Amprente de viata pe Domeniul Vila Dobrusa

De obicei cand ne gandim la traditie si modernitate le plasam pe pozitii antagoniste intr-o teorie liniara a schimbarilor, dar relatiile dintre ele nu implica neaparat conflict, exclusivitate, ci se pot impleti transformandu-se in aspiratii, valori. Vizitand Domeniul Vila Dobrusa, cel care a crescut faima vinului de Dragasani, le vei experimenta prin toate simturile complementaritatea si consonanta, functionarea dialogala ajungand  la o expresie metafizica. Amprente de viata la Vila Dobrusa Acest loc este o entitate ce trebuie inteleasa in esenta si unitatea sa, traditia producand  o stare mitologica statica de conectare, stabilitate, forta ancestral culturala, iar modernitatea vine ca o consecinta normala, un instrument expansiv economic, social, de flexibilitate si inovare. Ele lucreaza in stransa relatie una cu alta, ambele sunt moduri de a se lega de oameni, de pamant si de univers, iar cuvantul care le uneste  indestructibil este viticultura.

Esenta viticulturii pe dealul Dobrusa este data de:

  • caracterul definit de terroir;
  • calitatea definita de valoarea lucrurilor temeinic facute, cu suflet si minte;
  • personalitatea care este definita de efectul timpului asupra vinurilor.Amprente de viata la Vila Dobrusa

Pe langa aceasta dimensiune viticola si oenologica, domeniul Vila Dobrusa m-a surprins printr-o exceptionala viziune peisagistica si arhitecturala foarte bine integrata in peisajul viticol.  Mai apoi am aflat ca acest proiect a fost distins de Academia Romana, in anul 2012, cu Premiul „Duiliu Marcu” pentru arhitectura.

Amprentele de pe Domeniul Vila Dobrusa

Ce anume da valoare unei vieti? Amprenta lasata in urma sa. Amprenta asupra locului, asupra familiei, asupra posteritatii. La Vila Dobrusa vei gasi mai multe amprente active pline de energie:

  • amprenta  familiei Ramniceanu si Stoica, primii fiind strabunii Cristianei Stoica, actuala proprietara impreuna cu sotul sau, Valeriu Stoica;
  • amprenta memoriei pamantului care ajutata de o echipa de viticultori pune in valoare soiurile autohtone de vin si cateva importate;
  • amprenta arhitecturala si peisagistica a arhitectului Alexandru Beldiman, a echipei de antreprenori, constructori.

Universul Avincis de pe Domeniul Vila Dobrusa

Intre faldurile dealurilor, strajuit de raul cu apa cristalina care prin panglica lui jucausa prefigureaza numai bucurie, se afla Domeniul Vila Dobrusa. Din axul drumului se vede in perspectiva conacul alb, elegant, in stil neoromanesc, ca facand  parte din povestea locului si dandu-i valoare ca piesa centrala. Inaintand cativa metri catre el descoperi ca pliurile de pamant acoperite cu iarba aflate pe partea stanga sunt doua cladiri, una semanand cu o fortificatie cu un volum convex si cealalta avand o dinamica speciala, o geometrie in forma de trunchi de piramida ce-ti aminteste de un tumul. Prima gazduieste in spatele zidurilor albe din calcar de Arnota un spatiu expozitional, garaje, grajduri si cateva locuinte printre care si cea a oenologului.

Curioasa lume a vinului

Enciclopedia vinului de Madeline Puckette

Enciclopedia vinului de Madeline Puckette

Istoria sticlei de vin de Jean-robert Pitte

Istoria sticlei de vin de Jean-robert Pitte

Expert in vin in 24 de ore de Jancis Robinson

Expert in vin in 24 de ore de Jancis Robinson

 

Cea de-a doua este crama alcatuita din doua corpuri- spatiul de productie si locul alocat receptiilor. Acestea sunt despartite la un nivel superior de transparenta unui spatiu vitrat si unite printr-o gradina inierbata ce relationeaza strans cu imaginea dealului ce izvoraste din veselia Oltului. In aceasta compozitie spatiala rasar volumetric trei case din lemn cu cate o prispa moderna la care accesul din exterior se face prin „scarile memoriei”. Prin materialele folosite: piatra, lemn, iarba, prin volumetria ce sterge diferenta dintre deal si cladire, prin structura compozitionala, crama pare a fi mai veche decat conacul. Legendele spun ca in interiorul tumulilor se afla ascunse comori, dar la Dobrusa comoara lichida se afla la vedere in alveolele transparente. Se spune ca dacii isi celebrau comorile an de an, de Rusalii, asa ca picnicul anual de la Vila Dobrusa poate face o legatura cu sanctuarele si movilele din zona tracica.Amprente de viata la Vila Dobrusa

Urmeaza esplanada, o formula organica, o forta ce organizeaza, ordoneaza si mentine dialogul dintre modernitatea cladirilor asociate cramei si traditia interbelica a conacului. Pana si axul drumului ce traverseaza proprietatea se resimte sub acest dialog si permite o inflexiune la mijlocul esplanadei, cat sa arate ca noile constructii graviteaza ca niste astrii in jurul conacului.

Conacul reprezinta piesa centrala a domeniului, intr-un fel identitatea locului, pivotul in jurul caruia s-a construit compozitia ulterioara. Incarcatura sa magica este data de stilul neobrancovenesc ce profileaza albul cladirii si caramiziul tiglelor pe fundalul cerului.Amprente de viata la Vila Dobrusa

Conotatia culturala a locului este accentuata de pavilionul Bellevue aflat pe coama dealului, in dreapta conacului, deschizand panoramic peisajul. De fapt acest peisaj este „vinovat” de crearea pavilionului, el generand implantarea acestui spatiu intermediar ce se disipeaza spre conac in pergole si amprentand dealul. El reflecta un anumit timp din evolutia arhitecturii contemporane, fiind un omagiu adus lui Claude-Nicolas Ledoux, un arhitect fascinant si vizionar.Amprente de viata la Vila Dobrusa

Exista legaturi invizibile, dar si vizibile  intre dealul Dobrusa si proiectul arhitectural, in sensul ca acesta din urma vine ca o manusa pe spiritul si incarcatura energetica a dealului. Arhitectura este conceputa ca un element complet integrat in peisaj, printre randurile de vita de vie sau liziera de salcami, un fel de sculptura autonoma si specifica a dealului, o carte de vizita a lui.

 

Energia lichida a dealului

Domeniul Vila Dobrusa a fost inaugurat a doua zi de Rusalii a anului 2011 si ca o evocare a bucuriei acelor zile, in fiecare an familia Stoica organizeaza pentru prieteni si colaboratori un picnic. Ma simt onorata pentru faptul ca am participat doi ani la rand la bucuria gazdelor si m-am putut conecta la energia dinamica a locului. Aici oamenii investesc zilnic pasiune si pricepere, captand energia pamantului in mici alveole cu lichid.  Alaturi de ei ne bucuram si noi amprentandu-ne zilele aniversare sau nu, cu licorile produse aici.  Ne incarcam cu energie  pentru a ne continua ciclul vietii si a ne cauta implinirea.

Vin rosu sec, Cabernet sauvignon, Domeniul Coroanei Segarcea, 0.75L, 13.5% alc.

Vin rosu sec, Merlot, Budureasca Dealu Mare, 0.75L, 14% alc., Romania

Vin rosu sec, Feteasca Neagra, Prince Mircea, 13.5% alc., 0.75L, Romania

Vin rosu sec, Feteasca Neagra, Prince Mircea, 13.5% alc., 0.75L, Romania

Vin rosu sec, Cabernet Sauvignon, Crama Trantu Murfatlar, 0.75L, 13% alc., Romania

Vin rosu sec, Feteasca Neagra, Princiar Dealu Mare, 13% alc., 0.75L, Romania

26 de comentarii la „Amprente de viata pe Domeniul Vila Dobrusa

  1. Eu nu sunt deloc fan bautura, de nici un fel, la cele alcoolice ma refer, dar un pahar de vin adevarat chiar mi se pare un rasfat, zau daca nu!

  2. Cat de frumoasa este locatia asta si cata istorie sta in spatele zidurilor castelului! Ne gandeam sa facem si noi o excursie de o zi la acest domeniu si sa ne bucuram de frumusetile locului.

  3. Ce loc superb! Bacchus si-ar fi dorit sa traiasca pe aceste meleaguri! Sper sa ajung si eu aici intr-o buna zi, totul arata de vis. Cu siguranta ca si vinul este pe masura 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.