Placinta cu spanac, in foietaj

Reteta de placinta cu spanac

Astazi vreau sa-l fac invidios pe Popeye, asa ca pentru #miercureafaracarne am pregatit placinta cu spanac in foietaj. Spanacul este o leguma recunoscuta in toata lumea ca un supraliment incarcat cu nutrienti intr-un produs alimentar cu continut scazut de calorii, un adevarat „aur verde”.  Spanacul este o sursa excelenta pentru a pierde in greutate sau a-ti restabili energia, de a-ti creste vitalitatea, de a-ti mentine musculatura si functia nervilor, ritmul cardiac, tensiunea arteriala si un sistem imunitar sanatos. In plus este important pentru sanatatea oaselor sau cea vizuala, fiind si eficient in blocarea efectelor carcinogene. Toate acestea sunt efectele vitaminelor K, A, C si acid folic, dar este bogat si in mangan, magneziu, fier sau vitamina B2.  Daca vreti sa-l gatiti, este indicat sa-l expuneti mai mult aburilor decat sa-l fierbeti deoarece numai asa substantele nutritive se conserva bine.

Se crede ca spanacul are origini persane, dar secolul XII il gaseste raspandit pe mesele din toata Europa. Se pare ca la curtea Frantei a ajuns prin sotia italiana a regelui Henri II, Caterina de Medici. Ea ar fi dat numele de „florentin” oricarei mancare care continea aceasta leguma, spanacul. Familia spanacului este Quenopodiaceae, o subfamilie  a Amaranthaceae, iar rudele sale sunt sfecla si quinoa.

Indiferent daca alegi aceasta placinta pentru a o servi ca aperitiv la o petrecere sau la orice cina a saptamanii, pot sa-ti spun ca pe langa ca este foarte gustoasa si plina de proprietati nutritive, este si economica si usor de pregatit. O modalitate usoara de a adauga valoare nutritiva, textura, culoare si gust meselor tale.

Ingrediente placinta cu spanac:

  • 800 gr foietaj congelat;
  • 1 ceapa mare;
  • 3 oua- 2 in compozitie si 1 pentru ornare;
  • o lingura ulei;
  • 500 gr frunze spanac proaspat;
  • 300 gr branza grasa;
  • un praf nucsoara;
  • sare (daca branza nu e prea sarata);
  • piper.

Mod de preparare placinta cu spanac:

  1. Se curata si toaca marunt ceapa. Se pune intr-o tigaie cu putin ulei, la rumenit, pana devine translucida.
  2. Se preincalzeste cuptorul.
  3. Se spala bine spanacul, se taie si apoi se pune peste ceapa. Se ia tigaia de pe foc si se pune capacul pentru a se inabusi spanacul. O alta varianta ar fi sa puneti spanacul intr-o oala cu apa fiarta si sa-l lasati 10 sau 15 sec dupa care se va scurge si pune in apa cu gheata pentru a opri gatitul.
  4. Se marunteste branza si se amesteca cu ouale batute, apoi se adauga ambele peste spanac. Se niveleaza frumos.
  5. Se aseaza foietajul in forma, se pliaza pe aceasta si se taie excesul.
  6. Se pune amestecul peste foietaj.
  7. Se taie cealalta foaie de foietaj in benzi subtiri si se pun intretesute peste foietaj si amestec decorandu-se partea superioara a placintei.
  8. Se bate oul si se picteaza cu el benzile intretesute.
  9. Se pune placinta in cuptor pentru 30 de minute.
  10. Se scoate, se lasa sa se raceasca putin si apoi se serveste.

Seamana cu spanakopita mancata in Grecia, este crocanta la exterior si la interior te bucuri de o umplutura cremoasa. Am folosit astazi un fel de branza asemanatoare celei feta, dar daca aveti telemea tare, o puteti amesteca cu putin iaurt sau smantana. Grecii o fac in tavi mari si apoi o taie in bucati triunghiulare, servind-o cat e calda. Merge de minune la mielul pascal la gratar, iar pana atunci nu mai este decat o saptamana.

Pofta buna!

P.S.

Daca esti in cautare de altceva bun, intra pe Miercurea fara carne si acolo vei gasi mai multe retete.

Forma de copt 27.5 cm
Bol pentru aluat Ariana
Bol pentru aluat Ariana
Cos pentru depozitare
Set accesorii pentru vin
Set accesorii pentru vin

18 comentarii la „Placinta cu spanac, in foietaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.