparate culinare le egaleaza. Daca esti in mijocul naturii si te intrebi ce fel de mancare ar fi mai potrivit, apeleaza la metodele si retetele traditionale plus ingrediente naturale, sanatoase. Bucataria romaneasca a avut suficient timp sa se rafineze, sa sintetizeze si sa evolueze adaptandu-se obiceiurilor si gusturilor noastre.

Booking.com

#PrinHD este un eveniment organizat de Călin Bobora și Cosmin Bachnev, evenimentul fiind sponsorizat de AVIS3000. Ne-au fost alături magazinele PRO HD & AB, Cafeneaua Jos Pălăria, Restaurantul Bistro ”Hai la Tinu”, cotidianul Glasul Hunedoarei , Cramele Sâmburești si Aqua Carpatica.

Curioasa lume a vinului

Enciclopedia vinului de Madeline Puckette

Enciclopedia vinului de Madeline Puckette

Vin si divin - Jean-Robert Pitte

Vin si divin – Jean-Robert Pitte

Istoria sticlei de vin de Jean-robert Pitte

Istoria sticlei de vin de Jean-robert Pitte

Expert in vin in 24 de ore de Jancis Robinson

Expert in vin in 24 de ore de Jancis Robinson

21 de comentarii la „Ce gateste un chef la Lacul Cincis si cateva vinuri nobile

  1. Poate ca nu esti cea mai buna la gatit, dar la povestit esti cu siguranta, pentru ca mai introdus in atmosfera de acolo. Am invatat si eu dupa 30 de ani ca atunci cand vrei sa mananci bine trebuie sa alegi cea mai buna carne si sa o insotesti cu un vin bun.

  2. Cat de frumos! Ce poate sa te deconecteze mai mult de viata de zi cu zi, decât o ieșire ca aceasta, cu prieteni dragi alături, mâncare gustoasa și vinuri alese!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.