Teama de a vorbi in public

Teama de a vorbi in public Modulul 8 si 9 al cursului de Relatii publice si comunicare

Ai aceasta teama de a vorbi in public?  Stii cum se numeste ea in termeni medicali? Stii cate persoane sufera de aceasta fobie?

Vorbirea în public a devenit un instrument indispensabil in cam toate domeniile profesionale, dar cu toate acestea marea majoritate nu ne simtim in securitate cu aceasta activitate si ne creeaza sentimente negative. Eu de exemplu ma simt evaluata si faptul ca nu pot depasi acest lucru ma face incompetenta in a-mi expune in mod corect discursul.

Termenul medical pentru teama de a vorbi in public este glosofobie. Etimologia cuvantului provine din doua cuvinte grecesti- „phobos” (primul inteles este teroare, frica, iar al doilea ar fi de fuga, retragere, indepartare evitand cauza fricii) si „glossa” (limba).

Conform statisticilor americane se pare ca 75% din femei au aceasta fobie, iar la barbati exista in proportie de 73%. Acum ma simt mai bine, se pare ca aceasta anxietate este mult mai raspandita decat credeam eu si data viitoare cand va mai trebui sa iau cuvantul in fata unui public numeros nu ma voi compara cu un profesionist. In plus ma ajuta si modulul 8 al cursului de „Relatii publice si comunicare”, care pe langa prezentarea diferentelor dintre grup, public, auditoriu duce comunicarea publica catre comunicarea de masa si cea politica trecand prin tehnicile de expunere, organizarea si regulile unui discurs astfel incat sa-ti poti depasi frica de a vorbi in public.

BrandonGaille.comTeama de a vorbi in public

Am vazut cum isi manifesta aceasta teama mai multe persoane: unele transpira excesiv, altele se rosesc, tremura, au palpitatii, eu simt totul in stomac. Tu cum te manofesti?

Cateva tehnici spicuite din acest modul pentru a trece peste teama de a vorbi in public:

  • Practica, practica, practica, infruntandu-ti teama;
  • Nu uita sa respiri adanc pentru a calma anxietatea oxigenand bine creierul;
  • Sparge gheata si capteaza auditoriul printr-o fraza sau intrebare inteligenta;
  • Repeta continutul prezentarii, dezvolta-l si incearca sa-l transmiti cu pasiune;
  • Fii tu! Nu incerca sa imiti pe altcineva, se va simti;
  • Schimba-ti tonul vocii si volumul vocii subliniind partile importante. Acest lucru va mentine viu interesul publicul;
  • Interactioneaza cu publicul,
  • Invata din greseli.

 

Teama de a vorbi in public

Parcurgand acest modul mi-am dat seama cum pot trece peste aceasta fobie si cum pot avea un sprijin neasteptat in public. Nu este usor, poate dura ceva timp, dar satisfactia va fi mare cand voi putea sa ma adresez intr-un mod profesional.

Pe tine ce lucruri te fac sa-ti fie teama sa vorbesti in public? Cum te manifesti? Ce anume incerci pantru a depasi aceasta frica?

Alt punct foarte interesant din acest modul elaborat de Eurocor, mi s-a parut cel care a tratat  organizarea unui discurs in: exordiu, propunerea, diviziunea, naratiunea, confirmarea, refutatia, digresiunea si peroratia. Aceeasi alcatuire cred ca  se potriveste si in scrierea unui articol, acesta fiind un discurs scris pe care oricand il poti prezenta verbal.

Teama de a vorbi in public

 Ca o digresiune, o sa prezint una dintre experientele mele de vorbit in public. Am fost invitata acum cativa ani in studioul de radio de la Kiss FM si totul a decurs perfect, am ras, am glumit, pana am intrat in direct. Atunci, brusc am intrat in panica si m-am blocat la gandul cati ascultatori ma vor auzi.  Gainusa a prezentat evenimentul si apoi mi-a pus o intrebare simpla – cum ma cheama. N-as fi crezut vreodata ca n-o sa pot raspunde la aceasta intrebare. Am spus Raluca si apoi a urmat o pauza in care imi scotoceam mintea dupa numele de familie care era de negasit. Fiind constienta ca trebuie sa  adaug ceva am spus… din Craiova. Atat i-a trebuit lui Gainusa, a pufnit in ras si m-a intrebat daca sunt ruda cu Jean…de la Craiova. A fost randul meu sa rad si asa s-a destramat tensiunea si mi-a pierit tracul.  Restul emisiunii a decurs normal si n-am mai avut nicio problema in a ma exprima, mi-a disparut complet din cap faptul ca o tara intreaga ma asculta vorbind la radio.

Citind modulele de pana acum ale cursului de „Relatii publice si comunicare” am realizat cum pot castiga mai multa incredere in mine si cum pot sa-mi imbunatatesc relatiile sociale astfel incat orice mesaj al meu sa atinga publicul si sa-mi urmareasca expunerile. In modulele urmatoare voi trece de  studiului comunicarii sociale si incepand cu numarul 9 voi incepe sa invat despre tehnici si strategii de relatii publice. Deocamdata sunt la punctul in care incerc sa-mi deslusesc cum diferite tipuri de organizatie conduc la diferite strategii de comunicare cu publicul intern si extern. Cand voi aprofunda voi reveni cu detalii.

Te tenteaza sa studiezi cu ajutorul Eurocor? Ce curs ti-ai dori sa urmezi?

P.S. Afla ce trateaza modulul 8,  modulul 10modulul 11modulul 12  al cursului Eurocor – Relatii publice si comunicare.

15 comentarii la „Teama de a vorbi in public

  1. Încă mă lupt să scap de teama de a vorbi în public. Mi-ar plăcea să studiez un curs de italiană.

  2. Habar nu aveam ca asa se numeste aceasta teama…
    Eu n-am aceasta problema, m-am nascut o bagatoare in seama, am destul de multe prezentari si discursuri la activ! :)))

    1. Cu totii sa avem o primavara frumoasa! Cred ca in acest an imi va fi mai usor la SuperBlog, voi vorbi in calitate de partener, asa ca banuiesc ca voi fi mai putin implicata emotional.

  3. Ma bucur ca acest curs te-a facut sa-ti invingi niste temeri si sa poti sa te deschizi mai mult in fata mai multor persoane. Eu mai am de lucrat la acest capitol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.