Tot ce trebuie sa stii pentru o seara minunata alaturi de prieteni- SHARE&PLAY!

Cati prieteni ai? Nu ma refer la cei de pe Facebook, pentru ca aceia sunt mai mult cunostinte, oameni cu care poate nici nu te-ai intalnit vreodata in offline. Termenul de prieteni a suferit o devalorizare in ultima vreme datorita inflatiei de pe retelele de socializare, dar eu  ma refer acum la oamenii cu care iesi la o cafea,  in vacanta,  te distrezi sau imparti mâncarea chinezească de la Wu Xing. SHARE&PLAY!  Ei  sunt cei care iti cunosc secretele, defectele, maniile, cei cu iti imparti bucuriile, necazurile, timpul liber. Nu conteaza ca esti un bun profesionist, ca ai o gramada de bani,  daca stai singur acasa nu vei fi niciodata fericit. A avea prieteni cu care sa-ti impartasesti viata cu bune si cu rele este un factor esential al traiului in societate.

Celui care nu are prieteni locul i se pare strâmt de parcă s-ar afla între două palme aşezate căuş. Proverb chinezesc

Spune-mi cum sunt prietenii tai si-o sa-ti spun ce sa pui pe masa pentru ei

Nu pot sa spun ca eu am multi prieteni, dar am cativa cu care am pastrat legatura inca din liceu si chiar daca maturitatea a adus cu ea obligatii, probleme sau responsabilitati care ne limiteaza timpul liber, tot  reusim sa ne intalnim. Vineri ploua si era frig, asa ca am chemat la mine acasa, la un joc de remi, pe Mari impreuna cu sotul sau. Dupa doua ture de joc, baietii au vrut sa se conecteze mai profund cu senzualitatea vietii, asa ca au intrebat ce e de mancare. Alune, covrigei si bere. Insuficient, ei voiau ceva care sa le puna sangele si simturile in miscare, ceva care sa aiba miros apetisant, culori, texturi, gust picant, care sa scoata sunete cand se desface, sfarama, mesteca. Voiau mâncare chinezească de la Wu Xing, asa ca am facut o comandă în grup   SHARE&PLAY!  de meniuri chinezesti diversificate pentru a le imparti intre noi.

 

Foame, pofta si sare: trei feluri de mâncare. Proverb chinezesc

Mancarea chinezeasca, o activitate de grup

De nerabdare n-am mai jucat nimic, deja corpul baietilor intrase in concordanta cu faptul ca mancarea era pe drum. Isi aminteau caldura aripioarelor de pui Gan Bian, a puiului Tushin, dulceata ratei cu bambus, gustul delicios de usturoi si aroma apetisanta a puiului Sichuan. Evocau capacitatea fiecaruia de a ingurgita furnicile in copac, spaghetele de orez calite, cartofii cu urechi de lemn, afectiunea papilelor gustative pentru aceste mancaruri si capacitatea deschiderii legaturilor de prietenie prin impartirea mancarii din cutii.  Pana si mie care nu-s de felul meu o mancacioasa, amintirea acestor alimente foarte vizuale, a legumelor care pastreaza culoarea proaspata din gradina datorita pregatirii fara fierbere, a modului decorativ de combinare ce denota o mare imaginatie artistica, mi-a facut sa-mi ploua in gura.

Ador mancarea chinezeasca, savoarea  si modul ei special de servire, felul in care iti ofera o experienta culturala placuta. Apreciez  si felul in care chinezii atribuie hranei simbolism, importanta. Timpul lor petrecut la masa reprezinta un act in care energiile le sunt armonizate in mod natural, lucru care la noi se intampla rar. De fapt in China mancarea este o activitate de grup, toate portiile sunt destinate a fi impartite cu prietenii, nu exista al meu, al tau. Mancarea chinezeasca este mancata cu betisoarele fiindca asa este mai usor sa apuci fiecare bucata de mancare cu precizie, fara sa atingi restul. Utilizarea betelor ( pinyin: „zhu” ) la masa, reflecta pragmatismul si cumpatarea acestui popor. Folosirea unei linguri sau a unei furculite ar fi permis luarea de portii mai mari si mai repede, dar acest lucru ar fi fost nechibzuit si putin egoist cand mancarea era rara. Betisoarele au precedat furculita cu peste un mileniu, sunt ieftine, nu ruginesc si sunt foarte practice. Furculita a fost folosita doar in ultimele doua, trei secole in Europa, inainte se manca cu mana.

SHARE&PLAY!

A venit mancarea chinezeasca in douasprezece cutii, pe care le-am pus in doua cercuri concentrice pe o Lazy Susan facuta mai demult de Vali din doua tocatoare rotunde, unul mare si unul mic, intre care a pus o cutie de tabla de la o crema de-a mea. I-am dat un vant si apoi am atacat.  S-a creat o atmosfera intima, ce era intrerupta de rasete datorita neindemanarii tuturor in a manui betisoarele. Credeam ca exercit abilitati motorii mai fine, dar cand m-am aventurat pentru prima oara in cutia cu furnici de copac, am pierdut ca Hansel si Gretel jumatate pe drum. Macar la mine a mai ramas ceva intre betisoare, dar Mari a aplicat o forta de halterofil la o ureche de lemn, incat aceasta a aterizat pe covor. Nu stiu ce a fost mai satisfacator, mancarea hranitoare sau distractia care a insotit-o, felul in care am impartit-o prieteneste  intr-un mod zgomotos ce ne-a indus optimism si bucurie. Aceeasi mancare daca as fi consumat-o de una singura nu ar fi avut aceeasi savoare.

Masa ne-a trezit gustul de activitati ludice, dar n-am fi vrut sa jucam iar remi, ci un joc chinezesc. Ce sa fie? Mahjong, Weiqi varianta chinezeasca a Go-ului japonez, Domino? Nu, ceva care sa includa cutiile de Wu Xing goale si betisoarele, ceva in genul campaniei SHARE&PLAY derulată de WU XING. Nu stii de ea? Daca comanzi mancare in grup de la WU XING prin aplicatie, online sau prin telefon si apoi iti alegi una din provocari, poti castiga in fiecare saptamana premii sau la sfarsitul campaniei un telefon Huawei P10 Lite. Grabeste-te 15 decembrie este ultima zi a campaniei! SHARE&PLAY!

Teatrul de umbre WU XING

Vali a venit cu ideea de a transforma telefonul intr-un proiector foto folosind cutiile si o lupa, pentru a  proiecta pe perete fotografiile din vacanta. Si cu betisoarele? Am fi putut sa construim dispozitivul care sustine telefonul in pozitie verticala, dar parca nu  avea niciun farmec. Altceva. Atunci mi-a venit ideea de a construi un teatru de umbre chinezesc. Ii puteam zice teatrul de umbre Wu Xing. In chineza se numeste  „pi ying“. Din zece cutii am constituit cadrul care sa sustina ecranul alcatuit dintr-un servet de bucatarie din panza de in, iar din restul de doua am confectionat personajele pe care apoi le-am atasat betisoarelor. Lumina a fost data de o veioza de birou ascunsa in spatele ecranului si am putut incepe proiectia de figurine pe fundalul iluminat. Ni s-a parut cea mai buna celebrare a culturii chinezesti, dupa mancarea ce tocmai o terminasem, pentru ca teatrul de umbre este declarat de Unesco un bun cultural intangibil al omenirii.

Sa bata gongul! Sa inceapa distractia!

Ideea aceasta de reciclare a prins si a antrenat imaginatia tuturor, fiecare dorea sa puna in scena diverse povesti, cu diferite personaje. Eu si cu Maria am vrut printi si printese, dar baietii inclinau spre animale, eroi, giganti si binenteles masini, asa ca ne-am impartit in doua echipe.  Am facut cateva reguli:  fiecare echipa sa aiba o poveste si doua personaje,  ca apoi sa inversam cadrul povestilor, pastrandu-ne personajele si sa adaptam povestea. Eu cu Maria am alcatuit prima echipa si baietii pe cea de-a doua. Fiecare si-a desenat si decupat cate un personaj stilizat care l-a atasat betisorului aferent. Eu cu Maria am ales sa punem in scena „Lacul Lebedelor”, asa ca din cutia Wu Xing am decupat o  Odette si un print Siegfried. Baietii au fost pragmatici, au ales „O zi la serviciu” si ca personaje seful si un coleg care se impung toata ziua. In final eu cu Maria am avut de pus in scena  „O zi la serviciu” cu Odette si Siegfried, iar baietii „Lacul Lebedelor” cu Petre si Marin. Ce a iesit cred ca va inchipuiti, Petre si Marin au continuat conversatia acida de la serviciu pe marginea lacului pescuind si fiind in continuu deranjati de niste lebede sacaitoare albe si negre, iar Odette cu Siegfried si-au continuat idila din postura de secretara si sef. Am ras de ne-am frant, crearea intrigilor a facut tot deliciul.  In final a fost o seara distractiva si o resursa magica pentru a tese povesti in felul nostru si a le adapta. A fost o exprimare deplina prin limba luminilor, umbrelor, a  miscarii si nu a fost necesar sa fim artisti, teatrul de umbre este accesibil tuturor. Wu Xing ne-a inspirat, ne-a invitat  la joc si la experimentare, astfel ca am dat nastere unui flux creativ  deschis emotiilor pozitive implicand toate simturile.

Când beți apă, amintiți-vă sursa. Proverb chinezesc

Continuarea

Saptamana viitoare ne-am facut iar planul sa ne intalnim si sa facem o comanda in grup de mancare chinezeasca.  Apoi vrem sa punem in scena legenda care se considera a sta la originea teatrului de umbre si anume dragostea imparatului Wu- Ti (caruia noi o sa-i spunem Wu Xing) pentru concubina sa disparuta prematur, Wang. Iubirea profunda l-a scufundat intr-o profunda apatie din care nu a putut fi scos decat de Sha Wong care a declarat ca stie o posibilitate de a-l putea pune in legatura cu  Wang. Dupa o tesatura, acesta a facut sa apara umbre ale iubitei care incerca sa comunice cu imparatul. Desi acesta promisese ca nu se va atinge de panza,va sfarsit tragand de ea si descoperind inselatoria.

De acum inainte, de cate ori vom avea musafiri o sa dam o comanda in grup de mancare chinezeasca  pe http://shareandplay.wuxing.ro/. Este tot ceea ce ne trebuie pentru a ne astampara foamea, spiritul ludic si in plus putem castiga si premii.

Dacă îţi menţii o ramură verde în inimă, va sosi şi pasărea cântătoare. Proverb chinezesc

Cultura asiatica te-a cucerit cat ai zice „ni hao” (pinyin: „ce faci” )? Ce spui de felul in care am ales noi sa interpretam campania SHARE&PLAY a celor de la WU XING?

 Acest articol a fost scris pentru competitia SuperBlog 2017

15 comentarii la „Tot ce trebuie sa stii pentru o seara minunata alaturi de prieteni- SHARE&PLAY!

  1. Cultura asiatică pe mine a inceput sa ma fascineze de ceva timp. Sotul e mare gurmand si lui ii place mult mancarea chinezeasca.
    Frumoasa compania lor!

  2. Intr-adevar, chinezii mananca in grup, daca pot spune asa, chestie care mie mi-a taiat orice apetit timp de 2 saptamani cat am stat acolo in concediu. Nu stiu, mi se pare prea umilitor si neplacut sa servesc masa asa… portia mea e portia mea, nu a tuturor, nu m-am putut obisnui deloc cu acest stil saracacios de a manca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.