Miercurea fara carne

Ratatouille a la Remy si Alfredo Linguini

Ratatouille a la Remy si Alfredo Linguini 1

Ratatouille este o specialitate culinara din Nisa si se prepara cam in toata regiunea Provence. De fapt si la noi se face ceva asemanator numai ca-i zice tocana, iar etimologia sa vine din limba maghiara tokány. De cand cu filmul Disney omonim a poposit si in farfuriile familiei noastre aceasta mancare de legume. I-am zis Ratatouille a la Remy si Alfredo Linguini. Inainte, copilul zicea pas la vederea atator legume pe-o singura farfurie, dar Remy l-a convins. De s-ar face mai multe desene animate cu tematica culinara, am avea mai multi copii care sa nu faca mofturi la legume. Astazi a ajuns pe masa mea datorita faptului ca este #Miercureafaracarne.

Se zice ca ratatouille este o reteta traditionala, dar nu cred ca are o vechime prea mare deoarece:

  • vinetele au venit din India si pana au fost folosite in bucataria europeana cred ca era deja secolul 17;
  • rosiile au ajuns din America in Franta cam odata cu Marseillaise;
  • dovleceii, zucchini au venit tot din Lumea Noua cine stie cand;
  • ardeiul gras si dulce a afacut deliciul locuitorilor din zonele calde al celor doua Americi;
  • cartoful normal si cel dulce vin tot din America.

Ce a mai ramas? Ceapa (a sosit din Asia si prin romani s-a raspandit in toata Europa), usturoiul ( provine din China si a fost raspandit de ctre marinarii greci si soldatii romani) si apa. Concluzia- Ratatouille e mancare traditionala frantuzeasca. :))

Ratatouille a la Remy si Alfredo Linguini

Ingrediente Ratatouille a la Remy si Alfredo Linguini:

  • o vanata;
  • doua cepe;
  • doi ardei mici;
  • un cartof dulce;
  • un dovlecel;
  • cinci rosii;
  • cinci catei de usturoi;
  • piper, sare;
  • ulei

Mod de preparare Ratatouille a la Remy si Alfredo Linguini:

In mod traditional legumele se taie si se prajesc separat in putin ulei. Exceptie fac rosiile si usturoiul. Eu am taiat rosiile si ceapa si le-am presarat pe fundul cratitei. Restul de legume le-am taiat felii si le-am aranjat intercalat urmarind conturul circular al cratitei. Mi-a iesit un fel de floare cu petale multicolore. Datorita formei circulare au mai ramas mici goluri pe care le-am umplut cu fasii de ardei si bucatele de usturoi. Am sarat, piperat si stropit cu ulei si apoi am pus pentru 40 de minute cratita in cuptor.

Oare ce ar zice cel mai important critic din Franta, Anton Ego, despre Ratatouille facut de mine? Norocul meu este ca o recenzie negativa din partea sa nu ma poate costa nicio stea Michelin.

 

Daniel are astazi, in Miercurea fara carne, Pasta de masline verzi si Kalamata.

Pofta buna!

P.S.

Daca esti in cautare de altceva bun, intra pe Miercurea fara carne si acolo vei gasi mai multe retete.

OTI Tuci cu capac, OTI, 25 cm, 180447, fonta pura, Negru

Tuci cu capac, OTI, 25 cm, 180447, fonta pura, 

Oala cu capac Bergerac Blue 20 cm

Oala cu capac Bergerac Blue 20 cm

Cratita cu capac Royal Burgundy Line 6 L

Cratita cu capac Royal Burgundy Line 6 L

Cratita din fonta pura cu capac,2.5Litri,20 cm,albastru

Cratita din fonta pura cu capac,2.5Litri,20 cm

Tuci emailat din fonta 3 Litri, 22 cm

Tuci emailat din fonta 3 Litri, 22 cm

14 comentarii la „Ratatouille a la Remy si Alfredo Linguini

  1. sa aveti pofta,arata intr-un mare fel si la asa bunatati ma pot inscrie si eu dar eu tot mancare romaneasca o stiu,e o tocana de legume in stil italienesc P

  2. WOW! Arata extraordinar de bine! Savoare in farfurie! O reteta pe care si eu o prepar aproape in fiecare saptamana. Recunosc ca deseori eu pun din loc in loc si putina sunculita! 😀

  3. Da… inghit in sec… pe la noi asa ceva se numeste ghiveci, nu tocana si nici rata… aia :)) ratatouille, am reusit sa scriu. N-am mai facut de mult un ghiveci, dar fara putina carnita, parca nu merge. Au dreptate copiii care nu papă legume, că nașpa mai sunt la gust. dacă n-ar fi sănătoase, cred că nici eu n-aș prea mânca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.