Crama Avincis de pe Domeniul Vila Dobrusa a fost inaugurata a doua zi de Rusalii a anului 2011 si ca o aducere-aminte a bucuriei acelor zile, in fiecare an familia Stoica organizeaza pentru prieteni un eveniment, Picnicul Avincis. De patru ani ASociatia Bloggerilor Olteni a fost onorata ca membrii ei sa fie invitati la acest eveniment.
Cuprins
Picnicul Avincis 2019. Adevarata fericire trebuie impartasita
Adevarata fericire trebuie impartasita cu cei dragi, vibratiile pozitive se directioneaza catre ei si astfel lumea devine mai buna. De la amfitrioni am invatat ca nu suntem o insula, viata este mult mai placuta si bucuria se dubleaza atunci cand impartim momentele fericite. In aceste timpuri materialiste impregnate mult prea tare de egoism, aroganta, lacomie, nerabdare, mai exista persoane care isi sustin bucuria, fericirea, impartind experientele pozitive, fericirea, lucrurile pentru care sunt recunoscatori. Un medic castigator al premiului Nobel, Albert Schweitzer, a spus : „Fericirea este singurul lucru care se multiplica atunci cand este impartita”.
Picnicul Avincis 2019. Vibratii. Noi scriem pentru voi.
Asociatia Bloggerilor Olteni a fost onorata sa fie invitata timp de patru ani consecutivi la Picnicul Avincis si astfel sa se conecteze cu energia lichida a locului ce irupe din vita de vie ce amprenteaza dealurile Dragasanilor. Vibrațiile locului sunt reale, iar noi mereu incercam sa le transmitem mai departe, catre cititorii nostri. Incercam sa imbunatatim macar un pic lumea in care traim, iar a va spune voua despre acest moment fericit are beneficii mult mai mari decat daca ne-am aminti acest lucru intre noi sau am scrie numai pentru noi. Noi scriem pentru voi.
Picnicul Avincis 2019. Sarbatoarea populara, Rusalii
La 40 de zile dupa Pasti se sarbatoreste Inaltarea Domnului. Peste aceasta sarbatoare se suprapune sarbatoarea populara, Rusalii, sincretismul facand greoaie disocierea practicilor crestine de cele precrestine. Numele de Rusalii are legatura cu vechea sarbatoare romana Rosalia. Atunci se puneau trandafiri pe morminte. Cu timpul s-au adaugat alte traditii cum ar fi sarbatoarea agricola evreiasca, timp de bucurie cand se dadea parga din roadele pamantului, rusalcele slave, crestinismul popular.
Rusaliile mai sunt numite si iele, fiind un fel de zane rele ale apei, fiinte fantastice de care trebuie sa te feresti. Provoaca rau in comunitate, innebunesc, pocesc oamenii, daca nu le respecta zilele. De partea celalta, cea buna, se afla calusarii. Ei apara prin dansul lor comunitatea, vindeca si repara raul provocat de Rusalii. Dansul calusarilor este un ritual vechi de secole, o valoroasa creatie populara de origine precrestina si un spectacol impresionant, fiind primul inscris pe lista UNESCO, in 2008.
Valori identitare importante- Calusarii
Pe Domeniul Vila Dobrusa cunosterea valorilor identitare importante la nivel national este fundamentala, astfel ca in aceasta zi de sarbatoare, Picnicul Avincis, nu puteau lipsi calusarii pentru a izgoni spiritele rele cu dansul si clinchetul clopoteilor legati la picioare, dar si pentru a ne incanta cu zborul dansului lor. Daca anul trecut a fost un ansablu alcatuit din adulti, anul acesta ne-au incantat cu jocul lor copii din Ansamblul Strugurelul. Dansul calusului n-a fost singurul prezent, ci au fost mai multe printre care unul pe care eu l-am vazut pentru prima data. In acest dans era reflectat profilul viticol al zonei ca parte din ritualurile agrare care dominau spiritualitatea strămosilor nostri si asta in contextul relationarii om-natura. Stiu ca toate comunitatile satesti se caracterizeaza prin elemente traditionale legate de cultura locului, dar acest joc mi s-a parut special. Fetele si flacaii purtau ghirlande din frunze de vita de vie si araci, iar cu ajutorul lor au redat prin dans tot parcursul vitei de vie de la plantare pana la culesul de roade. Acest joc, spectacol regal de dinamism si culoare ne-a transmis tuturor o parte din energia degajata de dansatori şi melos. Frumusetea jocului a mai fost accentuata si de eleganta costumului popular, involburarea fustelor si a fotelor puse in valoare prin piruetele tinerelor dansatoare sustinute ferm in dans de catre baieti.
Covorul Oltenesc- Autenticitatea traiului si a sarbatorilor rurale
Autenticitatea traiului si a sarbatorilor rurale a mai fost prezenta la Picnicul Avincis si datorita covoarelor oltenesti, iilor realizate de catre mainile harnice ale lucratoarelor de la Covorul oltenesc. Dorinta de a pastra si transmite mai departe obiceiuri stravechi, de a conserva elementele populare si traditiile specifice zonei Olteniei a impulsionat-o pe Anca Lozan Dumitrescu sa deschida un atelier de tesatorie. Astfel ea reuseste sa mentina in viata una din activitatile tipic rurale ale Olteniei, tesutul, transmitand mai departe regulile si obiceiurile conexe acestuia catre tanara generatie. Aceste ii si covoare tesute si brodate manual sunt bogat decorate, iar din plasarea, compozitia modelelor geometrice, vegetale, zoomorfe si atropomorfe rezulta efecte cu adevarat artistice. Toate formele stilizate sunt de inspiratie naturala si autentic oltensti avand de partea lor o coloristica deosebita.
Un pahar de vin te binedispune
M-am simtit la Picnicul Avincis ca la nunta regelui trac Cotyso I -„pe covoare frumoase, tarabosteşi pletoşi cu părul uns şi lins…erau serviţi din vase de aramă, nu înainte ca însuşi regele să fi gustat mâncărurile, în sunete de fluiere şi chitare” I.C.Drăgan, Noi tracii. Acum imi dau seama ca n-am spus o vorba despre vinurile cramei, dar sper ca ti-ai dat seama ca felul petrecaret al oltenilor ar fi incomplet fara un pahar de vin care sa-i binedispuna. Oltenii abordeaza la fel de serios petrecerile ca si familia, traditiile, credintele si nicio sarbatoare nu poate avea loc fara ca bucatele alese sa nu fie stropite de un vin nobil.
De ce merg in fiecare an la acest picnic?
Am fost intrebata de un prieten mai carcotas de ce am raspuns afirmativ la invitatia familei Stoica de a le fi alaturi si in acest an,la Picnicul Avincis, nu mi-a ajuns faptul ca am mai fost prezenta de trei ori? I-am raspuns cu sase argumente: am motivatii, perceptii, experiente trecute, preferinte, informatii si asteptari.
Ma motiveaza aceasta experienta a turismului vitivinicol, arhitectura deosebita a cramei, a conacului, cea peisagistica, pozitionarea cramei. Ca si perceptii aceasta este o calatorie senzoriala a vinului, alimentelor, a locului fascinant.
De experiente trecute ce sa mai zic, am fost prezenta acum a patra oara, dar nu stiu cum sa masor gradul de bucurie, incantare. Mi-a placut la maxim. Experienta are loc deja intr-o atmosfera familiara derivata din ospitalitatea gazdelor, prezenta podgoriei, activitatea de vinificatie, arhitectura specifica. Ideologia Cramei Avincis este cea de a renaste vinul romanesc, imbinand traditiile cu modernismul.
Preferintele mele vinicole includ cateva soiuri specifice zonei: Cramposie, Negru de Dragasani. Sunt o iubitoare de vin, cu cat de cat experienta datorita degustarilor organizate timp de trei ani, de noi, ASociatia Bloggerilor Olteni si sunt curioasa asupra metamorfozei de la strugure pana la licoarea bahica. Vreau mereu sa aflu informatii despre orice este implicat in procesul vinicol, dar si despre celelate elemente conexe.
Experiente inedite la Crama Avincis
Asteptarile imi sunt mari, oferta vinicola a ridicat in aceasta zona stacheta foarte sus, concurand de la egal la egal cu vinuri frantuzesti renumite. Vinurile Avincis au primit numeroase distinctii internationale de-a lungul anilor. Aici exista o combinatie unica de terroir, soiuri si traditii vitivinicole cuprinzand fizicul, culturalul si naturalul. Ideologia Cramei Avincis este cea de a renaste vinul romanesc, imbinand traditiile cu modernismul. Locul este unul de seama pe harta turismului vinicol iar daca doresti sa afli mai multe poti opta pentru un tur ghidat: degustari de vinuri, vizita la crama, plimbari prin vie sau te poti caza intr-unul din apartamentele de lux ale complexului arhitectural construit de catre arhitectul Alexandru Beldiman. Mai multe despre arhitectura locului poti citi in articolul Amprente de viata la Vila Dobrusa. Rezerva acum o experienta inedita la Crama Avincis.
Adresa
Adresa:
Domeniul Viticol Vila Dobrușa
Strada Valea Caselor nr. 1A
cod 245 700, Drăgășani
județul Vâlcea, România
Vibratie pozitiva
Sunt fericita si recunoscatoare pentru ca am putut participa la bucuria gazdelor si vreau sa trimit catre voi aceasta vibratie pozitiva, indemnandu-va sa spuneti pentru ce ii sunteti recunoscatori Vietii, Universului, Divinitatii. La randul lor, vor raspunde oferindu-va seturi de experiente care sa va valideze aceste ganduri, credinte, sentimente, posibilitati avute, cunostinte acumulate, lucruri, etc. Totul este o forma de energie, tot ce credem, spunem, facem emit vibratii catre lume. Nu uita sa-ti faci exercitiul de recunostinta. Asta inseamna ca ori de cate ori ti se intampla ceva pozitiv: esti fericit, bucuros, recunoscator, imparte aceste emotii cu cei din jur. Daca acestia sunt cu adevarat langa tine, vor impartasi bucuria si fericirea ta. A incerca sa fi fericit poate parea un efort egoist, dar este de fapt un obiectiv important de urmarit nu numai pentru tine, ci pentru toata comunitatea ta.
20 de comentarii la „Picnicul Avincis 2019 – Crama Avincis in straie de sarbatoare”
Ce eveniment frumos, nu am vizitat niciodata o crama, desi mi-ar placea foarte mult. Mi se pare minunat, de asemenea, ca ati reusit sa creati o asociatie a bloggerilor și participati impreuna la astfel de evenimente.
Tare mi-ar placea sa am si eu posibilitatea de a merge la o crama.
Ce interesant. Nu am aflat pana acum de aceasta sarbatoare.Felicitari pentru participare. Iar locul e minunat. Traditional, natural, romanesc, superb.
Tu ma faci s avreau sa ma mut la Craiova 😀 Se vede ca a fost un eveniment foarte fain. Ma bucur pentru voi ca sunteti uniti si participati des la evenimente.
Cat de frumos pare sa fi fost! Zau ca va invidiez pentru multitudinea de evenimente frumoase la care participati.
A fost o atmosfera tare frumoasa. Ti-am admirat pozele
Totul a fost la superlativ. Te-ai distrat pe cinste
Cred că este foarte fain să ai parte de astfel de evenimente alături de colegii bloggeri. Interese și pasiuni comune, schimb de idei și scris din suflet. Toate la, sau de la un pahar de vorbă… pardon, de vin. Frumos!
Ce frumoasa pare locatia!
Oare se organizeaza si evenimente?
Crama se afla in circuitul turistic enologic romanesc, asa ca ii poti contacta si organiza un tur cu degustare sau mai bine, te poti caza la ei si astfel poti petrece clipe de neuitat impreuna cu familia.