Cu totii dorim sa fim cei mai buni parinti pentru copii nostri, dar nu-i usor. Am constat asta pe pielea mea. A fi parinte modern inseamna a avea la indemana intreg internetul si dilemele derivate – in sfaturile cui sa ai incredere. Printre primele probleme cu care m-am confruntat ca proaspata mamica au fost raspunsurile la intrebarile: Care este cea mai buna formula de apa imbuteliata pentru copilul meu? Ce fel de proprietati trebuie sa aiba? La ce anume sa ma uit cand o cumpar? Ce marca de apa imbuteliata recomanda pediatri romani? Pentru formula de lapte praf este bine sa folosesc apa oligominerala? Aceste intrebari au aparut la mine destul de devreme deoarece fetita mea a fost hranita cu o formula de lapte praf ce necesita aport de apa. Care apa?
Cuprins
Cand pot bea bebelusii apa?
Orice aliment pe care il dam copiilor nostri contribuie la sanatatea si fericirea lor. Chiar si apa. De fapt apa este elixirul vietii, dar World Health Organization nu recomanda introducerea acesteia in alimentatia bebelusilor, pana la varsta de 6 luni. Pana atunci, ei primesc toata hidratarea de care au nevoie din laptele matern sau formula de lapte praf, chiar si pe perioadele de canicula. Masa corporala a unui adult este alcatuita din 55-60% apa, pe cand la un bebelus ajunge la 75% apa. Dand apa bebelusului prea devreme riscam sa-l intoxicam datorita faptului ca rinichii sai sunt in curs de dezvoltare si nu pot suporta un volum mare de apa. Intoxicarea cu apa apare cand prea multa apa dilueaza concentratia de sodiu din organism suparand echilibrul electrolitic si provocand umflarea tesuturilor. In plus, cantitatea de apa il face sa se simta satul, impiedicand dorinta sa de a se hrani.
Care apa se recomanda in pregatirea laptelui praf?
Ce faci in cazul bebelusilor hraniti cu lapte praf? Aceasta formula se prepara cu apa. Care apa? Daca pana acum gasirea formulei de lapte potrivite era una din preocuparile tale de proaspat parinte, te anunt ca pentru a completa efectele prepararii lui ai nevoie si de apa potrivita. In calitate de parinte te intrebi care apa este cea mai sigura si mai buna pentru copilul tau. Fetita mea a fost hranita cu o formula de lapte praf si nu stiam cu ce fel de apa sa-l prepar. Dilema a fost: Care apa se recomanda unui bebelus?
Calitatea apei poate fi gustata, dar mai presus de toate, ea este stabilita stiintific. In prima faza am intrebat doctorul, dar raspunsul sau nu a fost convingator, asa ca am inceput sa caut studii pe internet si sa intreb alte mamici. Se pare ca, atunci cand devenim parinti, vrem, nu vrem, este absolut necesar sa ne transformam in specialisti. Ne informam din cat mai multe surse, supraincarcandu-ne cu informatii si fapte ce trebuie invatate. Eu sunt adepta internetului, dar am descoperit ca are atat de multe informatii pentru ceva atat de simplu, apa.
Apa de la robinet?
E cea mai accesibila optiune, daca locuiesti intr-un oras este tratata pentru poluanti si bacterii, iar multi pediatri iti vor spune ca e bine sa expui copilul la ea de la o varsta frageda. La fel si al meu, dar eu n-am fost de acord. Am citit o statistica care spunea ca plumbul se gaseste in apa a 80% din case datorita infiltratiilor din apa de suprafata, plumbului din tevi, armaturi, lipituri. Stiam ca s-au inlocuit marea majoritate a tevilor de plumb, dar e posibil sa mai existe la blocurile si casele vechi. Oricum sistemele centralizate de purificare nu trateaza apa cu scopul de a o curata de plumb. Alta problema o poate constitui folosirea tevilor de cupru, se poatepolua apa potabila transformand-o in nepotabila si toxica prin cuprul ca atare si oxizii de cupru dezvoltati. Exista o solutie simpla pentru aesti agenti poluanti si anume utilizarea unui filtru, dar in ciuda filtrarii apa poate fi contaminata cu altceva: bacterii si virusi. In alte dati aceasta apa are un gust ciudat, iar varianta fierberii si apoi a racirii ei este un proces indelungat si complicat. Daca o adaugi la formula de lapte praf la temperatura inalta poate elimina bacteriile bune din el, daca o racesti de asemenea poate reprezenta un risc pe care nu vrei sa ti-l asumi. In judetul in care locuiesc, Dolj, in apa de baut exista concentratii mari de nitrati, peste limita admisa de 50 mg/l, asa ca nu am vrut sa-mi asum niciun risc si copilul meu n-a baut deloc apa de la robinet.
Apa filtrata?
Aceasta varianta este asemanatoare cu cea a apei de la robinet, le diferentiaza doar filtrul de uz casnic. Acesta ajuta la imbunatatirea calitatii apei, dar nu mereu indeparteaza toti contaminantii, desi unii producatori insista ca filtrele lor reduc la zero cantitatile de substante nedorite. Am taiat-o si pe ea de pe lista.
Frica de apa contaminata a facut din apa imbuteliata alegerea populara pentru multe familii, dar duce in mod inevitabil la urmatoarea intrebare: alcalina, distilata sau minerala? Care dintre aceste ape este cea mai sigura pentru bebelusul tau?
Apa alcalina?
Mai noua pe piata, apa alcaina este recomandata pentru hidratare, echilibrarea pH-ului si inlocuirea electrolitilor, dar nu si pentru copii, doar pentru adulti. La copii mici poate fi periculoasa.
Apa distilata?
Apa distilata este una dintre cele mai sigure forme de apa, deoarece a fost vaporizata si condensata inapoi in lichid. Toate impuritatile sale initiale au fost extrase prin procesul de distilare, care fierbe apa si apoi colecteaza aburul intr-un rezervor steril. Rezulta eliminarea tuturor reziduurilor solide care pot include metale toxice si substante chimice, dar si inlaturarea tuturor mineralelor. De aici discutia se complica, aceasta apa este ba recomandata, ba nu. Unii doctori spun ca nu este sigura pentru a fi bauta in mod regulat ducand la multe probleme de sanatate, altii o recomanda. Atata timp cat este controversata, eu nu as apela la ea nici macar pentru consumul propriu, darmite pentru un bebelus.
Apa minerala naturala
Usor de procurat, avand cu o multime de nutrienti, ambalata in containere sigure, ea este varianta cea mai la indemana a unui parinte. Desi datorita faptului ca are pH-ul mai mare decat 7 ai fi tentat sa o incadrezi tot ca apa alcalina, se deosebeste mult de aceasta. Aceasta apa contine cantitati mai mari de minerale dizolvate si, de obicei, este extrasa din apele subterane sau din apa de izvor subterana. Apa imbuteliata naturala pentru copii este buna atata timp cat nivelul mineralelor dizolvate (sodiu, sulfat, fluorura) este scazut. De ce spun asta? Pentru ca apa aceasta se imparte in trei tipologii in functie de cantitatea de minerale dizolvate: apa minerala, minerala medie si oligominerala.
Apa minerala-acest grup include clea mai cunoscute ape terapeutice. Pentru a evita efectele secundare cauzate de utilizarea necorespunzatoare, consumul acesteia in scopuri terapeutice ar trebui sa fie supus supravegherii medicale, datorita concentratiei diferite de saruri. In niciun caz nu se recomanda copiilor mici.
Apa oligominerala– este cea mai buna bautura deoarece are proprietati de curatare a rinichilor, prin urmare, ea este caracterizata prin efecte diuretice dovedite. Reziduul total este cuprins între 50 și 500 mg / l. Ea este apa ideala pentru bebelusul tau si pe ea am ales-o si eu.
Apa minerala medie– este in mare parte bogata în bicarbonati. La fel ca apa oligominerala, se caracterizeaza prin efecte diuretice, care scad odata cu createrea reziduurilor uscate. Reziduul sau uscat este cuprins intre 500 si 1500 mg / l. Nu se recomanda bebelusilor.
Studiu APC. Cerinte pentru apa destinata bebelusilor si copiilor mici
Conform unui studiu al APC Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, apa destinată hidratarii si pregatirii hranei bebelusilor trebuie sa indeplineasca următoarele cerinte:
„- slab mineralizată – conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 500 mg/l;
– conţinutul de sodiu este mai mic de 20 mg/l;
– corespunde pentru prepararea alimentelor destinate sugarilor – numai după efectuarea de teste clinice conform pct. 4 al cap. II din anexa nr. 1 din HG nr. 1020/2005 şi cu respectarea conţinutului în NO3 prevăzut în anexa nr. 4 din HG nr. 1020/2005;
– conținutul de nitrați este mai mic de 50 mg/l;
– conţinutul în fluoruri să fie mai mic de 1,5 mg/l. Apele potabile cu un conținut de fluoruri mai mare de 1,5 mg/litru nu sunt recomandate pentru consumul regulat al sugarilor şi copiilor sub 7 ani.”
Dupa un studiu intens de care cred ca te-am convins, am ales pentru completarea hranei fetitei mele cea mai buna apa, apa oligominerala si anume apa oligominerala naturala de la Aquatique.
Apa oligominerala… Ce este?
Oligomineral – oligo, prefix provenit din termenul grecesc ὀλίγος care insemna”putin”, indica aici cantitatea mica de substante prezente in compozitia chimica a apei. Nivelul scazut de saruri minerale este datorat de doi factori, viteza mare de curgere prin subteran si adancimea profunda a bazinului subteran, cat sa inhibe mineralizarea completa.
Apa este formata din doi ioni de hidrogen si unul de oxigen, dar apa gasita in mod natural pe planeta noastra are in cadrul său multe alte substante. De exemplu, apa proaspata intalnita in puturi, rauri si lacuri contine, de asemenea, bacterii, minerale anorganice, metale grele, hidrocarburi si multe alte elemente poluante. Vorbind despre apele minerale, cu cat este mai mica valoarea reziduului fix, cu atat va fi apa mai „usoara”. Reziduul indică cantitatea de substanta solida dupa evaporarea intr-o capsula de platina, calibrata, a unei cantitati de apa. La apele oligominerale, aceasta valoare se incadreaza intre 50 si 500 mg / l, ceea ce le face potrivite pentru consumul zilnic. Sub 50 mg / l sunt definite ca „minim mineralizate”, in timp ce deasupra 500 mg / l sunt denumite ca „bogate in saruri minerale”.
De ce se recomanda apa oligominerala la copii mici?
- este rapid absorbita de celulele corpului uman si la fel de repede expulzata fiind filtrata usor de catre rinichi.
- contribuie la reducerea retentiei de lichide prin urinare.
- datorita proprietatilor diuretice semnificative este o contributie excelenta la detoxificarea corpului si accelerarea functiilor metabolice.
- favorizeaza eliminarea unor substante cum ar fi acidul oxalic, azotul ureei, clorura de sodiu si acidul uric, care sunt absorbite in organismul uman si care cauzează adesea infectii bacteriene si fungice
De ce apa oligominerala Aquatique?
Chiar daca o sa te plictisesc o sa-ti spun ca exista Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 978/2006 privind etichetarea apei minerale naturale imbuteliate utilizate in alimentatia sugarului, in conformitate cu art. 25 din Hotararea Guvernului nr. 1.020/2005 pentru aprobarea Normelor tehnice de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale. Acesta precizeaza ca apele minerale naturale plate cu mineralizatie scazuta (oligominerale) sunt alegerea optima pentru hrana sugarilor si hidratarea copiilor. In Romania nu sunt multe ape care sa indeplineasca acest normativ, eu stiu acum doar patru: Bebe Bucovina, Aquatique, Izvorul Minunilor, Aqua Carpatica. Cand era fata mea mica exista una singura: Aquatique. Chiar daca intre timp au mai aparut alte ape oligominerale pe piata, eu am ramas fidela Aquatique si timpul mi-a dat dreptate. Bucovina a avut parte de publicitate negativa datorita unor denumiri diferite de ape care aveau aceeasi compozitie, dar erau comercializate la preturi diferite, Izvorul Minunilor la fel este sub semnul intrebarii cum ca ar oferi apa potabila „imbunatatita” cu bioxid de carbon. Aqua Carpatica Kids mi se pare mult prea noua pe piata aparand doar de un an pe cand anul trecut compania Romaqua Group a sarbatorit 10 ani de la lansarea pe piata a apei oligominerale naturale plate Aquatique. In aceste conditii poti vedea de ce apa oligominerala Aquatique este aproape de inima noastra, a venit in familie ca un pas natural si firesc si continua sa ne hidrateze. Fata mea a crescut sanatoasa si datorita ei. In plus, Romaqua Group are in portofoliul sau pe langa apa oligominerala Aquatique inca 8 branduri foarte cunoscute si indragite de catre romani: Borsec regina apelor minerale romanesti apa minerala naturala Stânceni, bauturile carbogazoase racoritoare Giusto, liderele pietei de bauturi racoritoare plate Giusto Natura, bautura energizanta Giusto Elektrik, berile Albacher, Dorfer si Mühlbacher.
Medalii, atestari ale succesului brandului 100%romanesc
Apa minerala naturala Aquatique este atestata clinic de catre Societatea Romana de Pediatrie, de catre Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu” si se autorecomanda, precizand pe eticheta mentiunea ” corespunde pentru prepararea alimentelor destinate sugarilor”. In 2008, dupa doar un an de existenta pe piata, Aquatique a primit de la Institutul International de Selectie a Calitatii, Monde Selection, Bruxelles, distinctia “Grand Gold Medal”. In anul 2017 apa oligominerala Aquatique a fost desemnata de catre Forbess Romania castigatoare la categoria “Apa minerala plata pentru sugari si copii mici”.
Nu uita, calitatea apei este o masura importanta care ajuta copilul tau sa se mentina sanatos. In intreaga lume exista legaturi intre capacitatea umana pierduta si calitatea apei baute. Anii de inceput ai unui copil sunt fragili din cauza rapiditatii cresterii cognitive si fizice, atunci copii au perioade sensibile si anumite cerinte de hrana si stimulare. In cazul oricarei infectii corpul deviaza energia si substantele nutritive pentru cresterea si dezvoltarea creierului pentru a acorda prioritate luptei cu aceasta. Romania este o tara norocoasa din punctul de vedere al calitatii apei. Conform unei analize a Wall-Street.ro privind calitatea apelor minerale din Romania, s-a stabilit ca izvoarele nostre de ape minerale sunt mult mai sanatoase decat marea majoritate a celor existente in Europa. Romania este printre cele mai cunoscute tari din lume la acest capitol, lucru demonstrat de studii de specialitate. Romania detine mai mult de jumatate din rezervele de apa minerala ale Europei, 60%, iar printre vedetele sale se afla si apa oligominerala Aquatique. Toate componentele apei Aquatique se afla intr-un echilibru perfect, iar acest lucru il poti vedea singura pe eticheta.
Verifica nivelurile de sodiu si sulfat, pentru siguranta unui copil acestea trebuie sa aiba:
- mai putin de 200 miligrame (mg) pe litru de sodiu ( Na);
- mai putin de 250 mg pe litru de sulfat ( SO sau SO4).
Faptul ca Aquatique are un continut scazut de sodiu si de minerale o recomanda pentru hrana sugarilor. In plus, aceasta apa oligominerala este microbiologic pura, nefiind necesara fierberea.
In vizita la Aquatique acasa
Tot din dragoste catre aceasta apa am vrut si sa-i vizitam locul de unde izvoreste si anume Rezervatia naturala Abruptul Prahovean din Busteni. Ea se extinde intre Sinaia si Pasul Strunga, cuprinzand creste impresionante, vai glaciare si abrupturi acoperite cu paduri de fag, brad si tisa, arbori ce-si potolesc setea din aceeasi apa ca si noi. Am ajuns in apropierea cabanei Omu si am reusit sa contemplam sectorul nordic al abruptului Bustenilor cu rezervatia Bucsoiul-Valea Malaiesti, dar si pe cel nord -vestic unde se gaseste rezervatia Valea Gaura. Jnepenii, zambrul si rhododendronul monumente al naturii ne-au colorat si inveselit drumetia, iar cateva capre negre ne-au privit curioase in saltul lor printre grohotisuri. Aici, la o altitudine de 1100 metri, in unul din cele mai salbatice circuri glaciare din Muntii Bucegi se naste zilnic Aquatique. Altitudinea izvorului, compozitia rocilor abrupturilor, viteza de curgere printre roci influenteaza continutul de saruri minerale si ii dau autenticitate si constanta.
Ai reusit sa gasesti apa potrivita pentru copilul tau?
Or arata toate apele la fel, dar ai vazut cat de diferite sunt in compozitie. Exista argumente pro si contra pentru fiecare alegere, mai putin in cazul apei oligominerale naturale, care este cea recomandata alegere pentru alcatuirea hranei copilului tau. Eu am ales pentru fetita mea Aquatique, iar astazi ea este mare si sanatoasa. Decizia alegerii apei pentru hrana copilului tau iti apartine. Incearca mereu sa obtii cat mai multe informatii pentru orice lucru, fapt implicat in viata copilului tau. Am incercat sa te ajut in a face alegerea corecta pentru ca stiu cat de confuza m-am simtit la inceput de drum ca mamica.
23 de comentarii la „Aquatique, cea mai buna formula de apa oligominerala pentru copilul mic”
Nu am eu copii mici care sa se bucure de o asa apa buna dar cred ca toti avem nevoie de o apa buna,de o apa care sa ne ajute sa fim sanatosi.Pana la urma suntem ceea ce bem,bem apa buna suntem sanatosi si buni!
Da, aceasta apa este potrivita oricui, dar are adresabilitate in special catre hidratarea si hranirea sugarilor si a copiilor mici. Ei sunt mult mai sensibili si au nevoie de un tratament aparte pentru a se dezvolta armonios fizic si intelectual.
Eu nu am putut sa-l hranesc la san prea mult timp pe Dragos, asa ca atunci cand era mic i-am dat lapte praf si intotdeauna il preparam cu apa Aquatique pe care mi-o recomandase medicul de familie si nu am avut niciodata probleme asa ca am continuat sa o cumpar si dupa ce a crescut.
Nici eu nu am alaptat decat doua saptamani si apoi am trecut-o pe fetita mea pe lapte praf. Atunci am analizat toate variantele posibile de apa pentru a putea pregati formula de lapte praf si in final am ales Aquatique.
Deoarece locuiesc la tara si avem fantana, apa este foarte curata. Mi-a fost recomandata si mie Aquatique si de atunci am renuntat la altele.
Ti-as recomanda sa testezi apa din fantana, n-ai idee cati poluanti pot exista in ea. Foarte bine ai facut ca ai ales apa imbuteliata Aquatique, siguranta si calitatile sale sunt determinate precis si stiintific.
Si nu doar pentru cei mici, eu folosesc apa aceasta de multi ani si e preferata mea
Ma bucur ca apreciezi gustul si proprietatile apei oligominerale Aquatique, sa ne facem un fan grup de mamici bloggerite.
Ce bine ca exista o apa curata si sanatoasa, buna pentru bebelusi.
Aquatique este alegerea si pentru copilul nostru inca de cand l-am nascut. Mi se pare cea mai potrivita.
Apa este elementul cel mai important al vieții. Calitatea ei are un rol esențial în dezvoltarea bebelușilor sănătoși. Aquatique este o apă bună, cu beneficii și calități superioare.
Eu nu am copii, dar o sa tin minte aceste informatii.
Si noi folosim Aquatique pentru cei mici. Chiar este cea mai potrivita pentru ei.
Stiam ca Aquatique a castigat locul 1 ca fiind cea mai buna apa. Nu am incercat-o inca desi ii dau doar apa plata
Nu stiu ce sa zic, sunt inca sceptica referitor la toate apele din comert. Eu tot la apa de la robinet as ramane, fiarta si racita, pentru ca am. Analizat mai multe ape din magazine si valorile nu sunt nici macar pe aproape cu ce scrie pe eticheta!
Aquatique este apa noastra preferata, o consumam zilnic si ne place foarte mult.
O apa foarte buna.