Este usor sa imparti bucurie. Nu ai nevoie de o petrecere fastuoasa pentru a fi fericit, doar de prieteni si mancare buna. Saptamana trecuta cand am ridicat diploma de la cursul de marketing, m-am intalnit pe treptele Universitatii cu alti patru colegi. Nu ne mai vazusem de aproape o jumatate de an, asa ca am zis sa mergem la o cafea. Sebi, care trebuia sa se intalneasca cu alti prieteni la Wu Xing, a venit cu o alta propunere, sa mergem toti acolo si sa comandam mancare chinezeasca. Asta este una din marile diferente intre cultura occidentala si cea orientala, noi spunem: Hai la o cafea! cand ne intalnim cu prietenii si ei spun: Hai sa mancam ceva!
Cuprins
Rasfatul mancarii chinezesti
Cultura asiatica te-a cucerit cat ai zice „ni hao” (pinyin: „ce faci” )?! De ce? Pentru ca adori mancarea chinezeasca, savoarea si modul ei special de servire, care iti ofera o experienta culturala placuta. Stiu ca folosesti noua aplicatie Wu Xing, dar le-ai spus si prietenilor tai de discountul de 15%, valabil pana pe 30 aprilie 2017? Nu stiai? Ai fost asa de concentrat sa te bucuri de gustul mancarii chinezesti incat n-ai bagat de seama. Te cred, China are una dintre cele mai bune bucatarii ale lumii, aceasta mancare chinezeasca fiind cunoscuta si apreciata pe tot globul datorita nenumaratelor preparate fantastice si delicioase, dar nu uita de prieteni. Mie-mi place atmosfera tipica dintr-un restaurant chinezesc, felul cum impart toti prieteneste mancarea intr-un mod zgomotos ce induce optimism. Pur si simplu, mancata de unul singur nu are aceeasi savoare.
Tu mananci mancare chinezeasca? SHARE YOUR BOX?
Impartirea bucatelor este o traditie culturala in China. Spre deosebire de noi care avem mese dreptunghiulare, ei au mese patrate „Ba Xian zuo“ ( masa de opt zane) sau rotunde pentru a usura modul in care fiecare ajunge la felurile de mancare. Ca sa nu mai spun de platoul din mijloc care se roteste „Lazy Susan”, astfel incat fiecare sa-si poata lua alimentele dorite usor, fara a mai face trafic de farfurii cum se intampla la noi. Este o idee excelenta ca toata lumea sa poata sa vorbeasca si sa se vada fara sa-si strambe sau intinda gatul, incercand sa se alature conversatiei. Am zis ca o sa aplic si eu aceeasi metoda acasa, pentru ca atunci cand avem o sarbatoare si se aduna multe persoane in jurul mesei, trebuie sa angajez un controlor de trafic pentru a dirija circulatia platourilor. Nu mai zic ca trebuie mereu sa am grija ca cei mai mici sa fie pe latura mai ingusta a mesei.
Utilizarea betelor ( pinyin: „zhu” ) la masa reflecta pragmatismul si cumpatarea acestui popor. Se crede ca cel care a dezvoltat folosirea betisoarelor a fost Confucius care era vegetarian. O alta teorie ar fi ca gatirea mancarii era dificila si costisitoare, astfel ca au taiat alimentele in bucati mici care se gatesc mai repede, iar pentru a nu se arde au folosit la amestecat betele. Exista o legenda in care celebrul rege Ming a constatat ca ii era greu sa manance taietei cu degetele, iar prim-ministrul sau a smuls doi muguri de bambus si i-a aratat cat de usor i-ar fi sa manance cu ei. Regele, impresionat, a dat un decret ca toata lumea sa manance folosind aceste ustensile. Eu cred ca bucatarii au simtit ca locul cutitului apartinea doar bucatariei, nu si unei mese in familie.
Deseori de-a lungul istoriei, chinezii au avut de infruntat seceta si implicit foamea, asadar mancarea pusa in mijlocul mesei a fost impartita. Cu ajutorul betisoarelor culegeau bucatele mici, iar folosirea unei linguri sau a unei furculite ar fi permis luarea de portii mai mari si mai repede, un lucru care ar fi fost nechibzuit si putin egoist cand mancarea era rara. Betisoarele au precedat furculita cu peste un mileniu, sunt ieftine, nu ruginesc si sunt foarte practice. Furculita a fost folosita doar in ultimele doua, trei secole in Europa, inainte se manca cu mana.
Veselie la Wu Xing cu mancare chinezeasca
Cand am ajuns la Wu Xing, prietenii lui Sebi ne asteptau langa vitrina cu mancare chinezeasca. Am facut repede cunostiinta si am comandat fiecare. Amatorii de senzatii tari si-au luat sos foarte iute, dar cei mai multi au asortat la mancare sosul dulce acrisor cu putin usturoi.
Multe din meniuri nu stiam exact ce contin, dar ne-am luat dupa imagini si absolut toti ne-am inteles sa folosim betisoarele. Asta a dat tonul amuzamentului general, unii erau obisnuiti sa le foloseasca si altii nu, asa ca privindu-ne ne-am distrat copios. Intr-un minut radeam si vorbeam toti de ai fi zis ca ne cunoastem de-o viata. Am probat versatilitatea betisoarelor, gustand din cutia celorlalti sau macar incercand sa gustam. Desi imi alesesem atent meniul, uitandu-ma la al lui Sebi mi s-a parut mult mai aratos, asa ca tot ciuguleam cate ceva de la el. Pe urma m-am mutat in cutiile Ginei care stropise totul cu sos de soia si otet negru chinezesc. Era absolut delicios!
Daca unii dintre noi considerau utilizarea betisoarelor un exercitiu bun de contorsionism, altii aveau o versatilitate uimitoare mancand manierat fara temuta cadere a alimentelor. Recunosc avantajele betisoarelor in a da timpul necesar gustarii mancarii si aprecierii ei, dar nu intentionam aceasta. Credeam ca exercit abilitati motorii mai fine, dar cand m-am aventurat pentru prima oara in cutia lui Sebi dupa niste furnici de copac, am pierdut ca Hansel si Gretel jumatate pe drum. Macar eu reuseam sa duc ceva pana la gura, pe cand Mimi care abia are un metru jumatate se pare ca avea forta unui viitor halterofil. Aplica o presiune atat de mare incat mancarea isi lua zborul din betele ei. Pacat ca nu o luasem si pe Mitzi, pisica mea cu noi, ar fi facut curat instant.
Oportunitate de afacere
As inventa pentru occidentali niste betisoare zimtate care sa se mareasca forta de frecare ca sa nu mai alunece mancarea pe traiectoria pana la gura. Ce zici, ar avea succes? Ma lansez in afaceri cu betisoare?
Cum poti muta desertul Sahara fir cu fir
Spre deosebire de noi Sebi gestiona excelent toata gama de dimensiuni de mancare chinezeasca, de la boabele de orez la bucata de carne, cu gratia unei balerine si le pastra integritatea aplicand fix forta necesara prinderii. Se pare ca puterea lor sta in flexibilitate, poti ridica obiecte fara sa le deteriorezi.
Utilizarea betigaselor nu-i doar un mod de a tine doua bucati de lemn impreuna, ci exista mai multe tehnici adecvate. Asta a incercat Gina sa ne arate, dar pentru mine a fost la fel de greu ca si cand as fi incercat sa mananc cu picioarele, asa ca am continuat sa numar boabele de orez din cutie in stilul propriu.
M-am simtit de parca incercam sa mut desertul Sahara cu o penseta, dar totul are si o parte buna, acest fel de a manca te incetineste si mananci mult mai putin. Am citit undeva ca ai nevoie de douazeci de minute de la inceperea mesei pentru ca sa fie dat semnalul ca esti satul de catre creier. Eu in douazeci de minute mancasem doar 68 de boabe de orez, doua ciuperci de lemn si sase furnici de copac. M-am concentrat atat de mult la mancare, incat orice nutritionist ar fi fost mandru de mine. Am luat inghitituri mici, pe care le-am mestecat bine incetinind dinamica mesei si facand-o mai usor de digerat. Cred ca stiu de ce sunt atat de putini oameni obezi in China, nu au invatat tehnica corecta de a manca.
Din noua persoane doar patru stiau sa manance corect cu betisoarele, dar nu puteau de ras, cand ne vedeau pe ceilalti cum ne chinuim. Sebi ne-a spus si modul in care trebuia sa utilizam betisoarele: sa le tinem intre degetul mare si aratator, sa intindem bratul si sa cheamam chelnarita rugand-o frumos sa aduca o furculita. Pe furis, a facut niste instantanee cu figurile noastre concentrate si le-a pus pe Instagram, Facebook, de m-am trezit ca aveam doua sute de like-uri. Tot asa a patit si prietena lui cand i-a pus martisorul de la Wu Xing pe Facebook. Bine ca nu ne-a si filmat, ca deveneam virali.
Ai vazut vreodata un copil de doi ani mancand cu furculita? Mancarea din farfurie se transfera pe masa, pe hainele lui, pe jos si doar uneori ajunge in gura lui. Asa ni se intampla noua acum, doar ca aveam de mai mult de zece ori varsta lui. Si noua si unui copil mic ne lipsea practica si aceasta nu depinde de instrumentul cu care mananci. In schimb ne prisoseau glumele si voia buna. Din intamplare am aflat ca unul din prietenii lui Sebi are o afacere si cauta un ONG pentru a aplica la un proiect. In cateva clipe am aranjat tot urmand sa ne intalnim a doua zi sa incepem sa scriem proiectul. Cum unde? Tot la Wu Xing.
Puterea mancarii chinezesti
Stilul mancarii chinezesti este simplu, ieftin, cu produse proaspete care furnizeaza suficienta energie. Daca Ford a revolutionat industria auto cu liniile lui de asamblare, restaurantele chinezesti au facut acelasi lucru prin livrarea rapida si la un pret convenabil a mancarii. Poate de la ei s-o fi inspirat Ford, cine stie. Daca stai sa te gandesti, mancatul la un astfel de restaurant poate fi la fel de ieftin cu mancarea pregatita acasa, daca iei in calcul ingredientele, costul energiei pentru gatit si curatat. Cred ca de vina este zeul bucatariei, „Cho San“, care noua ne lipseste. Oricine poate face orez fiert, sa-l amestece cu niste bucatele de pui si sa-l stropeasca cu sos, chiar si eu, dar sa faca din asta o afacere si ea sa aiba valoare pentru clienti, aceasta este diferenta intre esec si succes. Eu am inceput prin a ma poza ca un chinez adevarat, restul om vedea, poate totusi reusesc sa fac si mancare chinezeasca.
Mancarea este mai mult decat supravietuire, alimentele transcend granite, aduc oamenii impreuna, incurajeaza conversatia, sunt o modalitate de a testa diverse culturi, de a construi relatii mai puternice cand socializam amintindu-ne ca avem toti ceva in comun, ele sunt o parte a povestii umane. Schimbul de alimente are o multime de beneficii, ne ajuta sa ne facem prieteni, sa ne gasim iubirea, sa incheiem o afacere sau o ostilitate, poate fi o experienta profunda pentru simturile noastre. Nu degeaba se zice ca am mancat o paine impreuna, impartirea alimentelor elimina barierele de orice tip. Mancarea este viata si viata poate fi inteleasa prin alimente. Sarbatorim evenimentele personale cu mancare inca din prima zi de viata, le asociem cu dragoste pe tot parcursul vietii si in unele credinte chiar si in viata de apoi. Mancarea buna si bucataria calda sunt ceea ce face dintr-o casa un camin. Acasa bucataria este unul din cele mai importante spatii de intalnire a familiei unde se impartasesc traditiile si dragostea.
De ce crezi ca exista mesele de afaceri?
Indiferent daca este vorba de o gustare la o reuniune de investitii sau o masa pentru o negociere, mancarea promoveaza increderea si apropierea. Oamenii folosesc logica pentru a lua decizii, dar preferintele alimentare le pot influenta gandirea si pot fi utilizate strategic pentru a-i ajuta sa lucreze impreuna si a construi increderea.
Mancarea este cheia fericirii
A avut dreptate Sebi aducandu-ne la Wu Xing impreuna cu prietenii sai, aceasta mancare chinezeasca nu este pentru a o manca singur, ci este proiectata si servita pentru a te folosi aspectul ei social.
Mancarea este cheia fericirii, ea te ajuta la a-ti construi viata, asa ca invita cat mai multe persoane pentru a imparti masa si bucuria pe care o aduce ea.
„Mànman chī!” (pinyin: „Pofta buna!”)
Va mai urez ceva in pinyin: „Fùhuójié kuàilè” („Paste Fericit”)!
Acest articol a fost scris pentru competitia Spring SuperBlog 2017.aceasta
21 de comentarii la „Prietenul la mancare chinezeasca se cunoaste”
Nu am mai incercat pana acum mancare chinezeasca , insa sper ca anul acesta voi avea ocazia.
Nu am mancat foarte des la restaurante chinezesti, insa imi amintesc de un fel de pui cu sos de portocale genial. Sweet memories
Ai perfecta dreptate: mancarea este cheia fericirii! Si cand e vorba despre mancare chinezeasca, cheita e de aur!
Nu prea mananc mancare chinezeasca. Cu prima iesire in oras voi cauta un restaurant cu specific chinezesc.
Nu am mancat pana acum mancare serioasa , dar as incerca sa vad ce gust are.
„Fùhuójié kuàilè” („Paste Fericit”) si tie! Mare dreptate ai! Eu si prietenele mele adoram mancarea chinezeasca.
Mànman chī! si tie!
Mi-ai facut o pofta!!!!
Titlul imi place maxim! Eu nu am incercat aceste specialitati, insa mi-as dori sa o fac. Imi plac cum arata, sunt tare apetisante bucatele lor 🙂
P.S: esti foarte draguta in poza cu umbreluta
Eu sunt client veghi Wu Xing, cred ca chiar de la inceput.
Acum realizez insa, ca niciodata nu am comandat o supa de la ei. Cum or fi?
Eu sunt client vechi Wu Xing, cred ca chiar de la inceput.
Acum realizez insa, ca niciodata nu am comandat o supa de la ei. Cum or fi?
Mancarea chinezeasca este yammyyy…si noua ne place 🙂
Arata minunat si foarte colorat! Pacat ca nu fac livrari si in ziona mea!
frumoasa postare, imi place mancarea chinezeasca doar ca trebuie sa verific ce contine, sa stiu eu sigur!
ah, cat iubesc mancarea chinezeasca!!! imi place sa experimentez si acasa destul de des, nu ratez ocazia de a-mi demonstra talentele culinare!
Ce bine arata toate! O sa iesim si noi intr-o seara la un restaurant chinezesc, nu am mai fost la unul cu specific asiatic de un an.
Iubesc mancarea chinezeasca si mi-ar placea si mie sa pot manui acele bete cu gratie asa cum zici tu. Nu ma descurc deloc
Nu am incercat mancare chinezeasca pana acum si nu stiu daca m-ar tenta , poate doar sa gust mai intai de la cineva si apoi poate,Eu sunt mai mofturoasa de fel si e posibil sa nu imi placa
Nu am mancat niciodata mancare chinezeasca, insa sotul meu este mare fan.
Nu am reusit nici pana in ziua de azi sa mananc cu betisoarele. Ma oftic maxim ca nu pot. M-am uitat la tutoriale pe youtube, mi-a arata un chelner chinezesc, dar degeaba, nu am dexteritate.
Cat de delicioase sunt toate! Cred ca maine gatesc si eu ceva chinezesc!